Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2014 17:54 - Здравословните ползи на магданоза (Petroselinum crispum) – Укрепване на имунната система
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 2344 Коментари: 0 Гласове:
0



imageМагданозът е сравнително малка средиземноморска билка, която придава при поръсване цвят на вашата чиния от ястие. Но нека да не мислим за него, като само за гарнитура - в края на краищата, той е бил използван още преди повече от 2000 години и е известен с някои изпитани от времето предимства, които трябва да се знаят. Здравословните ползи от магданоза са много по-големи, отколкото повечето хора си мислят - прочетете за тях, за да разберете какви са.

Магданозът или градинският магданоз (Petroselinum crispum) е светло зелено, двугодишнотревисто растение, произлизащо от централната част на средиземноморския регион. Широко е разпространен в кухните на Близкия изток, Европа и Америка. Отглежда се и като билка, подправка и зеленчук.
Като подправка се използват два вида магданоз – обикновен и къдраволист, но обикновеният има по-силен аромат. Друг вид магданоз (Petroselinum tuberosum) се отглежда заради корена си.

Според съвременните научни изследвания, магданозът, предлага интересни и силни лечебни свойства.
Магданозът е мощна лечебна храна с неочаквано качество на хранителните вещества. Тези предимства се дължат на високото съдържание на витамини. Всъщност, той е склад на хранителни вещества. Листата съдържат големи количества витамини А, В и С, калций, желязо, манган, фосфор и калий.
Магданозът съдържа три пъти повече витамин C отколкото портокалите, и два пъти повече желязо отколкото спанака. Той съдържа повече бета-каротин, отколкото голям морков. A чаша смлян магданоз има повече калций, отколкото една чаша мляко и 20 пъти повече желязо отколкото едно сервирането на сварен черен дроб.
Той разполага с почти всички важни хранителни вещества като витамин В12, бета каротин, флуор, фолиева киселина (витамин В), витамин K, хлорофил и есенциални мастни киселини.
Само две супени лъжици магданоз осигуряват над 150% от дневната препоръчителна доза на витамин К.
Тъй като магданозът е високо съдържание на витамин С, следователно подпомага в усвояването на желязото в организма. Това е много полезно за хората, които страдат от анемия.
Чаят от магданоз е бил използван заради лечебните си свойства в продължение на векове.

В магданоза е установено, че съдържа два вида на необичайни съединения, които осигуряват някои много уникални ползи за здравето. Първият компонент е етерични масла, които включват миристицин, лимонен, евгенол и алфа-thujene. Вторият компонент са флавоноиди-включително апиин (apiin), апигенин, crisoeriol и лутеолин.
Етеричните масла в магданоза - специално миристицин е доказано при проучвания, да инхибира образуването на тумори. Това специално е показано, че инхибира образуването на тумори в белите дробове.

Етеричните масла в магданоза го квалифицират като "хемо защитна" (chemo protective) храна. Това означава, че може да помогне да неутрализира някои видове канцерогени, например като от цигарен дим и др.

Лутеолин, един от установените в магданоза флавоноиди е доказано, че функционира като мощен антиоксидант, който помага за предотвратяване на кислород-базирани увреждания на клетките. В допълнение, за магданоза е доказано в проучвания, че помага за увеличаване на антиоксидантния капацитет на кръвта.

Магданозът е богат източник на две жизненоважни хранителни вещества, които също са важни за предотвратяване на много заболявания: витамин С и витамин А. Това са два мощни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали.
Фолиевата киселина също е важен хранителен елемент, който осигурява правилното делене на клетките. Важно е за рак-превантивни мерки в две области на тялото, които съдържат бързо делящите се клетки. Тези области са на дебелото черво за двата пола, и цервикалната зона при жените.

Магданозът е полезен в случаи на:
- Проблеми с простатата
- Проблеми с черния дроб
- Проблеми с пикочния мехур
- Менструални проблеми
- Храносмилателни проблеми
- Гастрит
- Астма
- Кашлица
- Ревматизмът
- Нарушения на бъбреците
- Подуване на корема и газове
- Високо кръвно налягане

