Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 16:43 - Бъбреци и пикочен мехур
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 6484 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2014 17:21



ВОДА

Зима
СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА БЪБРЕЦИТЕ ( 17 – 19 часа )
Според древнокитайската философия и медицина бъбреците съответстват на първоелемента вода.

На този първоелемент съответства:

1- черния цвят
2- соления вкус
3-студът
4-костите
5-сезон зима
6-емоция страх

Болните бъбреци оцветяват лицето със характерен черен цвят,болните предпочитат храни и напитки с солен вкус, най-често изразяваната емоция е страха,като правило имат проблеми със костите.
Студът поврежда костите.

През зимата бъбреците доминират над над останалите четири органа като същеременно стимулират черния дроб /съответващ на елемента дърво/ и подтиска дейността на сърцето /съответстващо на елемента огън/,водата гаси огъня.


Зимата продължава 72 дни от 8 ноември 16 януари.

Всеки орган отговаря за дадена част от тялото - бъбреците отговарят за стъпалата,а неговият чифтен ян орган пикочният мехур за гърдите.
СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР ( 15 – 17 часа )
БЪБРЕЦИ
Вътрешният ход на меридиана ги свързва с пикочния мехур. Бъбреците хранят и натрупват субстанцията Цзин. Според Традиционната китайска медицина, субстанцията Цзин е първородната материя, от която се построява целия организъм. В западната медицина понятието «субстанция Цзин» съответства на генома на човека, хромозомния набор – това е хормоналния и имунен фон на човека, предаден му от родителите. По време на бременност субстанцията Цзин се изразходва за растежа и развитието на плода. Способността на човека за продължение на рода също пряко зависи от състоянието на субстанцията Цзин. Съгласно теорията на китайската медицина, енергията на бъбреците осигурява нормалното функциониране и развитие на главния, гръбначния и костния мозък. Остарявайки или в резултат на продължителни заболявания, възниква пустота на Бъбреците. От нормалната работа на бъбреците зависи състоянието на костите. Ако бъбреците са здрави, костите също са здрави. Различните заболявания на костите, дистрофичните изменения на костната тъкан са обусловени, преди всичко, от активността на бъбреците .
Белите дробове управляват дишането, а бъбреците – приемането на енергията от белите дробове. Ако този механизъм се наруши възниква задух, астма и други нарушения на външното дишане.
Ако енергията на бъбреците е достатъчна, то слухът на човека е нормален. С напредване на възрастта енергията на бъбреците намалява, което е причина за опадването и побеляването на косата.
Сексуалните излишества също могат да повредят същността на бъбреците и непосредствено да доведат до влошаване на състоянието.

БЪБРЕЦИ - ПЯСЪК В МЕХУРА И КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ

Използуваната в хомеопатията есенция от коприва, която може само да бъде препоръчвана, трябва да се Взима разредена.

Тази есенция я има в аптеките, специализираните магазини за естествени витаминозни храни и дрогериите. Начинът на употреба е посочен в упътването. Както бе посочено в статията за хвоща, баните на половината тяло от хвощ, при които се пие същевременно топъл чай от хвощ, отстраняват много бързо пясък от бъбреците и мехура, както и камъни в бъбреците .
В стари билкарски книги се среща също, че здравецът, благоуханната теменужка и дивите боровинки (последните известни и като "мечо грозде") отстраняват също така бързо и сигурно камъни в бъбреците . Някои хора обаче не понасят добре високото съдържание на дъбилни вещества в мечото грозде. В такива случаи се появяват повръщане, гадене и безапетитие.

Цъфтящият жълто камшик, който расте по горски пътища, горски окрайнини, откоси, но и по полски синори, не засадени места и каменисти речни брегове, чиито цветове - наподобяващи на златно-жълт клас - се срещат от юни до септември, дава един чудесен чай против пясък и камъни в бъбреците , а също и за камъни в жлъчката. Не напразно камшикът се нарича в разговорния език "цяр на цялото човечество", "цар на всички билки".

Страшно добра помощ оказва смес от по 20 г камшик, гръмотрън, овчарска торбичка и брезови листа. Чаят естествено само се запарва и се оставя една минута да се изкисва.

Безценните рецепти на Мария Требен




Огледало за състоянието на бъбреците са ушите/слухът/.Лекувайки бъбреците вие лекувате и слуха /ушите/.Както и обратно лекувайки ушите вие въздействате на бъбреците!

Следете състоянието и на гърлото, и носа си, защото отитът често се появява като усложнение след заболяване на носоглътката. Използвайте противовъзпалителна фитотерапия, обезболяващи и сгряващи средства.

При гноен отит обаче, преди да прилагате каквито и да е домашни средства, непременно се посъветвайте с лекар. В противен случай може да се стигне до спукване на барабанната ципа и до загуба на слуха.

Билковите капки за уши
• При отит ментата може да се използва като обезболяващо средство, тъй като оказва противовъзпалително и леко стимулиращо действие. Най-подходящ е свежият ментов сок. Събират се свежи листа от мента и от тях се изцеждат няколко капки сок. Във всяко ухо се капват по 2 капки и после ушите се запушват с малки тампончета.

Полезна е и настойката от мента - 2 супени лъжици листа се заливат с 200 мл водка и престояват една седмица. След това сместа се прецежда и в болното ухо се капват по 3-4 капки, през всеки три часа.

• Едно от най-полезните средства е мушкатото - листо от него се поставя в ухото. Това е опасно, тъй като, ако листото се разкъса, може да остане в ухото и да засили възпалението. Най-добре е да се изцеди сокът и от него да се капват по 2-3 капки във всяко ухо.

• Можете да си приготвите смес за накапване от 2 чаени лъжички сок от мента, 2 чаени лъжички мед и половин чаша топла вода. Капвайте по 2 капки от сместа в болното ухо 2-3 пъти на ден.

• Полезен е и сокът от живовлeк - капват се по 2 капки в болното ухо 2-3 пъти на ден.

• Друго полезно средство е сокът от орехови листа - той се препоръчва от народните лечители за лечение на гноен отит.

• Ето още една полезна рецепта: в 1 глава лук се изрязва дупка, в нея се сипва 1 чаена лъжичка кимион и дупката се затваря с лучена люспа. В този вид луковицата се запича във фурната, след което горещият още сок се изцежда. При отит и при влошен слух вследствие на отит в слуховия проход се накапват по няколко капки. След накапването ухото се запушва с памучно тампонче. Процедурата се повтаря по 2 пъти на ден.

За повишаване еластичността на барабанната ципа след ушни заболявания капвайте в ушните проходи хомеопатични капки.

Полезно за всички
ЧЕСЪНЪТ И ЛУКЪТ ПРЕМАХВАТ НЕТЪРПИМАТА БОЛКА

• По принцип отитът се съпътства със силни болки. Освен топлите процедури можете да се възползвате и от болкоуспокояващите свойства на чесъна.

Пригответе си чесново масло. Това става по следния начин. Смесват се в равни части смлян на каша чесън и растително масло. Сместа се сипва в стъклен съд, затваря се и престоява на слънчево и топло място в продължение на 10 дни, като съдът периодично се разклаща. След това се прецежда и се добавят няколко капки евкалиптово масло или глицерин. И лечебната чеснова смес е готова за ползване.

В болните уши се капват по няколко капки, като чесновото масло предварително трябва да бъде подгрято до телесна температура. Маслото се капва бавно и внимателно

• Има и друг вариант. Нарязва се чесън на ситно и се сипва в стъклен съд, докато заеме две трети от обема. Отгоре се залива с растително масло и престоява 10 дни. Съдът периодично се разклаща, а когато маслото е готово, се прецежда през няколко слоя марля и се държи в хладилника.

При болки в ухото един памучен тампон се натапя в сместа и се поставя колкото се може по-навътре в ухото. След това на главата се слага кърпа, за да се запази топлината.

• И още една рецепта. За да се премахне болката в ухото, нагрявайте скилидка чесън на силна свещ, докато стане търпимо гореща, след това я положете в ухото и я дръжте, докато изстине. Повтаряйте тази процедура 4 пъти на ден до пълното изчезване на болките.

• При гнойно възпаление в ухото натопете памучен тампон в прясна лучена кашица или лучен сок и го положете в ухото. При малки деца сок от лук се смесва с кърма и се капва по 1 капка в ухото.

Това може да се прави и за профилактика на отита.

Загряващите процедури
• Спиртните компреси се препоръчват дори от лекари специалисти, защото те добре загряват, обезболяват и помагат за бързото разнасяне на отока и възпалението.

За да не предизвика компресът дразнене на кожата, мажете мястото с детски крем или с вазелин.

Загрейте леко спиртен разтвор в съотношение 50 мл спирт - 50 мл вода (може и с водка или с камфоров спирт, разредени наполовина с вода). Потопете в този разтвор марля или чиста памучна тъкан, като преди това изрежете място за ушната мида и я положете около ухото.

Върху компреса сложете превръзка, като отново оставите отверстие за ушната мида. Най-отгоре около ухото сложете памук и укрепете превръзката с бинт.

Дръжте този компрес не повече от 1-2 часа и правете процедурите всеки ден, докато ухото не се излекува напълно.

• Съществува и по-бърз метод за намаляване на болките и възпалението при отит с помощта на спирт - така наречената спиртна ваничка. Легнете на страната на здравото ухо, за да може болното да е свободно.

Помолете някой от близките ви да капне в ухото ви 5 капки от загрят до температура 36-37 градуса 70-процентов спирт. Ако нямате капкомер, използвайте чаена лъжичка. След накапванията полежете в това положение 15-20 минути.

Още на 5-ата минута след накапването болките ще започнат да намаляват. След процедурата можете да легнете на другата страна или просто да седнете. Сложете памучно тампонче за известно време, за да се стича спиртът по кожата ви.

След такава процедура пазете ухото от простуда - не стойте до отворен прозорец и в никакъв случай не излизайте на улицата.

• Освен спирта можете да използвате спиртна настойка от прополис. При гноен отит сложете в ухото марлен тампон, натопен в 20-процентна настойка от прополис. Сменяйте тампоните всеки ден.

Курсът на лечение на отита трае 2 седмици. Ако след гнойния отит се развие гноен мезотипанит, можете да го лекувате по същата схема за същото време.

• Завържете в кърпа нагрята керемида или какъвто и да е камък (по размер той трябва да покрива не само ухото, но и мястото около него). Той се държи 2 часа, като периодично се обръща, за да може ухото да загрява равномерно.

Добре ще е, ако си намерите морски пясък - той се сгрява във фурната, завива се в плътна натурална тъкан и се държи на ухото в продължение на 2 часа. При загряващите процедури пийте чай от Малини или ягоди, липов чай, чай с мед и т.н.

Тези процедури обаче не се препоръчват при гноен отит.

• При отити е добре на ушите да се налагат торбички със запарени цветове от лайка или бъз. За тази цел можете да използвате и смес от равни количества корени от аир и мащерка и дъбови кори. Завържете 2 супени лъжици от сместа в парче памучна тъкан и я сложете да поври 2-3 минути. След това я изцедете и я наложете на ухото. Процедурата се прави 3-4 пъти на ден.

При възникване на пустота в Ин на бъбреците се получават болки в гърба, коленете, ставите, климакс, нарушение в слуха, олисяване и др.

Мъжката физиологична система е устроена така,
че център, около който се върти целият духовен и енергиен баланс се явяват бъбреците , които са резервоара на тяхната Ян-енергия.

Т.е ако бъбреците у мъжа са силни и здрави, то и цялото тяло ще се радва на баланс (естествено тук става въпрос за липса на други сериозни заболявания при мъжа ). Състоянието на бъбреците е в пряка връзка със състоянието на цялата костно - ставна и хормонална система. Ако бъбреците са силни и здрави, то костите и мускулите ще са здрави, сухожилията еластични, а половата система балансирана. В надбъбречната жлеза се произвежда половия хормон, който стимулира производството и количеството на сперма.

Ето защо, за подобряване на качеството на спермата и сексуалната мощ на мъжа е необходимо да се подсилва енергията на бъбреците .

От гледна точка на китайската традиционна медицина, натрупаната енергия на спермата се връща обратно към бъбреците , а от там по главния енергиен канал, протичащ през гръбначния стълб, се издига до главния мозък, стимулира мисленето и всички мозъчни функции и се разпределя обратно към цялото тяло.

Ето защо нормалното функциониране и състояние на бъбреците е толкова важно за мъжете и именно там трябва да е насочена грижата. Например, да не се натоварват с прекомерна консумация на напитки и храни затормозяващи бъбречното действие, да се предпазват от излагане на неблагоприятни Ин-въздействия като студ и влага, особено по време на полов акт, а след еякулация е добре да се обърне особено внимание на преразхода на енергия, като изстиване на кръста и емоционално изтощение.

Какво може да разбалансира бъбреците :

1. Страха
2. Психическо напрежение
3. Слаба нервна система
4. Чести сношения ( свързано е с изхвърлянето на сперма и енергия, които са важни жизнени субстанции за доброто състояние и работата на цялото тяло)
5. Проникване в тялото на негативна външна енергия – студ, вятър, влага

Когато се случи бъбреците да отслабнат хормоналния баланс се нарушава, повлиява се негативно на работата и силата на сърцето, от там се прехвърля информацията към черния дроб, от черния дроб към белите дробове и ето че по стълбичката надолу цялото тяло е излязло от баланс. Системата е аварирала и работата по възвръщане на нормалното й състояние изисква много грижи и внимание, но и това понякога не е достатъчно, за да бъде всичко в ред.

Някои последствия от дебалансирането на Ин-Ян в бъбреците

Когато Ин енергията в бъбреците е в повече, тялото губи от силата си, в ставите и кръста се усеща немощ и дискомфорт, има сексуално желание, но без добър резултат (полова дисфункция)

Когато Ян енергията в бъбреците е в повече, в тях се усеща горещина, която вреди на водния им баланс. Последствията са: покачване на температурата в цялото тяло, чувство на напрежение в главата, лесна емоционална възбудимост и покачване на сексуалното либидо. След сексуален акт енергията бързо пада и настроението се влошава.

Билките, които се препоръчват на мъжете са с насочено действие към бъбреците – за подобряване и балансиране на тяхната работа.

Как недостигът на ци в кръвта и бъбреците влияе върху проблемите на кожата?

Недостигът на ци в кръвта води до нарушение на кръвообращението в целия организъм, в това число и до нарушаване на микроциркулацията. Вследствие на това от кръвта в кожата не постъпват нужните й кислород, вода, хранителни вещества.

Като най-чести причини за недостиг на ци китайската медицина определя нарушаването на работата на далака, бъбреците , силната преумора, изтощението и т.н.

При нарушение на работата на бъбреците те не филтрират достатъчно ефективно кръвта, в нея се натрупва пикочна киселина, остатъчен азот и други междинни продукти на обмяната, чиято повишена концентрация започва да забавя първичните обменни процеси и угнетява клетъчното дишане.

Нарушението на работата на бъбреците се отразява и върху функционирането на други органи, тъй като традиционната китайска медицина обяснява нарушенията в работата на кухите и плътните органи чрез взаимодействието по системата У-Син.

Неравномерността в съгласуваното функциониране на вътрешните органи ускоряват процесите на преждевременно стареене на кожата, предизвикват появата на отоци, пигментни петна, бръчки, акне и т.н.

Какво представлява “вътрешното регулиране”?

Китайската медицина смята, че една от причините за появата на пигментни петна е недостигът на ци и кръв в организма. Той може да бъде предизвикан от различни причини. Ако проблемът с пигментните петна е обусловен именно от недостиг на ци и кръв, приложението само на козетични и други средства с външно действие се оказва недостатъчен.

Нужно е вътрешно регулиране. В традиционната китайска медицина вътрешното регулиране се заключава в попълване на ци, кръв, бъбреци или “бу на ци”, “бу на кръвта” и “бу на функционалната система на бъбреците ”.

За попълването на ци доктор Фан Дзилун препоръчва традиционните средства на китайската медицина, използвани от години - американски женшен и астрагал. Пет пластинки американски женшен или астрагал се запарват с вряла вода, престояват и се пият ежедневно като напитка. Късчета женшен или астрагал могат и да се ядат.

За бу на кръвта е препоръчително употребата на плодове от зизифус бодлив, който се прилага и за бу на ци: 10 плодчета се накисват и престояват 12 часа, след това се варят 10 мин. Напитката се пие топла.

За бу на функционалната система на бъбреците е препоръчително да се вземат изчистени ядки на орех: 3-5 ядки се варят 10 минути, изстудяват се и се изяждат.


Традиционната китайска медицина смята,

че торбичките под очите се появяват или поради излишък на течност - тогава те изглеждат подпухнали и воднисти, или заради слуз - тогава те изглеждат мазни и подпухнали.

Появата и на двата типа торбички е свързано с нарушение на функционирането на бъбреците , пикочния мехур и отделителната система.

Подпухването на долните клепачи свидетелства за застойни явления в бъбреците .

Торбичките под долния край на очите на скулите могат да бъдат заради повишеното натоварване на пикочния мехур. greenhealth-bg.com/ 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1231431
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930