Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2014 22:30 - Пранутана, повдигане на прана
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 991 Коментари: 0 Гласове:
0



Съществува огромно множество тантристки и други упражнения за активиране на чакрите. Често те са доста сложни, изискват много време и ръководството на квалифициран учител, който е способен да ги адаптира подходящо за всеки конкретен човек. Следващата техника притежава редица преимущества:
1) лишена е от всякакво влияние на индуизма или друга идеология;
2) може да се практикува безопасно от западния човек;
3) не изисква много време.
Това е оригинална класическа техника. Както в случая с позите, съвсем не е задължително асаната, изпълнена с акробатични способности, да бъде най-ефективна. Използвайки само най-прости асани, може да се разработи план за хармонични занимания с йога, което ще отговаря подходящо на характера на потребностите на западния човек. Безсмислено е да се започва да се практикува Крия-йога, ако не практикувате редовно описаните по-горе упражнения пранаяма, особено тези за прочистване на нади (алтернативно и ритмично дишане). Необходимо е да се практикува Пранутана в поза Лотос или Сидхана; всички останали пози не са подходящи.

Подготовка и самовглъбяване
Дишайте спокойно през двете ноздри. Концентрирайте се върху преминаването на въздуха през носа и си представете, че по време на продължително издишване от носа ви излиза топла пара. По време на вдишване си представете, че в носа влиза светещ въздух и че тази светлина е прана. Това не е толкова далеч от научната истина, доколкото светлината е вид енергия.

Пранутана
Издигането на прана става главно по време на издишване. Изпълнявайте Мула-бандха, концентрирайки се върху Муладхара-чакра, и си представете как кръстът се изпълва с топлина. Във фазата на издишване си представяйте как енергията се изкачва по гръбнака, буквално като топъл сок по стеблото на дърво и насочете тази енергия към Сахасрара. По време на цялата фаза на издишване си представяйте „ОМ” (едно дълго и протяжно „ОМ”). Вниманието трябва да е погълнато изцяло от пранаяма. По време на вдишване отново се концентрирайте върху „ОМ’. Почувствайте как въздухът, който се вдишали, прониква във вас и го насочете отначало към Сахасрара, а после към Муладхара. Не задържайте дишането. Продължителността на издишването трябва да е равна на продължителността на вдишването или два пъти по-голяма, ако това не създава пренапрежение. По време на вдишване можете да отпуснете Мула-бандха, ако се окаже, че ви е много уморително да я изпълнявате през цялото време на упражнението. Продължавайте да изпълнявате това упражнение не по-малко от пет минути, съсредоточвайки изцяло вниманието върху дишането, и ще усетите топлина по продължение на целия гръбнак. Мисленият образ способства за създаване на тази топлина. Йогите си представят, че в триъгълника в основата на гръбнака е разположена жарава с разпалени въглени. По време на вдишване този огън се разпалва от въображаеми мехове. По този начин йогинът изпраща прана по Сушумна, заставяйки я да преминава през всички чакри. За постигане на такива резултати е необходима продължителна и упорита практика. Крайната цел е пълният контрол върху прана в цялото тяло, а чрез чакрите и Маномая-коша – върху менталната дейност. Ние започваме да разбираме целта на пранаяма, едно от необходимите стъпала, водещи ученика към най-фините области на неговата същност. Пранаяма формира здрава основа за пълна интеграция на всички коши и тяхната дейност. Във всеки случай, даже когато това упражнение не пробужда чакрите, то увеличава жизнените сили на ученика и повишава неговия психофизичен динамизъм, който може да се използва по собствено усмотрение. Това упражнение успокоява нервите, носи покой и развива умението за концентрация.

