Постинг
03.08.2014 21:55 -
Бандха-Трайя
Бандха-Трайя означава „три бандхи”. В това упражнение те се изпълняват едновременно, носейки максимална полза. Бандха-Трайя обикновено се изпълнява с освободени от въздух дробове. Трите бандхи се изпълняват в следния порядък: Мула-бандха, Удияна-бандха, Джаландхара-бандха.
Удияна-Бандха
Удияна – това е санскритски термин, означаващ „отлетя”. По време на тази практика възниква усещането, че коремът се повдига, буквално „излита”. Тази бандха, както и Мула-бандха, трябва да се изпълнява само с празен стомах, а най-подходящото време за нейното изпълнение настъпва след утринната серия асани. Леко се наклонете напред, поставете ръцете на бедрата, коленете или слабините и издишайте напълно (тежестта на тялото трябва да е върху ръцете). След това повдигнете диафрагмата, имитирайки вдишване; докато коремът е повдигнат, червата се изместват назад към гръбнака. Задръжте това положение няколко минути, след това отпуснете бандхата и отново направете вдишване. Тази бандха е много важна за храносмилателния тракт. В известен смисъл Мула-бандха и Удияна-бандха се допълват взаимно, доколкото работят с органи, чиято дейност е тясно свързана и изцяло синхронизирана. Ние трябва да се научим да практикуваме и двете бандхи едновременно. Научавайки се съвършено да изпълнявате всяка от тях поотделно, ги комбинирайте в едно упражнение. Може да се постигнат добри резултати, комбинирайки трите бандхи, т.е. добавяйки към упоменатите две Джаландхара-бандха. Брадичката се отпуска леко поради особената извивка на гръбнака, показана в профил на фотографията.
На тази фотография се виждат косите мускули на корема
За начинаещите е по-добре да започнат обучението с пълни дробове, защото това е по-лесно. Когато дробовете са изпълнени с въздух, а ребрата са приповдигнати (което води до разширяване на гръдния кош), трябва да се отпусне шията, за да се опре брадичката в ямката между ключиците. За да се практикува тази бандха, е желателно да се избере спокойно място, където никой няма да ви тревожи и където ще бъдете насаме със себе си, защото концентрацията играе изключително съществена роля в тази практика. Когато практикувате бандхи поотделно, трябва винаги да се концентрирате върху мускулите, които стягате. Ако комбинират трите бандхи, отначало се концентрирайте върху Мула-бандха, после върху Удияна-бандха и накрая в Джаландхара-бандха. Съхранявайте концентрацията върху трите бандхи. Когато ги отпуснете (в обратен порядък: първо Джаландхара, после Удияна, и накрая – Мула-бандха) – концентрирайте се върху всяка бандха според отпускането й.
Удияна-Бандха
Удияна – това е санскритски термин, означаващ „отлетя”. По време на тази практика възниква усещането, че коремът се повдига, буквално „излита”. Тази бандха, както и Мула-бандха, трябва да се изпълнява само с празен стомах, а най-подходящото време за нейното изпълнение настъпва след утринната серия асани. Леко се наклонете напред, поставете ръцете на бедрата, коленете или слабините и издишайте напълно (тежестта на тялото трябва да е върху ръцете). След това повдигнете диафрагмата, имитирайки вдишване; докато коремът е повдигнат, червата се изместват назад към гръбнака. Задръжте това положение няколко минути, след това отпуснете бандхата и отново направете вдишване. Тази бандха е много важна за храносмилателния тракт. В известен смисъл Мула-бандха и Удияна-бандха се допълват взаимно, доколкото работят с органи, чиято дейност е тясно свързана и изцяло синхронизирана. Ние трябва да се научим да практикуваме и двете бандхи едновременно. Научавайки се съвършено да изпълнявате всяка от тях поотделно, ги комбинирайте в едно упражнение. Може да се постигнат добри резултати, комбинирайки трите бандхи, т.е. добавяйки към упоменатите две Джаландхара-бандха. Брадичката се отпуска леко поради особената извивка на гръбнака, показана в профил на фотографията.
На тази фотография се виждат косите мускули на корема
За начинаещите е по-добре да започнат обучението с пълни дробове, защото това е по-лесно. Когато дробовете са изпълнени с въздух, а ребрата са приповдигнати (което води до разширяване на гръдния кош), трябва да се отпусне шията, за да се опре брадичката в ямката между ключиците. За да се практикува тази бандха, е желателно да се избере спокойно място, където никой няма да ви тревожи и където ще бъдете насаме със себе си, защото концентрацията играе изключително съществена роля в тази практика. Когато практикувате бандхи поотделно, трябва винаги да се концентрирате върху мускулите, които стягате. Ако комбинират трите бандхи, отначало се концентрирайте върху Мула-бандха, после върху Удияна-бандха и накрая в Джаландхара-бандха. Съхранявайте концентрацията върху трите бандхи. Когато ги отпуснете (в обратен порядък: първо Джаландхара, после Удияна, и накрая – Мула-бандха) – концентрирайте се върху всяка бандха според отпускането й.
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. КАТАЛОГ - БИЛКИ
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести