Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2014 23:54 - ЗАДУХ; ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЧНОСТИ
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 2043 Коментари: 0 Гласове:
0



ЗАДУХ
При криза от задух се слагат в тенджера да врат половин килограм картофи. Болният, покрит с одеяло, стои над парата, докато кризата премине.

Десет грама счукано черно хардалено семе се вари в 500 мл вода. След като се охлади, се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по една кафяна чашка след ядене.

Една супена лъжица теснолист жиловлек (може и широколист) се залива с 500 мл вряла вода. Захлупва се и кисне два часа, след което запарката се прецежда. Пие се 4 пъти дневно половин час преди ядене по една винена чаша.
Същата запарка помага и за прочистване на кръвта при алергия.

В 1 л вода се вари 10-15 минути 50 г хмел. Отварата се пие 3 пъти дневно по една чаена чаша.

В 400 мл вода се варят 10-15 минути 2 супени лъжици черен глог. Отварата се изпива за едно денонощие, разделена на две части.

Една шепа плод от изсушени (или пресни) дренки и черна шипка се варят 15-20 мин. в 1 л вода. Отварата се пие подсладена или не по една винена чаша 3 пъти на ден преди хранене. Лечението продължава 1 месец.

В един литър мляко се варят пет глави чесън, докато млякото остане наполовина. Пие се по една чаена чаша сутрин преди закуска. Действува и отхрачващо.

Една супена лъжица смес от чубрица и босилек се вари 5 мин. в 200 мл вода. Отварата се пие, подсладена с мед, 3 пъти дневно преди хранене.

В 1 л вода се варят шушулките от един цвят на бяла акация, докато водата остане наполовина. Отварата се пие топла 4-5 пъти за един ден. При всяко пиене се затопля на водна баня. Лечението продължава най-малко две седмици.

Две обелени и смлени глави кромид лук се смесват с пет пакетчета стрит небет-шекер. Прецежда се. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.

Един литър старо домашно вино се разбърква с половин чаена чаша мед. Пие се по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.

В тъмно шише, в което е налята 1 л ракия, се поставят 50 г цвят от кокиче. Шишето се държи на хладно и тъмно място около 40 дни, след което се прецежда. Пие се по една чаена лъжичка сутрин и обед преди ядене. Действува и нервоуспокояващо.
Един белтък се разбива на пяна. Прибавя се една супена лъжица стрит небет-шекер и сокът на един лимон. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.

Смилат се или счукват и пресяват черупки от десет ореха, сухи люспи от няколко глави кромид лук, една изсушена ябълка, стрък жълт кантарион, един сух див рошков, 5 изсушени листа от индрише и една шепа костилки от праскови. Всичко се обърква добре в един килограм акациев мед. Изяжда се по една супена лъжица на ден.

Един килограм ситно настъргана черна ряпа се изпържва в 2 пакетчета (250 г) краве масло, след което се размесва с 1 кг пчелен мед. Яде се по една супена лъжица 3 пъти дневно след хранене.

Издълбава се средата на една добре измита черна ряпа, напълва се със захар, опича се и се изяжда. Лечението се прави най-малко 5 пъти.

Една кафяна чашка мед и една супена лъжица хлебна сода се разбъркват добре. Взема се по 1 чаена лъжичка на гладно сутрин, обед и вечер.

Всяка сутрин се изяждат 3 очукани скилидки чесън и счуканите ядки на 3 ореха. След това се пие запарка, приготвена от 2-3 листа иглика, 2-3 листа подбел и 250 м.) вряла вода.

Обелват се и се счукват 5 глави чесън, смилат се ядките на 10 ореха и всичко се смесва добре с 5 супени лъжици пчелен мед. От сместа се взема по половин чаена лъжичка 3 пъти дневно.

Десет цвята магарешки бодил, отрязани на 2 см под цвета, се варят в 2 л вода, докато течността изври наполовина. След това се прецежда и се прибавя 500 г пчелен мед. Вари се, докато се сгъсти като сироп, от който болният пие по 1 супена лъжица сутрин и вечер 30 мин. преди хранене.

От магарешки бодил може да се приготви сироп и по други начин: 50 бодила се варят с 1 кг захар в 3 л вода, докато се получи гъст захарен сироп. От него се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден половин час преди хранене.

Объркват се много добре едно пакетче краве масло, 500 г пчелен мед, 30 костилки от праскови - леко препечени и смлени, и 50 г медицинска дъвка, добре очукана или смляна. От сместа се изяжда по 1 супена лъжица 3 пъти дневно, половин час преди хранене.

В 500 г чист мерен пчелен мед се объркват 10 броя капсули пчелно млечице. Взема се по 1 чаена лъжичка вечер преди лягане. Лечението се прилага, ако няма противопоказания към меда и пчелните продукти.

Изпича се до светлокафяво черупка от костенурка и се стрива добре на прах. В 1 чаена чаша пчелен мед се слага 1-2 чаени лъжички от праха и се обърква добре. Взема се 3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка до излекуване.

Смила се на прах 20 г медицинска дъвка и една пакет (5 г) бял тамян. Смилат се с кората и семките на 3 добре измити лимона. Нарязват се много ситно или се смилат 14 листа от индрише. Всичко се обърква добре с 500 пчелен мед. Взема се по една чаена лъжичка 3 пъти дневно.

Набавят се 50 г небет-шекер, 250 г майски пчелен мед, 250 г зехтин и 250 г луга (пепелява вода). Пепелявата вода се приготвя по следния начин:
Изгаря се чистата дървесина на дъб (без листата, кората и сърцевината). Една супена лъжица от пепелта се разбърква в 300-350 мл вода и се вари 2-3 секунди. Отварата се оставя да се утаи и после се филтрира. Счуканият на прах небет-шекер се смесва с лугата до пълно разтваряне. След това се прибавят медът и зехтинът. Сместа се разбива много добре. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. При лечението не трябва да се вземат други медикаменти. Приготвената смес изчиства тотално белите дробове. При необходимост лечението се повтаря след една седмица.

Замесва се тесто от малко топла вода, в която са прибавени по половин чаена лъжичка сода бикарбонат и сол.
Тестото се разточва на кора, която се намазва с мед и поръсва с нишадър. Поставя се на гърдите. Действува успокояващо и загряващо.

С 400 м л кипяща вода се залива 1 супена лъжица градински чай (стръкове и цвят). Отварата кисне един час, прецежда се и се пие, подсладена с половин лъжичка пчелен мед три пъти на ден по една кафяна чашка половин час преди хранене. Лекува кашлица с кръвохрачене. Лечението продължава най-малко един месец.

Една супена лъжица корени от коприва се варят в 500 мл вода или прясно мляко, докато остане наполовина. Отварата се пие топла преди обяд. Лечението продължава най-малко един месец. Помага при кашлица с отделяне на гнойни храчки. Действува общо укрепващо.

ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЧНОСТИ.
ОТОЧНО СЪСТОЯНИЕ

В продължение на два часа се изпиват 4-5 бири и една бутилка минерална вода. Диуретичният ефект е много голям. Действа и като пречистващо организма средство.
При болни от сърдечна недостатъчност не се препоръчва, защото течностите претоварват сърцето.

Две супени лъжички от билката златна пръчица (жълт или горски енчец) се заливат с 500 мл кипяща вода. Дрогата кисне при добре затворен съд 2 часа. Прецедената запарка се пие 4 пъти на ден по 1 винена чаша 30 мин преди ядене. Запарката се прилага при всички видове бъбречни страдания, които имат възпалителен характер.
Има добър лечебен ефект и при увеличение на простатата.

Една чаена лъжичка пепел от изгорени лозови пръчки се разбърква с една чаша топла вода. След утаяване течността се изпива.
Лечебната процедура има добър ефект и при болни от колит.

В 100 мл вода се запарват един смокинов лист, един брезов лист и един лист от магданоз. Пие се като чай 2-3 пъти дневно.

Една чаена лъжичка лайка и кочанът от една царевица се варят в 500 мл вода 10 мин. Прецедената отвара се пие сутрин на гладно по една ракиена чашка в продължение на няколко седмици, през което време отокът спада. Лечебната процедура е ефикасна и при лекуване на възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Начукват се една шепа тиквени семки и се варят в 500 мл вода 5 минути. Водата се изпива като чай, а от тиквените семки и 3-4 супени лъжици ленено семе, което се попарва с вряла вода, се прави лапа на кръста на болния (или на болния бъбрек). С лапата се пренощува.

В един литър вино се варят десетина минути 10 листа от бяла бреза. Прецеденото вино се пие от болния сутрин и вечер по една винена чаша след ядене.

Няколко вейки от хвойна се изгарят. Прахът се поставя в хубаво домашно вино, което трябва да престои 10 дни на слънце. На болния се дава да пие по една глътка през един час.

Едно пакетче нишадър, купен от аптеката, се разтваря в един литър джиброва ракия. Пие се по 100 мл 3 пъти дневно.
Ако няма ракия, нишадърът може да се разтвори във вода и приема по гореописания начин.
Лечебната процедура има ефект и при заболяване от воден плеврит. Болното място се налага с торбичка, пълна с морска сол.

Един двегодишен корен от магданоз и една супена лъжица анасон се варят в 500 мл вода, докато последната изври наполовина. Така приготвената отвара се пие в продължение на един месец - по една чаена чаша на гладно всяка сутрин. Добре е вечер на кръста за няколко часа да се държи торбичка с топъл пясък или морска сол. Лечебната процедура има очистващ ефект.

В 5-10 л вода се разтваря един пакет морска сол. Водата се затопля. В топлата вода се потапя хавлиена кърпа, изстисква се добре и се налага върху бъбреците. Процедурата се прави 10 пъти, след което болният започва често и обилно да уринира. Отокът спада.

На кръста се правят компреси от гореща вода, в която има морска сол и нарязан червен лук.

Счукват се ситно две пакетчета ленено семе, което се размесва с малко вода да стане средно рядка каша. Последната се разстила върху парчета плат. Лапите стоят през цялата нощ на бъбреците. Процедурата се прави няколко нощи подред, докато отокът спадне.

Топка грънчарска глина се залива с ябълков оцет и се омесва добре да се получи рядка каша. Вечер кашата се налага върху платно и се поставя на кръста, над бъбреците. Болният спи с нея, добре завързан с друго парче плат.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227289
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031