Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 15:56 - Сурови бадеми и накисване/БАДЕМОВО МЛЯКО
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 3282 Коментари: 0 Гласове:
0



   image                                                                                                                 Основната полза от накисването на суровите ядки и семена е в премахването на естествената им защита, под формата на ензими инхибитори, които ги предпазват от покълване в среда, неподходяща за развитието на цялото растение. В накиснатите ядки се образуват храносмилателни ензими, витаминното и минерално им съдържание се увеличава, а консистенцията им става мека. Всичко това улеснява храносмилането и пълноценното усвояване на съставките им от човешкия организъм. Видимо увеличават обема си, а вкусът им се доближава до този на прясно откъснатите ядки.

СЛОЖНО ИЛИ НЕ?

В първия момент изглежда изключително сложно да накисваш ядки и семена. Истината е, че много лесно се придобива навик. Обикновено се накисват вечер, а се използват през другия ден. Но е възможен и обратният вариант – накисват се сутринта, а се приготвят вечерта. Някои ядки, като кашуто, изискват много по-малко време за накисване и са спасение, ако сме забравили да си подготвим други за през деня. Дори можем да ги изкиснем в офиса. Покълването отнема няколко дни в повече, но и с него се свиква лесно.

НАКИСВАНЕ В 5 СТЪПКИ

1. Процесът по накисването започва с измиването на ядките или семената.

2. Слагат се в порцеланова/стъклена чаша или буркан.

3. Добавя се необходимото количество вода. Минимумът е 2 пръста над ядките или семената. Но бадемите, лешниците, кайсиевите ядки, елдата и нахутът изискват много повече. При тях съотношението е до 3 части вода към 1 част продукт.

4. Оставят се да киснат във водата, за необходимото време, посочено в таблицата по-долу.

5. След това водата, в която са изкисвани се изхвърля, а самите ядки или семена се измиват няколко пъти. В нея са всички инхибитори, които ги правят трудно смилаеми. От този момент са готови за употреба или се оставят за покълване.

ПОКЪЛВАНЕ

Покълването изисква периодично разбъркване и поддържане на влажността. Може да се прави в буркан, дълбока чаша или в чиния. Всеки сам намира най-лесния за него начин. Семената и ядките не бива да се оставят във вода, а да са леко влажни. Обикновено можете да се ориентирате за начина на покълване и от опаковките на продуктите, предназначени специално за това.                                                                                                                                                     
ТАБЛИЦА С НЕОБХОДИМОТО ВРЕМЕ ЗА НАКИСВАНЕ НА ЯДКИ И СЕМЕНА
Ядки и семена Време за накисване Време за покълване
Бадеми 8-12 часа 12 часа
Боб „Папуда” (Mung) 1 ден 2-5 дни
Бразилски орехи 6-8 часа 12 часа
Други ядки 6 часа
Елда 6-12 часа 2 дни
Ечемик 6 часа 3-4 дни
Жито 8-10 часа 2 дни
Кайсиеви ядки 8-12 часа 12 часа
Кафяв ориз 9 часа 3-5 дни
Киноа 12 часа 12 часа
Кашу от 2 до 2 и 1/2 часа
Ленено семе 15 мин.
Лешници 10 часа 12 часа
Леща 8 часа 12 часа
Нахут 12 часа 12 часа
Овес 8-10 часа 2 дни
Орехи 4 часа
Ръж 8-10 часа 3 дни
Синап 8 часа 2-7 дни
Слънчогледово семе 2 часа 2-3 дни
Сусам 8 часа 1-2 дни
Тиквено семе 8 часа 1 ден
Чия 15-20 мин.
Шпелта (пшеница) 7 часа 2 дни
  Освен всички останали причини, суровите бадеми са много по-вкусни, когато са изкиснати. Това всъщност важи и за останалите ядки (орехи, лешници, кайсиеви ядки, кашу) и сушени плодове.

Бадемите са богати на протеини, фибри и омега-3 и 6-мастни киселини. Те са една от суровите ядки, приемани за здравословни, но може да се окаже изненадващо, че е полезно да ги накисваме във вода преди употреба. Дори може да се каже, че са най-полезни, когато са покълнали. Накисването на бадемите увеличава хранителните вещества и витамини, които телата ни приемат, чрез храната. Лесен начин за възползване от тази ядка.

