Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 21:34 - Суря-Бхеда-Кумбхака
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 1043 Коментари: 0 Гласове:
1



 image                                                      Ценността и значението на Суря-Бхеда-Кумбхака може да бъде разбрано само след изучаване на такива явления, като Прана-Ваю и Апана-ваю. Всеки йогин се стреми да съедини и контролира тези две сили. Суря-Бхеда-Кумбхака е незаменима за тези цели. Като начало ще разгледаме произхода на наименованието на това упражнение. „Суря” (Слънце) ни е познато благодарение на комплекса Суря-Намаскар, който йогините изпълняват всяка сутрин по изгрев. Но в дадения случай става дума за дясната ноздра, която е свързана със Слънцето, т.е. с Пингала. „Бхеда” означава „пробия, проникна”. Задачата на това упражнение е да открие пътя на слънчевата нади, да я направи проницаема. Много автори наричат това упражнение просто Суря-Бхеда, отбягвайки Кумбхака. Разбира се, такова наименование е по-лесно за употреба, но аз смятам, че поне в заглавието си струва да се употреби пълното име, тъй като основна характеристика на упражнението все пак се явява продължителността на задържане на дишането.
image
Изпълнение
Суря-Бхеда-Кумбхака се изпълнява само в поза Лотос и Сидхасана. Други асани са изключени. В краен случай се допуска Ваджрасана. Ръката и китката са подготвени за алтернативно дишане, тъй като ще ни се наложи да затваряме ноздрите с пръсти.

Ефекти
В "Гхеранда-Самхита" е казано: "Суря-Бхеда-Кумбхака преустановява стареенето и отдалечава смъртта, пробужда Кундалини и поддържа огъня в тялото”. Този „огън” е клетъчното дишане. То сгрява нашето тяло и активира храносмилането. Хатха-Йога добавя по този повод: „Благодарение на това упражнение потокът на въздуха се насочва към Сушумна”. Суря-Бхеда отваря пътя по слънчевия канал, а Бандха-Трая и Кумбхака способстват за пробуждане на фините енергии. Без да се спираме върху тези дребни детайли ще кажем, че Суря-Бхеда се явява тонизиращо средство за психиката и е предназначена за тези, които вече са преминали определен курс по йога. Не е желателно да се практикува преди сън. Най-благоприятните условия са по изгрев или преди хранене, но никога след. Ако се задържа дишането за кратко време, то Суря-Бхеда-Кумбхака може да се изпълнява от начинаещи адепти.

Изпълнение
Бавно вдишваме през Пингала (дясната ноздра). Задържаме дишането с пълни дробове максимално дълго, като не забравяме за Бандха-Трая. Бавно издишваме през Ида (лявата ноздра). За западните практикуващи е достатъчна серия от пет вдишвания.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1234279
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930