Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2016 19:46 - Грижи за здравето при застой на Ци/Грижи за здравето при застой на кръвта
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1259 Коментари: 0 Гласове:
1



Грижи за здравето при застой на Ци

Жизнената енергия Ци е основната движеща сила в човешкия организъм. Тя протича по меридианите и достига до всеки орган и част на тялото. Но когато не може да стигне до повърхността на тялото и се натрупва вътре, се появява застой на Ци, който според традиционната китайска медицина обикновено води до емоционален дисбаланс и депресия. Като резултат от продължителния застой на Ци се нарушава циркулацията на кръвта и се появяват проблеми със здравето. Това състояние се наблюдава често при хората с високо кръвно налягане и жените. Възможно да възникне в следствие на претоварване с работа, както и емоционален дисбаланс.

Как да разберем, че Ци е в застой?

Хората със застой на жизнената енергия Ци обикновено са слаби, потиснати и тъжни. Лицето им е жълтеникаво и мрачно, а при по-тежките случаи дори тъмножълто на цвят.

Друг признак за застой на Ци са честите въздишки, които обикновено са несъзнателни. С тях човек се оптва да разсее натрупаната в тялото Ци. Понякога се появява и неприятното усещане, че нещо е заседнало в гърлото и човек не можем да се отърве от него.

При жените е възможно да се появят осезаеми болки в гърдите и долната част на корема, с усещане за подуване преди цикъл.

Друг признак за застой на Ци са сухите изпражнения, тъй като те застояват в червата по-дълго от необходимото.

По характер хората със застой на Ци са затворени и необщителни. Те се делят на две групи. Едните са спокойни и не реагират остро на случващото се. А другите са прекалено чувствителни и потайни. Макар и да не говорят много, постоянно ги измъчват разни мисли. Такива хора са по-предразположени към болести. Дори и да нямат видими психически или физически отклонения, обикновено състоянието на кожата им се влошава, появяват се проблеми с червата и стомаха, а при жените – с цикъла. Всички тези симтоми традиционната китайска медицина свързва със скритите в душата тъга и отчаяние.

Какво предизвиква застоя на Ци?

Застоят на Ци е възможно да ни е оставен в наследство от родителите. Затова не е учудващо, че някои хора са меланхолици по рождение. Прекалено голямото напрежение в работата и някои неприятни преживявания в детството като развод на родителите, загуба на един от тях или ситуации, в които се наранява самочувствието на детето също са сред причините за застоя на Ци. Не поставяйте прекалено високи изисквания не само пред себе си, но и за другите, защото това също ще създаде проблеми с жизнената енергия Ци.

До какво води застоят на Ци?

Сред най-често срещаните здравословни проблеми при застой на Ци са депресията, безсънието, хроничният фарингит, мигрената, увеличаването на щитовидната жлеза, болките в гърдите, междуребрената невралгия, усещането за подуване и др. Някои хора със застой на Ци са прекалено избухливи и емоционално неуравновесени. Случва се да се смеят и плачат без причина, но при медицински преглед всички показатели са в нормата.

Язвата на стомаха и чревния тракт също е вероятно да е причинена от застой на Ци. При този тип хора при лошо настроение първият симптом е болка в стомаха, газове, често ходене до тоалетна. Обикновено след като се облекчат, болките в стомаха изчезват и настроението им се оправя.

Обикновено нежният пол е по-предразположен към застой на Ци, тъй като жените са по-емоционални по природа. При наличието на подобен проблем се появяват нарушения в менструалния цикъл.

Как да се грижим за здравето при застой на Ци?

При застой на Ци в организма трябва да се обърне по-специално внимание на черния дроб и да се възстанови нормалната му работа. Според традиционната китайска медицина този орган е депо на кръвта. Той я натрупва и след това регулира разпределението й до останалите органи. В същото време Ци и кръвта са неделими един от друг. "Когато циркулира Ци, циркулира и кръвта." Ци е движещата сила на всички жизнени процеси в организма, а кръвта ги подхранва и овлажнява.

Ако на черния дроб не му достига кръв, човек обикновено изпада в депресия, а ако тя е в повече от необходимото, то се появяват неконтролируеми изблици на гняв. Билките, които се препоръчват при недостиг на кръв са фалопия или корен от божур, а при излишък – сушен корен от ангелика.