Здравословните ползи на магданоза
1. Намалява риска от рак и алтернативно лечение
Яденето на магданоз може да намали опасността от рак на кожата, храносмилателния канал, рак на гърдата и рак на простатата. Магданозът съдържа големи количества флавоноид (flavonoid), известен като апигенин (apigenin). В допълнение към апигенина той притежава забележителни противоракови свойства, силно противовъзпалителни и антиоксидантни.
Магданозът може да спре растежа и разпространението на раковите клетки - лимфома, казва AP John Институт за ракови изследвания (A.P. John Institute for Cancer Research). Магданозът съдържа съединения, които "помагат да се елиминират някои ензими, наречени фактори на епителния растеж, които стимулират растежа и разпространението на рака".
Етеричните масла в магданоза - специално миристицин е доказано при проучвания, да инхибира образуването на тумори. Това специално е показано, че инхибира образуването на тумори в белите дробове.
Салати с магданоз и сок от листа и корени от магданоз са отлично алтернативно средство за лечение на рак. Този зеленчук поддържа добър апетит и укрепва имунната система. В допълнение, магданозът се справя с много от страничните ефекти на лъчетерапията.
2.Повтарящи се инфекции, намален имунитет
Магданозът стимулира имунната система. Етеричното масло в магданоза е доказано, че потиска един свръхстимулиран имунен отговор, което го прави основен участник в борбата срещу алергии, автоимунни и упорити възпалителни заболявания.

image
Рецепта за Песто (Pesto):
- една връзка ситно нарязан магданоз или смлян,
- лимонов сок от половин лимон,
- две с.л. зехтин
- една скилидка смлян чесън (по желание)
- няколко резена ситно нарязан домат (по желание)
- малко морска сол на вкус
Всички съставки се смесват и това се използва като салата, която се дава за усилване на имунната система.
Това лекарство, направено от магданоз силно активира имунната система, а освен това директно атакува много видове бактерии и гъбички.
3. Потиска възпаления
Магданозът е богат на витамин C и има противовъзпалителни свойства. Поради това, потреблението на чай от магданоз може да помогне в борбата срещу артрит и ревматизъм.
Магданозът помага срещу подуване и болки, свързани с артрит. Той съдържа летливо масло, наречено евгенол (eugenol), което е доказано в проучвания, че има антиартритни свойства и мощни противовъзпалителни ползи, и значително може да ограничи подуването в ставите.
При оток:
- Смесете равни части чай от корен от магданоз и глицерин. Насища се кърпа със сместа и се налага за подутите части. В същото време, пийте 1/2 чаша чай от магданоз на всеки час.
Възпаление на клепачите и очите:
- Нанесете компрес от сок от магданоз сок за около 20 минути. Листата на магданоза имат противоинфекциозно и противовъзпалително действие.
4. Хранително съдържание
Магданозът също включва флавоноиди антиоксиданти апиин (apiin), апигенин (apigenin), crisoeriol и лутеолин (luteolin). Фолиева киселина в магданоза насърчава здравето на сърцето чрез намаляване на количеството на проинфламаторния хомоцистеин.
Магданозът има голямо съдържание на хлорофил, който има антибактериални свойства, което предотвратява развитието на лошите бактерии. Хлорофилът в магданоза е чудесен лек против лош дъх (халитоза) в продължение на векове.
За лош дъх особено след ядене на чесън или от тютюнопушене:
- Потопете магданоз в малко оцет и го дъвчете бавно преди да бъде погълнат. Магданозът действа като естествен антибактериален агент, помага за предотвратяване на кариес.
5. Срещу заболявания
Магданозът предлага защита от болестни нарушения - от диабет, атеросклероза и рак на дебелото черво на астма. Препоръчва като естествен лек за проблеми с пикочния мехур, простатата и бъбреците (с изключение на тежко възпаление на бъбреците).
6. Защита на кръвоносните съдове
Магданозът е чудесен генератор на един от много важните витамини B: фолиевата киселина. Тази киселина може да ви помогне за намаляване на хомоцистеина. Хомоцистеинът е естествено срещаща се аминокиселина в човешкото тяло, но кръвоносни съдове могат да бъдат повредени от високите му нива в кръвта, повишава опасността от инсулт и инфаркт.
Фолатът (или фолацин) съдържащ се в магданоза помага да се конвертира хомоцистеина в безобидни молекули. Всекидневната гарнитура от магданоз ще ви помогне в защитата срещу сърдечно-съдови проблеми като инсулт, исхемична атака, и атеросклероза.
7. Инфекции на пикочните пътища
Магданозът е една от препоръчваните билки за отстраняване на инфекции на пикочните пътища като алтернатива на антибиотиците.
В магданоза могат да се намерят две съединения миристицин (myristicin) и апиол (apiol). Те спомагат за увеличаване на потока на урината. Отделяне на повече урина от своя страна спомага за премахване на инфекциите, причинени от бактерии в уринарния тракт.
Магданозът може да се използва като чай, или като песто (pesto), за отмиване на бъбреците чрез стимулиране на уринирането. Ако бъбреците ви са в застой, пийте чай от магданоз. Като помощник при храносмилането, чаят от магданоз чай не може да бъде сравнен.
Магданозът е установено, че е ефективен за всички проблеми на бъбреците и пикочния тракт с изключение на тежко възпаление на бъбреците. Пиенето на чай от магданоз помага за предотвратяване на солта (натрий, калий и др.) да бъде абсорбирана в тъканите на тялото. С други думи, магданозът буквално изхвърля остатъци, натрупвания в бъбреците (песъчинки или малки камъни), черния дроб и пикочния мехур. Помага при отоци и общо задържане на вода, при умора и слабост или болезнено уриниране. В някои страни магданоза е одобрен като средство за лечение на камъни в бъбреците и инфекции на пикочния мехур.

image
Диуретичен чай за уринарния тракт.
Рецепта 1: Към един литър вряща вода добавете половин чаша едро нарязан магданоз с стъблата. Покрийте и го оставете между 30-60 минути в зависимост, колко силен искате да бъде, след което се прецежда и се пие. Ако използвате изсушен магданоз – 2-3 с.л. Можете да подобрите вкуса с малко мед. Приемайте 1 чаша 3-4 пъти дневно половин час преди ядене.
Рецепта 2: Добавете 1/4 чаша нарязан магданоз в литър вода , загрява се почти до кипене и се отстранява, оставя се да се запари в продължение на 15 минути, след което се прецежда. Това е по-слаб чай.
8. Премахване на камъни в бъбреците
Чаят от корен и листа от магданоз е ефективен за премахване на пясъци и камъни в бъбреците, ако не са много големи.
9. Вирусен хепатит
Последните проучвания показват, че магданозът има необикновена сила срещу вируси, които атакуват черния дроб. Поради това се препоръчва при пациенти с хепатит A, B и C.
Рецепта: Четири седмици се приема пресен сок от магданоз, петнадесет супени лъжици на ден, взети за предпочитане на празен стомах, преди хранене (или пет супени лъжици преди всяко хранене).
10. Детоксикация
Поради диуретичните си свойства, чаят от магданоз често се използва за детоксикация. Той намалява задържане на вода и помага за промиване на токсините от тялото. Апигенин и миристицин, намиращи се в магданоза повишават производителността на един от чернодробните ни ензими, който прочиства тялото ни от токсини.
Магданозът действа като мек диуретик за успокояване и детоксикация на черния дроб и бъбреците. Ако имате проблем с спастичен пикочен мехур, който имат много жени, магданозът ще помогне за облекчаване на този проблем.
Суровият магданоз може да се използва като ефективно средство за прочистване на кръвта, като помага да се разтворят всички възможни токсични натрупвания и отлагането на холестерол във вените, и като защита срещу много сериозни сърдечно-съдови заболявания, както и за укрепване и увеличаване еластичността на кръвоносните съдове. Подобрява храносмилането и помага за прочистването на муден черния дроб.
Листата на магданоза имат антисептичен ефект, пречистват храносмилателната система, действат на пикочните пътища, пикочния мехур и матката.

image
11. Нередовен менструален цикъл
Пиенето на чай от магданоз е било използвано в продължение на векове да регулира редовен процес на месечни периоди при жените и се използва след раждане, за да се насърчат маточни контракции след раждането. Установено е, че това се дължи на присъствието на апиол (apiol) в магданоза. Апиолът (Apiol) е компонент на женския полов хормон естроген. Поглъщане на магданоз трябва да се избягва от бременни жени.
Чаят от магданоз (също и от семена на магданоз) регулира нередовен менструален цикъл и други нарушения в менструалния цикъл, облекчава менструалните болки и спазми.
12. Възпаление на гърдата (при кърмещи жени).
Рецепта: Поставете лапа от листа и корени от магданоз (сварени във вода) върху засегнатата област. Прилага се за 30 минути и се повтаря ежедневно. Лапа от пресни листенца магданоз, неварени, помагат да се спре кърменето.
13. Магданозът е диуретик.
Чаят от магданоз е богат на калий и има диуретичен ефект върху тялото.
Корен от магданоз се използва за различни форми на воднянка (ненормално натрупване на течност в телесните тъкани, или телесната кухина), задръствания на коремната вътрешност.
14. Анорексия
Листа от магданоз се дъвчат преди хранене, за да събудят апетита и да активират храносмилането.
Магданозът е полезен при гадене, за хора със сериозни заболявания, които не могат да се хранят, поради постоянно гадене.

Листата на магданоза съдържат етерични масла и намаляват температурата на тялото при заболяване. Така че трябва ядете магданоз, особено ако сте се с настинка. Магданозът изчиства токсините и намалява възпалението в тялото.
Пиенето чай от магданоз чай намалява подуването на корема, премахва газовете и успокоява проблемите със стомаха.
Пиенето на чай от магданоз е особено добър навик за тези лица, които или са били диагностицирани или желаят да бъдат активни в предотвратяване на споменатите по-горе заболявания.

Яденето на магданоз на дневна база е лесно. Всичко, което трябва да направите е да го добавите във вашите салати или ястия. Той има прекрасен аромат и тонизира тялото веднага. Можете да използвате магданоз във всяка рецепта. Най-добре е да използвате нарязан пресен магданоз.

Магданозът във вашата диета:
- Добавете ситно нарязан магданоз, смесен с лимонов сок в салата.
- Добавете ситно нарязан магданоз или смлян в сок от моркови, цвекло и целина. Това е много освежаващо питие.

image
Рецепти за Табули (Тabouli):
1.Смесете нарязан магданоз с булгур (или кускус), нарязан зелен лук (лук), листа от мента, лимонов сок, сол и зехтин. Булгурът предварително се накисва или се използва сварен кускус. Може да се добави и чесън и домат.
2.Булгурът – половин чаша (може да се замести със сварен кускус). се накисва в купа с една чаша гореща вода и се оставя да набъбне за 15 минути. Изцежда се и се смесва с 4 бр. ситно нарязаните домати, магданоз (3 връзки или 4 чаши магданоз), половин чаша листа от мента, 6 стръка зелен лук или една глава лук, сол и черен пипер на вкус. Прибавя се половин чаша лимонов сок и една четвърт чаша зехтин (може по-малко) и се разбърква.

Чай от магданоз - странични ефекти
Прекомерната консумация на магданоз трябва да се избягва от бременни жени, но може в нормално количество.
Чаят от магданоз не трябва да се консумира от бременни жени, тъй като действа като стимулант на матката, което може да увеличи риска от спонтанен аборт.
Препоръчителната дневна доза от чай е около 3 чаши. Прекомерният прием на чай от магданоз може да предизвика гадене и повръщане.
Чаят от магданоз е богат на оксалова киселина. Така че трябва да се избягва от хора, които страдат от възпаление на бъбреците.

Рецепта при диабет:
Вземат се 2 кг. магданоз, около 5 гр. сол и 3 литра мляко. Магданозът се накълцва, смесва се с млякото и солта и се разбива с миксера до такава степен, че да се превърне в рядка зелена каша. Всичко това се изяжда за 1 ден. Процедурата се повтаря 3 пъти през седмицата. След 1 месец кръвната захар влиза в нормални граници.
http://www.desant.net/show-news/25263/
Това е огромно количество магданоз, което трябва да се изяде за един ден! Пробвайте да изпълните рецептата с 1 л. мляко, 3-4 връзки магданоз и 2-3 гр. сол и приемате това количество на 3 дози всеки ден преди хранене.

http://www.naturalhealth-solutions.net/healthy-eating/natural-healing-remedy-parsley
http://www.your-cup-of-tea.com/parsley-tea.html
http://yourorganicgardeningblog.com/parsley-benefits-to-more-energy/#more-3444
http://www.buzzle.com/articles/parsley-tea-benefits.html
http://britishfood.about.com/od/eorecipes/r/English-Parsley-Sauce-Recipe.htm
http://www.all-natural-cure.com/parsley.htm
http://www.naturalalternativeremedy.com/10-powerful-health-benefits-of-parsley/

~ Блажен оня, който прегледва немощния; В зъл ден ще го избави Господ. Господ ще го пази и ще продължи живота му; Блажен ще бъде той на земята; И Ти няма да го предадеш на волята на неприятелите му.
Господ ще го подкрепява на болното легло; В болестта му Ти ще преобърнеш цялото му легло. ~ (Псалм 41:1-3)

Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1234717
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930