43. Усложняване на практиката
Ние се запознахме с множество техники, всяка една от които е подробно описана, така че може да се препоръчва на всеки без опасения, че ще му навреди. Как да използваме съгласувано тези техники, за да постигнем напредък? Вие няма да имате никакви проблеми с практикуването, ако спазвате следните правила:
1. Придържайте се към моралните критерии и правилно хранене, способстващи за постигане на пълноценно здраве.
2. Редовно практикувайте техниките от хатха-йога, в частност – ежедневна серия асани, без да забравяте да изпълнявате приветствие към слънцето. Това е прекрасна подготовка за пранаяма и най-добрата защита от всякакъв възможен риск. Благодарение на асаните тялото става възприемчиво за праничните сили, асаните способстват за поглъщане и хармонично разпределение на праната в тялото. Те позволяват на ученика да остане неподвижен в течение на дълго време и да не прилага усилие при изпълнение на асаните, което влияе благотворно върху сесията на пранаяма.
3. Използвайте съзнателен контрол върху праната по време на практикуването на асани. Концентрирайте се винаги върху техниката на дишане и онези части на тялото, на които оказва въздействие всяка конкретна асана. В продължение на цялата сесия уравновесявайте Прана и Апана, следейки за това вдишването и издишването да имат еднаква продължителност. Практикувайте Уджай (частично блокиране на гласните струни) в течение на цялата сесия асани.
4. Когато почувствате вълшебния ефект, който пранаяма оказва на тялото и душата ви, може да се изкушите да погледнете на асаните като нещо второстепенно и да започнете да ги практикувате единствено за съхраняване гъвкавостта на тялото или дори да престанете да ги практикувате. Това е сериозна грешка и признак на пълно неразбиране на същността на пранаяма и нейното приложение във всички фази на йога, както физически, така и ментални. Учителите в Индия не само не позволяват на своите ученици да съкращават практиката с асани при прехода към пранаяма, но и ги заставят да ги изпълняват в по-интензивен режим.
5. В процеса на практикуване на пранаяма, особено в онези упражнения, които изискват задържане на дишането, напредвайте постепенно. Следвайте здравия смисъл: щателно изпълнявайте инструкциите, особено онези, които касаят постепенното удължаване на времето на задържане на дишането.
6. Основен елемент в пранаяма е концентрацията на вниманието върху упражненията. Без концентрация не може да има никаква пранаяма. Пранаяма е част от Хатха-йога, но също и от Раджа-йога – контрол на съзнанието.
7. Да се премине към по-високо ниво може само тогава, когато дробовете и тялото не се напрягат при изпълнение на предидущите техники и когато съзнанието е подготвено за концентрация върху дишането с минимално разсейване на вниманието.
8. Вие обаче трябва да се примирите с това, че разсейването на вниманието е неизбежно. Когато това стане, мигновено връщайте фокуса на вниманието обратно към упражнението. Само продължителната практика способства за пълно концентриране на вниманието върху пранаяма или асаните.
9. Направете собствена програма (виж препоръките по-долу), но не ограничавайте времето за преминаване от едно ниво към следващото.
10. В пранаяма повече от всички други практики успехът зависи от редовното практикуване, и именно ежедневната практика служи като защита от възможните опасности. Ако някой ден вие наистина не сте в състояние да практикувате пранаяма, не губете този ден и непременно изпълнете пълно йогийско дишане и от време на време през деня се концентрирайте върху процеса на дишане.

Препоръчителни програми
За болшинството западни хора подхождат приведените по-долу програми. Преди всяка сесия трябва да бъдат изпълнени следните условия:
1. Освободете пикочния мехур и по възможност и червата.
2. Почистете носа, практикувайки нети и щателно изсушете ноздрите.
3. Ако след изпълнение на нети едната ноздра е останала запушена, използвайте един от очистителните процеси.
4. Изпълнявайте по възможност практиката на чист въздух или поне в добре проветрено и топло помещение.
5. Освен онези случаи, в които се указват противоположни инструкции (като, например, Ситали и Ситкари), винаги дишайте през носа. Това се отнася и за вдишването, и за издишването.
6. Притиснете езика към вътрешната страна на предните зъби или към мекото небце. Когато имате потребност, преглъщайте слюнката.
7. Изпълнявайте практиката със затворени или полузатворени очи, когато изпълнявате тратака, гледайки върха на носа си.
8. Заемете правилна поза: следете гръбнакът да бъде изправен. При изпълнение на упражненията отпуснете колкото е възможно повече лицето, раменете, ръцете, предмишниците и китките.
9. Носът – това не е всмукателна помпа. Единственият шум, който може да се чуе, трябва да възниква при преминаване на въздуха през гласните струни, а не поради препятствия при преминаването му през носа. Състоянието на ноздрите трябва да обезпечава пълноценно дишане.
Изпълнението на тези предварителни условия е задължително при изпълняване на всички техники на пранаяма.

Първа степен
1. Преди началото на пранаяма е необходимо да се концентрирате върху дишането, преминавайки към бавно темпо. Практикувайте тази концентрация от две до пет минути в зависимост от времето, с което разполагате. В началото не провеждайте твърде продължителни занятия.
2. След концентрация изпълнете практиката Нади-Шодхана – алтернативно дишане без задръжки. Винаги изпълнявайте практиката със стегнати мускули на корема.
3. Ако разполагате с достатъчно време, можете в началото да пристъпите към практиката Прана-мудра.
4. Може в началото да практикувате също и „пранична загрявка”. изпълнявайте я или всяка свободна минута, или даже в леглото, ако нямате друго време. В края на всяка сесия пранаяма се отпуснете за една до три минути (или повече, ако имате време).

