Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2017 12:04 - Конски кестен (Aesculus hyppocastanum)
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 5713 Коментари: 1 Гласове:
1



image


Кестени пазят от лоша енергия


Вълшебните топчета филтрират електросмога, зареждат тялото, дават и самочувствие
Кестените могат да сбъдват желания, а енергийната им вибрация зарежда, успокоява и хармонизира тялото. Това разкриват в сезона на вълшебния есенен плод алтернативни лечители. “Флоралните рубини, падащи от дивите дървета, притежават уникална лечебна и широкоспектърна сила.

Филтър за лъчения
Поставени в джобовете на панталона, те защитават на около 30-40% тялото от вредното лъчение на мобилните антени и безжичните wi-fi устройства”, разкрива Катя Симеонова, еколог-дендротерапевт, живеещ в Малта. По думите й електросмогът е един от невидимите причинители на различни физически оплаквания като емоционален дисбаланс, мигрена, нервност, избухливост. Дивите кестени обаче гонят неразположението като с магическа пръчка.
“Поставете три от тях пред монитора на своя компютър. Ще видите, че те ще се свият много по-бързо от обичайното. Това е така, защото филтрират вредното електромагнитно лъчение. А него го има навсякъде – от микровълновите печки до хладилника и сешоара”, дава примери Симеонова. По думите й прабългарите са нареждали в юртата и под себе си, където спят, кестени на през 20 см разстояние. Така са екранирали от геопатогенните лъчения домовете си.

Ако се държат два в ръцете, подхвърлят се от едната в другата ръка, превъртат се с движение на пръстите, водят до успокоение, при умора зареждат силите. На неуверените хора дават самочувствие. Между един и четири часа тяхната стаена енергия прониква през чакрите на дланите. От там виталният им импулс се разлива из цялото ни тяло през меридианите – невидимите енергийни магистрали.

Акумулатори на живот
Народният лечител Петър Димков също е бил наясно с тайните на дивия кестен, който подритваме така лекомислено всяка есен по паркове и улички. През месеците септември-октомври лечителя винаги е държал в джобовете си по 2-3 от тези плодове за цяр. Кестените до някаква степен го защитавали като естествен талисман от негативната болна енергия, която страдалците носели със себе си. “Тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година”, учел Димков. Той бил убеден, че самото им носене или държане в длан оказва благотворно влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

Силата да приспиват
В народната медицина е известно, че т. нар. конски кестен помага при ревматоиден артрит, шипове и ишиас. При стрес и неспокоен сън може да се сложат под възглавницата 5-6 кестена (не повече от 10). Те включват заложената в себе си психотерапевтична програма в действие веднага щом положим глава върху тях. Димков съветвал към вълшебството на кестена да се прибави и вълшебството на мисълта – двете големи сили на този свят. “Мисълта прочиства духа, а чрез духа и тялото слага в ред себе си, тъй като тя го зове към същото. А към каквото призовава тя – то се осъществява”, разяснявал бащата на писаната народна медицина у нас. Той препоръчвал още изработка на възглавница от няколко кестена, зашити в двоен тензух. При лягане се произнася “заклинателна формула” – популярния способ за заспиване като броене на числа или просто да помечтае човек, което разтоварва съзнанието и отключва благотворното влияние на есенния плод.

Безценни рецепти

Екстрасензорното действие на кестена се проявява чрез най-различни билкови рецепти, в които участва в главната роля. Според експертите най-лековити свойства притежават онези плодове, брани през месеците септември и октомври. Тогава те съдържат в най-голяма степен полезни съставки – дъбилни вещества, мазнини, витамини, особено С, В и К.

Кестените са признато средство срещу болка и възпаление. Церят труднозаздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване. С доказан ефект е следната лесна рецепта: ситно нарязани диви кестени киснат 14 дни в люта ракия. Съотношението на кестените към алкохола е 2:10. Така приготвената настойка се прилага за разтривки при флебит, разширени вени, хемороиди.

Именно способността на тези лъскави топчета да укрепват стените на кръвоносните съдове ги прави незаменими в илачите за разширени вени и тромбофлебит.

