Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2014 17:43 - Опунция хумифуза (syn. Opuntia compressa)
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 2106 Коментари: 0 Гласове:
0



image                                             Непретенциозен и напълно студоустойчив кактус, подходящ както за отглеждане в саксия, така и на открито в градината или на балкона. Не се нуждае от защита от влага през зимата.
image
Цъфти изключително обилно с ярко жълти до жълто-оранжеви големи (5 до 10 см. диаметър) цветове. Цветните пъпки се появяват през пролетта не само на връхните листа и обикновено са по 5-7 и повече една до друга. Интересно е да се наблюдава как при докосване тичинките се свиват и обгръщат докосналия ги. Това разбира се обикновено е някое насекомо, отлитащо покрито с прашец. Тази реакция е характерна за вида. След прецъфтяването образува червено-лилави плодове, които украсяват растението чак до следващата пролет.

През зимата "листата" се сбръчкват силно, добиват лилаво-червеникав оттенък и се отпускат почти върху земята, а на пролет отново се изпъват, изправят и позеленяват.

Изключително приспособим кактус. Толерира тежки и недобре дренирани почви, стига около корените му да не се задържат локви. На глинеста почва добавянето на чакъл/пясък е единственото, което трябва да направите за него, за да се чувства добре. Развива се добре и на полусянка - сред треви или рехави храсти. Има нисък пълзящ растеж, като на ярко слънце е по-компактен и цъфти по-обилно, а на полусянка е по-изправен и с леко издължени дялове. Може да се използва като почвопокривно, върху зидове и каменни стени, от които виси красиво, за укрепване на песъчливи склонове. Чудесно се комбинира с треви като Синята власатка.

Често служи и за основа, върху която се присаждат други, по-чувствителни към зимна влага студоустойчиви кактуси.

Използван е от местното американско население като медицинско растение при лечение на рани, ухапвания от змии, ревматизъм и др. От сока на Опунция хумифуза са правели също така дъвка, лепило, използвали са го при направата на свещи.

Опунция хумифуза няма дълги бодли а само т.нар. глохидии - снопчета от малки (около 3 мм. дълги и тънки като косъм) полупрозрачни, едвам закрепени за растението и лесно чупливи бодлички, с които трябва да се внимава.

Плодовете са ядливи, както и зелените части. В испаноговорящите страни се консумират масово - пресни и готвени.

Размножава се чрез резници или семена.
Резниците се вкореняват най-лесно при топло и сравнително сухо време директно на открито - през пролетта, лятото и ранната есен.
Един от най-лесните кактуси, подходящ и за начинаещи.                                                                           Opuntia humifusa - кратки факти:
Студоустойчивост по USDA: зона 5 (-28.9 до -23.3 ℃)
Достига размер: до 40 см. височина, 1 м. ширина
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена,сухолюбиво
Период на цъфтеж: пролет - лято
Подходящо за саксия: да
Категория: многогодишни, резници, сукуленти                        telopeanursery.com/fullpreview.php           
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1233179
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930