Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 21:55 - Бандха-Трайя
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 1022 Коментари: 0 Гласове:
1



Бандха-Трайя означава „три бандхи”. В това упражнение те се изпълняват едновременно, носейки максимална полза. Бандха-Трайя обикновено се изпълнява с освободени от въздух дробове. Трите бандхи се изпълняват в следния порядък: Мула-бандха, Удияна-бандха, Джаландхара-бандха.

Удияна-Бандха
Удияна – това е санскритски термин, означаващ „отлетя”. По време на тази практика възниква усещането, че коремът се повдига, буквално „излита”. Тази бандха, както и Мула-бандха, трябва да се изпълнява само с празен стомах, а най-подходящото време за нейното изпълнение настъпва след утринната серия асани. Леко се наклонете напред, поставете ръцете на бедрата, коленете или слабините и издишайте напълно (тежестта на тялото трябва да е върху ръцете). След това повдигнете диафрагмата, имитирайки вдишване; докато коремът е повдигнат, червата се изместват назад към гръбнака. Задръжте това положение няколко минути, след това отпуснете бандхата и отново направете вдишване. Тази бандха е много важна за храносмилателния тракт. В известен смисъл Мула-бандха и Удияна-бандха се допълват взаимно, доколкото работят с органи, чиято дейност е тясно свързана и изцяло синхронизирана. Ние трябва да се научим да практикуваме и двете бандхи едновременно. Научавайки се съвършено да изпълнявате всяка от тях поотделно, ги комбинирайте в едно упражнение. Може да се постигнат добри резултати, комбинирайки трите бандхи, т.е. добавяйки към упоменатите две Джаландхара-бандха. Брадичката се отпуска леко поради особената извивка на гръбнака, показана в профил на фотографията.
image

На тази фотография се виждат косите мускули на корема

За начинаещите е по-добре да започнат обучението с пълни дробове, защото това е по-лесно. Когато дробовете са изпълнени с въздух, а ребрата са приповдигнати (което води до разширяване на гръдния кош), трябва да се отпусне шията, за да се опре брадичката в ямката между ключиците. За да се практикува тази бандха, е желателно да се избере спокойно място, където никой няма да ви тревожи и където ще бъдете насаме със себе си, защото концентрацията играе изключително съществена роля в тази практика. Когато практикувате бандхи поотделно, трябва винаги да се концентрирате върху мускулите, които стягате. Ако комбинират трите бандхи, отначало се концентрирайте върху Мула-бандха, после върху Удияна-бандха и накрая в Джаландхара-бандха. Съхранявайте концентрацията върху трите бандхи. Когато ги отпуснете (в обратен порядък: първо Джаландхара, после Удияна, и накрая – Мула-бандха) – концентрирайте се върху всяка бандха според отпускането й.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1234636
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930