Дивите кестени, известни още като конски, действат и противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема. На храносмилателната система имат запичащ и дезинфекционен ефект, поради което се препоръчват при диария. В народната медицина се предлагат още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас. Дендротерапевтът Симеонова разказа още, че както самото дърво, така и плодовете му носят енергийната вибрация на славата. Носени близо до тялото, дават енергия, бодрост, пъргава мисъл и самочувствие.

Нашите деди са вярвали, че могат да се изчистят от отрицателните енергии, ако поставят конски кестени по протежение на цялото легло на болния човек. Обръщали ги с изпъкналата част нагоре и ги раздалечавали на разстояние 10-15 см. един от друг. Между тях разхвърляли глави лук и чесън. В днешно време това суеверие има научно обяснение и то е свързано с лечебната сила на кестена.

Ето и няколко лечебни рецепти с кестени

При костни и мускулни заболявания
Нарязват се заедно с корите 6-7 диви кестена и се заливат с 500 мл спирт или домашна ракия. Така престояват 4-5 дни, докато от кестените започне да се отделя пяна и те се размекнат. С получената настойка разтриваме болните места, а с размекнатите кестени можем да правим компрес или лапа.

При язва
Сваряваме 10-ина питомни кестени във вода, докато омекнат добре. Обелваме ги и ги намачкваме на каша. Заливаме кашата с 500 мл вода, добавяме 1 с.л. жълт кантарион и варим още малко. Прецеждаме през едра цедка получената смес и в нея слагаме 1-2 с.л. зехтин. Приемаме сутрин на гладно по 1 с.л. от така приготвеното лекарство.

При болки в черния дроб
Сваряваме 10-ина питомни кестена, докато омекнат, след което ги обелваме и смачкваме добре. Поставяме ги в 500 гр. мед, към който прибавяме и 2 с.л. цвят от лавандула. Сваряваме отново тази смес, след което я прецеждаме през едра цедка. От нея вземаме 3 пъти на ден по 1 или 2 с.л., преди или след ядене.

При болки в гърба и кръста
В 1 л червено домашно вино сваряваме 500 гр. питомни кестени, докато напълно се отделят черупките им. Обелваме ги, намачкваме ги и ги оставяме да престоят час-два, след което ги прецеждаме и пасираме през едра цедка. От така приготвеното лекарство можем да пием по 2-3 малки чашки на ден, както и да го използваме за мазане на болните места.

При сърдечни смущения
Изпичаме добре 5-6 питомни кестена, обелваме ги и ги слагаме в 500 мл кипяща вода. Към нея прибавяме 1 ч.л. стрити корени от жълта тинтява, шепа нарязан магданоз и 2 с.л. грис. В получената супа можем да поставим малко масло или зехтин. Ако си правим такава супа веднъж седмично, то ще усетим бързо подобрение на сърдечносъдовата дейност и кръвообращението.

Лечение на разширени вени с кестени

image


Цветове от див кестен и ракия при отекли крака и разширени вени

Дивият кестен се нарича още конски кестен и притежава капиляроукрепващо, обезболяващо, противовъзпалително и венотонично действие. С лечебната сила на това растение се намалява риска от образуването на съсиреци.

Дивият кестен е дърво, което може да достигне височина до 30 метра. Кората му е със сивокафяв цвят, а листата му са сложни, продълговати и заострени. Цветовете на дървото са едри и насочени нагоре. Плодът е с кръгла форма, зелен цвят, покрит е с бодли. Семената са кафяви (кестените) и лъскави. Дървото разцъфва през май месец, а плодовете му узряват чак през октомври.

Следвайте тази рецепта, която включва див кестен и ракия, за да си направите домашен лек срещу отекли крака и разширени вени: съберете свежите светове от дървото, а после ги измийте под течаща вода и премахнете всички дръжки от тях. Измийте компотени буркани и ги подсушете добре. В тях сложете плътно от лечебните цветове на дивия кестен. Завършете, като залеете с първак – ракия до горе. Можете да замените първака с по-силен спирт, който се закупува от аптеката.

Необходими съставки

500 мл. спирт

20 гр. съцветия от конски кестен

Всички буркани се запечатват с капачки и после се увиват с фолио. Оставят се за престой от 40 дена на тъмно място в дома. Измине ли периода свалете фолиото от бурканите и прецедете лека през марля до последната капка. Готовият лек също се съхранява в стъклени шишета, добре затворени и отново увити във фолио. Увитите шишета приберете на хладно.

Използвайте домашният лек от див кестен и ракия за намазване на болезнените места. Препоръчваме да намазвате вечерно време и да оставите домашния лек да действа цяла нощ. Положителният ефект ще се прояви още след първите намазвания

Тинктурата може да се използва и вътрешно по 10 капки в 50мл. вода сутрин и вечер..

За облекчаването на болката причинена от отеклите крака или разширените вени може да използвате и пресните листа на дивия кестен. Единственото, което трябва да направите е да ги счукате преди да ги наложите на болезнената зона. Направете компрес и постойте с нещо няколко часа.




Когато наближава времето, когато кестените зреят ето друг ефикасен цяр:

Пет едри, здрави кестена в напълно узряло състояние се счукват. Тази маса трябва да е равна на пет супени лъжици. Кестеновата суровина се залива с литър водка и се държи на тъмно 7 дни.

Прецежда се и от получената настойка се пият по 30-35 капки три пъти на ден. Настойката се накапва за всеки прием в супена лъжица вода и се поглъща половин час преди хранене.

Описаната рецепта за разширени вени подобрява тонуса и еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на характерните “възли” по долните крайници. Кестеновата настойка може да се прилага и външно: местата с разширени вени се намазват внимателно вечер преди лягане. Добре е преди това да си вземете контрастен душ, съветват от web-zdrav.ru.

Кестенът е добър материал за приготвянето на различни лековити мазила. Вижте още една рецепта за разширени вени с кестени. През есента я изпълняваме с плодове, а през пролетта – с кестенов цвят. За целта ни трябва една супена лъжица кестенова суровина, наситнена. Залива се с 1 супени лъжици масло и се оставя на тъмно за 12 дни. След това се вари бавно на водна баня в продължение на 30 минути. Тази лесна рецепта за разширени вени дава отлична мазилка, чийто ефект е видим при системна употреба.

Има и друг начин за изпълнение на рецепта за разширени вени с кестени: трябват ни 4-5 кестена, които освобождаваме от кафявата коричка. Смиламе ги с мелничка за месо и ги заливаме с половин литър растително масло. Този маслен коктейл се държи на тъмно две седмици, като всеки ден съдът се разклаща енергично.

Изпълнението на тази рецепта за разширени вени е малко по-сложно. След като са изминали необходимите две седмици, масленият коктейл се оставя на водна баня – на бавен огън, за три часа. Прилага се външно в проблемните зони с разширени вени. Продуктът е траен, при правилно съхранение в плътно затворен стъклен съд в хладилник запазва качествата си с години.



Конски кестен (Aesculus hyppocastanum)



1. В по-големи количества билката е отровна. Да се взема по лекарско предписание. Безопасна употреба: 1 чаена лъжичка ситно нарязани семена се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне 2 часа. Пие се по 100 мл. 15 мин. преди ядене 4 пъти дневно. (Ф-7)

2. Според Кунчо Савчев билката предпазва от инсулт и инфаркт и разтваря съсиреците при инфаркт и тромбофлебит. Препоръчва се да се използва 5 гр. от плода с обвивката, която е и много лековита, запарват се в 500 мл. вода - или се кипва няколко минути, или вечерта се залива и на сутринта се прецежда и пие. Да се пие 3-4 пъти дневно, бавно на глътки на всеки 3 месеца 5-6 дни подред. Това се препоръчва при първи инсулт, за да не се повтори. Да се приема внимателно. При ревматични болки да се нарязват на дребно на ренде или с машинка за месо или на машинка за орехи и се залива със силна ракия и кисне 2 седмици. Маже се болното място. Действа и при шипове.

2. Според Кунчо Савчев: Половин грам необелен кестен, смлян на брашно и се използва както в т. 2. (29.01.2001 г.) Използва се също при хроничен бронхит и кашлица.

