Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2015 10:46 - Изчистване на черен дроб и жлъчка по няколко метода
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 3651 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
1.Процедура за пречистване на черния дроб и жлъчката - първи вариант



Ето едно прекрасно прочистване, което правя от 15 годишна и винаги ме изумяват ефектите от него!
Когато реших да го направя за първи път моят Учител по Йога Венцеслав Евтимов ми се поскара лекичко и ми каза: „Не залитай в прочиствания отсега. Ти си само на 15, нямаш какво да чистиш!”
Естествено, аз не го послушах каквато съм си упорита и след като си бях наумила, го направих. Ефектът беше буквално „УАУ!” – една купичка пълна с малки тъмнозелени твърди образувания.
Помня как обикалях из залата по Йога и се хвалех на всички, а В. Евтимов се усмихна и призна, че все пак е добре, че съм го направила.
След прочистването се чувствах невероятно – лека, жизнена и много много по-гъвкава (а си мислех, че няма накъде повече).
По-надолу всичко е описано в детайли. Има и други начини за прочистване на черния дроб и жлъчката, най-известният, от които на Малахов, но съм избрала този, защото е изпитан през годините от мен и от много хора покрай мен и просто работи! :-)
Черният дроб е най-активен през март месец, причината да започваме прочистването от януари е, защото черният дроб има четири дяла и от едно прочистване не може да се изчисти целия. Затова е хубаво прочистването да се повтори 3-4 пъти в последователни месеци.

image

ПОДГОТОВКА:
Една седмица преди прочистването е добре да се яде хубава, прясна и здравословна храна. Препоръчително е да се премине изцяло на растителна храна като се спазва тя да бъде предимно сурова или в съотношение сурова:готвена – 3:1.
Топлинната обработка да се прилага чрез задушаване на пара или варене.
Да се избягват сладки храни като твърде сладки плодове и сушени плодове, също и подсладители като мед, захар, агаве, кленов сироп.
Особено препоръчително е да не се консумира никакъв алкохол!
В основната си част прочистването трае 3 дни. В тези три дни се пият прясно приготвени сокове. Хубаво е да не се консумира никаква храна през 3те дена. Соковете могат да бъдат от:
зелени ябълки;
зелени ябълки и лимони;
моркови;
моркови и червено цвекло, може с лимони;
хубаво е да не се пият сладки сокове.

Може да се консумира в изобилие топла вода и неподсладен билков чай.
През 3-те дни на сокове не е задължително, но би било прекрасно да се направи прочистване на дебелото черво в домашни условия. Това никак не е страшно и е много лесно. От аптеката се купува иригатор и се прави клизма. По този начин подготвяме дебелото черво и го очистваме от токсините.
През трите дни на прочистването следва областта на черния дроб да се затопля с грейка, електрическа възглавница (или по друг начин) по няколко пъти дневно. Горещи душове също са препоръчителни.
На третия ден, сокове и вода се пият до около 17 часа. Областта на черния дроб отново се затопля и около 19 часа се взимат равни количества (по около 150-200 мл) студенопресован зехтин и прясно-изцеден лимонов сок. Една чаша зехтин и една чаша лимон. Аз ги пия със сламка – една глътка зехтин и после една глътка лимон (за оправяне на вкуса). Зехтинът и сокът от лимони се изпиват бавно и спокойно. Цялата вечер е добре да бъде прекарана в хармонична и приятна атмосфера. Продължете със затоплянето на черния дроб – това ще отпусне каналите и той по-лесно и несмущаващо ще се освободи от натрупванията.
На сутринта дебелото черво е добре да бъде очистено. Може да бъде направена клизма (няколко пъти) или да се изпие Английска сол (магнезиев сулфат), за да се подпомогне изчистването на отделените чернодробни камъни.
Също така може да се направи последователност от Йога упражнения наречени Шанка Пракшалана, които в комбинация с няколко литра вода със сол имат същия диуретичен ефект.
Аз ставам в 6-7, изпивам едно пакетче английска сол (30g), разтворено в малка чаша хладка вода, после си лягам обратно.
Около 10 часа се будя и изкарвам камъните в тоалетната.
Около обяд може да започнете да се храните със сок или плод, а също може и със салата от настъргани моркови, краставици, зеле.
Чернодробните и жлъчните камъни се отделят в дебелото черво. Те са най-често със зеленикав цвят и консистенция на пластелин.

image


Процедурата е сравнително лека.
Затоплянето на черния дроб е много важно и не бива да се пренебрегва в никакъв случай!
Възможно е в малко случаи да се изпита лека болка или гадене. При спазване на цялата процедура и при вслушване в сигналите от тялото не би следвало да има неприятни усещания.
Ако имате съмнения за камъни по-големи от 2-3 см е по-добре да се консултирате с лекар или лекар-натуропат, тъй като жлъчните канали са тънки и има опастност от засядане на по-големи образувания, което може да доведе до операция в болницата. Това са крайни варианти, рядко се случват и то при възрастни хора, но е нужно да бъдат взети под внимание от хора със съмнения за големи камъни!

