Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 21:44 - Ашвини-Мудра/Мула-Бандха
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 4644 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.08.2014 21:48


imageПрактиката на пранаяма е неразривно свързана с мудрите и бандхите. Естествено, че постигането на положителни резултати в практиката е възможно само при съблюдаване на някои правила: правилно изпълнение на асаните, познаване на теорията и включване на мудрите и бандхите в упражненията по пранаяма. Мудрите и бандхите помагат да се контролират и разпределят праничната и психичната енергии, които се освобождават в процеса на заниманията. Практиката, невключваща в себе си Бандхи, може да се сравни с електрическа верига, в която не стигат трансформатори и предпазители. Късите съединения, които могат да се избегнат чрез предпазители, водят до затваряне на цялата верига, което причинява сериозни повреди. И даже най-добросъвестните и точни ученици мога да провокират пранически „къси съединения” в своя организъм, ако не владеят цялата необходима информация. С Джаландхара- и Удияна-бандха вече се запознахме. А сега ви предлагам да допълним нашите знания с още две упражнения. Те имат много общи неща помежду си и затова е добре да се усвоят в комплекс. Става дума за Ашвини-мудра и Мула-бандха. За да се осъзнае в достатъчна степен ефектът от Мула-бандха и Ашвини-мудра, а също и да се усвои практикуването им, ще направим малка екскурзия в анатомията и физиологията. (Отпуснете се, не се каня да претоварвам разказа си с излишни подробности). Ние знаем, че контролирайки мускулите на корема (въздействайки по този начин върху диафрагмата), йогинът може съзнателно да измени налягането в коремната и гръдната кухини. Става своего рода борба между мускулатурата, заставяща диафрагмата да се свива, и мускулите на коремната преса, което води до значително повишаване на налягането в коремната кухина. Ще опитаме да сравним нашия корем с походна манерка. Отгоре се намира капачката – това е диафрагмата; страничните стени са коремната преса, гърбът и гръбнакът; тазовото дъно. Ако разгледаме внимателно дъното на този котел ще забележим, че и то има отверстие. Това отверстие се затваря от различни мускули и връзки, които съставляват тазовото дъно. Да си представим, че нашата манерка е пълна догоре (с вътрешните органи в коремната кухина) и е запушена със запушалката, която създава налягане отгоре надолу и встрани. На това налягане се противопоставят абдоминалните (коремните) мускули (стените на котела), които сме в състояние да контролираме. Що се отнася до налягането върху дъното на котела, то за него не бива да се безпокоим, тъй като тазовите кости са много здрави. Но тазовото дъно – това не са само кости, а и мускули. Ако тези мускули са вяли и постоянно отпуснати ще им бъде трудно да удържат налягането отгоре. Именно затова е нужно да ги укрепим. За укрепване на мускулите на тазовото дъно са много полезни Мула-бандха и Ашвини-мудра.
Повърхността на таза е съставена от:
1) мускулите, благодарение на които анусът (Leva-tores Ani) се съкращава и
2) мускулите на опашната кост
Мускулите на таза напомнят здрава мрежа, опъната между костите. В отверстията на тази мрежа са разположени половите органи, анусът и т.н. За да бъдат в безопасност вътрешните органи, трябва тази мрежа да бъде еластична и здрава. Мула-бандха и Ашвини-мудра, укрепвайки мускулите, повишават здравината на тази мрежа, която защитава вътрешните органи и от налягането, създавано от диафрагмата.

Ашвини-Мудра
Като начало ще разгледаме теоретичния аспект. Ашвини-мудра – това е движение на аналния сфинктер и съкращаването на мускулите на тазовото дъно, което се явява основен момент в Мула-бандха. Психоенергийният аспект на въздействие се състои в това, че Ашвини-мудра е идеален регулатор на възходящия поток енергия.