3. Недозрели конски кестени (само бялата част) накълцана се слага в 1 л. бутилка до половината. До горе се допълва с листа и корени от хрян. Залива се с ракия. На тъмно стои 1 седмица, прецежда се. С него се мажат шиповете и участъци с артрит. Предварително намазвате с мазнина против изгаряне. (Ваня)

4. Основното му действие е при варикозни състоояния, хемороиди, тромбофлебит, противовъзпалително, отоци. Глюкозида ескулин повишава резистентността на капилярите, действува укрепващо на съдовите стени, повишава тяхната устойчивост и предотвратява кръвоизливите. Сапонинът есцин понижава вискозитета на кръвта и така подпомага оттичането на венозната кръв. Съдържащите се в кестена сапонини понижават кръвното налягане. Препарати от кестена намаляват болките на мястото на венозното възпаление. Същият ефект се наблюдава и при хемороидите, като постепенно очистват язвите и ускоряват процеса на оздравяването им. В Германия е особено заспътепо пероралното (през устата) лечение на разширени вени и хемороиди с екстракти от кестен. Кестенът има и антимикробно действие със своите биологично активни вещества, особено при вторично инфектирани рани. Спомага за по бързо заздравяване на стомашни язви. Отвара от корите на кестен подобрава храносмилането и подтиска съпътстващите възпалителни процеси на чревната секреция. Плодовете на дивия кестен се препоръчват като противокашлечно средство при кашлица с жилави храчки и катар на горните дихателни пътища, пиелонефрит, маточни кръвоизливи и ревматизъм. Извлек от кестен стимулират растежа на косата и ноктите.
Приложение: около 1 ч. л. нарязани плодове се запарват с 500 мл. вряща вода за около 2 часа. Пие се по 1 кафяна чашка 3 пъти на ден преди ядене. (маг. фарм. Л. Николов, в-к "Зн.", бр. 38 - 1998 г.)

5. Изпробвани рецепти с див кестен:
- Тинктура: настъргват се на ренде 100 г. плодове, заливат се с 500 мл. водка и се оставят 10 дни на тъмно място, като често се разклаща. Прецежда се и престоява още 2-3 дни. След повторно филтриране е готова. Приема се по 1 ч. л. 3 пъти дневно преди ядене.
- Отвара: нарязват се на дребно 3 кестена и се варят в 250 мл. вода; ври, докато остане на половина. Пие се 3 пъти на ден по 4 с. л. 15 мин. преди хранене при гастрит.
- Мехлем: 5-6 конски кестена се настъргват на ситно и се счукват на каша, заливат се с камфоров спирт така, че да се получи мехлем. С него се намазва мястото но шипа, покрива се с лист от прясно зеле и отгоре се слага парче вълнен плат и се бинтова. Процедурата се повтаря вечер и така се преспива.
- Компрес: 3-4 к. кестена се настъргват на дребно и се омесват с 1-2 филийки ръжен хляб, предварително накиснати в оцет и изцедени. Сместа се налага като компрес на болното място и се превързва и престоява цяла нощ - при събиране на течност в коляновата става. (Св. Христов, в-к "Зн.", бр. 43 - 1998 г.)

6. Кестенът е дърво на отчаяните. Поради устойчивостта си кестена се предписва на хора, които чувстват, че повече не могат да понасят тежестта на живота. Бах описва кестена като "цвете на вътрешното страдание, при което изглежда застрашено съществуването на душата". Терапията с есенцията на Бах води до откриване на способността да приемаш трудностите. (в-к "Седмичен труд", бр. 11 - 2002 г.)

7. Съдосвиващо средство. Лекува ревматизъм, ишиас, тромбофлебит, разширени вени и др. Употреба: нарязаните на дребно семена (плодове) се накисват в бутилка ракия или спирт в продължение на 15 дена. Държи се на тъмно и ежедневно се разклаща. С настойката се намазват неколкократно болните места или се прави компрес. Лапа от счукани пресни листа се използва при разширени вени. От плодовете на конския кестен се получава лекарството ескувазин, което подържа еластичността на кръвоносните съдове. Употребява се при капилярни кръвоизливи и високо кръвно налягане. (сп. "Защита на природата", неизв. брой и година)