ХРАНОСМИЛАНЕ

Бадемите съдържат ензимни инхибитори в кафявата си обвивка, които се свързват с храносмилателните ензими, блокират ги и спират действието им. Това е естествена защита на ядката до срещата й с подходящите нива на слънчева светлина и влага, осигуряващи покълването й. Тъй като бадемите не освобождават ензимите си преди да се спазят посочените условия, яденето им без премахването на инхибиторите, ограничава хранителните вещества, които тялото може да приеме и ги прави трудносмилаеми. След накисването им се осигурява влага, която премахва обвивката им и освобождава ензимите. Този процес работи при повечето ядки и семена.

КОНСИСТЕНЦИЯ

Накисването на бадемите променя и консистенцията им и ги прави по-лесни за сдъвкване. Стават по-меки, тъй като поглъщат водата. Това може да се окаже полезно за децата и възрастните, на които се случва да имат затруднения със сдъвкването на храната. Меките бадеми са по-лесни за храносмилане и обработване преди консумиране, включително при приготвянето на салати, сладкиши и десерти.

НАКИСВАНЕ

Суровите бадеми се накисват във вода от 8 до 12 часа в порцеланова или стъклена чиния или чаша. За 1/2 ч.ч. бадеми се слага 2 ч.ч. вода. След накисването водата се излива и бадемите се измиват. Могат да се съхраняват и в хладилник до седмица след като са накиснати в стъклено бурканче или плик за съхранение на храна, в противен случай мухлясват.

ПОКЪЛВАНЕ

След накисването могат да се оставят се да покълнат за около 12 часа, като се държат леко влажни и периодично се разбъркват. Кълновете са много малки. Ядката трябва да се разтвори, за да се видят ясно. Покълването на бадемите е единственият начин за освобождаване на лиапазата, храносмилателен ензим участващ в разграждането на мазнините.                                                                                                                                                                                                                          БАДЕМОВО МЛЯКО                                                                                                          image    
Бадемовото мляко съдържа малко калории (60 калории в една чаша).
Не повишава холестерола и не съдържа наситени мазнини, но съдържа ниски нива натрий и високи нива на здравословни мазнини (като омега мастни киселини, откривани и в рибата), които спомагат за предпазването от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
Полезно е за костите и формирането на зъбите, не предлага калций, колкото в прясното краве мляко, но предоставя до 30% от препоръчваната дневна доза, както и 25% от препоръчваното количество от витамин D, които намаляват риска от артрит и остеопороза и подобряват функционирането на имунната система.
Чаша от бадемовото мляко помага на кожата да „грейне”, тъй като съдържа 50% от дневната доза витамин Е, който има антиоксидантни способности, с основно значение за здравето на кожата.
Почти не оказва влияние върху кръвната захар, тъй като е с ниско въглехидратно съдържание.
Спомага за мускулното здраве и оздравяването. Съдържа около 1 гр. протеин на една чаша и доста от В комплекс витамините.
Спомага за добро храносмилане, тъй като съдържа почти 1гр. в една чаша.
Не съдържа лактоза.
Как да си приготвите бадемово мляко

Порции: 2 ч.ч.
Време за подготовка: 10-12 часа
Време за приготвяне: 10мин.

Необходими продукти:
1/2 ч.ч. (50гр.) бадеми
2 ч.ч. изворна/минерална/филтрирана вода

Начин на приготвяне:
Бадемите се накисват с 1 и 1/2 ч.ч. вода за 10-12 часа. Отцеждат се и се измиват под течаща студена вода.
Слагат се заедно с двете чаши изворна/минерална/филтрирана вода в блендер, пасатор или чопър и се пасират на бързи обороти за няколко минути, до пълното смилане на бадемите.
Сместа се прецежда през торбичка за цедене на ядкови млека или през ситна цедка, като смелените бадеми се притискат с дървена лъжица или се стискат с чисти ръце над цедката.

Съхранява се до 3 дни в хладилник. Разклаща се преди употреба.

Може да използвате отцедените бадеми за приготвянето на други ястия (например Шоколадови плодови бонбони с ядки). Съхраняват се в хладилник също до 3 дни.                                                                                                                                                    image       Смелени и отцедени накиснати бадеми за бадемово мляко                                                                                                                                                                                                                                                      СМУТИ С АНАНАС И БАДЕМОВО МЛЯКО                                                                                                                                                            image      Порции: 1 ч.ч.
Време за подготовка: 5 мин.
Време за приготвяне: 5 мин.

Необходими продукти:
1 ч.ч. нарязан ананас
1/2 ч.ч. бадемово мляко
1/2 до 1ч.л. течен мед на вкус
2-3 кубчета лед (по желание)

Начин на приготвяне:
Описаните продукти се пасират в блендер или пасатор до получаването на еднородна смес.
Консумира се веднага.

Добър апетит и добро настроение!                                                                                                                                                                              http://mydelicious.info/                                  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1231982
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930