Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 20:45 - Капалабхати
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 2966 Коментари: 0 Гласове:
0Макар и Шастрите (класическите текстове по йога) да причисляват Капалабхати и Шат-крия към методите на пречистване, това упражнение се явява част от пранаяма. Великите майстори на древността са казвали, че всеки, който се занимава с пранаяма, е длъжен да го знае да го практикува.

Етимология
Думата се състои от две санскритски думи: Kaпала – череп, а Бхати е коренът на думата, който означава „правя да свисти, да чисти”. Буквално Капалабхати се превежда като „подреждане на черепа”, но в дадения случай се има предвид „пречистване” на праничните канали, които се намират в черепната кутия (носовата лигавица, преградите и други канали, по които се движи праната).

Техника
Преди да пристъпя към по дробно описание на техниката на изпълнение, ще отбележа, че съществуват множество варианти. Само в „Гхеранда-Самхита” се споменават три от тях. Количеството версии винаги варира в зависимост от степента на важност на упражнението. Аз ще се огранича с два, най-разпространените.

Предварителен обзор
За разлика от обикновеното дишане, по време на което вдишването винаги е по-активно от издишването, в Капалабхати издишването е активно и рязко, а вдишването пасивно. Освен това, почти във всички техники на пранаяма издишването е по-продължително (два пъти по-дълго от вдишването), а в Капалабхати – обратно, - кратки и резки изхвърляния на въздуха, които се съпровождат със спокойни и бавни вдишвания.

Изходно положение
На първо време може да се изпълнява Капалабхати във всяка асана, подходяща за изпълняване на пранаяма: Сидхасана, Ваджрасана или Падмасана (Лотос). Възможно е това упражнение да се практикува и стоейки, но трябва внимателно да се следи за положението на гръбнака (той, както се досещате, трябва да бъде изправен). За по-прогресивна практика подхожда само Лотос. Показалецът и палецът на всяка ръка са затворени в кръг; останалите пръсти са изправени (Джняна-Мудра).

Гръден кош
Независимо че в Капалабхати се използва диафрагмено и абдоминално дишане, е необходимо да се следи внимателно за неподвижността на гръдния кош. Преди да започнете Капалабхати, направете вдишване, разтваряйки гръдния кош така, както по време на средно дишане (т.е. разтваряйки средната и долната части на ребрата). Това положение на гръдния кош трябва да се съхранява по време на цялото упражнение. Това е необходимо условие за постигане на добри резултати. Ако се наблюдава гръдният кош по време на Капалабхати, може да се забележи, че долната част на ребрата все пак леко се движат. Това едва забележимо движение се причинява от мускулите на корема, които се намират непосредствено до ребрата. Но всякакво активно движение в областта на ребрата следва да се избягва.

Коремен пояс
Мотор на тази практика са мускулите на коремната преса. Забравете за известно време за съветите, дадени от мен в главата „Контрол на мускулите на коремната преса”. За това упражнение те са напълно неприемливи.