Етимология
Думата „Ашвини” в превод от санскрит означава „кон”. Защо на тази мудра са дали такова наименование? Всичко е много просто – след дефекация конят няколко пъти съкращава аналния сфинктер. Ашвини-мудра е съзнателно изпълнение на съкращенията без акта на дефекация. В течение на денонощието аналният сфинктер затваря долната част на дебелото черво и анусът се намира в съкратено състояние. Отпускайки се той позволява на организма да се освободи от фекалните маси. Тези две действия – напрягане и отпускане, се изпълняват от него ежедневно (естествено, с изключение на онези, които страдат от констипация). Аналният сфинктер и мускулатурата, която го обгражда, се включват в действие и в други ситуации. Да си представим, че в момента, когато сме чули гласа на природата, външните обстоятелства не ни позволяват да му се подчиним. В този случай ни е нужно да потърпим, напрягайки съзнателно съответните мускули. Децата не умеят да правят това, защото на тях не им е достъпен съзнателният контрол върху тези мускули. Но това, което детето не може да направи, е напълно по силите на възрастния. И колкото е по-настойчива нуждата, толкова по-силно трябва да се съкращава аналният сфинктер и цялата мускулатура, имаща отношение към перисталтиката. На езика на йога такова съкращаване се нарича „Акункана”. Случва се и при възрастните събитията да се развиват не по най-благоприятния сценарий. Но ако вие редовно практикувате асани и се храните правилно, няма да се сблъскате с такива проблеми. Представете си човек, който страда от запек. Той, както и всички ние, отива в тоалетната и... чака това тържествено събитие най-после да се случи, стараейки се с всички сили да помогне на природата. Анусът при това леко се издава навън, което в йога се нарича „Пракашана”. Сфинктерът се съкращава, но уви дългоочакваният резултат не се наблюдава.
Ашвини-мудра – това е комбинация от Пракашана и Акункана. В началото е нужно да се напрегнат сфинктерът и мускулите, които повдигат ануса, а после да се свие анусът и да се изтегли нагоре. После обратно, няколко пъти се повдига анусът нагоре, отпускайки сфинктера. Ашвини-мудра не е нищо повече от многократно повторение на този процес.

Ритъм
3 секунди съкращение и после 3 секунди отпускане.

Серии
Започва се с 5 серии, увеличавайки бързо тяхното количество.

Изходна позиция
За практикуване на Ашвини мудра подхожда всяка поза. Главното е гръбнакът да бъде изправен, а мускулите на торса отпуснати. Мога да препоръчам най-удобната поза от моя гледна точка: легнете по гръб, кръстът трябва плътно да прилепва към пода. Сгънете краката в коленете. След това раздалечете краката на около 30 сантиметра. В това положение е много удобно да се съкращава аналният сфинктер, защото е лесно да се отпуснат мускулите на корема. Изпълнявайте Ашвини в продължение на 5 минути, после починете.

Асани
Първи вариант: Ашвини-Мудра в Сарвангасана. Изпълнете класическа Сарвангасана (свещ) и после леко свийте краката в коленете. Между другото, за хората, страдащи от натрупване на газове в червата, Ашвини ще бъде особено полезна.
Втори вариант: Изпълнете Сиршасана (стойка на глава), разтворете коленете и спуснете краката леко назад (не бива да усещате ни най-малко напрежение на мускулите на гърба и гръбнака.
Трети вариант: Паванмуктасана. Това е най-благоприятната асана за практикуване на Ашвини. Паванмуктасана се превежда буквално като „позиция, която освобождава ветровете” (извинете, но всички ние сме хора). Изправяме гърба, свиваме коленете и, обхващайки ги с две ръце, ги притегляме към гърдите. Мускулите на корема в тази позиция са напрегнати. Ако ви безпокои натрупване на газове в червата, практикувайте Ашвини в тази асана и положителният резултат ви е гарантиран.

