Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 16:54 - Бял дроб и дебело черво
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 7294 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.01.2014 17:25



МЕТАЛ

Есен
СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА БЕЛИЯ ДРОБ ( 3 – 5 часа )
Според древнокитайската философия и медицина белия дроб съответства на първоелемента метал.

На този първоелемент съответства:
1- белият цвят
2- лютивият вкус
3-сухота
4-кожата
5-сезон есен
6-емоция тъга

Болният бял дроб оцветяват лицето със характерен бял цвят,болните предпочитат храни и напитки с лютив вкус,най-често изразяваната емоция е тъгата,като правило имат проблеми с кожата.
Сухотата поврежда кожата.

През есента белият дроб доминира над над останалите четири органа като същеременно стимулират бъбреците /съответващи на елемента вода/ и подтиска дейността на черния дроб /съответстващ на елемента дърво/: металът сече дървото.

Есента продължава 72 дни от 7 август до 20 октомври.

Всеки орган отговаря за дадена част от тялото- белият дроб отговаря за краката,а неговият чифтен ян орган дебелото черво за носоглътката.

СТРАЖА НА МЕРИДИАНА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО ( 5 – 7 часа )                                                                                                                                                                      Кашлицата -Защитникът на белия дроб

Кашлицата е преди всичко защитен механизъм на дихателните пътища и на белия дроб. Именно в него попадат всички вредни вещества в околната среда - микроорганизми, вируси, бактерии, гъбички, хламиди, токсични вещества...

Каква защита е създала природата?
Преградите са няколко, докато се стигне до кашлицата - тя е последната крепост, която пази белия дроб и щом се задейства, значи предишните са били повредени и не са съумели да спрат... врага.

Първият защитен кръг, който микробът трябва да преодолее по пътя си към белия дроб е ...механичен. Дихателното дърво е осеяно със стотици хиляди реснички всяка от които извършва 1000-1500 удара в минута. Когато попаднат вредни частици (микроорганизми) от околната среда, с движението си ресничките ги връщат нагоре и предпазват белия дроб от вредното им действие.

При пушачите тези ресничките се парализират и дихателното дърво се превръща в гола тръба, през която може да минават свободно вируси, бактерии, вредни честици и те поподат директно в белия дроб. Затова пушачите са много по-податливи на всякакви белодробни заболявания.
Ако механичната защита е несъвършена, както е при пушачите, включва се втората защитна стена - имунологичните механизми. Основните клетки, които улавят веднага вредните частици, са макрофагите. Те са килърите убиват микробите, за да не стигнат до белия дроб.
Но и тези механизми може да не са съвършени. Тогава е включва третата група на т.нар. биохимични механизми - например с отделяне на интерферон - това са вещества, които директно унищожават бактериите и вирусите. Това са бариери, които преодолява всеки един външен фактор от околната среда.
Ако всички тези механизми са несъвършени, в белия дроб попадат различни частици и тогава се появява кашлицата. Тя е акт, при който оргамизмът се мъчи да изхвърли тези вредни вещества. Но не е нормално тя да се появява, ако останалите трима защитника работят добре.
image
Вътрешният ход на меридиана ги свързва с меридиана на дебелото черво. Имат връзка с носа, кожата и с покриващите тялото косми
Под влияние на белите дробове всички хранителни вещества, кръв, течности, се отправят към други органи, меридиани и кожата. Белите дробове контролират защитната енергия, която възпрепятства проникването в организма на патогенна енергия (вятър, хлад, жар, сухота, влага, огън). Белите дробове регулират водния обмен в организма. Водата, всмуквана в стомаха, с помощта на енергията на далака се изкачва нагоре към белите дробове, където се обогатява. Белите дробове отвеждат част от тази вода надолу към бъбреците, а другата част изпращат към кожата, другите органи и меридиани. Белите дробове контролират отварянето и затварянето на кожните пори, осигурявайки по този начин потоотделянето.
Прозорец на белите дробове е носът. Огледало на белите дробове са космите върху кожата.
image
Диагноза кашлица няма

- тя не е заболяване, а симптом. Зад многообразието от имена на кашлицата - суха, дрезгава, влажна, коклюшоподобна, лаеща, пристъпна, спастична и пр. се крият действителните причина за кашлицата. Това предопределя и по-нататъшното поведение спрямо нея - прегледи, допълнителни изследвания, необходими оздравителни мерки, насочени към основното заболяване. Не са сензация случаите, когато хора, болни от туберкулоза, разбират за това едва след рентгеново изследване, защото просто не са кашляли. „Имах пациент, който близо година кашлял „необичайно", но на моменти „отшумявала" кашлицата и той не обръщал внимание. Никой не се сетил за рентгенова снимка. Когато я направи и ми я донесе, оказа се, че има туберкулоза

Колко ли души е заразил?!?", коментира д-р Ангелова. „Жълтата гостенка" е само единият от множеството причинители на кашлица. Опасното е, че мнозина свикватс кашлицата и когато лекарите открият и премахнат причината за нея, някои дори не могат да повярват, че е възможно да се живее и без да се кашля.
Кашлицата може да е остра (продължава до 3 седмици) и хронична (от 3 до 8 седмици). Острата кашлица се причинява най-често с вируси - секрети от носа, болки в гърлото, възпалени бронхи и трахея. Но когато се овладее възпалителният процес, тя спира. Продължи ли кашлица повече от 3 седмици, това е вече ясен знак, че трябва да се търси лекарска помощ, препоръчва д-р Ангелова.

По-опасна е хроничната.
В по-голямата чест от случаите причината е назофарингално стичане - няма хрема, няма стичане на секрети отвън, но когато човек легне, особено нощем, от синусите му се спуска секрет по задната стена на фарингса, по гърлото – боледува носоглътката, а не бронхите! За да се изчисти от този секрет, човек кашля.
Така се проявяват ринитът, синузитът, фарингитът...

Втората по честота (в 56% от случаите) причина за продължителна кашлица е астмата (т. нар. кашлична астма). Тя също трудно се разпознава, необходими са специални тестове. А в началото, освен когато болният кашля, астмата не се проявява. „По-често астмата се свързва с пристъп на задух. Когато лекарят разпита пациента, оказва се, че някой във фамилията - родители, баби, дядовци, лели или чичовци, е имал астма или че самият пациент в детството си е имал алергични дихателни прояви, които явно не били достатъчно лекувани", обяснява д-р Ангелова. Препоръката й е пациентите да потърсят специалист по белодробни болести и/или алерголог. Особено, когато става въпрос за дете. Често родителите дори не се сещат, че зад кошлицата може да се крие астма - „уловена" навреме и лекувана адкватно, тя може дори да премине с възрастта.
На трето място (в 21% от случаите) е гастроезофагеалният рефлукс (ГЕРБ). Независимо от плашещото си сложно наименование, тази болест невидимо присъства у податливите на простудни заболявания хора във възрастта 30-40 г. Същността му е в изхвърлянето на киселинен стомашен сок в хранопровода, особено в легнало положение, което предизвиква дразнене на неговите стени. Кашлицата понякога е вследствие единствено на това заболяване, а то може да се диагностицира с помощта на ендоскопия, рентген, или чрез измерване киселинността в хранопровода.

Всяка цигара съдържа букет от близо 4 хил. химически субстанции, за 16 от които се знае, че са канцерогенни.

Зад 5% от случаите на хронична кашлица се крият тютюнопушенето и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест - комбинация от хроничен бронхит, белодробен емфизем и по-късно - постоянно нарастващ задух като с течение на времето се развива хронична дихателна недостатъчност и се стига до инвалидизация). Вече е известно, че 85% от ХОББ-аджиите са пушачи (твърди се, че медицината още няма обяснение защо само 20% от пушачите са ХОББ-аджии!).

В 3% от случаите кашлицата е от антихитертензивни лекарства - за понижаване на високо кръвно налягане. АСЕ инхибитори - при продължителната им употреба се получава набъбване на лигавицата в областта на носоглътката. Затова тези болни често казват: „Абе нещо в гъллото ми като че ли е набъбнало и ме кара да кашлям". Такива пацинети често постъпват и при нас заради кашлицата и в хода на лечение става ясно, че причината за нея са АСЕ-инхибиторите, които вземат. Тогава кардиолозите започнат лечение с друго лекарство за намаляване на кръвното, а пациентът спира да кашля. Например и на астматиците, които са с високо кръвно, не даваме АСЕ-инхибитор. На тях не се дават и бетаблокери - те водят до бронхоспазъм, свиват бронхите.
Суха, дрезгава или на "залпове"...

Сухата кашлица, която френските хомеопати наричат “кашлица от раздразнение”, обикновено се заражда в трахеята и може да е симптом за алергия, грип, дори глисти при децата;
• може да се появи след излизане на сух студ и вятър; съпровождат я възбуда и висока температура, но без изпотяване,
• изтощение; висока температура с изпотяване, зачервяване на лицето; усещане за сухота в устата,
• силна жажда и суха лигавица на устната кухина и горните дихателни пътища; болки при движение, особено при кашляне,
• непрекъснат подтик за кашляне, особено при вдишване на студен въздух
• запушен нос; нечувствителност към миризми; кихане; усещане за тежест високо горе в носа - към челото,
• пристъпите обикновено са нощем, придружени с болки в гръдния кош и гадене,

Дрезгавата кашлица лекарите наричат непродуктивна защото при нея трудно се отделят храчки;
• характерна е с чувството за сухота и парене в устата, гърлото и носа; пресипнал глас и затруднено дишане, съпроводено със свиркане и стържене,
• често започва нощем, към полунощ,
• кашлицата наподобява лаене, особено след излизане на сух студ, най-силна е в началото и в края на нощта, когато е съпроводена от изпотяване,
Кашлица на пристъпи на спазми - наричат я залпова, защото е рязка и силна
• появява се след излагане на студен въздух или нощем, когато човек инстинктивно се завива през глава да му е топло,
• започва нощем - преди полунощ, или сутрин при събуждане в затоплена стая; придружена е с точещи се, слузни храчки,
• бързи и кратковременни пристъпи, които може да се провокират от смях, говор, прием на течности, а също и нощем; пристъпите отново се връщат; кашлящият инстинктивно притиска коремната си област, за да намали болката от кашлянето,

Влажна кашлица - това е крайната фаза на кашлицата, т.е. тя вече е “узряла” - образували са се различно количество храчки, които се отделят повече или по-малко лесно.
• храчките се отделят сутрин при събуждане;
• голямото количество насъбрали се храчки предизвикват силно гадене, задушаване и прекалено отделяне на слюнка; дишането е шумно, свиркащо, затруднено; под очите има сенки, устните са леко посинели, лицето е сънливо, бледо; човек се чувства изтощен и недобре, особено ако лежи, защото това затруднява отхрачването;
• кашлицата обикновено е нощем; придружават я изпотяване, лош дъх в устата, обложен, жълтеникав език; храчките са слузногнойни,
• липсва обоняние и вкус; през деня кашлицата е влажна, нощем става суха; на чист въздух болният се чувства по-добре  zigun.eu/ 
     



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1233561
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930