Общо описание
За да усвоите тази пранаяма, заемете удобна поза, изправете гръбнака, направете максимално дълбоко вдишване с гръдния кош (той трябва да се разшири максимално) и зафиксирайте това положение. Центърът на тежестта на тялото ви трябва да бъде съвсем малко по-ниско от пъпа. Отпуснете пресата, изпъчвайки леко корема, а после силно напрегнете, особено гладките мускули. Такова съкращаване ще доведе до рязко изхвърляне на въздуха. После отпуснете мускулите и бавно вдишайте (коремно дишане). Капалабхати се състои от резки и бързи издишвания, редуващи се с бавни и спокойни вдишвания. При вдишване е необходимо да се контролират мускулите на пресата (те трябва да са отпуснати), за да се осъществи бавно постъпване на въздуха в организма. Отчитайки необходимото за изпълнение на тази практика темпо, продължителността на издишването трябва да бъде около 0,2 секунди, а на вдишването – от 0,8 до 0,3 (виж по-долу в раздел „Ритъм”). Как да определим дали достатъчно енергично сме изпълнили издишването? Обърнете внимание на ноздрите (те, както е известно, по време на всякаква дихателна практика трябва да са отпуснати). Ако упражнението се изпълнява правилно, то на издишване крилцата на ноздрите трябва леко да се разширяват, а на вдишване да остават неподвижни. Не прекалявайте с напрягането на мускулите на корема, т.е. не го свивайте, опитвайки се по такъв начин да повлияете на количеството издишан въздух. В дадения случай е важна силата на самото издишване. Има още едно средство на визуален контрол над издишването. Застанете пред огледалото. В момент на издишване обърнете внимание на основата на шията и по-точно на ямките до ключиците. Ако издишването е правилно, ще забележите, че ключиците едва-едва се движат, а в основата на шията се забелязва леко подуване. Очевидно, че съкращавайки се, диафрагмата повдига белия дроб, а той от своя страна провокира движение в основата на шията. Отново правим рязко издишване и после спокойно вдишване, разхлабвайки едновременно мускулите на корема. Капалабхати е поредица от такива издишвания и вдишвания.

Ритъм
В тази практика решаваща роля играе издишването, а по точно – неговата сила. Количеството издишвания за минута е на второ място. Вие ще можете бързо да увеличавате скоростта на практиката, например от 60 издишвания в минута до 120. Това е максимумът, който се допуска за повечето ученици, макар че съм виждал да изпълняват упражнението и много по-бързо. Много учители считат, че при увеличаване на скоростта повече от 120 издишания в минута ние губим значително мощността на издишването. Според мен такова мнение не е лишено от основание.

Грешки
Наблюдава се тенденция (обикновено при начинаещите) да се изравнява продължителността на издишването и последващото вдишване. Наред с прекалено силното стягане на коремните мускули тази грешка е най-разпространена. Вдишването трябва да бъде поне три пъти по-дълго от издишването. Изравнявайки ги, ние губим необходимата ни мощност, а както вече казах, главното в това упражнение е мощността на издишване.

Прогресивна тренировка
Още един не маловажен елемент в Капалабхати е количеството на изпълняваните серии. Естествено, в началото не бива да се бърза. Това упражнение е много активно и на белия дроб му е нужно известно време, за да се адаптира към натоварването. Първата седмица изпълнявайте по 3 серии, състоящи се от 10 издишвания (редуващи се със спокойни вдишвания). След всяка серия почивайте 30 секунди и дишайте с естествен ритъм. Всяка седмица добавяйте по 10 издишвания, и така дотогава, докато количеството на изпълняваните издишвания се доближи до 120 в минута. След това почивайте толкова, колкото ви е необходимо. Три серии по 120 издишвания е много добро ниво. Ако се сравни режимът на Капалабхати с режима на обичайното дишане (а това е около 20 вдишвания в минута), може да се забележи, че скоростта на дишане се е увеличила около 6 пъти. Като цяло, Капалабхати е абдоминално дишане, макар и не твърде дълбоко.

Забележка
Аз препоръчвам Капалабхати като първо упражнение във всеки сеанс на пранаяма и в началото на всяка серия от асани, за да се изчистят дробовете от остатъците на отработения въздух и се способства за добро насищане на кръвта с кислород.

Концентрация
В началото се концентрирайте на правилността на изпълнение на самото упражнение: силата на издишване, плавността на вдишването, честотата на изпълнение. Следете за гръдния кош да остава разтворен и неподвижен, а лицето отпуснато (никакви гримаси!). По-късно, когато добре усвоите техниката, се концентрирайте в областта под пъпа (долната част на корема). Именно в тази точка трябва да стане максималното съкращаване на мускулите в момента на издишване. Когато почивате, също се концентрирайте в тази точка.

Бандхи
В това упражнение няма задържане на дишането и затова не е нужно да се изпълнява Джаландхара-Бандха. Ако сте на добро ниво (около 120 издишвания в инута), Мула-Бандха трябва да се случи от само себе си, без специални усилия от ваша страна. Ако това е така, значи упражнението се изпълнява правилно. В противен случай (т.е., ако това не се случва), не е нужно да се прави тази бандха.