Освен това храненето също е важна част от грижите за здравето и може да се окаже незаменимо лекарство. При застой на кръвта и Ци традиционната китайска медицина съветва да се избягва твърде студената храна и да се добави такава, които нормализира потока на жизнената енергия Ци. Това са например портикалите, мандарините, ряпата, кориандърът, глогът, семената от копър, чаят от рози, бялата част на зеления лук, елдата, грахът и др. Но не бива да забравяме, че дори и те трябва да се консумират в умерени количества.

Ряпата

Това е една от храните, които се твърди, че нормализира потока на енергията Ци. Затова в китайсктие болници след операция лекарите препоръчват на пациентите да ядат супа от ряпа. Повечето хора предпочитата да белят кората й преди да я сготвят, но тя също е богата на хранителни вещества. Чаят от кора на ряпа облекчава кашлицата. Затова следващия път се замислете преди да обелите кората на ряпата. В българската кухня това кореноплодно растение се консумира предмно в сурово състояние или на туршия, но в китайската от него приготвят различни ястия и супи.

Мандарините

Според традиционната китайска медицина този вид цитрусови плодове регулират потока на Ци, облекчават кашлицата, полезни са за стомаха, изчистват излишната влага от организма, регулират работата на черния дроб. Всяка част от мандарината е съкровище – кората, костилките, сърцевината, листата и дори белите нишки. Сварената кора на мандарините е едно от най-често използваните лечебни средства при застой на Ци. Семките на мандарините отстраняват застоя в меридианите, облекчават болката. Прилагат се при лечението на възпаления и отоци, при мастит и др. Дори белите нишки, които остават по плода след като се обели кората, имат лечебно действие. Те възстановяват потока на енергията по меридианите, подобряват кръвообращението. Затова, когато ядете мандарини по-добре не чистите тези бели нишки.

Кориандърът

За повечето хора кориандърът е просто една подправка, но малко познават лечебните му качества. В древните китайски текстове по медицина пише, че той е полезен за сърцето и далака, за тънките черва, облекчава главоболието, стимулира движението на енергията Ци.

Грижи за душата

Тъй като основната причина за застоя на Ци са честите спадове в настроението и прекалената чувствителност, за да се възстанови нормалният поток на енергията и да се премахне застоят, трябва да се положат и грижи за душата.

1. Научете се да казвате това, което ви е на сърцето, не бива да сте прекалено чувствителни, отпуснете душата.

2. Погрижете се за стомаха. Вероятно ви изглежда странно, но доброто настроение също в известна степен е свързано със състоянието на този орган. Едва ли някой се чувства радостен и щастлив, ако страда от лошо храносмилане, често ще се оплаква от подуване на стомаха, няма апетит или го измъчва запек.

3. Слушайте приятна и успокояваща музика, редовно отделяйте време за спорт и разходки сред природата.

4. По-често пътешествайте и общувайте с позитивно настроени и открити хора.

Грижи за здравето при застой на кръвта


Нормалното и безпрепятствено циркулиране на кръвта в човешкия организъм означава, че тя достига до всяка част на тялото. Но ако се наруши кръвообращението или се натрупа застояла кръв в организма, то последствията за здравето могат да са много неприятни.

Един от признаците за застой на кръвта в тялото е продължителната болка, която обикновено се появява на едно и също място. Това е истинската причина за болезнените усещания в крайниците при възрастните хора.

Застоят на кръвта е опасен за здравето. Ако не се отстрани или предотврати развитието му навреме, е много вероятно да възникнат кръвоизливи или да се стигне до инсулт.

Симптоми при застой на кръв в тялото

Обикновено хората със застой на кръвта са с тъмна кожа на лицето, устните им са тъмно-лилави на цвят, около очите им се появяват тъмни кръгове. Те често страдат от косопад, кожата им е суха, понякога се случва да храчат кръв. Не са редки случаите, когато се наблюдава преждевременна поява на старчески петна и болки по тялото, които се усилват при недостатъчно движение или през нощта. Например при жените те могат да са по време на цикъл, който вероятно е придружен с отделянето на кръвни съсиреци. Често явление при наличието на застой на кръвта е и появата на синини по тялото, остра болка в гърдите, главата, стомаха или крайниците.

Хората от този тип по характер са затворени, често се безпокоят дори за дребни неща, лесно забравят и нервничат. На външен вид те могат да са както пълни, така и слаби, но по-често са със слабо телосложение.

Причини за застоя на кръвта

Застоят на кръвта е възможно да бъде предаден по наследство, да се дължи на придобити фактори или характера на човек. Това може да са продължителните депресии, честата раздразнителност, дълготрайното пребиваване на студено място или нарушения във функцията на вътрешните органи. В организма на този тип хора жизнената енергия Ци не се движи нормално и е нарушено кръвообращението.

Застой на кръвта може да се появи и след хронично или продължително заболяване. Дългото седене, неправилното хранене, както и застоят на енергията Ци в черния дроб също могат да причинят нарушения в нормалното движение на кръвта.

Заболявания при застой на кръвта

Основен симптом при хората със застой на кръвта е продължителната и фиксирана болка. Това може да са мигрената, болки в корема или при менструация. Продължителният застой на кръвта може да предизвика дори развитието на злокачествени образования, инсулти, задъхване, силна болка в гърдите, която се разпространява към гърба, често придружена с кашлица и задух.

Грижи за здравето

Основният принцип, който трябва да се следва в грижите за здравето при застой на кръвта, е активиране на кръвообращението, за да се подобри проводимостта на меридианите.

Депресиите и лошото настроение са сред честите симптоми при хората от този тип. Затова е много важно да намерят подходящо хоби и да се научат да гледат по-светло на живота. Доброто настроение стимулира безпрепятственото движение на кръвта и жизнената енергия Ци, което от своя страна подобрява състоянието на организма. Мъката и депресията имат точно обратното въздействие и усложняват застоя на кръвта, затова е желателно човек да намери начин да се справя с тях.

При застой на кръвта е полезно да се тренират спортове, които раздвижват мускулите и тялото и укрепват сърцето. Това са например йога, танци, аеробика, цигун или някой от стиловете на китайските бойни изкуства.

Добре подбраната храна, която стимулира кръвообращението и раздвижва застоялата кръв, също може да помогне за облекчаването на симптомите. Това са зърнени храни като ориза, царевицата, овесените ядки, соята, елдата, от месата полезни са телешкото, свинското и пилешкото, от зеленчуците морковите, патладжаните, черните дървесни гъби, спанака, тиквата, броколите, сладкия картоф, целината, от плодовете глола, годжи бери, прасковите, кестените, мандарините, хинапа, бананите, ябълките, ягодите, от ядките бадемите, фъстъците, черния сусам, от подправките кориандърът, джинджифила. Прясното мляко, медът, червеното вино, но в малки количества, както и гъбите също са сред препоръчваните храни.

В същото време при застой на кръвта трябва да се ограничи консумацията на люто, сладко, мазно и студено. С тонизиращите напитки като кафето и силния чай е по-добре да не се злоупотребява. В менюто е препоръчително да преобладават плодовете и зеленчуците, количеството храна да е по-малко и да се приема по-рядко.

Една от билките, които китайската медицина препоръчва при застой на кръвта е дяволската уста(益母草). На вкус тя е горчива, леко охлажда организма, влияе директно на меридианите на черния дроб и сърцето. Подобрява кръвообращението, стимулира уринирането, облекчава отоците. Прилага се при болезнена менструация или отсъствието на такава, остро възпаление на бъбреците.

image


Чай от дяволска уста

Продукти: 20гр дяволска уста, по 5 сушени плода драконово око и хинап, около 600 мл вода, 1 ч.л. кафява захар.

Начин на приготвяне: Сложете дяволската уста и водата и оставете да заври. След това добавете драконовото око и хинапа. Варете, докато драконовото око се разпука. Добавете захарта и разбъркайте.

Започнете да пиете чая 3-4 дни преди цикъл сутрин и вечер. Продължете да пиете до края на цикъла.

Действие: дяволската уста спира кръвотеченията и подобрява кръвообращението. Препоръчва се при прекалено дълъг цикъл. Освен това билката подсилва кръвта, отстранява съсиреците, успокоява менструалните болки.

Още билки при застой на кръвта: корен от диворастящ божур, корен от салвия, шафранка, корен от ангелика, сушени листа от гинко билоба.

Масаж на точката Саниндзяо

image

Акупунктурната точка Саниндзяо (三阴交, в превод: „пресичането на трите Ин") се намира по меридиана на далака. В тази точка се пресичат трите ински меридиана на краката – на далака, черния дроб и бъбреците. Въздействието върху нея помага при различни женски болести, проблеми с менструацията, лошо храносмилане, проблеми със съня, невродермит и др.

Саниндзяо се намира от вътрешната страна на глезена на четири пръста над кокалчето.

Масажирайте я, натискайки с палеца или показалеца в продължени на 1 до 3 минути всеки път.
bulgarian.cri.cn/1001/2015/11/25/1s152042.htm



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1231390
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930