Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2014 14:24 - Най-често използваните лечебни растения за профилактика и лечение на разширените вени
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 866 Коментари: 0 Гласове:
0



Арника. С лечебна цел се използват цветовете на растението, които се берат през юни-юли. Те са богати на флавонои­ди и други вещества, които действат епителизиращо и кръвоспиращо и спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове. Поради тази причина запарка, приготвена от цветовете на арника, се използва в лечението на разширените вени както вътрешно (за пиене), така и външно (за бани и компреси). За целта две супени лъжици от цветовете на билката се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на половин-един час. След прецеждане от така приготвения извлек три пъти дневно се изпиват по 100 мл (когато става въпрос за вътрешно приложение). Външно запарката от арника се използва под формата на бани или компреси.

Внимание! При бране билката може да причини възпалителни поражения на кожата и слизестите обвивки.

Глог. С лечебна цел се използват цветовете и плодовете на глога. Цветовете се берат преди пълния цъфтеж (през април-май), а плодовете - след пълното им узряване (през септемри-октомври). Цветовете съдържат флавоноиди, а плодовете съдържат витамин С, витамини от групата В, провитамин А и флавоноиди. Благодарение на този им състав при разширени вени цветовете и плодовете на глога се използват с цел уплътняване на стените на кръвоносните съдове и увеличаване на тяхната еластичност. Глогът упражнява допълнително лечебно действие по отношение на разширените вени благодарение на факта, че спомага за увеличаване на силата на сърдечните съкращения, като по този начин подобрява кръвната циркулация. От цветовете се приготвя запарка, като за целта две супени лъжици цвят от глог се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 20-30 минути. След прецеждане така приготвената запарка се подслажда на вкус и се разделя на четири равни дози, които се изпиват преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън. От плодовете се приготвя отвара, като за целта две супени лъжици плодове от глог се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на десетина минути. След прецеждане така приготвената отвара се подслажда на вкус и се разделя на три равни дози, които се изпиват преди закуска, обяд и вечеря. Добре е да се знае, че запарката и отварата от глог спомагат за разширяване на артериите и за намаляване на кръвното налягане, а освен това притежават и лек невроуспокоителен ефект.alt
Дъб. С лечебна цел се използва кората от клоните или от стъблата на младите растения. Тя е богата на флавоноиди, танини и други вещества, които освен че спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове, действат и противовъзпалително. Ето защо отвара от дъбови кори се използва за външно приложение под формата на компреси за налагане на варикозни рани. За приготовлението на отвара е необходимо една чаена лъжица наситнена дъбова кора да ври десет минути в 500 мл вода.

Жълт кантарион. Жълтият кантарион е една от най-използваните билки не само в България, но и в целия свят, тъй като тя повлиява широк спектър от заболявания. Жълтият кантарион има своето място и в профилактиката, и лечението на разширените вени благодарение на това, че стръковете му са изключително богати на флавоноиди и витамин С, а също и на вещества с противовъзпалително и антисептично действие. Вътрешно жълтият кантарион се прилага под формата на запарка, като за целта две супени лъжици стръкове от билката се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 10-15 минути. След прецеждане така приготвената запарка се подслажда на вкус и се разделя на четири равни дози, които се изпиват съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън. Тази запарка може да се използва и за компреси на варикозни рани.

altДив кестен. С лечебна цел се използват най-вече кората и семената на плодовете на растението. Кората се бели рано напролет, преди развитието на растението, а плодовете се берат след узряването им през септември-октомври. И кората, и семената съдържат флавоноиди, вещества с противовъзпалително и антисептично действие, а също и витамин С, витамин К и др. Благодарение на тези вещества извлеците от див кестен упражняват съдосвиващо, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие и спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове. Особено внимание заслужава да се обърне на кумариновия гликозид ескулин, който допринася за намаляване на пропускливостта и чупливостта на капилярите, и на есцина - вещество, което намалява кръвната съсирваемост, а съответно и опасността от образуване на вътресъдови съсиреци. С лечебна цел се използва отвара от корите на растението, която се препоръчва за компреси и за пиене. Що се касае до семената, от тях се прави запарка, като за целта е препоръчително една супена лъжица наситнени семена да се залее с 500 мл вряла вода и да се остави да престои в нея в продължение на няколко часа. След прецеждане така приготвената запарка се разделя на 3-4 дози, които се изпиват на гладно, съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън. Популярно е и използването на спиртен извлек от семената на дивия кестен. За целта ситно нарязани семена киснат 15 дни в силна ракия в съотношение 1:10. Така полученият спиртен извлек се използва за втриване в кожата над разширените вени.

Поради богатството на дивия кестен на редица ценни за разширените вени, а и за хемороидите вещества той се използва от много фармацевтични фирми за производството на лекарства, служещи за лечение на тези заболявания.

Къпина. С лечебна цел се използват листата, корените и плодовете. Листата се берат, докато са зелени (юни-септември). Плодовете се берат, когато узреят напъл­но август-септември), а корените се вадят през есента (октомври-ноември). Листата са богати на флавоноиди, витамин С, танини и други. Корените също съдържат танини, а в плодовете могат да се намерят витамин С, витамин Р, витамин К, прови­тамин А, минерални соли и флавоноиди, а също и редица други органични вещества и минерални соли. Благодарение на този си състав, къпината се използва широко от фитотерапевтите в лечението на разширените вени. Вътрешно се приема запарка от листата и/ или плодовете от растението, и/ или отвара от корените. Начинът на приготовление на запарката и отварата е аналогичен с описаните по-горе. Извлек от листата и/ или корените на къпината може да се използва и външно под формата на бани.
Леска. С лечебна цел се използват листата и кората на клонките. Листата се берат преди или след цъфтежа (от април до юли), а кората се бели през пролетта (април-май). И листата, и кората са богати на вещества, които действат капиляроукрепващо. Това ги прави подходящи за лечение както на разширени вени и хемороиди, така и на други съдови заболявания. От листата се прави запарка, като за целта две супени лъжици листа от къпина се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 15-20 минути. След прецеждане така подлучената запарка се разделя на 3-4 равни дози, които се изпиват на гладно. От кората се приготвя отвара, като за целта 1-2 супени лъжици наситнени кори се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на десетина минути. И запарката, и отварата могат да се използват и външно под формата на бани и компреси.alt

Невен. С лечебна цел се използват цветовете на невена, които се берат през юли-август. Те са богати на флавоноиди, на вещества с противовъзпалително и антисептично действие, а също и на витамин С и на други органични вещества. Благодарение на този си състав цветовете на невена се използват за приготовление на запарка с противовъзпалително, противомикробно и епителотонично действие. Външно тази запарка се използва за бани и компреси при наличие на варикозна язва, а вътрешно се приема 3-4 пъти дневно. Широко разпространено лечебно средство за лечение не само на варикозни, но и на всякакви други рани, е масленият извлек от невен. За целта цветове от невен се накисват в зехтин в съотношение 1:10 и се оставят да престоят в него в продължение поне на десетина дни. Разтопена свинска мас, към която са прибавени цветове от невен, също се прилага често при трудно зарастващи и дори гнойни кожни рани.

Черен оман. С лечебна цел се използват корените, които се вадят преди развитието на растението (ранна пролет) или след узряването на плодовете (септември-ноември). Корените от черен оман са изключително богати на вещества, които имат противовъзпалителен ефект и които стимулират заздравяването на тъканите. Това прави отварата от черен оман безценен помощник в лечението на трудно заздравяващи рани, включително и на варикозни язви. Външно отварата се използва за бани и компреси. За целта 1-2 супени лъжици наситнени корени от черен оман се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на десетина минути. Приготвена по същия начин, тази отвара може да се приема и вътрешно. За целта след прецеждането й тя се разделя на 3-4 дози, които се изпиват съответно сутрин, обед и вечер преди храна и преди нощен сън. Рано заздравяващото действие на отварата от корени от черен оман е толкова силно, че тя се използва и в лечението дори на костни счупвания, на язва на стомаха и на дванадесетопръстника, при разкъсни и контузии рани и др.

Смрадлика. С лечебна цел се използват листата на растението, които се берат по време на цъфтежа, преди да са се образували семената (юни-август). Листата на смрадликата са богати на флавоноиди и на вещества с антисептично, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. За целта се приготвя запарка, която може да се приема вътрешно, а може да се използва и за бани и компреси. Начинът на приготвяне на тази запарка е аналогичен с този при предходните растения.

altПолски хвощ. С лечебна цел се използва стеблото на растението, което се бере от май до септември. Полският хвощ също както смрадликата е богат на вещества с кръвоспиращо и противовъзпалително действие, като освен това ускорява заздравителните процеси на кожата и лигавиците и допринася за повишаване на еластичността на кръвоносните съдове. За целта се приготвя запарка от стръковете на растението, като две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 15-20 минути. След прецеждане запарката може да се използва за пиене или външно - за бани и компреси.

Жълта комунига. С лечебна цел се използват стръковете на растението, които се берат по време на цъфтежа (юни-ав­густ). Те са богати на кумарин, на флаво­ноиди и на други вещества. Благодарение на тях извлекът от жълта комунига упражнява болкоуспокояващо, капиляротонично и намаляващо кръвната съсирваемост действие. За целта се приготвя запарка, като една супена лъжица от билката се залива с 400 мл кипяща вода и се оставя да кисне в нея в продължение на два часа. След прецеждане от запарката се приемат по 50 мл на гладно четири пъти дневно.

Внимание! При по-продължителна употреба и в по-големи количества билката може да окаже странични въздействия, а при бране може да се раздразни кожата.

Седефче. С лечебна цел се използва надземната част на растението, която е богата на кумарини, флавоноиди, витамин С, витамин Р и др., които спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове, за увеличаване на тяхната еластичност и за намаляване на кръвната съсирваемост, което спомага за пре­дотвратяване образуването на вътресъдови съсиреци. Стръковете се берат по време на цъфтежа (юни-юли) и от тях се прави запарка. За целта една чаена лъжичка от билката се залива с 400 мл кипяща вода. След половин час запарката се прецежда и се разделя на четири равни дози, които се изпиват съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън. Запарката от седефче се използва и външно под формата на бани или компреси.
Внимание! Препоръчително е билката да се избягва по време на бременност. При допир растението може да предизвика раздразнения на кожата и слизестите части. В по-големи дози билката е отровна! Да се приема по лекарско указание!

Комбинирани билкови рецепти за профилактика и лечение на разширени вени.

- Цветове от глог
- Цветове от арника

- Стръкове от полски хвощ

- Стръкове от жълта комунига

- Семена от див кестен

Изброените билки се смесват в равни количества помежду им. Две супени лъжици от получената смес се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 20-30 минути. След прецеждане, така приготвената запарка, се разделя на четири равни дози, които се изпиват съответно сутрин, обед и вечер преди храна и преди лягане за нощен сън.alt

- Цветове от невен
- Цветове от лай

- Листа от къпина

- Листа от живовляк

- Стръкове от полски хвощ

- Семена от див кестен

Изброените билки се смесват в равни количества помежду им. Две супени лъжици от получената смес се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да престоят в нея в продължение на 20-30 минути. След прецеждане така получената запарка може да се използва за пиене както в предходната рецепта. С нея могат да се правят и бани, и компреси при наличие на варикозни язви или трофични кожни промени:

- Кори от бреза
- Кори от дъб

- Корени от къпина

- Корени от черен оман

- Семена от див кестен

- Листа от смрадлика

Изброените билки се смесват в равни количества помежду им. Две супени лъжици от получената смес се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да врят в нея в продължение на десетина минути. След прецеждането приготвената отвара се използва за бани и/ или компреси.

Важно е да се изтъкне, че баните и компресите, използващи се за лечение на разширени вени, в ни­какъв случай не бива да се правят с топла вода.


А ето и някои рецепти от народната медицина, които се препоръчват при разширени вени и в които лечебните растения също са широко застъпени:

- Налагане на разширените вени с лапи от полски хвощ.

-Налагане на разширените вени с намокрени житни трици.

- Налагане на разширените вени с кисело мляко, което предварително е било прецедено в тензух и към което са прибавени накълцани стръкове пресен пелин.

- Налагане на разширените вени с леко счукани или подложени на водна пара свежи зелеви листа, поръсени с оцет и морска сол.

- Налагане на разширените вени с пюре от сурови тиквички или картофи.

- Налагане на разширените вени с листа от див кестен, които предварително са били попарени и са били оставени да изстинат.

-Втриване в кожата над разширените вени на пчелен мед и екстракт от слънчогледов цвят. Този екстракт се приготвя, като цветът на слънчогледа се залее с пет литра вода и се остави да престои в нея 24 часа.

-Налагане на кожата над разширените вени с млечен компрес. За целта се кипва един литър прясно мляко и към него си прибавя сокът от един лимон. След прецеждане течността се изхвърля и с остатъка се налага кожата над разширените вени сутрин и вечер.

-Налагане на кожата над разширените вени с листа от подбел, върху които се намазва каша, получена от варенето на един килограм кора от леска в два литра вода.

- Изяждане, сутрин на гладно, по десет ореха.

- Налагане вечер на кожата над разширените вени с лозови листа, които са поръсени с морска сол.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1226792
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031