Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2014 23:34 - БОЛЕСТИ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА 2ч.
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 2261 Коментари: 0 Гласове:
0



Една шепа плод от изсушени (или пресни) дренки и черна шипка се варят 15-20 мин. в 1 л вода. Отварата се пие подсладена или не по една винена чаша 3 пъти на ден преди хранене. Лечението продължава 1 месец.
В един литър мляко се варят пет глави чесън, докато млякото остане наполовина. Пие се по една чаена чаша сутрин преди закуска. Действува и отхрачващо.
Една супена лъжица смес от чубрица и босилек се вари 5 мин. в 200 мл вода. Отварата се пие, подсладена с мед, 3 пъти дневно преди хранене.
В 1 л вода се варят шушулките от един цвят на бяла акация, докато водата остане наполовина. Отварата се пие топла 4-5 пъти за един ден. При всяко пиене се затопля на водна баня. Лечението продължава най-малко две седмици.
Две обелени и смлени глави кромид лук се смесват с пет пакетчета стрит небет-шекер. Прецежда се. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
Един литър старо домашно вино се разбърква с половин чаена чаша мед. Пие се по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.
В тъмно шише, в което е налята 1 л ракия, се поставят 50 г цвят от кокиче. Шишето се държи на хладно и тъмно място около 40 дни, след което се прецежда. Пие се по една чаена лъжичка сутрин и обед преди ядене. Действува и нервоуспокояващо.
Един белтък се разбива на пяна. Прибавя се една супена лъжица стрит небет-шекер и сокът на един лимон. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.
Смилат се или счукват и пресяват черупки от десет ореха, сухи люспи от няколко глави кромид лук, една изсушена ябълка, стрък жълт кантарион, един сух див рошков, 5 изсушени листа от индрише и една шепа костилки от праскови. Всичко се обърква добре в един килограм акациев мед. Изяжда се по една супена лъжица на ден.
Един килограм ситно настъргана черна ряпа се изпържва в 2 пакетчета (250 г) краве масло, след което се размесва с 1 кг пчелен мед. Яде се по една супена лъжица 3 пъти дневно след хранене.
Издълбава се средата на една добре измита черна ряпа, напълва се със захар, опича се и се изяжда. Лечението се прави най-малко 5 пъти.
Една кафяна чашка мед и една супена лъжица хлебна сода се разбъркват добре. Взема се по 1 чаена лъжичка на гладно сутрин, обед и вечер.
Всяка сутрин се изяждат 3 очукани скилидки чесън и счуканите ядки на 3 ореха. След това се пие запарка, приготвена от 2-3 листа иглика, 2-3 листа подбел и 250 м.) вряла вода.
Обелват се и се счукват 5 глави чесън, смилат се ядките на 10 ореха и всичко се смесва добре с 5 супени лъжици пчелен мед. От сместа се взема по половин чаена лъжичка 3 пъти дневно.
Десет цвята магарешки бодил, отрязани на 2 см под цвета, се варят в 2 л вода, докато течността изври наполовина. След това се прецежда и се прибавя 500 г пчелен мед. Вари се, докато се сгъсти като сироп, от който болният пие по 1 супена лъжица сутрин и вечер 30 мин. преди хранене.
От магарешки бодил може да се приготви сироп и по други начин: 50 бодила се варят с 1 кг захар в 3 л вода, докато се получи гъст захарен сироп. От него се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден половин час преди хранене.
Объркват се много добре едно пакетче краве масло, 500 г пчелен мед, 30 костилки от праскови - леко препечени и смлени, и 50 г медицинска дъвка, добре очукана или смляна. От сместа се изяжда по 1 супена лъжица 3 пъти дневно, половин час преди хранене.
В 500 г чист мерен пчелен мед се объркват 10 броя капсули пчелно млечице. Взема се по 1 чаена лъжичка вечер преди лягане. Лечението се прилага, ако няма противопоказания към меда и пчелните продукти.
Изпича се до светлокафяво черупка от костенурка и се стрива добре на прах. В 1 чаена чаша пчелен мед се слага 1-2 чаени лъжички от праха и се обърква добре. Взема се 3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка до излекуване.
Смила се на прах 20 г медицинска дъвка и една пакет (5 г) бял тамян. Смилат се с кората и семките на 3 добре измити лимона. Нарязват се много ситно или се смилат 14 листа от индрише. Всичко се обърква добре с 500 пчелен мед. Взема се по една чаена лъжичка 3 пъти дневно.
Набавят се 50 г небет-шекер, 250 г майски пчелен мед, 250 г зехтин и 250 г луга (пепелява вода). Пепелявата вода се приготвя по следния начин:
Изгаря се чистата дървесина на дъб (без листата, кората и сърцевината). Една супена лъжица от пепелта се разбърква в 300-350 мл вода и се вари 2-3 секунди. Отварата се оставя да се утаи и после се филтрира. Счуканият на прах небет-шекер се смесва с лугата до пълно разтваряне. След това се прибавят медът и зехтинът. Сместа се разбива много добре. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. При лечението не трябва да се вземат други медикаменти. Приготвената смес изчиства тотално белите дробове. При необходимост лечението се повтаря след една седмица.
Замесва се тесто от малко топла вода, в която са прибавени по половин чаена лъжичка сода бикарбонат и сол. Тестото се разточва на кора, която се намазва с мед и поръсва с нишадър. Поставя се на гърдите. Действува успокояващо и загряващо.
С 400 м л кипяща вода се залива 1 супена лъжица градински чай (стръкове и цвят). Отварата кисне един час, прецежда се и се пие, подсладена с половин лъжичка пчелен мед три пъти на ден по една кафяна чашка половин час преди хранене. Лекува кашлица с кръвохрачене. Лечението продължава най-малко един месец.
Една супена лъжица корени от коприва се варят в 500 мл вода или прясно мляко, докато остане наполовина. Отварата се пие топла преди обяд. Лечението продължава най-малко един месец. Помага при кашлица с отделяне на гнойни храчки. Действува общо укрепващо.
Б Р О Н Х И Т
В продължение на 10-15 дни вместо вода се пие отвара от семките на дюля: 1 чаена лъжичка семки от дюля врат с 500 мл вода, докато остане наполовина. Отварата може да се подслади с мед.
В продължение на 10-15 дни вместо вода се пие отвара от орехови черупки - 5-6 леко чукнати ореха се варят 10-20 мин. в 1 л вода.
Изцежда се сокът на една средно голяма глава кромид лук и се изпива. Процедурата продължава една седмица.
Приготвя се смес от сока на една глава кромид лук, същото количество лимонов сок, една супена лъжица мед и половин чаена лъжичка сода бикарбонат. Пие се 3 пъти на ден половин час преди хранене.
При стар бронхит се варят 1 супена лъжица ситно нарязани корени от слез в 500 мл прясно мляко. Подсладява се с мед. Пие се по една кафяна чашка няколко пъти на ден.
В един литър вода се варят 5 мин. 4 средно големи цвята от люляк. Отварата се пие по една кафяна чашка 3 пъти на ден след ядене. Лечението продължава една седмица.
Смесват се добре 2 супени лъжици цвят от див мак, 2 супени лъжици цвят от слез, 2 супени лъжици коренища от сладка папрат и 2 супени лъжици резене. 3 супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вряла вода. Отварата се прецежда след 1 час. Пие се по 1 чаена чаша 3 пъти дневно след ядене.
Една супена лъжица иглика (листа, цвят и корени, изсушени и добре смесени) се залива с 300 мл кипяща вода. Съдът се захлупва. Отварата се прецежда след един час и подсладява с мед на вкус. Пие се по една кафяна чашка 4-5 пъти на ден преди ядене.
Две супени лъжици ситно нарязан и изсушен босилек се залива с 500 мл кипяща вода. Прецежда се след 1 час. Пие се 4 пъти на ден по една кафена чашка половин час преди хранене. Лечението продължава най-малко една седмица. Особено полезно е при хроничен бронхит.
В един литър вода врат 10 минути 9 листа здравец и 7 листа индрише. След изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по една кафена чашка 30 мин. преди хранене. Лечението продължава два месеца, почива се 15 дни и отново се пие от същата отвара още два месеца.
С 300 мл вряща вода се залива 1 супена лъжица лайка и 1 чаена лъжичка ленено брашно. Захлупват се и киснат 1 час. След като се прецеди, към отварата се прибавят 3 чаени лъжички мед и една четвърт чаена лъжичка сода бикарбонат. Пие се сутрин и вечер преди ядене.
Пет супени лъжици подбел се слагат в 300 мл вода да кипнат. Отварата се прецежда след 1 час и в нея се разтварят 5 супени лъжици мед. Пие се по 1 супена лъжица З пъти на ден след ядене. Действува и отхрачващо.
В 500 мл прясно мляко се варят 5 мин. 2-3 листа от подбел. Прецежда се и в горещата отвара се прибавят на върха на чаена лъжичка прясна премита свинска мас. Пие се топла по една кафяна чашка вечер преди лягане. Отварата се затопля на водна баня. Действа противовъзпалително и отхрачващо.
В литър и половина вода се варят 50 цъфнали магарешки бодила, докато течността остане 1 л. Прецежда се. Прибавят се 3 чаени чаши захар и отново се вари, докато сиропът се сгъсти като мед. След приготвянето се излива в буркани, които се съхраняват на сухо и тъмно място. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден след ядене. Помага при хроничен бронхит и пневмония.
Във вряща вода се пускат 55 малки борови шишарки. Врат 1-2 мин. Първите две води се изхвърлят; след което се налива 3 л чиста вода. Вари се, докато остане 1 литър. Прецежда се. Прибавя се 1 кг захар и отново се ври до гъстотата на мед (или желе). Преди сваляне се прибавя 1 чаена лъжичка лимонтозу. Боровият мед се съхранява в буркани на хладно и тъмно място. Всеки ден преди ядене се изяжда по една супена лъжица. Помага при всички видове възпаления на дихателните пътища, успешно лекува астматичния бронхит.
Една чаена чаша борови връхчета се варят в два и половина литра вода, докато последната остане само половин литър. В прецедената топла отвара се разтваря 1 винена чаша мед или небет-шекер. Пие се по една кафена чашка 3 пъти дневно половин час преди хранене. Помага успешно при хроничен бронхит астма.
Две щипки (30 броя) борови връхчета се заливат с 300 грама хладка вода. Варят се 5-10 минути. Прецеждат се след изстиване. Прибавя се 100 грама пчелен мед. Пие се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Лекува успешно астматичен бронхит.
Четири супени лъжици борови връхчета (около 50 броя), 7 леко чукнати ореха, 2 глави кромид лук с люспите, 4 вътрешности от дюля със семките) или 1 чаена лъжичка изсушени дюлеви семки), 1 чаена лъжичка анасон, 10 зърна карамфил, 500 г пчелен мед и 1 л вода се варят на тих огън 30 мин. Прецежда се. Сиропът се пие по 2 чаени лъжички 3 пъти дневно преди ядене. Помага при хроничен бронхит.
Равно количество от смлени листа от алое и пчелен мед се смесват и престояват 24 часа. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Лечението продължава 10-15 дни.
Към 1 л вряща вода се прибавят 10 скилидки чесън, разрязани на две, които врат 5 мин. Течността се прецежда гореща. Добавя се и 300 г мед. Всичко се обърква добре. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно един час преди ядене.
Варят се 2 литра вода, 2 кг захар и 1 кг дрянови клечки, докато водата изври наполовина. От прецедения сироп се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.
Набира се една пазарска чанта подбел. Измива се добре, изцежда се и се реди в тенджера - ред захар, ред подбел, докато съдът се напълни. Изкопава се дупка в земята и добре захлупената тенджера се поставя в нея. Отгоре дупката се покрива с найлон. В земята стои 40 дни. След този период тенджерата се отваря - подбелът трябва да се е стопил. От сладкото се яде по 1 винена чашка 1 час преди ядене 3 пъти на ден. Докато свърши лечебната смес, тенджерата се слага все в земята и се завива с найлон.
Десет обелени и нарязани скилидки чесън се варят 30 мин. в 1 л вода. След като изстине и се прецеди, към отварата се прибавя 300 г пчелен мед. Пие се по 1 супена лъжица половин час преди хранене 3 пъти дневно.
Бурканче от конфитюр се пълни със зелени орехчета, на които предварително се отрязват капачетата. Редят се ред орехчета, ред захар. Бурканчето се оставя на тъмно един месец. Болният от бронхит пие след ядене по 10 капки от получения сироп.
250 цвята от глухарчета престояват една нощ в 1 л чиста вода. На другия ден се прецежда, прибавя се 3 чаени чаши захар и се вари, докато сиропът се сгъсти като при сладко. Прибавя се сокът на един лимон. Взема се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
В 1 кг мед се обърква добре 300 г ситно нарязана мента. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
Едно бурканче за конфитюр мед и още толкова биволски каймак се объркват добре с 1 супена лъжица медицинска сяра. Изяжда се сутрин на гладно една супена лъжица. Действува и отхрачващо.
Във 200 мл вода се слагат 2 чаени лъжички медицинска дъвка (сакъз), 7 супени лъжици небет-шекер и 3 нарязани на четири средно големи глави кромид лук. Всичко ври, докато вода|а остане наполовина. Прецежда се, след като изстине. Към отварата постепенно се прибавя 250 г добре разбито краве масло. Взема се сутрин и вечер на гладно по 1 чаена лъжичка.
В торбичка се слага 150 г нечукано ленено семе, което ври в 1 л вода, докато последната изври наполовина. Изважда се торбичката и към леко охладената отвара се прибавя сока на 2 лимона и 500 г пчелен мед. Всичко се обърква много добре. От сиропа се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене. Сместа се държи на студено докато свърши.
В една чаена чаша кисело мляко се обърква 1 супена лъжица смляно ленено семе. Взема се 3 пъти на ден по 1 супена лъжица преди хранене.
В съд се изсипва съдържанието на една бутилка бира. Прибавят се 6 леко чукнати ореха и 50 г небет-шекер. Сместа ври на тих огън, докато остане наполовина. Прецежда се, след като изстине. Пие се по 2 супени лъжици 4 пъти дневно.
Една бира, 1 супена лъжица анасон, 3 супени лъжици пчелен мед и един настърган с кората лимон се варят 40 мин. Прецежда се. От получения сироп се пие 3-4 пъти дневно по 1 супена лъжица половин час преди ядене.
Една бира и 3 пакетчета небет-шекер врат, докато половината течност изври. От получения сироп се пие по една глътка 3-4 пъти дневно. Успешно лекува и простудна кашлица.
При хроничен бронхит се приготвя сироп от съдържанието на две бутилки бира и 500 г захар. Сместа ври, до като остане наполовина. Всяка сутрин на гладно се пие по 1 супена лъжица. Лечението продължава 50-60 дни.
Една обелена и ситно нарязана глава кромид лук се слага в една чаша чисто домашно вино. Сместа ври 15 мин. Като се поохлади, се прибавя 1 чаена чаша мед и добре се разбърква. Взема се по 2 супени лъжици 3 пъти дневно след ядене.
Един килограм захар, един литър чисто домашно вино, един литър гроздова ракия и 30 млади орехчета, на които предварително са отрязани капачетата, се смесват в голям съд и престояват един месец. След това сместа се прецежда. Пие се три пъти дневно по една ракиена чашка половин час преди хранене.
В 100 г коняк се разтварят 100 г небет-шекер. Пие се по една чаена лъжичка през два часа при хроничен бронхит. Една ракиена чашка гроздова ракия, в която е разтворена щипка хлебна сода, се изпива сутрин на гладно. Лечението продължава 50-60 дни.
Към 200 г смлян сух босилек се прибавят 6 супени лъжици коняк и 6 супени лъжици захар. Всичко се обърква много добре, докато захарта се стопи. Взема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден половин час преди хранене. Помага успешно при асматичен бронхит.
Към 400 мл мастика се прибавя 5 мл чист медицински спирт и 4 пакетчета смлян небет-шекер. Сместа се изсипва в тенджера и се запалва. Оставя се да гори, докато изгори спиртът. Пие се на гладно по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.
В 500 мл ракия престояват на тъмно 40 броя кокичета с дръжките. Съдът трябва да е добре захлупен. От прецедената настойка се пие сутрин на гладно по 20 грама.
В 500 мл гроздова ракия се слагат 10 смлени карамфила, 5 г нишадър, 10 г смляна медицинска дъвка и 5 г боров терпентин. Настойката стои 7-8 дни, прецежда се и се пие по 1 супена лъжица сутрин и обяд половин час преди хранене.
В една трилитрова дамаджана се слагат 1 л силна ракия, 700 г захар, 1 пакетче канела, 1 пакетче карамфил и 35 зелени орехчета, големи колкото лешник. Сместа престоява в добре запушена дамаджана 2 месеца. След това ракията се прецежда и се пие по една глътка 4 пъти на ден преди ядене.
В 100 мл джиброва ракия се разтварят 100 мл зехтин, 4 г камфор, 3-4 смлени карамфила и 3-4 зърна счукан чер пипер. Настойката стои 24 часа. Пие се сутрин преди закуска по една ракиена чашка, като 10 мин. преди това се изпива една чаена чаша топла вода.
Четиридесет листа от индрише се правят на топченца в дланите и се смесват с 1 кг пчелен мед. Престояват 40 дни, след което 10 дни всяка сутрин на гладно се изяжда по 1 супена лъжица мед с едно топченце индрише.
В една чаена чаша пчелен мед се слага 1 чаена лъжичка медицинска сяра на прах. Разбърква се много добре. От сместа се яде 3 пъти на ден по една чаена лъжичка, докато свърши.
Половин бурканче от конфитюр тахан-сусам се обърква добре с 2 бурканчета мед и сока от половин лимон. От сместа се изяжда по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене. Действува особено добре при спастичен бронхит.
Половин килограм пчелен мед наполовин килограм краве масло се объркват добре. От сместа се яде но 1 супена лъжица 3 пъти на ден половин мас преди ядене.
Смесват се равни части мед, коняк и зехтин. От получената смес се взема по една супена лъжица вечер преди лягане.
Смесват се много добре 5 супени лъжици пчелен мед и 1 супена лъжица канела на прах. Приготвената смес се изяжда за един ден: взема се по 1супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.
Смесват се много добре половин килограм пчелен мед, едно пакетче краве масло и 2 пликчета стрит на прах небет-шекер. От сместа се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден половин час преди хранене.
Три супени лъжици добре премита свинска мас, една супена лъжица мед и 1-2 зърна медицинска дъвка, стрита на прах, се смесват много добре. Изяжда се за един ден, на 3 пъти, преди ядене.
Една супена лъжица мед, една супена лъжица добре премита свинска мас, 1 капка ментово масло и 1 чаена лъжичка хлебна сода се разбъркват добре. Сместа се изяжда на 3-4 пъти за един ден.
Преварява се в няколко води 1 супена лъжица свинска мас, която се обърква добре, да стане като крем, с 3 супени лъжици пчелен мед - букет. Сместа се изяжда за три дни. Взема се на гладно. Почива се три дни и пак се повтаря същото. За 6 месеца бронхитът ще изчезне напълно.
Счуква се на прах 200 г небст-шекер и се разбива на крем с 250 г краве масло. Прибавя се 250 г мед, 250 г шипков мармалад, 4 жълтъка от пресни яйца и сока от 2 лимона. Всичко се смесва и разбива много добре. От сместа се взема по 1 супена лъжица за възрастни и 1 чаена лъжичка за деца 2 пъти - сутрин и вечер преди ядене. Докато се изяде, сместа се държи на хладно.
Два килограма краве мляко и 1 кг небет-шекер се варят, докато млякото стане като извара. Взема се по 1-2 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене.
Една кафяна чашка мед се обърква много добре с една супена лъжица синапено брашно. Получената смес се изяжда на три пъти - сутрин преди ядене.
За да не люти, може да се приготвя и смес за един прием: една супена лъжица мед се обърква с една щипка синапено семе (или брашно) и се изяжда сутрин на гладно.
Една супена лъжица сок от черна ряпа се смесва с 1 супена лъжица пчелен мед. Изяжда се наведнъж, сутрин преди ядене. Лечението продължава най-малко 10 дни.
Стопява се пача мас. Като изстине, от нея се взема 1 супена лъжица и се обърква с две супени лъжици мед и една супена лъжица канела. Взема се сутрин и вечер по 1супена лъжица половин час преди ядене.
При начален бронхит помага 14 дни подред сутрин, обед и вечер на гладно да се изяжда по една супена лъжица мед, поръсена с щипка канела на прах.
Една супена лъжица овча лой, една супена лъжица мед и една супена лъжица хлебна сода се объркват добре. Със сместа се намазват гърдите на болния в се покриват с предварително надупчен вестник. Така се преспива. Процедурата се прави десетина пъти.
В неметален съд се стопява овча лой, прибавя се 1 супена лъжица мед, 1 чаена лъжичка хлебна сода и 1 чаена лъжичка прополис. Получената смес се размазва върху чисто памучно парче плат, което се поставя топло на гърдите на болния. Отгоре се покрива с вестник и се облича вълнена дреха. Компресът престоява цяла вечер.
Към равни количества мед и свинска мас се прибавя 1 супена лъжица морска сол. Сместа се поставя на чисто памучно парче плат, което се слага върху гърдите на болния. Върху него се поставя вестник и се облича плътна вълнена дреха. С компреса се преспива цяла нощ.
Две пакетчета тамян, 2-3 зърна медицинска дъвка и 2 зърна колофон се стриват в хаван. Гърдите се мажат със зехтин или мас. Сместа се поръсва на марля, която се прави на плик. Залепва се на гърдите и се държи 5-6 дни, докато марлята сама падне, или се разтваря със спирт, за да се отлепи.
БРОНХИАЛНА АСТМА
Облекчителен ефект има вдишването дима на царевична коса.
Един корен от жиловляк се вари в 300 мл вода, докато остане наполовина. Подсладява се с 2 супени лъжици мед. Отварата се пие сутрин и вечер по една винена чаша половин час преди ядене.
В 1 л вода се варят три нарязани глави кромид лук и 2 чаени лъжички анасон, докато течността остане наполовина. Прецежда се и се добавя 500 г мед. Обърква се добре. Пие се 3 пъти дневно половин час преди хранене.
Една шепа пухчета от глухарче се варят в 1 л вода 5 мин. Пие се по една чаша на ден в продължение на 3 месеца.
70 борови шишарки се варят в 1 л вода с 1 кг захар, докато течността се сгъсти като мед. Пие се по една супена лъжица 3 пъти на ден половин час преди хранене.
Една чаена чаша борови връхчета се варят в 500 мл вода, докато остане една трета. Отварата се прецежда и се прибавят сокът на 3 лимона и 500 г пчелен мед. От сместа се взема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно половин час преди хранене.
Нарязва се на филии кромид лук и се нарежда в бурканче за конфитюр - един ред лук, един ред захар. Отгоре обезателно да има по-дебел слой захар. Стои така 24 часа. От получената смес един път дневно се взема 1 супена лъжица на гладно.
Счукват се 20 глави чесън, които се смесват с 1 кг мед и 1 кг чисто краве масло. От сместа се изяжда по една чаена лъжичка 3 пъти на ден преди ядене.
Счукват се три глави чесън. Добавят се 2 супени лъжици мед и три чаени чаши силна ракия. Всичко се разбърква добре. Сместа се налива в тъмно шише и се държи на тъмно 10 дена, след което се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене. Когато сместа свърши, се почива един месец и при нужда лечението се повтаря.
В 1 кг пчелен мед се объркват добре 1 чаена чаша ситно смляна чубрица, 50 г медицинска сяра и 100 г настъргано индийско орехче. От сместа се взема по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно след ядене.
Смесват се много добре: 500 г пчелен мед, 1 прясно яйце от здрава кокошка, 1 супена лъжица стрит на прах карамфил, 1 супена лъжица канела на прах, 250 г чисто краве масло. От сместа се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 30 мин. преди хранене. След консумирането на цялото количество се почива един месец и лечението се повтаря. Действува оздравяващо при хроничен бронхит.
Смилат се 42 ядки от праскови и един килограм добре измити лимони. Нарязват се много ситно и смачкват 22 листа от индрише. Всичко се обърква много добре с един килограм горски мед. Взема се по една супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене.
Начукват се, докато станат на каша, 15 листа жиловляк. Нарязват се съвсем ситно 30 листа от индрише. Всичко се обърква много добре с 1 кг пчелен мед. Взема се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
Триста грама смлени на машинка за месо листа от алое се смесват добре с 300 г черно вино. Сместа се оставя на тъмно място 5 дни, след което се прецежда. Пие се по следната схема: първия ден се пие по една супена лъжица сутринта и вечерта; втория ден се вземат по 2 супени лъжици по същото време, а третия ден по 3 супени лъжици.
През всичките останали дни, докато сместа свърши, се вземат по 3 супени лъжици сутрин и вечер преди хранене.
Добре се объркват 250 г свинска мас (или краве масло), 250 гр пчелен мед, 250 мл коняк „Плиска” и 250 г смлени орехи ядки. От сместа се изяжда по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди хранене.
Издълбава се половин тиква и се напълва с мед, след което се държи в захлупен съд на хладно и тъмно място в продължение на 40 дни. След този срок медът се изсипва в съд. От него се взема по 1 супена лъжица три пъти на ден преди ядене.
Два-три не много големи корена хрян се варят в 500 мл вода, докато изври половината. Като изстине, отварата се прецежда и се прибавят 4-5 супени лъжици пчелен мед. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден след ядене. Лечението се прави няколко пъти в месеца.
ПНЕВМОНИИ
Една шепа листа от дива къпина и 3-4 листа от дюля се варят около 5 мин. в 600 мл вода. Пие се три пъти дневно като чай, подсладен с мед, докато трае болестта.
Един цвят от магарешки бодил се вари 5-10 мин. в 300 мл вода. Прецежда се, като изстине. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти на ден преди ядене. Отварата се приготвя всеки ден и се пие до преминаване на болестта.
При възпаление на белите дробове се пие по 1 супена лъжица сок от градински пащърнак 1 път дневно след ядене.
Смесват се 1 супена лъжица пчелен мед с 1 супена лъжица зехтин. Вземат се 3 пъти на ден преди ядене до преминаване на болестта.
Загряват се сокът от един лимон и 3 супени лъжици пчелен мед. Сместа се изпива топла наведнъж.
Три пъти на ден се изпива по 1 чаена чаша горещо прясно мляко, в което е разбъркана една чаена лъжичка сода бикарбонат.
При болки в белите дробове и възпалителни процеси се счукват 1 супена лъжица семена от сминдух, които веднага се заливат с 12 супени лъжици кипяща вода. Прецежда се след 5-10 мин. и се изпива наведнъж.
За отделяне на храчки при белодробни възпаления се взема 3 пъти на ден по една чаена лъжичка сок от кромид лук, примесен с мед или захар.
Четири-пет средно големи глави кромид лук се нарязват с люспите и се накисват за две седмици в 1 л ракия. След този срок се излива една чаена чаша восък (на слънце или до печката), разбърква се добре и се прецежда. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
Една скилидка чесън се счуква много добре и се смесва с една кафяна чашка ранен пчелен мед. От сместа се взема по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти на ден. Действува противовъзпалително.
40-50 съвсем малки шишарки се разцепват на две. С лъжичка се взема сърцевината им и се слага в буркан. До преминаване на болестта се взема по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене.
Един килограм мед се обърква добре с 300 г ситно нарязана прясна мента. Изяжда се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден половин час преди хранене.
Изсушават се и се стриват 100 грама листа от подбел. Леко се препича 60 г брашно. Подбелът и брашното се пресяват и объркват добре с 500 г мед и 400 г краве масло. Докато изчезнат болките в гърдите, болният яде само това.
Листа от орех и малко зелени клонки от върба се поставят в леглото на болния, който ляга гол в него и се заравя в листата. Отгоре го завиват с няколко вълнени одеяла. След 2-3 часа болният се изпотява. Тялото му се трие със сухи кърпи, облича се и се завива по-леко за спане. Така се правят по 10 процедури.
Една супена лъжица ленено семе се вари в 1 л вода, докато остане наполовина. С отварата се масажират гърдите и гърба на болния един път. Останалата отвара се изпива 3 пъти дневно по една кафяна чашка преди ядене.
Цялото тяло на болния се обтрива със смес от 1 кафяна чашка мастика, 1 чаена лъжичка хлебна сода, 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица разтопена свинска мас.
Има ефект при всички видове простудни заболявания с възпалителен характер.
Гърдите на болния се мажат със смес от чаена чаша силен оцет и 1 супена лъжица синапено брашно.
В лимонадено шише с ракия се слага 1 кафяна чашка синапено брашно. Сместа се разбива добре и с нея се намазва тялото на болния. Завиват го с вълнено одеяло да се изпоти. Процедурата е възможна, ако болният няма висока температура.
Болният се разтрива с камфоров спирт. Докато трае болестта, добре е да се носи муска от парче камфор.
По 5-6 пъти на ден в продължение на 10-12 дни на гърдите на болния се прави компрес памук, намокрен със смес от равни части ракия и силен оцет.
При бронхопневмония вследствие на простуда се прави загреваещ компрес на гърдите или болното място на гърба. Бархетно парче плат се напръсква с оцет и поръсва със ситно смлян черен пипер. Отгоре се поставя вестник и се облича плътна вълнена дреха или се завързва с вълнен шал. Пазят се местата в областта на сърцето.
Същата процедура може да се направи, като оцетът се замени с ракия.
При затруднено дишане при силна простуда и възпаление на белите дробове се прави компрес на гърдите от серива (непрана) вълна, напоена със смес от 1 л винен оцет и едно пакетче смлян бял тамян.
Отделя се жълтъкът на едно яйце. Държи се в шепа и така се „обхождат” гърдите и гърбът на болния. На болното място жълтъкът се разсипва. Размазва се, посолява се и отгоре се залепя хартия. Държи се на гърдите (гърба), докато вестникът сам се отлепи - обикновено след 2-3 дни. През това време болният трябва обезателно да лежи.
Същата процедура се използува при заболяване от плеврит.
Парче памучен плат се намокря с хладка вода, изцедява се много добре и се слага на болното място. Друго еднакво парче плат се потапя в разтопен восък. Оправя се и се чака восъкът да се втвърди. „Мушамата” се поставя върху мокрото парче, а върху нея се слага вестник и се завързва с вълнено парче плат, за да не влиза въздух. Компресът се държи 2-3 часа, докато мокрото парче изсъхне.
Една супена лъжица синапено брашно, 1 супена лъжица сол, 2 супени лъжици вода и 2 супени лъжици оцет се разстилат върху парче памучен плат и се поставя на гърдите. Прави се загреваещ компрес, който се държи 1-2 часа. Прави се и при бронхит.
От 2-3 супени лъжици синапено брашно и 2-3 супени лъжици пшенично брашно с малко вода (или оцет) се прави кашица, която тънко се разстила върху парче плат. То се залепя върху болното място, като се пази сърдечната област. Държи се 15-20 мин., до зачервяване на мястото. Някои намазват предварително болното място със свинска мас. Ако мястото е много зачервено след махане на синапа, при нежна кожа, също може да се намаже с мас.
Други използуват друг начин. Потапя се парче плат в гореща вода и след като се махне лапата, то се поставя върху зачервеното място, а отгоре се покрива с вестник - прави се отново загреваещ компрес. Така ефектът е двоен.
Процедурата се използува и при заболяване от плеврит.
