Постинг
27.07.2015 16:59 -
Разрешени овкусители и консерванти в храните водят до рак
Автор: budha1
Категория: Технологии
Прочетен: 1096 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 27.07.2015 16:59
Прочетен: 1096 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 27.07.2015 16:59
Дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, те увреждат човешката ДНК.
Разрешените подобрители, овкусители и консерванти, използвани в храните, увреждат човешката дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК). Това сочи оповестено днес изследване на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на Българската академия на науките (БАН), съобщи БНР.
В лабораторията са изследвали 12 от така наречените „Е-та“ в храните, каза ръководителят ѝ доцент Георги Милошев. Само едно от изследваните вещества не оказва никакво влияние върху ДНК, уточни той.
Шест от добавките в храните, означавани с „Е“ и номер, увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, е показало проучването чрез иновативен метод.
Това са оцветителите еритрозин – Е127, индиго кармин – Е132, фаст грийн – Е143, консервантът натриев нитрит – Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин – 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.
Еритрозинът е химично вещество, оцветител със синтетичен произход. Представлява бял прах или гранули, които се разтварят добре във вода, спирт и не се разтварят в масла с растителен произход и мазнини. Може да бъде и под формата на алуминиев лак, който е неразтворим във вода, спирт и мазнини. Цветът на оцветителя е синкаво-розов. Отнася се към опасните вещества.
Употреба:
Еритрозинът се използва в хранителната промишленост за оцветяване на плодови продукти. Не се употребява в направата на сокове, защото в кисела среда се образуват трудноразтворими киселини и утаяване. Добавката се може да се прилага в производството на бисквити и захаросани череши.
Допустимото дневно количество е 0,6 мг/кг телесно тегло. Използва се, както самостоятелно, така и в комбинация с други оцветители. За много от хранителните продукти съществуват точно определени количества еритрозин, например: при консервиране на ябълки и круши, при приготвянето на желета и мармалади – 200 мг/кг, при консервиране на ягоди и малини – до 300 мг/кг, при прясно замразени или консервирани скариди – до 30 мг/кг, а при кисело-млечните продукти – до 27 мг/кг.
Освен в хранителната индустрия, добавката Е 127 намира приложение и медицината и козметиката (пасти за зъби). Водоразтворимият оцветител се използва за боядисване на вълнени, памучни и копринени платове.
Въздействие върху човешкия организъм:
Еритрозинът може да бъде опасен за здравето, ако се надвишат допустимите количества. Веществото повишава възбудата и хиперактивното поведение при децата, предизвиква астма, влияе неблагоприятно върху много вътрешни органи като черен дроб, щитовидна жлеза, сърце, стомах, предизвиквайки различни заболявания, свързани с тях и неправилното им функциониране. Е 127 не въздейства добре и върху репродуктивната функция на организма. Еритрозинът има канцерогенно действие. Оцветителят се използва в страните от ЕС и САЩ. В Русия не се използва в медицината.
Още за E127 – Еритрозин (Erythrosine) | Е-тата Framar.bg от Framar.bg: http://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/e127
Според доц. Милошев дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, те създават риск от онкологично или друго заболяване. За да няма увреждане в ДНК, тези добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените, посочи той.
„Еднократното въздействие показа, че концентрацията на някои от веществата, например натриев нитрит, който се добавя в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от тази, която е разрешена“, коментира доц. Милошев.
Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA), каза Милошев и уточни, че от EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията „има някои слабости и ограничения. Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет“.
Крайното становище на EFSA е, че научната публикация на българските генетици не дава нова информация, която се отнася до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA. „Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им“, коментира доц. Милошев.
Според учените много малко издания се съгласяват да публикуват резултатите от такива изследвания, въпреки че методът е достатъчно прецизен. http://krasi08.blog.bg/
Разрешените подобрители, овкусители и консерванти, използвани в храните, увреждат човешката дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК). Това сочи оповестено днес изследване на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на Българската академия на науките (БАН), съобщи БНР.
В лабораторията са изследвали 12 от така наречените „Е-та“ в храните, каза ръководителят ѝ доцент Георги Милошев. Само едно от изследваните вещества не оказва никакво влияние върху ДНК, уточни той.
Шест от добавките в храните, означавани с „Е“ и номер, увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, е показало проучването чрез иновативен метод.
Това са оцветителите еритрозин – Е127, индиго кармин – Е132, фаст грийн – Е143, консервантът натриев нитрит – Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин – 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.
Еритрозинът е химично вещество, оцветител със синтетичен произход. Представлява бял прах или гранули, които се разтварят добре във вода, спирт и не се разтварят в масла с растителен произход и мазнини. Може да бъде и под формата на алуминиев лак, който е неразтворим във вода, спирт и мазнини. Цветът на оцветителя е синкаво-розов. Отнася се към опасните вещества.
Употреба:
Еритрозинът се използва в хранителната промишленост за оцветяване на плодови продукти. Не се употребява в направата на сокове, защото в кисела среда се образуват трудноразтворими киселини и утаяване. Добавката се може да се прилага в производството на бисквити и захаросани череши.
Допустимото дневно количество е 0,6 мг/кг телесно тегло. Използва се, както самостоятелно, така и в комбинация с други оцветители. За много от хранителните продукти съществуват точно определени количества еритрозин, например: при консервиране на ябълки и круши, при приготвянето на желета и мармалади – 200 мг/кг, при консервиране на ягоди и малини – до 300 мг/кг, при прясно замразени или консервирани скариди – до 30 мг/кг, а при кисело-млечните продукти – до 27 мг/кг.
Освен в хранителната индустрия, добавката Е 127 намира приложение и медицината и козметиката (пасти за зъби). Водоразтворимият оцветител се използва за боядисване на вълнени, памучни и копринени платове.
Въздействие върху човешкия организъм:
Еритрозинът може да бъде опасен за здравето, ако се надвишат допустимите количества. Веществото повишава възбудата и хиперактивното поведение при децата, предизвиква астма, влияе неблагоприятно върху много вътрешни органи като черен дроб, щитовидна жлеза, сърце, стомах, предизвиквайки различни заболявания, свързани с тях и неправилното им функциониране. Е 127 не въздейства добре и върху репродуктивната функция на организма. Еритрозинът има канцерогенно действие. Оцветителят се използва в страните от ЕС и САЩ. В Русия не се използва в медицината.
Още за E127 – Еритрозин (Erythrosine) | Е-тата Framar.bg от Framar.bg: http://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/e127
Според доц. Милошев дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, те създават риск от онкологично или друго заболяване. За да няма увреждане в ДНК, тези добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените, посочи той.
„Еднократното въздействие показа, че концентрацията на някои от веществата, например натриев нитрит, който се добавя в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от тази, която е разрешена“, коментира доц. Милошев.
Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA), каза Милошев и уточни, че от EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията „има някои слабости и ограничения. Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет“.
Крайното становище на EFSA е, че научната публикация на българските генетици не дава нова информация, която се отнася до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA. „Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им“, коментира доц. Милошев.
Според учените много малко издания се съгласяват да публикуват резултатите от такива изследвания, въпреки че методът е достатъчно прецизен. http://krasi08.blog.bg/
Еньовски билки - Котешка стъпка-билката ...
ЗАГАДКИТЕ ОКОЛО НУРГЮЛ – ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ,...
Билки в Предбалкана
ЗАГАДКИТЕ ОКОЛО НУРГЮЛ – ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ,...
Билки в Предбалкана
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. КАТАЛОГ - БИЛКИ
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести