Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2015 18:51 - Козметика и формалдехид
Автор: budha1 Категория: Технологии   
Прочетен: 1536 Коментари: 0 Гласове:
1



    image                                                        Кои продукти може да съдъражат формалдехид?

Формалдехидът може да се открие като съставка в лакове и втвърдители за нокти, лепила за изкуствени нокти и мигли, гелове за коса, продукти за лична хигиена, грим, както и в продукти за кератинова терапия за косата, дори в някои бебешки продукти, като шампоани, сапуни и гелове за баня.

ФОРМАЛДЕХИДИТЕ са първата субстанция консервант, която започва да се използва в козметиката. Като воден разтвор се нарича формалин. Чрез употребата на подобни консерванти се предотвратява развитието на микроби в козметичните продукти и удължава значително срока на годност за съхранение и употреба. Практиката обаче скоро доказва, че той е много силен алерген, предизвиква дразнене на лигавиците, усещане за парене в гърлото и затруднено дишане, главоболие и раздразнения на очите, състарява кожата и предизвиква дерматити, а от „ вероятно канцерогенен” през 2004 г. Международната агенция за изследване на рака към СЗО вече го постави в трета група по канцерогенност като „действително ракообразуващ фактор”. Най-често се използват негови съединения, които освобождават формалдехид продължително време, например смоли в лаковете за нокти, в състава на които има формалдехид. Често те предизвикат обриви по лицето, шията или друго място, което неволно сме докоснали с лакирания нокът.

Най-често срещаните по етикетите форми на формалдехид са:

Formaldehyde

Formalin

Methylene glycol

DMDM hydantoin

Diazolidinyl urea

Imidazolidinyl urea

Methenamine

Quaternium-15

Sodium hydroxymethylglycinate

Bronopol, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol

Този тип консерванти попива чудесно през кожата и навлиза лесно в организма. Поради доказаните вредни въздействия в много страни вече е забранен за употреба в чист вид, а в Швеция и Япония е изцяло забранена употребата им в козметични продукти. Законовите разпоредби в ЕС допускат употребата им в определени концентрации:

в лак за нокти – до 5 %;

като консервант – 0,2 % от крайния продукт;

в средствата за хигиена на устата – 0,1 %.

Ако концентрацията на формалдехид в крайния продукт надвишава 0,05%, то това трябва да бъде указано на етикета задължително като „съдържа формалдехид”.

Най-често се използва в препарати за дезинфекция, ароматизатори за въздух и мокети, бои за коса, дезодоранти, шампоани, лакове за нокти и лепила за тях, лепила за изкуствени мигли, текстилни бои, лепила и лакове за мебели, подови настилки. Но се среща и в храни за удължаване срока на годност, поради което през 2005 г в Индонезия и през 2007 г. във Виетнам се разразиха огромни скандали. Свръхчувствителност към химикала се развива с времето при редовно излагане дори на ниски концентрации.

Проучване във Финландия на жени, които работят в лаборатории най-малко 3 дни в седмицата показва значима корелация между броя на спонтанните аборти и продължителността на контакт с формалдехид. През 1994 г. в САЩ, е проведено изследване на повече от 8000 жени между 22 и 36 годишна възраст, работили в сферата на козметичните услуги (козметички, фризьорки и маникюристки). Изследването показало статистически значима зависимост между абортите и броя на часовете на ден прекарани в пряк контакт с козметични продукти съдържащи формалдехид, броя на процедурите върху косите на клиентите на седмица, използването на дезинфектанти на основата на формалдехиди и работата в салони за маникюр или отделни процедури от грижите за ноктите на клиентите. Изследването не намира значима корелация между репродуктивно здраве и ендокринните смущения на персонала на пълно работно време, който обаче не е зает пряко с грижите за косата или ноктите. В Китай също е проведено изследване, което показва нарушения на менструалния цикъл при 70% от жените изложени професионално на продължителен контакт с формалдехид, в сравнение с контролна група, където тези нарушения не са били повече от 17%.

Най-чувствителни към формалдехид се оказват очите. Дразнене предизвиква не само директен контакт с козметични продукти, но и с дрехи или изпарения от мебели. В Нова Зеландия са открити дрехи съдържащи повече от 900 пъти максимално допустимата граница на безопасност. В детски пижамки произведени в Китай е използван за стабилизиране на цветовете. Някои компании, като „Пума” например, вече декларираха забрана за използване на формалдехид в своите продукти. „Джонсън и Джонсън” обещаха до 2 години да изчистят съдържанието на козметичните си продукти за бебета и възрастни, от редица потенциално вредни химикали, сред които и от формалдехид.

Широкото използване на формалдехидни съединения в строителството, за направата на различни елементи: мокети, талашитени плоскости или други пресовани изделия от дърво, изолационни пяни, особено често използвани в мобилни къщи, фургони и туристически ремаркета, също оказва негативно влияние върху нашето здраве и особено при използването на такива продукти за обзавеждане на детски стаи. Многобройни изследвания показват, че вдишването дори в малки концентрации може да доведе до тежки астматични пристъпи и нарушения на белодробните функции. След земетресението в Сечуан, Китай през 2008 г., наводненията в Айова и урагана „Катрина” в САЩ, голям брой хора са били настанявани в ремаркета и фургони. Изследванията на въздуха в тях показали многократно завишени нива на формалдехид излъчван от гипсофазерни и талашитени плоскости. В резултат значително са били завишени нивата на алергичните, респираторните и кожни заболявания, както и на спонтанните аборти в тези общности.

От септември 2007 г. поради силните му канцерогенни свойства, с Директива за биоцидите (98/8/ЕО) Европейският съюз забрани използването на формалдехид като биоцид (буквално унищожение на живота) – активно вещество или смес съдържаща активни вещества във форма, готова за употреба, предназначени да унищожават, задържат, обезвреждат или предпазват от действието на вредни организми чрез химични или биологични методи (включително за балсамиране и препариране).

источник



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1226774
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031