Прочистването на черния дроб се препоръчва:
да се прави през края на зимата и пролетта;
да се прилага при пълнолуние;
да се прави като профилактично средство (при наличието на установени проблеми следва подходът за лечение да се съобрази с конкретните обстоятелства).

Ползи от прочистването:
Черния дроб и жлъчката се освобождават от натрупвания.
Подобрява се работата на черния дроб и жлъчката.
Прочистването подобрява метаболизма.
Влияе благотворно върху емоционалното състояние, тъй като черния дроб е свързан с гнева в китайската медицина
Трите дни на сок изчистват кръвта, лимфата, подобравят работата на храносмилателната система, носят здраве за очите, оказват положително действие върху кожата, зареждат с елементи, вещества и прана.
Яденето на здравословна храна няколко дни преди и след прочистването ще окаже допълнително благотворно влияние върху тялото, чувствата и мисълта.

Допълнителни материали за черния дроб и камъните:
в тази статия ТУК може да видите кои храни прочистват черния дроб – бавно и постепенно – с всекидневна консумация.

2.Процедура за пречистване на черния дроб и жлъчката втори вариант. 

Ефектът е зашеметяващ.

Подготовка за пречистването – в продължение на 6 дена се пие по минимум един литър сок от зелени кисели ябълки и малко цвекло.

В ябълките има киселина, която омекотява камъните в жлъчката и черния дроб и това позволява безпрепятственото им преминаване през каналчетата. Ферментиращият ефект на ябълковия сок допринася за разширяването на каналчетата. Пийте ябълковия сок бавно през целия ден, между храненията. Избягвайте да го пиете непосредствено преди хранене, в двата часа след основно хранене или вечер.Освен ябълковия сок пийте и вода – между литър и половина и два литра на ден. Можете да си изплаквате устата със сода за хляб или да си миете зъбите на няколко пъти през деня, за да не се повредят зъбите ви от ябълковата киселина (най-добре пийте със сламка).
В продължение на 6-те дена избягвайте студени храни и напитки – те изстудяват черния дроб и намаляват ефекта на прочистването. За да помогнете на черния дроб да се подготви за основната част на прочистването, трябва да се изключат храни от животински произход – месо, яйца, мляко, както и пържени храни.

***За да има 100 процентов успех цялата процедура трябва всичко да се изпълни точно. Препоръчително е около 2 седмици преди пречистването да се премине на суровоядство (да не се приемат никакви храни с животински произход, да не се приема храна, в която има консерванти и изкуствени добавки, да се избягват тестени и нишестени храни, както и бързата храна тип макдоналдс, дори нищо в опаковка, да се изключат кафето и черния чай). Всяка сутрин на гладно и вечер преди лягане може да се пие леко топла вода с мед. Това допълнително омекотява камъните в черния дроб и ще се избегнат евентуални болезнени усещания. Още – сутрин на гладно може да се пие 2-3 супени лъжици зехтин с малко лимонов сок – това ще предизвика отделяне на жлъчен сок от черния дроб и така ще го подготви за самото пречистване, което доста ще го натовари. И още – за да се откъртят по-лесно камъните може да се бяга всеки ден около 30 мин или да се правят аеробни упражнения с разтърсващ ефект. Непосредствено 2 дена преди пречистването не трябва да се натоварва тялото, трябва да се избягват силните емоции, особено лошите и трябва много да се почива.***

Старайте се да не приемате лекарства и витамини през 6-те дни на подготовка, освен такива, които са абсолютно необходими. Важно е да не се натоварва черният дроб с излишна работа.
Препоръчително е на шестия ден да се направи клизма. Това осигурява безпрепятственото преминаване на камъните през отделителната система.

На 6-тия ден от подготовката изпийте цялото количество ябълков сок (един литър) сутринта. Ако усетите глад, хапнете нещо леко. Под леко се разбира плод или зеленчук и то пресни. Не яжте нищо (можете да пиете вода когато сте жадни) след 2 часа следобед, за да нямате трудности с изхвърлянето на камъните.

По долу са описани 2 метода на самата процедура. Едната е за хора, които не могат да си правят клизма в домашни условия, затова трябва да пият очистително, в случая английска сол. А при другия метод, който е за предпочитане, не се пие английска сол, а се правят клизми.

І метод

В 6:00 часа вечерта разбъркайте 4 супени лъжици (с връх, но не препълнени) английска сол (купува се от аптеките) в 800 милилитра вода (това се пие на 4 пъти по 200 милилитра). Изпийте първата чаша от 200 милилитра сега. Можете да изпиете няколко глътки вода (с малко лимонов сок) след това, за да неутрализирате горчивия вкус на солта. Aнглийската сол разширява жлъчните каналчета, което позволява лесното преминаване на камъните. Освен това и прочиства отпадъци, които биха затруднили отделянето на камъните.

В 8:00 изпийте втората чаша (200 милилитра) от водата с Английска сол.

Ако до 9:30 вечерта не сте ходили по голяма нужда, си направете клизма с вода.

По време на самото пречистване може да пиете вода, когато сте жадни, но не веднага след като пиете разтворената във вода английска сол и два часа след като изпиете зехтина.

В 9:45 изстискайте сока на 1 или 2 розови грейпфрута (или комбинация от лимон и портокал или само лимон) трябват ви 180 милилитра сок. В стъклен буркан с капачка сипете 120 милилитра зехтин и прибавете грейпфрутовия сок.

10:00 часа сложете си пижамата и застанете до леглото си. Раздрусайте добре затворения стъклен буркан – около 20 – 30 пъти. Изпийте течността наведнъж, ако е възможно без прекъсвания. Легнете веднага! Това е изключително важно, за да се улесни отделянето на камъните. Изгасете лампите и лежете по гръб с една или две възглавници под главата. Лежете абсолютно неподвижно за най-малко 20 минути. Не говорете. Може би ще усетите как камъните преминават през каналчетата на черния дроб и жлъчката. Няма да усещате никаква болка, защото Английската сол е разширила широко каналчетата. Опитайте се да заспите.
Ако през нощта усетите нужда да посетите тоалетната – направете го. Може да ви прилошее през нощта или на сутринта, поради отделянето на камъните и на токсини от черния дроб и жлъчката.
***Понякога прилошаването е силно, но най-важното е да не се притеснявате. Всичко ще премине и просто трябва спокойно да изчакате, да полежите и да си мислите колко ще е хубаво след това. Може също да ви се доповръща. Това е част от изчистването, дори е по-добре ако стане така.***

На сутринта:

6:00 – 6:30 – след като се събудите, но не преди 6:00, изпийте третата чаша от 200 милилитра вода с разтворената Английска сол.

8:00 – 8:30 – изпийте последната чаша вода с разтворената Английска сол.

10:00 – 10:30 – изпийте прясно изстискан плодов сок. Най-добре да е от цвекло + морков + ябълка. Точно този сок допълнително ще пречисти черния дроб. След половин час можете да изядете няколко парчета плод. След един час можете да ядете по-солидна храна, но задължително растителна. Най-добре си направете салата от настъргани цвекло, морков и зеле, без да я овкусявате – тя ще премине като метла през храносмилателната система и ще доизчисти евентуални заседнали в дебелото черво камъни. Вечерта или на следващата сутрин ще усетите първите признаци на подобрение. През следващите 2 – 3 дни яжте по-лека храна.

ІІ метод:
През целия 6ти ден е добре да загрявате областта на черния дроб с грейка (ел. възглавница). Около 17-18 часа си направете няколко клизми, с цел да освободим пътя на камъните, които ще се изхвърлят цяла нощ. От 20 часа започнете постоянно да нагрявате черния дроб, топлината ще омекоти дроба и ще разшири каналчетата. Във 22 часа изпийте коктейла от зехтин и лимон или грейпфрут и легнете. Продължете да загрявате дроба докато лежите неподвижно. Може или да заспите или след час и половина да извършите няколко неща, за да помогнете на черния дроб да се изчисти по-добре. Седнете върху пети, запушете лявата си ноздра с памук и започнете да дишате през дясната. Върху езика сложете малко лют пипер. Опитайте се да дишате бавно и плавно, като съзнателно се опитвате да движите диафрагмата. Всичко това ще възбуди черния дроб и той по ефективно ще изхвърли камъните. Мисловно може да си представите как излизат всички мръсотии и затлачвания. Между 1 и 3 през нощта може да усетите прилошаване и да ви се приходи до тоалетна или да ви се доповръща. Не се притеснявайте – това е защото в тези часове дробът ви работи най-усилено и всичките сили на организма са съсредоточени в него. За около максимум 1/2 час всичко ще отмине. Може пак да си сложите на езика лют пипер и да подишате.
В 6 часа станете. Направете си няколко клизми с урина или вода с малко сол и най-накрая с чиста вода. Целта е нито един камък да не остане заседнал в дебелото черво, защото той бързо се засмуква обратно и става по-лошо. Към 9-10 часа изпийте сок от цвекло и ябълки, който допълнително ще измие черния дроб. След час може да хапнете плод, а по късно и салата (описаната по-горе)

Необходимо е да се изхвърлят всички камъни. Това изисква няколко прочиствания. Те могат да бъдат правени на интервал от три седмици или един месец. Важно е да се знае, че щом започнете да прочиствате черния дроб и жлъчката, трябва да продължите с прочистванията докато при две последователни прочиствания не се изхвърлят никакви камъни. Ако оставите черния дроб наполовина изчистен за по-дълъг период (повече от три месеца), това може да доведе до по-голямо неразположение отколкото преди. Черният дроб ще започне да функционира по-ефективно скоро след първото прочистване. Болки ще намалеят, енергията ще се увеличи, мисловната дейност ще се подобри значително.
Няколко дни след прочистването обаче, камъни от задната част на черния дроб ще се придвижат напред към двете главни чернодробни каналчета, което може да предизвика появата на всички предишни симптоми. Това показва, че още камъни са останали и са готови да бъдат изхвърлени със следващото прочистване.

Когато се направят няколко прочистващи процедури, ще усетите многобройни положителни промени: кожата ще ви се изчисти от акне, екземи, петна, почти няма да се разболявате, грипът и вирусите ще преминават през тялото ви незабелязано, мислите и настроението ще са по-положителни, ще имате повече енергия за работа и почивката ви ще е по-ефективна … Какво чакате!

3.Метод за изчистване на черния дроб, взет от книгата на Виктор Востоков "Съкровищата на тибетските манастири".

1.Задължително условие за прилагане на метода - прави се само ако камъните в жлъчката са с размери не повече от 0,5 - 5,7 см (в книгата е написано см, но имам съмнения, че става въпрос за мм).

Това означава, че преди прилагането на метода е наложителено ехографско изследване.

2.Преди изчистването се преминава на растителна храна.

Забранява се храненето с месо, риба,мляко, сметана и употребата на спиртни напитки.

В течение на 3 дни се прави клизма и се ядат зелени ябълки.

В 19 часа на третия ден се изпиват последователно по 3 супени лъжици лимонов сок и зехтин през всеки 15 минути в общ обем 200-300 мл зехтин и сока на 2 лимона (количеството зехтин е в зависимост от теглото на тялото).

Слага се грейка под дясната страна и се ляга.

На сутринта на следващия ден (или през нощта), отивайки в тоалетната, ще видите размекнати жлъчни камъни, или черни топчета в изпражненията.

Премийте червата, закусете със сок, лека каша или плодове.

След 12 часа отново премийте стомаха. Изхвърлянето на шлаки може да се повтори.

Една седмица спазвайте вегетарианска диета.

Процедурата се повтаря веднъж на половин година.

4. Примери от личен оп
ит  

-Времето за самото прочистване за мен е много важно ,обикновено го правя 1-2 дни преди пълнолуние,а и пролетта е сезона на активност на черния дроб и това време не трябва да се пропуска.В книгата „Биоритмология“,Малахов подробно описва фазите на луната и как гравитационните сили при взаимодействието между слънце , земя и луна действат върху човешкото тяло.Дните екадаши са 11 и 26 ден от новолуние,ако не се лъжа ,а пълнолунието е на 15 ден от новолуние,така че и в единия и в другия случай е добре да правиш прочистване.Количеството на зехтина и лимона е според килограмите,аз съм 57 кг. и пия по 100грама зехтин и още 100грама лимонов сок и това ми е достатъчно за прочистване,а и не мога да пия повече ,защото ми се гади от зехтина.

