Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 20:55 - Бхастрика – ковашки мях (духало)
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 3571 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2014 21:01


image                                                              В индийските села ковачът е дълбоко уважаван човек. В неговата ковачница меховете разпалват огъня, за да се нажежи желязото. Това упражнение е наречено в чест на същите тези мехове – Бхастрика.
Това е класическо упражнение, което обаче предизвиква много разногласия. В „Гхеранда-Самхита” (75-6) е дадено следното обяснение за Бхастрика: „Както меховете на ковача се разширяват и свиват, така и йогинът вдишва бавно въздух през двете ноздри, издувайки корема, а после бързо издиша, издавайки звук, характерен за меховете. Правейки по този начин 20 вдишвания и издишвания, преминете към Кумбхака. Занимавайте се с Бхастрика – Кумбхака и вие никога няма да се разболявате и постоянно ще се намирате в отлична форма”. Такова обяснение би подхождало и на Капалабхати. Бхастрика действително прилича на Капалабхати. Някои мастери даже не правят никаква разлика между тях. Но ако се вгледате внимателно, несъмнено ще откриете разликата (обърнете внимание на сравнителната схема в края на тази глава). Съществува също и мнението, че Бхастрика е облекчена форма на Капалабхати и следователно се явява само подготвително упражнение.

Изходно положение
Положение на тялото: Сидхасана или Лотос. Други асани са изключени. Aко са ви недостъпни, направете (като временно изключение) Ваджрасана. Практикуването на Бхастрика включва в действие цялата дихателна система. Основата на бхастрика е йогийското триетапно дишане, при което се контролира абдоминалната област.

Необходими условия за практиката.
Избирайки удобно положение и изправяйки гръбнака, дишайте колкото е възможно по-дълбоко, контролирайки повърхността на корема. Ускорете ритъма на дишане, без да намалявате неговата амплитуда. Не увеличавайте скоростта за сметка на дълбочината на вдишването и издишването. За начало изберете темпо от 40 издишвания в минута, след това бавно ги увеличавайте до 60 (но не повече!) при условие, че не усещате умора през тази минута. Напрягайки мускулите, както по време на Уджай, ще чуете характерен звук. Излишно е да напомняме, че носовите кухини трябва да са абсолютно чисти. След минута практикуване, каквато и скорост да сте достигнали, задръжте дишането и изпълнете Бандха-Трая. Задържането на дишането предшества много дълбоко вдишване. Продължителността на Кумбхака трябва да бъде максимална и зависи от възможностите на самия практикуващ. Вземете под внимание всички указания относно задържане на дишането. След Кумбхака вдишайте поне още няколко кубически сантиметра въздух преди да направите бавно дълбоко издишване през дясната ноздра (Пингала).

Концентрация
Изпълнявайки Бандха-Трая, по време на Кумбхака се концентрирайте върху Муладхара-Чакра. Това е много важно!

Варианти на Бхастрика
Придържайте се към всички предишни указания, Бхастрика може да се изпълнява по време на алтернативно дишане. Вдишайте през Ида (лявата ноздра), издишайте през Пингала (дясната ноздра), вдишайте през Пингала, издишайте през Ида, и т.н. В началото правете всичко много бавно, за да координирате редуването на ноздрите. Този вариант е по-ефективен, от обикновената Бхастрика. Но той може да се изпълнява само тогава, когато изцяло овладеете основната форма на упражнението. Максималната скорост на дишането е 50 пъти в минута. Както пранаяма като цяло, Бхастрика въздейства силно на целия организъм. Това е много ефективно упражнение, което в началото трябва да се изпълнява много внимателно. Кръвта се насища с кислород, изменя се нейното рН и процентът на съдържанието на СО2. Въглеродният двуокис не е токсичен, той влиза в състава на кръвта и трябва да се съдържа в точно определено постоянно количество (6,5 % в белодробните алвеоли и 7,7% в кръвта; бел.пр.). При задушаване не бива да се спасява човекът с голяма доза кислород и неизвестно защо помага СО2. По време на Бхастрика, също както и при Капалабхати, количеството отделян СО2 се увеличава и, естествено, се понижава съдържанието му в кръвта. За да се възстанови балансът, се изпълнява задържане на дишането с пълни дробове. Бхастрика активира белодробното дишане, което влияе благотворно на организма. Всички други резултати от Бхастрика са същите, каквито са и от Капалабхати. От гледна точка на пранаяма Бхастрика се явява базово упражнение. Ускорената циркулация на кръвта и праната в областта на мозъка влияе на Аджна(Агня)-чакра и Сахасрара-чакра. По време на задържане на дишането става допълнително стимулиране на чакрите, разположени по-ниско. В този момент е необходимо да се концентрираме върху Муладхара-чакра. По време на Бхастрика Прана и Апана се уравновесяват и съединяват. Тяхното единение влияе на Кундалини, стимулирайки енергийните центрове на човека. По време на изпълнение на Бхастрика се уравновесяват потоците на Прана и Апана и праничният поток започва да се движи по Сушумна (централния канал), активирайки енергийните центрове в човешкото тяло. Движението на тази енергия нагоре се възпрепятства от „възли” (литературният превод на санскритския термин „грантхи”). Бхастрика отстранява тези прегради и дава възможност за безпрепятственото движение на прана към мозъка, или по-точно – към Сахасрара-чакра.
Това упражнение е необходим подготвителен етап в практиката на Пратияхара (освобождаване на ума от господството на чувствата) и Дхарана (състояние на свръхсъзнание в резултат на дълбока медитация), които се явяват следващи стъпала по пътя на йога.

Предупреждения
Бхастрика е много интензивно упражнение (както само по себе си, така и благодарение на задържането на дишането с пълни дробове), затова то изисква внимание и здрав разум. Никакво бързане! При неправилно изпълнение Бхастрика може да окаже отрицателно въздействие на работата на сърцето (например, аритмия) или на дробовете, но всички тези симптоми изчезват след заниманията. За да избегнете грешки, не бързайте, занимавайте се с бавно темпо. Постигането на голяма скорост на изпълнение не бива да бъде основна задача. С течение на времето се увеличава еластичността на дробовете, което позволява да се изпълнява Бхастрика без никаква вреда.
Джаландхара-бандха и съкращаването на мускулите на шията обезпечават безопасност за работата на сърцето.

Приведената по-долу схема сравнява Капалабхати и Бхастрика.

КАПАЛАБХАТИ          БХАСТРИКА
Тип дишане                                    Пълни дробове. Гръдният кош неподвижен. Движението на диафрагмата незначително-К.   Пълно триетапно дишане. Контрол на мускулите на корема. Много по-дълбоко-Б.
Работна част                          Коремната стена-К.                  Активна работа с гърдите и всички дихателни органи-Б.
Пропорции вдишване-издишване                                      Два пъти по-дълго вдишване. Рязко издишване-К. същото-Б
Максимална скорост                  120 пъти в минута-Б                      60 пъти в минута-К 
Сила на въздействие                     Средна-К.       Много мощна-Б.
Забележки                                 Изчиства дихателните пътища. Хипервентилация-К. Дихателните пътища трябва да бъдат абсолютно чисти преди изпълнение на упражнението-Б.
Концентрация                          Манипура-Чакра-К.                         Муладхара-Чакра (по време на задържане на дишането)-Б.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1232571
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930