Взема се бялата част на 3-4 праза и се нарязва на малки парченца. Варят се в 500 мл прясно мляко на тих огън, докато млякото изври и се получи каша. Тя се разстила върху чисто памучно парче плат. Подгъват се двата края на плата и лапата се налага върху гърдите на болния. Престоява 3 часа. Тази процедура трябва да се направи 2-3 пъти до оздравяването.
Една китка коприва се изпържва в свинска мас. Сместа се разстила върху правоъгълно парче хартия и се налага върху гърдите на болния. Престоява 2 часа. Когато лапата се махне, кожата трябва да бъде на червени петънца. Тя се почиства добре и на мястото се слага памук, който трябва да престои не по-малко от 6 часа.
Счукват се 3 скилидки чесън и се смесват с 1 ракиена чашка оцет. Разбърква се добре и се прецежда. Правят се 2 супени лъжици премита в няколко води свинска мас. Надупчва се парче хартия и се намазва със сместа. Поставя се на гърдите. Процедурата се прави вечер. Хартията се държи до сутринта. Прави се 5 пъти.
Предварително надупчен с игла вестник се намазва със свинска мас, а върху нея се поръсва сода за хляб. Вестникът се лепва върху гърдите на болния. Престоява няколко часа.
Предварително надупчена хартия се намазва с мед и се поръсва със сол. Слага се на гърдите и гърба на болния.
Замесва се тесто от 1 чаена чаша брашно, 1 жълтък, половин чаена чаша прясно мляко. Прави се питка, която се поръсва със ситно смукан тамян. Питката се поставя на болното място и се завързва с вълнена кърпа. Държи се, докато мястото се зачерви. Процедурата се прави няколко пъти. Прилага се и при плеврит.
Една супена лъжица синапено семе се вари във вода, докато се сгъсти. С малко брашно се забърква парче тесто, което се налага върху болното място. Завързва се с вълнено парче плат. Държи се 1-2 часа, докато мястото се зачерви. Когато питката се махне, мястото се маже със зехтин                                                                                                ПЛЕВРИТИ

Вземат се 4-5 листа от билката волски език и 8-10 броя източени пашкули от копринена буба. Нарязват се на дребно и се варят 15-20 мин. в 500 мл вода. Прецежда се. Пие се сутрин и вечер преди ядене по 1 винена чаша. Препоръчва се повече за боледуващи от воден плеврит.
Една кафяна чащка спирт; една кафяна чашка йод; една глава настърган кромид лук; един настърган конски кестен; голямо като орех парче мая за хляб и брашно, колкото да се получи рядка каша. Тя се разстила върху памучно парче плат, което се налага на болната страна. Прави се загреваещ компрес. Нужни са най-малко три процедури подред.
Болната страна се намазва леко с олио и върху него се залепя тънка питка, приготвена от фино царевично брашно (пресято няколко пъти през много ситно сито). Върху питката се посипва настърган хрян. Отгоре се увива с вълнен плат. Щом започне да пари силно, питката се премества. Тази процедура се прави всяка вечер около една седмица.
Замесва се питка от пшенично тесто, в което са сложели по една супена лъжица мед, синапено брашно и нишадър. Тестото се поставя на болната страна, покрива се с кърпа и се връзва. Престоява 12 часа.
Ръжено или ечемичено брашно се омесва с 250 г мед. Полученото тесто се оставя да вкисне. С него вечер се налага болната страна, завързва се и се преспива.

ТУБЕРКУЛОЗА

Корени и 2-3 стръка и листа от троскот се варят в 1 л вода до нейното оцветяване. Отварата се прецежда. Пие се по една винена чаша 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 1 месец.
Две супени лъжици от билкатакамшик се запарват с 400 мл вряла вода. Прецежда се след 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
4 супени лъжици ситно накълцани корени жиловляк врат 20 минути в 800 мл вода. След това се прибавят 4 супени лъжици листа и всичко ври отново 5 минути. Отварата се прецежда и подсладява с 500 г пчелен мед. Пие се по една кафяна чашка 4 пъти дневно преди ядене.
В сок от 10 лимона се поставят 10 добре измити яйца. Стоят така при нормална температура, докато черупките се стопят и яйцата останат само със ципите. Изваждат се яйцата и се прибавя 300 г пчелен мед и 500 мл вино от алжирка. Разбърква се добре. Полученият сироп се пие 3 пъти на ден по 1 супена лъжица половин час преди ядене.
В 500 мл прясно мляко се варят 15-20 мин. 25 г листа и корени от подбел. Отварата се пие 3 пъти по една кафяна чашка преди ядене в продължение на два месеца.
Смесват се добре 150 г кърма със 150 г смлени корени от божур, 150 г свинска мас и 150 г мед и се изяжда за една седмица. Процедурата се повтаря..




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1233284
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930