Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2015 16:42 - Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1878 Коментари: 0 Гласове:
0



image                                                              Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли, та чак до август, задължително около обяд, когато слънцето е напекло добре цветовете. Макар да става много по-бавно, режех мащерката с ножица, за да не увреждам корените й. Човек трябва да изпитва някакво преклонение и благодарност към природата и това, което ни дава и да не граби безскрупулно от даровете й... Та мащерката сушахме и използвахме за чай. Но днес ще ви разкажа за друга нейна употреба, с която да намалите простудните заболявания и да увеличите имунитета на малките деца, а и на цялото семейство.

Преди време синът ни боледуваше доста често, въпреки, че го отглеждахме у дома и нямаше множество контакти с болни лица. Това започна още през зимата, когато бе на по-малко от годинка. Наближаваше лятото, постоянните хреми и кашлици опитвах да преборя основно с лайка, билкови чайове, морска вода и сироп от мащерка от аптеките. Но 2-3 седмици след отшумяването на настинката/грипа отново той беше със сополи, зачервено гърло и кашлица. През май месец започнах да му давам концентриран сироп от бъз, това даде много добър резултат и с лекота успяваше да се справи много по-бързо с болестта. Няколко месеца по-късно направих и първия си домашен сироп от мащерка.

Този сироп помага на всякакви настинки и повечето я съпътстващи симптоми:

Честите болки или инфекции в стомаха.

Той действа стягащо- за често срещаното разстройство и раздразнени черва при настинки.

Облекчава самия порив за кашлица, спазмите, отхрачването;

Сиропът от мащерка като цяло има затоплящо и укрепващо действие.

Във вирусните сезони го употребявам дори превантивно - всеки ден по една чаена лъжичка за детето и супена за нас. Комбинирам със същото количество сироп от бъз, който по естествен път спомага избиването на трескави състояния и температури. Ако детето ви не е консумирало поне чай от мащерка досега, подходете предпазливо и с по-малки количества, а най-добре се консултирайте с лекуващият го лекар.

Рецептата ми за сироп от мащерка е взаимствана от тази на Мария Требиен - потомствена австрийска билкарка със забележителен труд в областта на билкарството.                                                                                               image             

Мащерката, както и всички други билки, се берат, след като слънцето е напекло и сутрешната роса е изсъхнала. Избират се здрави растения с добре разтворил се цвят. Не скубете корените, вземете си удобна ножичка и режете цвят със стебло за целите на сиропа. Най-добре не използвайте вода от чешмата.

image

Приготовление на сиропа от мащерка

В купа сипваме вода, топваме мащерката и я изтръскваме добре от водата, слагаме стрък мащерка в буркан, посипваме със захар (най-добре нерафинирана), пак слагаме мащерка, пак посипваме със захар и така докато покрием буркана.
Затваряме добре с капачка и го оставяме на слънчево място за три седмици.
От време на време обръщаме буркана за да се разтвори добре захарта.
Получилият се сироп изсипваме в друг съд, а мащерката от буркана промиваме с много малко питейна вода.
Всичкият сироп слагаме в малка тенджерка на слаб котлон, изключваме малко преди да заври. След изстиване прецеждаме.

image

Тъй като правя няколко буркана по тази рецепта, част от тях не завирам на котлона, а просто прецеждам добре и се стремя да се използваме първи. Съхранявам в хладилника. Просто при топлинна обработка се губи известно количество от полезните действия на каквото и да е растение.

Сиропът се държи на тъмно и хладно място. Може и в хладилника, но когато се дава на детето е добре да е изваден предварително.
Разбира се, че, ако имате противопоказания към билката, не трябва да я използвате нито по този, нито по друг начин. Сиропът не се препоръчва за бременни жени.                                                                                                 www.hera.bg/          



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1228003
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031