Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2015 21:21 - 5 неподозирани рецепти/ Задушени корени от магданозени
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1297 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2015 21:22


image                 1. Крем супа от морковени листа

За това ви трябват:

Листата от 2 връзки моркови (естествено свежи и за предпочитане от градината)
Един голям картоф
Една малка глава лук
Олио или зехтин
Сол
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 1 с.л. олио, добавя се картофа нарязан на кубчета. Измитите и накълцани на едро листа от моркови се добавят. Всичко се задушава 5 мин. Добавя се 1 л. вода и се вари 20 мин, до пълно сваряване на картофа. След това цялата смес се пасира и вашата крем супа е готова за сервиране. По желание може да сложите чеснови крутони, сметана, настърган кашкавал, но супата сама по себе си е чудесна!

2. “Тревна” салата от морковени листа

image


Морковените листа за разлика от тези на други зеленчуци могат да се консумират и сурови. Те са също толкова полезни и пълни с витамини колкото и самите моркови, но с много по-малко съдържание на захари. Те действат подмладяващо и пречистващо на организма.

Самата салата е елементарна за приготвяне, но е истински витаминен коктейл. За приготвянето й са необходими (съдържанието може да се нагажда по вкус и желание):

Морковени листа
Листа от целина
Връзка магданоз
Листа от пресен лук и чесън
Може да се добавят и спанак, босилек, мента, копър и въобще всяка свежа трева намираща ви се под ръка (свежите листа от иглика също се ядат)
Всичко не нарязва и се овкусява с олио/зехтин, сол, пресен лимон, може и с домашно приготвен винегрет
Аранжировката и добавките (сирена, яйца, ядки...) са по ваш вкус!


3. Супа от листа от репички

image


Супата от листа от репички се приготвя по същия начин като тази от морковени листа, като картофът може да бъде заменен с морков, цели (несмлени) зърна от нахут или леща.
Същият вид супа може да бъде приготвен и от листа от всякакъв вид рапа

Внимание: листата от репички/ряпа не се ядат сурови!

4. Пита от глухарчета

image


Един пакет готово бутер тесто
80 гр глухарчета (листа и цветя)
3 чеснови скалидки
75 гр пушени гърди (това е бонус за месоядците, ако сте вегетарианец, просто не ги слагайте) аз ги замествам със сушени домати или тиквички предварително изсушени във фурната (за да не се разводнява плънката)
200 мл течна сметана (може да бъде заместена с 100 мл прясно мляко)
2 яйца
сол и пипер на вкус
Включете фурната на 180°C, Сложете тестото в тавичка, набоцкайте го с вилица и докато фурната загрява го пъхнете за 10-ина минутки да порозовее само не го забравяйте, целта не е да се опече! По този начин тестото се запича леко предватително отдолу и когато добавите останалата смеска няма да се разводни отдолу и да ви падне от ръцете докато ядете.
Нарежете на едро измитите и накълцани на едро глухарчета. На тиган леко запържете пушените гърди с наситнения чесън. Накрая при спрян котлон, добавете глухарчетата само за минутка. Ако сте в безмесния вариант с тиквичките, докато фурната загрява можете да ги пъхнете нарязани на кръгчета най-отдолу за да си пуснат водата.
Отделно в купа забъркайте яйцата със сметаната (млякото), солта и пипера.
След като сте извадили тавата с леко порозовялото тесто, изсипете вътре глухарчетата с гърдите (тиквичките) и отгоре залейте със смеската.
Всичко се пече около 35 мин или докато питата се стегне. Остава се да си “почине” 5 мин и се сервира.

Забележка: листата от глухарчета се ядат и сурови на салата (например с репички, варени яйца и пресен лук). Берат се най-свежите, до прецъфтяване на глухарчето. Ако цвета вече е станал на топка, листата не се берат. Цветовете се ядат сурови само изчистени от зелените им части (т.е. само жълти венчелистчета), ако са сварени, задушени и въобще сготвени, може да се яде и зелената им част.

5. Задушени магданозени корени (като гарнитура или основно)

image 
Ето и още едно учудващо растение пълно с витамини по всички азимути.

Корените които приличат на бял морков, принадлежат на някои видове магданоз (т.е. първо проверете от кой вид е вашия преди да изтръгнете цялата градина на баба си). Предполагам че някои свежомислещи градинари може вече да ги предлагат по пазарите – така че проверете и там.
Изключително богати на витамин С, който е излишно да споменавам колко е важен за човешкото тяло всекидневно, но и в борбата против всички видове инфекциозни болести, рак и пр... Пълен е също и с антиоксиданти (= вечна младост и пъргав ум), витамин К, желязо (и вероятно ще пропусна много, но това е съвсем кратко представяне).

Магданозените корени се приготвят като моркова – белят се, нарязват се на кръгчета и се задушават за 15-тина минути в малко зехтин и вода, с 1 или 2 скилидки смачкан чесън (по желание, ние си го пожелаваме всеки път). Може да се добавят свежи листа магданоз и копър. Става абсолютно невероятно ястие, любимо и на децата.

smelata-ovca.blogspot.com/2015/03/5.html



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1232626
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930