Противопоказания
За тази практика съществуват ограничения, както и при другите практики на пранаяма. Хората, страдащи от установени белодробни заболявания, следва да се въздържат от това упражнение. Тези, които имат болно сърце, могат да изпълняват Капалабхати, но ще им трябва дълъг период на подготовка с помощта на дишане с контрол върху мускулите на коремната област. По принцип заболяването не се явява пречка. В дадения случай то само показва, че дробовете не се намират в най-добро състояние и трябва да бъдем крайно предпазливи.

Обобщения
Позиция: Сиддхасана, Ваджрасана или Падмасана (Лотос). При достатъчно ниво на подготвеност само в Лотос. Гръбнакът изправен, главата уравновесена. Гръдният кош разширен и неподвижен.

Упражнение
Съкращаването на абдоминалните мускули е рязко и силно. За да се изпълни правилно вдишване, мускулите на корема трябва да са отпуснати. Тези мускули са единствените, които работят по време на Капалабхати. Лицето отпуснато, особено крилцата на ноздрите. Вдишването трябва да бъде три пъти по-дълго от издишването. След време практиката трябва да се състои от три серии по 120 издишвания в минута. След всяка серия почивайте за кратко (около 30 секунди) и започнете от начало.

Грешки
Резки движения в областта на гръдния кош.
Движения с раменете.
Опит да се изравни продължителността на издишването и вдишването.
Някакво движение или изкривяване на гръбнака.
Разсеяност.
Опит да се увеличи количеството на издишванията за сметка на тяхната сила.

Алтернативно дишане.
Капалабхати може да се изпълни също и в режим на алтернативно дишане. Съществуват два варианта на това упражнение.

Вариант 1
Изпълнявайте Капалабхати така, както беше описано в раздел „Прогресивна тренировка”. При това, издишвайки, отначало затваряйте лявата ноздра в течение на 5 издишвания (работи само дясната), после – обратно, затваряме дясната ноздра също за 5 издишвания. И така до края на серията. Струва ми се, че това е много лесно.

Вариант 2
В този вариант целият процес преминава в редуване на ноздрите и сложността се заключава в съблюдаването на това редуване.
Издишайте и вдишайте през лявата ноздра (дясната е запушена), издишайте и вдишайте през дясната ноздра (лявата е запушена), издишайте и вдишайте през лявата, после през дясната и така редувайки ноздрите изпълнете цялата серия. Не пробвайте да изпълнявате Капалабхати с редуване на ноздрите, докато не усвоите обичайната техника на изпълнение. Когато напреднете и почувствате, че сте в състояние да концентрирате вниманието си върху манипулациите, изпълнявани с пръстите, можете да преминете към тази форма на Капалабхати. Започвайте бавно и постепенно да увеличавате скоростта. В процеса на изпълнение ще разберете защо давам толкова препоръки.

Ефекти
Даже при изпълнение на пълно йогийско дишане (долно, средно, горно) остатъците от отработения въздух не се извеждат изцяло от дробовете. Този мръсен въздух остава в дробовете даже след издишване. Бързите издишвания на Капалабхати много добре „почистват” дробовете и се явяват добро профилактично средство срещу туберкулоза.

СО2 и О2
Капалабхати способства за изхвърляне на СО2. Тоест неговото ниво в състава на кръвта рязко се понижава и затова организмът се изчиства съществено даже само след 2-3 минути практика. Такова рязко снижаване на СО2 е неестествено и едновременно с това прекрасно. Освен това, количеството на въглеродния двуокис се възстановява почти веднага след завършване на практиката. Тогава бихме се запитали какъв е смисълът да се избавяме от СО2, след като нивото му така или иначе се възстановява? Преимуществото е в това, че извънредно бързото освобождаване от въглеродния двуокис заставя клетките да „хващат” свръхдоза О2, което води до увеличена клетъчна активност. Това е особено нужно за хора, водещи заседнал начин на живот. Процесът стимулира клетъчното дишане, съпровождащо се с рязко повишаване на температурата на тялото. За цивилизованите хора, т.е. за тези, които от всички видове спорт обичат най-много този, който дават в момента по телевизията, е необходима допълнителна доза кислород в кръвта, за да бъде в норма клетъчната активност.

Циркулация на кръвта
Аз не веднъж обръщах внимание на своите читатели на функцията на диафрагмата като активатор на циркулирането на кръвта (в частност, венозната). Това е особено важно за хора с недостатъчна мускулна активност. Обикновено циркулирането на венозна кръв при градските жители се осъществява със средно темпо, което се отразява на обема артериална кръв, постъпваща към сърцето. Капалабхати превръща диафрагмата в мощна помпа, изтласкваща венозна кръв. Процесът на циркулиране става по-бърз и кръвта се насища с кислород, който довежда до добро „разтърсване” на тъканите. Последователите на Кундалини-йога изпълняват продължителен цикъл Капалабхати, за да активират енергийните центрове и пробудят космичните сили, скрити във всеки човек. Именно затова всеки човек, занимаващ се с йога с духовна цел, не бива да оставя без внимание Капалабхати, както всъщност и другите упражнения пранаяма. Освен това, те трябва да ги изпълняват значително по-енергично от онези, които преследват само оздравителен ефект. Капалабхати – това е силно разтърсване на вътрешните органи и активиране на праничните потоци във финото тяло и затова настоятелно препоръчвам да се изпълнява в Падмасана.

Диафрагма
Диафрагмата, макар и участваща пасивно, играе не по-маловажна роля в Капалабхати. Аз даже бих казал, че тя е активна, но без някакви съкращения. Нейната неподвижност позволява на мускулите на корема да разтърсят и масажират вътрешните органи.

Коремна стена
Капалабхатие е прекрасно упражнение за мускулите на коремната област, особено за гладките, които не само стават по-силни, но и необикновено еластични. Това е много важно за правилното развитие на мускулатурата. Освен това, практикуването на Капалабхати помага да се отстранят излишните мастни натрупвания в областта на корема, подобрява структурата на тъканите (помага в борбата с целулита и др.) и освобождава организма от токсините.

Органи в коремната кухина
Всички органи в коремната кухина се тонизират посредством вътрешен масаж. Капалабхати влияе добре на храносмилателния тракт и на всички жлези с вътрешна секреция. Процесът на храносмилане се активира, което способства за добро усвояване даже и на най-тежката храна. (Това обаче не означава, че може да се прави Капалабхати веднага след хранене – такава процедура по-скоро ще разстрои храносмилането). Капалабхати подобрява перисталтиката, предотвратява натрупване на газове в дебелото черво, отстранява запека.

Нервна система
Капалабхати влияе съществено на нервната система и най-вече на нейните невровегетативни функции, които, като правило, са нарушени от високото съдържание на въглероден двуокис в кръвта и общата токсикация на организма. Капалабхати няма равна на себе си като средство за тонизиране на нервната система.

26. Влияние на Капалабхати на мозъка
Въпросът, който ще бъде отделно разгледан в тази глава, се отнася до влиянието на Капалабхати и всички други упражнения по пранаяма върху мозъчната дейност. На всички, които са изучавали физиология е известен фактът, че под въздействие на дишането се изменя обемът на мозъка.
Повечето хора си представят мозъка като неподвижна маса, затворена в черепната кутия, или като орех – в черупката. Това сравнение може да се срещне много често, тъй като двете полукълба на мозъка напомнят двете части на ореховата ядка, набраздена от гънки. Но мозъкът не е застинала маса. На вдишване, когато дробовете се изпълват с въздух, мозъкът намалява размера си, а на издишване, обратно, се увеличава. Изменението на размерите на мозъка е правопропорционално на обема на вдишвания и издишвания въздух. Увеличаването на неговия размер може да се почувства на слепоочията – направете рязко дълбоко вдишване и ще почувствате леко напрежение в тази област. Мозъкът е гъбеста материя, която се свива и раздува в съответствие с дихателния ритъм. Това колебателно движение влияе на циркулирането на кръвта. Йогийското дишане увеличава амплитудата на колебания на обема на мозъка, а Капалабхати и Бхастрика усилват този ефект.
При обичайното дишане размерите на мозъка се променят около 18 пъти в минута. Представете си какво се случва по време на Капалабхати, когато дихателният ритъм достига 120 вдишвания в минута. Това е истински масаж за мозъка! Масаж, съпроводен с обилен приток на кръв, който храни всички клетки на мозъчната кора и най-вече двете основни жлези – хипофизата и епифизата. И всичко това е абсолютно безопасно, тъй като кръвното налягане остава постоянно. Увеличава се само скоростта на кръвообръщението. Капалабхати в буквалния смисъл на думата „измива” главния мозък (оттук и наименованието на упражнението), което влияе благотворно на неговата работа. Това упражнение е особено полезно за съвременния човек, водещ заседнал начин на живот и чието дишане е повърхностно, а въздухът, който диша е загубил своите живителни свойства. Колко е логична в този случай йога? Асаните не само развиват тялото, разтягат мускулите, успокояват нервната система, но и подготвят организма към допълнителна доза прана, без опасност от „пранично задръстване”. Асаните, съпроводени с правилно дишане, увеличават количеството на праната и способстват за нейното хармонично разпределение по цялото тяло. Специалните упражнения на Пранаяма помогнат да се заредят с прана „акумулаторите” (чакрите) и след това тя да се насочи към всички органи и системи на организма. Пранаяма стимулира работата на мозъка, извежда венозната кръв (тази нейна част, която циркулира твърде бавно) и я обогатява с кислород. Капалабхати ускорява всички тези процеси. Ще напомним, че в превод от санскрит Капалабхати означава „блестящ череп” или „тази, която чисти”. Но напълно коректно може да се преведе Капалабхати като „чистота на мозъка”, отчитайки нейното пречистващо и подхранващо действие. След това упражнение чистият, здрав и наситен с кислород мозък е готов за пълноценна умствена работа. Като послушен инструмент в ръцете на майстора той ще помогне да се избегнат нежеланите ефекти в периода на концентрация. За да се убедите в тонизиращите свойства на Капалабхати, пробвайте след напрегнат работен ден да изпълните упражнението в продължение на 3-4 минути и вие ще почувствате, че силите ви се възвръщат. Умората изчезва, а всички токсични вещества буквално се разтварят и отмиват от свежата кръв, която с огромна скорост постъпва в мозъка. След няколко минути клетките на мозъка се възстановяват и се зареждат с нова енергия. Капалабхати е незаменимо тонизиращо средство при умствена дейност. По време на спорт ритъмът на дишане също се ускорява и се повишава количеството кислород в кръвта, но той не постъпва в мозъка, а се разпределя по всички клетки в организма. В йога тялото е неподвижно, разхода на мускулна енергия е минимален, затова праната и кислородът постъпват директно в мозъка. Именно затова йога зарежда нашите батерии с енергия, а спортът и всяко друго физическо натоварване довеждат до умора. Не споря, спортът също е необходим, особено за съвременния човек. Но именно този човек изисква твърде много от своя мозък и нервната система, и именно Капалабхати ще му помогне да компенсира това натоварване. Да живее спортът, Капалабхати и Бхастрика! Ние ще се занимаваме с Капалабхати и ще се избавим от токсините, отравящи организма ни. Ние ще имаме трезв здрав разсъдък благодарение на наситения с кислород мозък. Не е чудно, че Капалабхати усъвършенства нашата способност за концентрация, нашата памет и стимулира умствената дейност. Така ще бъдем творци на самите себе си с помощта на Капалабхати!
 Гласувай:
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1148947
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728