Дишане
Практикувайки ашвини, обръщайте внимание на дишането. Ние знаем, че Ашвини се съчетава добре с едно от основните упражнения по пранаяма със задържане на дишането – „квадратана пранаяма”. Напълно е приемлив и такъв вариант: Вдишване (Пурака) – сфинктерът се отпуска. Кумбхака (задържане на дишането с пълни дробове) – разширете сфинктера. Речака (издишване) – отпускаме сфинктера. Кумбхака (задържане на дишането с празни дробове) – няколко пъти стягаме и отпускаме сфинктера. Изпълнявайки по този начин 10 дихателни цикъла, почиваме и започваме отначало с някои изменения. Кумбхака с пълни дробове – сфинктерът се съкращава; Кумбхака с празни дробове – сфинктерът се отпуска.

Хигиенен ефект
Ашвини-Мудра – това е идеалната практика за укрепване на мускулите на таза. Укрепвайки мускулите в тази област и подчинявайки ги на съзнателен контрол, вие ще избегнете проблемите, свързани с дебелото черво, половата и отделителната системи. Това е добра профилактика срещу хемороиди и идеално средство срещу запек и разстройство. Упражнението ще бъде особено полезно и за бременни жени, а също и за всички момичета, които желаят един ден да станат майки. Ашвини-мудра осъществява комплексно въздействие на цялата полова система. Мускулите на таза стават еластични и силни, което е много важно в процеса на раждане. Ако бъдещите майки изпълняват редовно Ашвини-мудра, раждането ще мине безболезнено. Някои други сфери на влияние на тази практика ще разгледаме в следващата глава, а да се убедите в истинността на думите ми ще можете единствено в процеса на занимания.
                                                              Мула-Бандха
Каквито и философски или други съображения да свързваме с „видовите” или „индивидуални” полета, чисто физиологичните преимущества, които ни дава Мула-бандха, могат да се обяснят анатомично, и това е напълно достатъчно, за да се оправдае изпълнението на Мула-бандха в практикуването на пранаяма. Нервните окончания на нашите тела получават заповеди, от една страна, от съзнателната нервна система, а от друга страна – от автономната нервна система, която управлява функциите на вътрешните органи. Последната се нарича автономна, защото се смятало, че тя е независима от съзнателната ментална дейност. Автономната нервна система се дели на:
1) симпатикусов нерв, който слиза надолу по гръбнака от гръбния прешлен към двата поясни прешлена и инервира сърцето като учестява неговия ритъм, а също и влияе на храносмилателния тракт и неговите жлези;
2) парасимпатикусов нерв, или вагус, който започва от продълговатия мозък в основата на главния мозък и също инервира болшинството от тези органи.
Симпатикусовият и парасимпатикусовият нерв са нерви-антагонисти. Парасимпатикусовият нерв забавя ударите на сърцето, прави ги по-силни и бавни. По този начин висцералният организъм (вътрешните органи) реагира и се адаптира към променящите се обстоятелства с невероятна чувствителност, използвайки според обстоятелствата ефекта на задържане или ускорение. Но такова описание е непълно; тук нищо не се споменава за парасимпатикусовия тазов нерв.

Значение на парасимпатикусовия тазов нерв
човек може да бъде сравнен с растение, чиито „корени” се намират в тазовата област, или, казано по-точно, в кръста, откъдето расте дълго и подвижно „стъбло” – гръбнакът. На върха, буквално като цвят, се намира главният мозък, осветен от индивидуалното съзнание. Мула-бандха – това е стягане на корените, или основата. Кръстът поставя основата на целия скелет. Както видяхме, той представлява също и център на „родовия” полюс, а „индивидуалният” полюс се намира в противоположния край – в черепа. Кръстът – това не е просто „голяма триъгълна кост”. Той е съставен от пет сраснали прешлена, по които преминават кръстните нерви, имащи огромно значение. Нервните влакна, които излизат оттам, се преплитат подобно на електрически проводници, образувайки по-крупен „кабел” (тазов нерв), който преминава през своеобразен преобразувател (тазово сплетение). По тези нерви-проводници преминават импулси към всички тазови органи. Някои от тези проводници се съединяват със сигмовидното ободно черво, правото черво (ректума), ануса и пикочния мехур (Апано). Другите проводници (съдоразширяващи влакна) се насочват към пениса (клитора и вулвата при жените), а също и към мускулите на външните полови органи. Даже от това кратко описание е видно, че парасимпатикусовият тазов нерв управлява стратегически функции на нашия организъм. Ако внимателно разгледате рисунката, то ще бъдете поразени виждайки какво голямо значение има парасимпатикусовият тазов нерв, и много по-добре ще започнете да разбирате какво се случва при практикуване на пранаяма. Във фазата на задържане на дишането парасимпатикусовият нерв се стимулира в основата си, в булбарния отдел (продълговатия мозък) на главния мозък. Ние разгледахме това, когато ставаше въпрос за Кумбхака, „рефлекс на гмуркане” и пр. Това възбуждане се разпространява постепенно по цялата парасимпатикусова нервна система и повишава конструктивните (анаболичните) функции на организма. Стимулацията обаче почти не засяга кръстната и тазовата част на парасимпатикусовата нервна система и това никак не е добре! Възбуждането трябва да се предава на цялата система, тъй като стимулирането, ограничено само в основата на главния мозък, може да предизвика сериозни нарушения. Как бихме могли да стимулираме кръстния и тазовия отдели на парасимпатикусовата нервна система? За това ще ни помогне практикуването на Ашвини-мудра и Мула-бандха, взаимно допълващи се една друга. Те и двете влияят на едни си същи части и водят до подобни пранични следствия. И Ашвини-Мудра, и Мула-бандха оказват въздействие на базисната чакра – Муладхара, която ще изучим подробно по-късно.
Доколкото стана дума за анатомията, позволете ми да цитирам откъс от книгата на холандския лекар, д-р Рама Полдерман, йога-терапевт (Doe zelf de volgende stap in yoga, P.59): „Преди да завършим урока по анатомия сме длъжни да обърнем внимание на надопашната жлеза (лат. gladulae uropygii), за физиологията и практическата роля на която ни е известно много малко. Това е хаотична маса клетки, разположена на края на опашната кост. Тя е с размер на грахово зърно и има овална форма, оросява се от капиляри и има автономни нервни влакна. Тази жлеза напомня каротидната жлеза, разположена в шийния отдел близко до каротидната артерия, която оказва влияние на кръвното налягане и дишането. Нервът, който дава заповеди на каротидната жлеза на езика на йога се нарича Нади-Виджняна.


Ние говорихме за каротидните кухини (торбички) при изучаване на Джаландхара-Бандха. Изяснихме колко е взаимосвързано всичко и че бандхите образуват структуриране и взаимозависимости в цялото. Опашната жлеза изпълнява подобна функция. По време на практикуване на Мула-бандха се стимулират нейните нервни окончания. Посредством нервните окончания опашната жлеза е пряко свързана с асиметричния ганглий – неавтономен нервен център. Досега западната физиология отделяше малко внимание на тази крехка, но доста значима структура. Каротидният синус е изучен много по-дълбоко и неговото физиологично значение е продемонстрирано. Обаче йогите преди столетия са разбрали как функционират и каква полза принасят тези две жлези”.