8. Дрогата са плодовете и кората от млади клонки. Кората се събира ранна пролет (март), преди да се разлистят дърветата. Съдържание: Кората съдържа кумариновите глюкоозиди - ескулин около 3%, фраксин, смолисти вещества, дъбилни вещества, есцин, алантоин, флавоноида кверцетин. Семената съдържат до 45% скорбяла, сапонина есцин 8-10 %, катехинови танини 2%, флавоноиди, смолисти вещества, тлъсто масло до 7%, фитостерини, витамините С, В и К. Действие: Укрепва капилярите и венозните стени, намалява увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на тромби в кръвоносните съдове, действа противовъзпалително и обезболяващо. Понижава холестерола и е полезен при атеросклероза. Прилага се за лечение на разширени вени, хемороиди, тромбофлебит.
Употреба: семената се употребяват под формата на запарка. Една ч. л. ситно нарязани семена се залива с 400 мл. кипяща вода, кисне 2 часа, приема се по100 мл. 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 3 седмици. От корите се приготвя отвара от 1 чаена лъжичка наситнена кора, вари се в 400 мл. вода 10 мин. Отварата се приема по 100 мл. 3 пъти дневно 20 мин. преди ядене. (К. Георгиев, в-к "Зн.", бр. 32 – 2001 г.)

9. За какво мотат да послужат конските кестени?
- За прогонване на хлебарките и мишките. Гризачите бягат от миризмата на кестените. Поставете ги при изходите на вредителите.
- За лечение на поразени от ревматични болки стави и мускули. Начупете кестени и ги оставете да киснат в чист спирт или домашна ракия. С настойката мажете засегнатите места.
- При лекуване на хрема и запушен нос. Настържете с много остър нож фини стружки от кафявата кестенова кора . Вдишвайте от тези прашинки последователно с всяка ноздра. Носът ви ще се отпуши и хремата ви ще намалее. (Иванка Павлова, София, в-к "Трета възраст", бр. 44 - 2003 г.)

10. Използват се цветовете, плодовете и клонките. В кестените са концентрирани различни вещества (сапонини), които са ценен лек за повредени кръвоносни съдове. Съдържат ескулус сапонин с есцин, пурини, дъбилни вещества, много скорбяла, захар, белтъчини, мазнини. Отскоро се използва и кората на младите клонки заради високото съдържание на дъбилни вещества и от нея се произвеждат екстракти за баня срещу кожни раздразнения и възпаления на лигавиците. Кората съдържа кумаринглюкозидите ескулин и фраксин, флавон, кверцетин, сапонина есцин, фитостерин, дъбилни вещества. Действа свиващо. Опадалите кестени се събират (септември-октомври), изсушават се на слънце или на сянка. Кората се събира март-април или октомври-ноември и се суши на слънце или сянка. Действие: укрепва кръвоносните съдове, кръвоспиращо, подобрява тонуса на вените. Приложение: при диария, оток, ревматизъм, болести на вените.
Внимание! При вътрешна употреба в големи количества може да се получи възпаление на лигавицата на стомаха или червата.
Начин на приготовление: 1 ч. л. наситнена дрога (плод, цвят или кора) се вари (цветът се запарва) в 3 чаши вода 5-6 мин. Пие се 3 пъти по 1 чаша на гладно или се приема 3 пъти по 15-20 капки от спиртният извлек. За външна употреба се прави по-концентрирана отваря от 3-4 с. л. дрога на 1 л. вода или се ползват готови екстракти -ескувазин гел и др. (маг. фарм. Л. Янева, в-к "Леч.", бр. 23 – 2002 г.)

image

КОНСКИ КЕСТЕН ТИНКТУРА, при разширени вени

Тинктурата /екстрактът/ от конски кестен е благоприятна за използване при разширени вени, хемороиди, нощни мускулни крампи, за профилактика на тромбообразуване, чрез мазане върху рисковите участъци.

Състав: Етанолова настойка от плодове на конски кестен.

Начин на приложение: 3 пъти дневно по 20-40 капки (1-2мл) изпиват със 100 мл вода със стайна температура.
*Може да се втриват два пъти дневно 20 капки тинктура смесени с лек крем или тоалетно мляко за тяло, като се втриват в кожата, в проблемните зони.
Производител: Вербена ЕТ

image
Тинктура Кестенов лек влияе благоприятно върху мускулно-скелетната система, разширени вени, артрит, ревматизъм.
Състав за 1 ml тинктура: 200 mg билки: кестен - плод, гинко - лист, боровинка - плод, глог - цвят. Етанол 66 %  об./об.
Начин на употреба:
Перорално - 30 капки разтворени в 100 ml вода до 3 пъти дневно. Препоръчително е да се приема 10-15 мин. преди хранене.
Външно - смесва се 50 ml тинктура с 400 ml лек хидратантен крем в подходяща кутия с капаче. От така приготвения крем се втрива по 1 чаена лъжичка в проблемните зони сутрин и вечер, след измиване и подсушаване на кожата. 