-Най-критичния момент при мен беше първият път, когато не знаех, че трябва да загрявам черния си дроб. И тогава имах проблеми. Но следващите пъти всичко беше наред. И аз не пия нужното количество ябълков сок, понеже обикновено нямам времето и мястото да си го приготвям, но това не ме отказва. Пия около 200 мл зехтин и още толкова сок от лимон или грейпфрут. Не пия английска сол. Правила съм процедурата по всяко време без да се съобразявам с лунните фази и винаги е имало добри резултати, но напълно съм съгласна, че е най-подходящо да се прави в седмицата преди пълнолуние или дните Екадаши.

-Искам да добавя една смеска от билки, която най- ефективно повлия на мене във връзка със „затлъстелия ми черен дроб“.

СТАВА ВЪПРОС ЗА СМЕСТА ОТ:
КОПРИВА- 50%, ГЛОГ- 25%, И ЖЪЛТ КАНТАРИОН – 25% !
Ако не може да се намерят последните две билки, само чаят от коприва е отличен за пречистване на черен дроб. Но …… трябва да се внимава, защото копривата вдига кръвното !!!
Моя 10 годишен опит показа, че тази смес е най- доброто средство за профилактика на този орган.

След направата на чая от тази смес от билки, аз обикновено го „вкиселявам“, чрез поставяне в него на една тибетска гъба в него – т. н. гъбка „камбуча“.
Полученото питие от 5 дневното престояване на чая с камбучата, изпивам вечер в края на седмицата, на гладно. Ефекта е поразителен!

-Направих процедурата по най-мързеливия метод без клизми с английска сол. 5 дни сокове от зелени ябълки с лека храна риба и салатки, сутрин 1сл зехтин сок от половин лимон и топла вода. На 6 ден последно ядох в 14 часа, след това сокове зелени ябълки и зелени чайове и топлене на дробчето. В 20 ч беше първия прием на английска сол, в 22 втория и в 12:00 изпих 100мл зехтин с 200мл сок от грепфрут(тежа 52кг)+тинктура зелени орехета, карамфил и пелин. В 2:00 се събудих чувствах се особено, много се потях. В 7:00 и 9:00 пак английска сол и резултатите не закъсняха. Освен камъчета имаше и червейчета.


-Ще пробвам последните два дни да съм само на сурова храна.
Сок от ябълки и цвекло – сутин една чаша от 200мл и вечер, след като се прибера в къщи и преди да вечерям, отново 200мл сок.
Пиене (евентуално вечер) на чай с разхлабващо действие.
Сутрин очистителна клизма – 1л вода с 2 с.л. морска сол (мисля да добавя и сок от половин лимон) като задържам течността поне 5-10 мин ( досега беше 2-3.. макс 5мин), след това – горещ душ.
Последния ден:
– последно хранене към 14:00
– към 19:30 (като се прибера от работа) – грейка на черния дроб
– 200мл зехтин и 200мл лимонов сок (досега загрявах само зехтина?!?) леко затоплени във водна баня ги изпивам на малки глътки до към 21:30 – 22:00.


-Следвах описаният по-горе метод с английска сол като си направих и допълнително клизми вечерта в 21:30 и сутринта в 9:30.
Само да вметна, че първо пих магнезиеф хлорид /нигари – използва се за правене на тофу/ – не знам защо реших, че това е английска сол. След него английската сол ми се видя направо сладка! Но след като изпих магнезивия хлорид в 18:00 и ми стана доста гадно, той е и доста парещ, нещо почна да ми светва и проверих в интернет каква е работата… И тогава спешно до нощната аптека, за щастие имаше наблизо такава, и се сдобих с английска сол. Бях решила да продължа без английска сол ако не намеря и само с нагряване.
И така, взех си вана в 21:00 за да се затопля и другото както е описано.
Зехтинът и грейпфуртът ми се сториха направо приятни след нигарито и английската сол.
Заспах към 23:00 без никакви специални усещания в черния дроб.
Към 00:30 почна сериозно да ми се гади. На няколко пъти се опитвах да повръщам, но това не ми се отдава, препотих се три пъти и продължих да лежа – нямах сили за друго. И така спах не особено комфортно до 7:15. Знам, че по-рано трябваше да стана, но бях доста изтощена.
След английската сол и клизмите във всяко изхождане имаше по около 30 зелени камъчета – по-скоро малки – с размер 1,5 мм, а най-големите достигаха 3 мм.


http://www.globalhealingcenter.com/liverstones.html
http://www.nutridirect.co.uk/liver-cleanse.html
http://curezone.com/gallstones/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gallstone

http://zdravjivot.org/





Гласувай:
1



1. zaw12929 - Полезната информация е вид добр...
15.12.2015 21:14
Полезната информация е вид доброта! Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1231963
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930