Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2014 17:26 - Кардамонът - лекарството на изтока
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 4496 Коментари: 0 Гласове:
1



 image                                                                                                                                                                                                                                                                                                          КАРДАМОН (Elettaria cardamomum With et Maton)
Той е едър и дребен. Най-добрият е дребният. Природата му е суха във втора степен. Помага при епилепсия. Прави дъха прия­тен. Помага при ушна и зъбна болка. Укрепва сърцето и разве­селява душата. Сгрява стомаха и черния дроб. Отстранява оригва­нето, повдигането и повръщане­то. Прекратява изтичане на ури­ната на капки. Той затопля охла­дените органи и ги укрепва. Дозата на прием – половин драм. Но е вреден за черния дроб. Вредното му действие се отстранява от бамбука. А го заместват кубеба - Рiреr СиbеbаL., и нарът.Патен казва, че той е едър и дребен. Той е по-едър от муска­тов орех. А зрънцата му приличат на зрънцата на памук, но те са по-едри. Кората им е плътна, червена на цвят с червеникав от­тенък. Дребния кардамон наричат шушмакес, а също шушмир. Има три вида: с големина на зърната на миробалан, другият – с големина на мускатов орех, с триъгълна форма. На вкус те си приличат. А третият вид е хел. Той е по-нежен от едрия. Едрия кардамон наричат мъжки, а дребния женски.Кардамонът се ползва от всички из­точни народи във вид на подправка.Арменската кулинария ползва кардамона както в сладкарството, така и в супи­те, ястията и напитките.Смята се, че системното ползване на кардамон придава сила на тялото. В ми­налото арменците ползвали много така нареченото ардар йух. Това е краве мас­ло, което се вари на тих огън около чет­върт час. След изстиване маслото става на кристали и придобива лечебни качества. В Аюрведа това масло се нарича гхи. В различни райони на Армения в това масло доба­вяли различни ароматни лечебни растения. В Карската област популярната добавка е била кардамон. Масло с кардамон и с мед давали на децата и болните. Кафе с кардамон се препоръчва на възрастните. Смята се, че кардамонът неутрализира отрицател­ното въздействие на кафето.   Kардамонът е растение, отглеждано в Индия, Непал, Пкистан, Бутан, Шри Ланка, Малайзия и Суматра. То е една от най-скъпите и широко използвани подправки, наред с шафрана и ванилията. Смленият кардамон е основна съставка на подправката къри, но шушулките на това растение и неговите зърна могат да се използват и цели. Той е основна съставка на билковите чайове в Индия, Иран и Близкия Изток, а в някои арабски страни, подправката се поставя и в кафето. Кардамоновото масло намира приложение в парфюмерията.
Различават се два вида кардамон: зелен - Elettбria и черен - Amomum. Заради неговите големи лечебни свойства, кардамонът е неделима част от аюрведическата медицина.
Изследванията на подправката доказват, че тя е мощен антиоксидант, съдържащ IC3 и Diindolylmethane, който успешно се използва още в древността в борбата с рака. Доказано е също, че редовната употреба на кардамон премахва възможността от заболяване от рак на гърдата, простатата жлеза и яйчниците.
Кардамонът спомага за премахването на токсините от организма и се използва в приготвянето на противоотрови срещу ухапване от змии и скорпиони. Той спомага за доброто храносмилане, предотвратяването на стомашните инфекции, а също и за подобряване на апетита.
По подобен начин подправката действа и върху бъбреците, като ги прочиства от натрупаните токсични вещества и ненужните количества калций в тях.
Съдържанието в него на калций, фосфор, желязо, магнезий и цинк, както и на витамините В1, В2, В3, го правят незаменимо лекарство против простудни заболявания, кашлица, болки в гърлото, бронхит и астма, а също и в средства за регулиране на кръвното налягане, сърдечния ритъм и поддържане на нормалното ниво на червените кръвни телца в организма. За същата цел служи и затоплящият ефект на подправката. Заради приятния си аромат, кардамонът се използва в ароматотерапията за лекуване на депресия и стрес.
В древността, та дори и днес, подправката намира приложение като мощен афродизиак.
Особено полезен е кардамонът за премахването на лошия дъх и борбата с заболяванията на зъбите и венците и борбата с мускулните спазми. Той е и силен антисептик, притежаващ противомикробно действие.

При настинка чаят от джинджифил и кардамон има почти вълшебно действие:

Чай от джинджифил и кардамон

1 чаша вода - 250 милилитра
3-4 тънки резенчета пресен джинджифил
4 смачкани шушулки кардамон
2-3 карамфилчета
1-2 непълни чаени лъжички мед
1 и 1/2 чаена лъжичка лимонов сок

След като сместа заври, се прецежда и се прибавят лимона и меда, разбърква се и се пие топло.

Същият чай може да се използва и за предпазване от грип.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227973
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031