Втора степен
Веднага щом сте изпълнили предварителните условия, пристъпете към сесия с концентрация и Нади-Шодхана, което трябва да продължи общо от две до пет минути. Когато почувствате, че сте постигнали достатъчна степен на концентрация, променете Нади-Шодхана на Анулома-Вилома, т.е. добавете фаза на задръжка на дишането. Няма нужда да следите за нейната продължителност. Отделете на Анулома-Вилома не по-малко от пет минути. При изпълнение на задръжка на дишането трябва строго да се придържате към правилата на Кумбхака. Ако фазата на задържане на дишането продължава повече от 10 секунди, става задължително да се изпълнява Джаландхара-бандха. Джаландхара-бандха и Анулома-Вилома постепенно ще тренират вашите дробове и вие ще можете свободно да задържате дишането без всякакъв риск за здравето. След две-три седмици постепенно вкарайте в практиката ритъм. Правете това в хода на сесията. Може също практиката да се допълни с „квадратна пранаяма”. Практикувайте пранична загрявка и Прана-мудра. Това може да се прави не само по време на сесия, но и по всяко друго време. Цялата програма може да се раздели на две ежедневни сесии с продължителност от десет до петнадесет минути всяка.

Трета степен
На това ниво ви е необходимо да изпълнявате две сесии ежедневно. Една сесия може да изпълнявате сутринта или, ако това е възможно, преди обяд, а втората преди вечеря. Сесията може да започне веднага след изпълнение на Анулома-Вилома. След нея следва „квадратна пранаяма” с продължителност пет минути.
Сега вкарайте в практиката Капалабхати (без алтернативно дишане). Внимателно прочетете всички препоръки, които се привеждат в раздела, посветен на техниката Капалабхати. В началото практикувайте Капалабхати в бавно темпо. Увеличението на темпото ще дойде с времето. Когато постигнете скорост, не надхвърляйте рамките на 120 издишвания в минута. Изпълнявайте практиката в продължение на пет минути, в т.ч. и паузите за почивка. При изпълнение на Капалабхати бързо се уморяват мускулите на корема и това служи за надежден щит срещу пренапрежение за начинаещия ентусиаст. След разумен период практикуване на Капалабхати (две или три седмици) преминете към Капалабхати II с алтернативно дишане завършете сесията с Прана-мудра.

Четвърта степен
Изпълнение на две сесии на ден. Обшият характер на изпълнение е същият, както при предишните степени. Капалабхати се практикува около две минути, при което двете ноздри са отворени. След почивка, по време на която съхранявате позата и практикувате пълно йогийско дишане със стегнати мускули на корема, можете да пристъпите към Капалабхати с алтернативно дишане. След поредната почивка можете да практикувате Бхастрика. В останалото се придържайте към упражненията от трета степен.

Пета степен
Три сесии на ден: двеминутна Капалабхати (с алтернативно дишане). Триминутна Бхастрика. По-нататък Суря-Бхеда-Кумбхака. Анулома-Вилома с продължително задържане на дишането. В свободното време практикувайте Ашвини-мудра. Изпълнявайте Мула-бандха и Уджай.

Шеста степен
Три занятия на ден. За първите две занятия виж. Програмата по-горе. След това допълнете практиката и с асани бандхи. По време на третото занятие отделете една трета от времето за упражненията, описани по-горе. Останалите две трети трябва да се използват за активиране на чакрите – кулминацията на практикуването на пранаяма. На шестата степен ние достигаме предела на практиката, след което се забранява да се изпълнява на Запад (а и навсякъде) без ръководството на квалифициран учител. Впрочем, тези програми са нищо повече от препоръки и не се отнасяйте към тях като към строго зададени схеми. Продължителността на всяко занятие и възможността за преход от една степен към друга се определя от ученика. Той трябва да се прислушва към сигналите на своето тяло и да се ръководи от здравия разум. Той непременно ще постигне успех, ако негови съветници бъдат не гуру, на които той се доверява а здравомислието и чувството за мярка.

Типични грешки
1. Никога не изпълнявайте тези практики веднага след хранене, в началото на храносмилателния процес. Макар и в умерено количество, упражненията по пранаяма могат да се изпълняват едва след един-два часа след хранене, а техниките с продължително задържане на дишането може да се практикуват само не по-рано от три часа след хранене.
2. Винаги започвайте с почистване на ноздрите (за целта изпълнявайте Нети и Капалабхати).
3. Никога не изпълнявайте практиката прегърбени. Гърбът трябва да бъде изправен и изпънат като струна.
4. По време на практиката не разговаряйте с никого.
5. Не внасяйте постоянни промени в практиката. Направете си план и отделете достатъчно време, което е необходимо на тялото и дробовете ви да се адаптират към практиките.
6. Не пропускайте степени. Бързането в йога не носи ползи.
7. Не практикувайте хаотично, в зависимост от настроението. Придържайте се към разработения план на занимания.
8. Не се страхувайте от нищо. Ако се ръководите строго от правилата, то описаните в тази книга упражнения са напълно безопасни за вас.
9. Ако, независимо от всичко, във вашата практика настъпи прекъсване, не я възобновявайте от това място, на което сте прекъснали, а започнете от самото начало и изпълнявайте всички предидущи степени, но този път преминете по-бързо.
10. Никога не практикувайте до умора. Веднага щом усетите умора прекратете практиката и починете в Савасана.
"Пранаяма" – Път към тайните на йога
Андре ван Лисбет





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1234155
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930