И oщe eдин изпитaн дoмaшeн лeĸ зa paзшиpeни вeни! Hyжни ca Bи 4-5 ĸecтeнa, oт ĸoитo пpeмaxвaтe ĸaфявaтa ĸopичĸa. Cмeлeтe ги и ги зaлeйтe c 500 мл pacтитeлнo мacлo. Cъxpaнявaйтe тoзи мacлeн ĸoĸтeйл зa 14 дни в cтъĸлeн бypĸaн или бyтилĸa нa тъмнo мяcтo. He зaбpaвяйтe вceĸи дeн дa paзбъpĸвaтe cмecтa ĸaтo я paзĸлaщaтe eнepгичнo.

Cлeд тoчнo двe ceдмици ocтaвeтe нa вoднa бaня мacлeния миĸc зa oĸoлo тpи чaca нa бaвeн oгън. Haнacяйтe външнo cлeд ĸaтo изcтинe пpoблeмнитe зoни c paзшиpeни вeни. Tpaйнocттa нa тoзи дoмaшeн лeĸ e мнoгo дългa. C гoдини зaпaзвa cвoитe ĸaчecтвa, aĸo гo дъpжитe в xлaдилниĸ в плътнo зaтвopeн cтъĸлeн cъд.

image

Облекчаващ гел за крака.
Показани при:
- разширени вени
- хронична венозна недостатъчност
- тежки отекли крака
Активни съставки - екстракт от бодлив залист, масло от лавандула, масло от мента.
Бързо намалява тежестта и отоците в краката.
Облекчава болката и дискомфорта.
Оказва противовъзпалително действие.
Подобрява венозната циркулация.
Облекчава движението.
Лека, бързоабсорбираща се текстура.
100% натурални съставки.
Хранителна добавка.
Производител - България.

Рувенор гел е специален натурален гел, комбинация от ценни билки и натурални масла, доказали се във времето като едни от най-ефективните фитосубстанции в лечението на разширените вени. Рувенор гел моментално отпуска болезнените мускули, подобрява кръвообръщението, повишава венозния тонус и същевременно укрепва артериите и вените. Намалява отоците в крайниците, намалява чувството на напрежение и тежест и връща лекотата и свободата на движениe. Отделните компоненти притежават мощен противовъзпалителен ефект, което го прави идеален за масажиране на възпалени части от тялото, като оставя приятно охлаждащо и освежаващо усещане.
Бодлив залист - укрепва кръвоносните съдове и подобрява кръвообръщението. Влияе благоприятно при хемороиди и разширени вени. Съдържа сапонина „ruscogenin, който подпомага съдосвиването и еластичността на венозните стени. Има изразени противовъзпалителни свойства, повлияващи благоприятно върху тонуса на вените. Намалява капилярната пропускливост и отоците на краката и глезените.
Обогатен допълнително с масла от лавандула и мента, които със своето успокояващо и приятно охлаждащо действие, повлияват благоприятно симптомите на разширени вени - редуцират капилярната пропускливост, намаляват отоците, изчезва усещането за тежест и сърбеж.
Така тази изключително ефективна комбинация ще се погрижи по най-добрия начин за Вашите крака и вени - бързо връща комфорта на движение, а краката са отново гладки, със здрав външен вид.

Начин на употреба:
Изстискват се 3-4 см от гела. Нанася се, където е необходимо, с леки масажиращи движения до пълно попиване в кожата 2-3 пъти дневно.

Състав:
Екстракт от Бодлив залист
Масло от лавандула
Масло от мента



Източник: http://indigota.com/



Гласувай:
1



1. zaw12929 - Кестени пазят от лоша енергия??
08.05.2017 20:18
Кестени пазят от лоша енергия??
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227813
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031