Техника
Като задължителна подготовка за изпълнение на Мула-бандха служи Ашвини-мудра. При Ашвини-мудра след съкращаването на аналния сфинктер следва отпускане, докато в Мула-бандха съкращаването е по-продължително, което е значително по-сложно и мускулите, които повдигат аналното отверстие и аналния сфинктер не са онези структури, които ние системно тренираме. Но при редовна и последователна практика степента на тяхното съкращаване ще нараства постоянно. Преди да преминем към практически указания, да си спомним основните елементи на Мула-бандха:
1. Едновременно и непрекъснато съкращаване на вътрешния и външния анален сфинктер;
2. Съкращаване на мускулите, повдигащи ануса;
3. Съкращаване на „тазовото дъно” (виж Ашвини-мудра);
4. Съкращаване на долната част на корема, преместващо вътрешните органи към кръста;
5. Кумбхака – задържане на дишането с пълни гърди.
Последният елемент е задължителен, доколкото Мула-бандха често се изпълнява продължителен интервал от време, разпростирайки се на няколко цикъла пранаяма. Ако отсъства един от първите четири елемента, ефективността и точността на изпълнение на това упражнение рязко се понижават. Мула-бандха позволява съвършено да управляваме по собствено желание тази жизнено важна част на тялото. Управлението може да стане толкова пълно, че можем да се научим да всмукваме вода с ануса, да я изхвърляме обратно и да евакуираме заедно с нея съдържимото на дебелото черво и по този начин да осъществим щателното му почистване (басти). Хората, непрактикуващи такова прочистване, не разбират, че анусът, правото черво и дебелото черво никога не се освобождават изцяло от фекалиите, които се превръщат в източник на много болести, изтощаващи тялото и отравящи живота ни. В началото може да успеете да задържите бандхата само няколко минути, но при редовна тренировка този период ще започне да се удължава. После може напълно да отпуснете мускулите, т.е. да „разтворите” бандхата. Практикувайте я редовно два пъти на ден като последователност от 20 съкращения. По този начин можете да овладеете пълен контрол над тази част на тялото и да постигнете прекрасно здраве. Бандхата може да се практикува веднага след посещение на тоалетната, за да се изхвърли и последният остатък от екскременти, който иначе остава в дебелото черво. Това се прави така: направете дълбоко вдишване, задръжте дишането и свийте аналното отверстие. Когато повече не можете да задържате дишането, издишайте и отпуснете сфинктера. Повторете това упражнение 20 пъти. Мула-бандха може да се изпълнява също и с помощта на стол. Седнете обратно на стола с лице към облегалката, притискайки гърди към нея. Стъпалата са на пода от двете страни на стола. Това упражнение се изпълнява само с празен стомах. Изпълняваме съкращения, както е описано по-горе. За да се убедите, че умеете да управлявате сфинктера, направете много прост тест: на вдишване стегнете сфинктера и направете Мула-бандха, дръжте сфинктера напрегнат дотогава, докато можете да задържите дишането; когато издишвате, се постарайте да не отпускате мускулите; продължавайте да изпълнявате бандхата, ако не контролирате изцяло поведението на сфинктера, бандхата сама ще се отпусне.
При изпълнение на Мула-бандха и Ашвини-мудра ученикът е длъжен да съкращава двата сфинктера, които прикриват аналното отверстие. (В човешкото тяло има външен анален сфинктер, който закрива края на храносмилателния тракт, но е много важно да се помни и това, че анусът има втори мускулен пръстен – вътрешен сфинктер, който е разположен на два-три сантиметра по-навътре в правото черво). Трябва да бъдат напрегнати и двата сфинктера. Да се усетят двата сфинктера е много лесно: фокусирайте вниманието върху ануса и го напрегнете, после се концентрирайте върху точката, разположена малко по-нагоре от този сфинктер и я напрегнете – в този момент ще почувствате интензивно съкращаване на цялата област около аналното отверстие и перинеума. Само в този случай Мула-бандха се изпълнява правилно, макар че тази подробност често се пропуска в книгите.
Съкращаването на втория сфинктер е по-важен, защото нервните окончания, които въздействат на дебелото черво, стените на корема и диафрагмата, накратко – на всички органи, които играят основна роля при евакуацията на фекалиите, са разположени именно над този мускулен пръстен. Ефективността на Мула-бандха зависи от способността да се съкращават едновременно и двата сфинктера.
        



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1234140
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930