Постинг
27.07.2015 16:42 -
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли, та чак до август, задължително около обяд, когато слънцето е напекло добре цветовете. Макар да става много по-бавно, режех мащерката с ножица, за да не увреждам корените й. Човек трябва да изпитва някакво преклонение и благодарност към природата и това, което ни дава и да не граби безскрупулно от даровете й... Та мащерката сушахме и използвахме за чай. Но днес ще ви разкажа за друга нейна употреба, с която да намалите простудните заболявания и да увеличите имунитета на малките деца, а и на цялото семейство.
Преди време синът ни боледуваше доста често, въпреки, че го отглеждахме у дома и нямаше множество контакти с болни лица. Това започна още през зимата, когато бе на по-малко от годинка. Наближаваше лятото, постоянните хреми и кашлици опитвах да преборя основно с лайка, билкови чайове, морска вода и сироп от мащерка от аптеките. Но 2-3 седмици след отшумяването на настинката/грипа отново той беше със сополи, зачервено гърло и кашлица. През май месец започнах да му давам концентриран сироп от бъз, това даде много добър резултат и с лекота успяваше да се справи много по-бързо с болестта. Няколко месеца по-късно направих и първия си домашен сироп от мащерка.
Този сироп помага на всякакви настинки и повечето я съпътстващи симптоми:
Честите болки или инфекции в стомаха.
Той действа стягащо- за често срещаното разстройство и раздразнени черва при настинки.
Облекчава самия порив за кашлица, спазмите, отхрачването;
Сиропът от мащерка като цяло има затоплящо и укрепващо действие.
Във вирусните сезони го употребявам дори превантивно - всеки ден по една чаена лъжичка за детето и супена за нас. Комбинирам със същото количество сироп от бъз, който по естествен път спомага избиването на трескави състояния и температури. Ако детето ви не е консумирало поне чай от мащерка досега, подходете предпазливо и с по-малки количества, а най-добре се консултирайте с лекуващият го лекар.
Рецептата ми за сироп от мащерка е взаимствана от тази на Мария Требиен - потомствена австрийска билкарка със забележителен труд в областта на билкарството.
Мащерката, както и всички други билки, се берат, след като слънцето е напекло и сутрешната роса е изсъхнала. Избират се здрави растения с добре разтворил се цвят. Не скубете корените, вземете си удобна ножичка и режете цвят със стебло за целите на сиропа. Най-добре не използвайте вода от чешмата.
Приготовление на сиропа от мащерка
В купа сипваме вода, топваме мащерката и я изтръскваме добре от водата, слагаме стрък мащерка в буркан, посипваме със захар (най-добре нерафинирана), пак слагаме мащерка, пак посипваме със захар и така докато покрием буркана.
Затваряме добре с капачка и го оставяме на слънчево място за три седмици.
От време на време обръщаме буркана за да се разтвори добре захарта.
Получилият се сироп изсипваме в друг съд, а мащерката от буркана промиваме с много малко питейна вода.
Всичкият сироп слагаме в малка тенджерка на слаб котлон, изключваме малко преди да заври. След изстиване прецеждаме.
Тъй като правя няколко буркана по тази рецепта, част от тях не завирам на котлона, а просто прецеждам добре и се стремя да се използваме първи. Съхранявам в хладилника. Просто при топлинна обработка се губи известно количество от полезните действия на каквото и да е растение.
Сиропът се държи на тъмно и хладно място. Може и в хладилника, но когато се дава на детето е добре да е изваден предварително.
Разбира се, че, ако имате противопоказания към билката, не трябва да я използвате нито по този, нито по друг начин. Сиропът не се препоръчва за бременни жени. www.hera.bg/
Преди време синът ни боледуваше доста често, въпреки, че го отглеждахме у дома и нямаше множество контакти с болни лица. Това започна още през зимата, когато бе на по-малко от годинка. Наближаваше лятото, постоянните хреми и кашлици опитвах да преборя основно с лайка, билкови чайове, морска вода и сироп от мащерка от аптеките. Но 2-3 седмици след отшумяването на настинката/грипа отново той беше със сополи, зачервено гърло и кашлица. През май месец започнах да му давам концентриран сироп от бъз, това даде много добър резултат и с лекота успяваше да се справи много по-бързо с болестта. Няколко месеца по-късно направих и първия си домашен сироп от мащерка.
Този сироп помага на всякакви настинки и повечето я съпътстващи симптоми:
Честите болки или инфекции в стомаха.
Той действа стягащо- за често срещаното разстройство и раздразнени черва при настинки.
Облекчава самия порив за кашлица, спазмите, отхрачването;
Сиропът от мащерка като цяло има затоплящо и укрепващо действие.
Във вирусните сезони го употребявам дори превантивно - всеки ден по една чаена лъжичка за детето и супена за нас. Комбинирам със същото количество сироп от бъз, който по естествен път спомага избиването на трескави състояния и температури. Ако детето ви не е консумирало поне чай от мащерка досега, подходете предпазливо и с по-малки количества, а най-добре се консултирайте с лекуващият го лекар.
Рецептата ми за сироп от мащерка е взаимствана от тази на Мария Требиен - потомствена австрийска билкарка със забележителен труд в областта на билкарството.
Мащерката, както и всички други билки, се берат, след като слънцето е напекло и сутрешната роса е изсъхнала. Избират се здрави растения с добре разтворил се цвят. Не скубете корените, вземете си удобна ножичка и режете цвят със стебло за целите на сиропа. Най-добре не използвайте вода от чешмата.
Приготовление на сиропа от мащерка
В купа сипваме вода, топваме мащерката и я изтръскваме добре от водата, слагаме стрък мащерка в буркан, посипваме със захар (най-добре нерафинирана), пак слагаме мащерка, пак посипваме със захар и така докато покрием буркана.
Затваряме добре с капачка и го оставяме на слънчево място за три седмици.
От време на време обръщаме буркана за да се разтвори добре захарта.
Получилият се сироп изсипваме в друг съд, а мащерката от буркана промиваме с много малко питейна вода.
Всичкият сироп слагаме в малка тенджерка на слаб котлон, изключваме малко преди да заври. След изстиване прецеждаме.
Тъй като правя няколко буркана по тази рецепта, част от тях не завирам на котлона, а просто прецеждам добре и се стремя да се използваме първи. Съхранявам в хладилника. Просто при топлинна обработка се губи известно количество от полезните действия на каквото и да е растение.
Сиропът се държи на тъмно и хладно място. Може и в хладилника, но когато се дава на детето е добре да е изваден предварително.
Разбира се, че, ако имате противопоказания към билката, не трябва да я използвате нито по този, нито по друг начин. Сиропът не се препоръчва за бременни жени. www.hera.bg/
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. КАТАЛОГ - БИЛКИ
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести