Постинг
15.08.2014 17:26 -
Кардамонът - лекарството на изтока
КАРДАМОН (Elettaria cardamomum With et Maton)
Той е едър и дребен. Най-добрият е дребният. Природата му е суха във втора степен. Помага при епилепсия. Прави дъха приятен. Помага при ушна и зъбна болка. Укрепва сърцето и развеселява душата. Сгрява стомаха и черния дроб. Отстранява оригването, повдигането и повръщането. Прекратява изтичане на урината на капки. Той затопля охладените органи и ги укрепва. Дозата на прием – половин драм. Но е вреден за черния дроб. Вредното му действие се отстранява от бамбука. А го заместват кубеба - Рiреr СиbеbаL., и нарът.Патен казва, че той е едър и дребен. Той е по-едър от мускатов орех. А зрънцата му приличат на зрънцата на памук, но те са по-едри. Кората им е плътна, червена на цвят с червеникав оттенък. Дребния кардамон наричат шушмакес, а също шушмир. Има три вида: с големина на зърната на миробалан, другият – с големина на мускатов орех, с триъгълна форма. На вкус те си приличат. А третият вид е хел. Той е по-нежен от едрия. Едрия кардамон наричат мъжки, а дребния женски.Кардамонът се ползва от всички източни народи във вид на подправка.Арменската кулинария ползва кардамона както в сладкарството, така и в супите, ястията и напитките.Смята се, че системното ползване на кардамон придава сила на тялото. В миналото арменците ползвали много така нареченото ардар йух. Това е краве масло, което се вари на тих огън около четвърт час. След изстиване маслото става на кристали и придобива лечебни качества. В Аюрведа това масло се нарича гхи. В различни райони на Армения в това масло добавяли различни ароматни лечебни растения. В Карската област популярната добавка е била кардамон. Масло с кардамон и с мед давали на децата и болните. Кафе с кардамон се препоръчва на възрастните. Смята се, че кардамонът неутрализира отрицателното въздействие на кафето. Kардамонът е растение, отглеждано в Индия, Непал, Пкистан, Бутан, Шри Ланка, Малайзия и Суматра. То е една от най-скъпите и широко използвани подправки, наред с шафрана и ванилията. Смленият кардамон е основна съставка на подправката къри, но шушулките на това растение и неговите зърна могат да се използват и цели. Той е основна съставка на билковите чайове в Индия, Иран и Близкия Изток, а в някои арабски страни, подправката се поставя и в кафето. Кардамоновото масло намира приложение в парфюмерията.
Различават се два вида кардамон: зелен - Elettбria и черен - Amomum. Заради неговите големи лечебни свойства, кардамонът е неделима част от аюрведическата медицина.
Изследванията на подправката доказват, че тя е мощен антиоксидант, съдържащ IC3 и Diindolylmethane, който успешно се използва още в древността в борбата с рака. Доказано е също, че редовната употреба на кардамон премахва възможността от заболяване от рак на гърдата, простатата жлеза и яйчниците.
Кардамонът спомага за премахването на токсините от организма и се използва в приготвянето на противоотрови срещу ухапване от змии и скорпиони. Той спомага за доброто храносмилане, предотвратяването на стомашните инфекции, а също и за подобряване на апетита.
По подобен начин подправката действа и върху бъбреците, като ги прочиства от натрупаните токсични вещества и ненужните количества калций в тях.
Съдържанието в него на калций, фосфор, желязо, магнезий и цинк, както и на витамините В1, В2, В3, го правят незаменимо лекарство против простудни заболявания, кашлица, болки в гърлото, бронхит и астма, а също и в средства за регулиране на кръвното налягане, сърдечния ритъм и поддържане на нормалното ниво на червените кръвни телца в организма. За същата цел служи и затоплящият ефект на подправката. Заради приятния си аромат, кардамонът се използва в ароматотерапията за лекуване на депресия и стрес.
В древността, та дори и днес, подправката намира приложение като мощен афродизиак.
Особено полезен е кардамонът за премахването на лошия дъх и борбата с заболяванията на зъбите и венците и борбата с мускулните спазми. Той е и силен антисептик, притежаващ противомикробно действие.
При настинка чаят от джинджифил и кардамон има почти вълшебно действие:
Чай от джинджифил и кардамон
1 чаша вода - 250 милилитра
3-4 тънки резенчета пресен джинджифил
4 смачкани шушулки кардамон
2-3 карамфилчета
1-2 непълни чаени лъжички мед
1 и 1/2 чаена лъжичка лимонов сок
След като сместа заври, се прецежда и се прибавят лимона и меда, разбърква се и се пие топло.
Същият чай може да се използва и за предпазване от грип.
Той е едър и дребен. Най-добрият е дребният. Природата му е суха във втора степен. Помага при епилепсия. Прави дъха приятен. Помага при ушна и зъбна болка. Укрепва сърцето и развеселява душата. Сгрява стомаха и черния дроб. Отстранява оригването, повдигането и повръщането. Прекратява изтичане на урината на капки. Той затопля охладените органи и ги укрепва. Дозата на прием – половин драм. Но е вреден за черния дроб. Вредното му действие се отстранява от бамбука. А го заместват кубеба - Рiреr СиbеbаL., и нарът.Патен казва, че той е едър и дребен. Той е по-едър от мускатов орех. А зрънцата му приличат на зрънцата на памук, но те са по-едри. Кората им е плътна, червена на цвят с червеникав оттенък. Дребния кардамон наричат шушмакес, а също шушмир. Има три вида: с големина на зърната на миробалан, другият – с големина на мускатов орех, с триъгълна форма. На вкус те си приличат. А третият вид е хел. Той е по-нежен от едрия. Едрия кардамон наричат мъжки, а дребния женски.Кардамонът се ползва от всички източни народи във вид на подправка.Арменската кулинария ползва кардамона както в сладкарството, така и в супите, ястията и напитките.Смята се, че системното ползване на кардамон придава сила на тялото. В миналото арменците ползвали много така нареченото ардар йух. Това е краве масло, което се вари на тих огън около четвърт час. След изстиване маслото става на кристали и придобива лечебни качества. В Аюрведа това масло се нарича гхи. В различни райони на Армения в това масло добавяли различни ароматни лечебни растения. В Карската област популярната добавка е била кардамон. Масло с кардамон и с мед давали на децата и болните. Кафе с кардамон се препоръчва на възрастните. Смята се, че кардамонът неутрализира отрицателното въздействие на кафето. Kардамонът е растение, отглеждано в Индия, Непал, Пкистан, Бутан, Шри Ланка, Малайзия и Суматра. То е една от най-скъпите и широко използвани подправки, наред с шафрана и ванилията. Смленият кардамон е основна съставка на подправката къри, но шушулките на това растение и неговите зърна могат да се използват и цели. Той е основна съставка на билковите чайове в Индия, Иран и Близкия Изток, а в някои арабски страни, подправката се поставя и в кафето. Кардамоновото масло намира приложение в парфюмерията.
Различават се два вида кардамон: зелен - Elettбria и черен - Amomum. Заради неговите големи лечебни свойства, кардамонът е неделима част от аюрведическата медицина.
Изследванията на подправката доказват, че тя е мощен антиоксидант, съдържащ IC3 и Diindolylmethane, който успешно се използва още в древността в борбата с рака. Доказано е също, че редовната употреба на кардамон премахва възможността от заболяване от рак на гърдата, простатата жлеза и яйчниците.
Кардамонът спомага за премахването на токсините от организма и се използва в приготвянето на противоотрови срещу ухапване от змии и скорпиони. Той спомага за доброто храносмилане, предотвратяването на стомашните инфекции, а също и за подобряване на апетита.
По подобен начин подправката действа и върху бъбреците, като ги прочиства от натрупаните токсични вещества и ненужните количества калций в тях.
Съдържанието в него на калций, фосфор, желязо, магнезий и цинк, както и на витамините В1, В2, В3, го правят незаменимо лекарство против простудни заболявания, кашлица, болки в гърлото, бронхит и астма, а също и в средства за регулиране на кръвното налягане, сърдечния ритъм и поддържане на нормалното ниво на червените кръвни телца в организма. За същата цел служи и затоплящият ефект на подправката. Заради приятния си аромат, кардамонът се използва в ароматотерапията за лекуване на депресия и стрес.
В древността, та дори и днес, подправката намира приложение като мощен афродизиак.
Особено полезен е кардамонът за премахването на лошия дъх и борбата с заболяванията на зъбите и венците и борбата с мускулните спазми. Той е и силен антисептик, притежаващ противомикробно действие.
При настинка чаят от джинджифил и кардамон има почти вълшебно действие:
Чай от джинджифил и кардамон
1 чаша вода - 250 милилитра
3-4 тънки резенчета пресен джинджифил
4 смачкани шушулки кардамон
2-3 карамфилчета
1-2 непълни чаени лъжички мед
1 и 1/2 чаена лъжичка лимонов сок
След като сместа заври, се прецежда и се прибавят лимона и меда, разбърква се и се пие топло.
Същият чай може да се използва и за предпазване от грип.
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. КАТАЛОГ - БИЛКИ
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести