Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2016 20:29 - Продължителното (половин годишно, годишно и даже две годишно) прекъсване в месечния цикъл става при застой на Ци на черния дроб.
Автор: budha1 Категория: Технологии   
Прочетен: 2087 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.02.2016 21:07


image
image
Китайските пет елемента са: огън, земя, метал, вода и дърво. За разлика от тях четирите елемента на западната култура, произлизащи от Гръцката философия, са огън, въздух, земя и вода. Защо са пет в китайската система?

Китайците прибавят метала, който може да се приеме като символ на създадените от човека неща по земята, а дървото е израз на природните съзидания, които я покриват. Няма въздух като елемент, но това е само защото "водата" го символизира чрез трите си състояния: течно, твърдо и газообразно (водната пара е символът на въздуха).

Китайската система се разглежда и като циклична система на растежа и гниенето (смъртта), сравнена с гръцката елементарна система, която е по-статична. Цикличната природа на Теорията на Петте елемента има две ясни очертания - съзидателен цикъл и контролиращ (наричан често разрушителен или деструктивен) цикъл. Всеки един от тях има своето Ян и Ин проявление.

Съзидателен Ян цикъл
Диаграмата показва, че Дървото подхранва или създава Огъня, Огънят създава Земята, Земята създава Метала, Металът създава Водата, а Водата създава Дървото.

Този цикъл е продължително движение без начало или край. Частта на колелото от огъня към водата се свива, а от водата към огъня се разширява.

Промените в този цикъл на растежа могат да разкрият много неща в света около нас. В това число и цикъла ден-нощ, както и годишния цикъл на сезоните. И така нещата стават повече Ин, като се движим от лято (огън) към зима (вода), и повече Ян с движението от зима (вода) към лято (огън).

Съзидателен Ин цикъл
Той е обратният на Ян цикъла и при него всеки подхранван елемент отслабва подхранващия го. Дървото подхранва Огъня, но изгаря, за да може Огънят да продължи да гори. По аналогичен начин Земята затрупва Огъня, Металът разкъсва Земята, Металът губи качествата си при втечняване, Дървото отнема силата на Водата.

Контролиращ Ян цикъл
Огънят разтопява Метала, Металът реже Дървото, Дървото унищожава Земята, Земята отклонява Водата, а Водата гаси Огъня.

Контролиращ Ин цикъл
Той е обратният на Ян цикъла и при него всеки контролиран елемент изтощава контролиращия го. Металът отнема топлината на Огъня, докато се разтопява, Дървото притъпява Метала, Земята пречи на Дървото да се разраства, Водата подмива и изронва Земята, Огънят изпарява Водата.

Съществува и още едно взаимодействие между Петте елемента – когато всеки елемент взаимодейства със своя еднакъв. Обикновено тези връзки са взаимно поддържащи се.

Един аспект от Теорията на петте елемента може да се демонстрира от връзката между вертикалните форми и "хоризонталния" тип покриви между сградите. Например "огненият" тип сгради, като църква с висок и остър шпил на покрива, би контролирала и унищожила "метален" тип постройка, която има заоблен покрив или форма, или да допълни "земния" тип сграда с равен покрив или форма. Подобни връзки могат да бъдат направени и между други структури и те формират една от следващите части на изучаването на Фън Шуй.



ДЪРВО

Пролет

Според древнокитайската философия и медицина черния дроб съответства на първоелемента дърво.

На този първоелемент съответства:
1- зеления цвят
2- киселия вкус
3- вятъра
4- сухожилията
5- сезон пролет
6- емоция гняв

Болният черен дроб оцветява лицето със характерен зелен цвят,болните предпочитат храни и напитки с кисел вкус, най-често изразяваната емоция е гнева,като правило имат проблеми със сухожилията.
Вятърът поврежда сухожилията.

През пролетта черния дроб доминира над останалите четири органа като същеременно стимулира сърцето/съответващо на елемента огън/ и подтиска дейността на далака /съответстващ на елемента почва/:дървото изтощава почвата.

Пролетта продължава 72 дни от 4 февруари до 17 април.

Всеки орган отговаря за дадена част от тялото- черния дроб отговаря за гърлото, а неговият чифтен ян орган жлъчният мехур за раменете.

Още...


Според китайската медицина, заболяванията на черния дроб водят често до междуребрена невралгия.

Заради това, при пристъпи на междуребрена невралгия трябва да се предприемат мерки за очистване на черния дроб и кръвта, както и за активиране на кръвообращението.
Невралгията на тройния нерв се проявява под формата на пристъпи на рязка болка в определена част на лицето. Най-често от това страдат хора на средна възраст и то главно жени.
Причините за невралгията на тройния нерв са основно проблеми с черния дроб, неправилен режим на хранене, изтощаване на организма и др. Лечението пак трябва да бъде съобразено с конкретната причина.

http://bulgarian.cri.cn

ЧЕРЕН ДРОБ

Черния дроб осигурява и контролира отделянето на жлъчка. Най-важните функции на черния дроб са депонирането и съхраняването на кръвта. В състоянието на покой кръвта, образно казано, се съхранява в черния дроб. По време на изпълнението на някаква работа, кръвта се преразпределя в полза на участъка в организма, най-силно нуждаещ се в дадения момент (мускули, главен мозък, храносмилателен тракт). Способността на черния дроб да депонира и разпределя кръвта е един от главните фактори за издръжливостта на спортистите.
Черният дроб контролира състоянието на връзките и сухожилията. Съгласно теорията на китайската медицина, връзките на ставите и сухожилията се хранят с кръв, натрупвана в черния дроб. Хроничните привични изкълчвания на различните стави, патологичните скъсвания на сухожилия се развиват на фона на пустота на кръвта и черния дроб.
От черния дроб зависи движението на енергията. Тоест, всички циклични процеси зависят непосредствено от нормалната работа на черния дроб. Съответно, всички застойни процеси в организма също в една или друга степен са обусловени от нарушения на функциите на черния дроб. Ако енергията на черния дроб е нарушена, човек става гневен, въздиша, нарушава се съня..

Черния дроб подхранва очите.
Меридианът на черния дроб достига до очите. Всички нарушения на зрението са свързани със състоянието на черния дроб. Видът на ноктите показва състоянието на черния дроб.

Високата температура лесно поврежда течностите в тялото или непосредствено поврежда Ин на бъбреците и черния дроб. Ако сухожилията и мускулите не се снабдяват достатъчно добре с течности на Ин, те отслабват и не може да се поддържа нормална физическа активност.

Продължителното (половин годишно, годишно и даже две годишно) прекъсване в месечния цикъл става при застой на Ци на черния дроб.

Ако се занимаватe с бизнес или активен спорт - това е постоянен стрес. Застой на Ци на черния дроб имаме при продължителни нервно-психически преживявания (стресове), при хронични злоупотреби с алкохол. Трябва да се отстрани причината, предизвикваща застоя. «Щом потекат сълзите – тръгва и месечният цикъл». Жената трябва да се разтовари, наплаче. Базов продукт при тези състояния са капсулите “Сяо Яо Ван”. Продължителният застой предизвиква жар, възниква пустота на Ин на черния дроб, започва влошаване на зрението, влошаване на съня, ноктите се чупят.

Да си представим черния дроб със застой на Ци. Щом говорим за “застой”, значи всичко лежи и “гние” (по аналогия с влажна купа сено,която задължително се загрява отвътре). Обезателно се образува жар, която тръгва нагоре.

По пътя си, по хода на канала, жарта поразява млечната жлеза, щитовидната жлеза. Предизвиква мигрена, повишаване на артериалното налягане, обриви по слепоочията, челото. Освен това, жарта поврежда Ин на черния дроб, а след това и Ин на Бъбреците.

Каква «помощ» може да получи при това човек от лекар в поликлиниката? Ще му бъдат предписани хипотензивни препарати.

Постепенно препаратите ще го доведат до паралич на съдовете, възниква бъбречна недостатъчност, отоци в долната половина на тялото, при жените поражение в млечните жлези (ще ви насочат към мамолог), поражение на щитовидната жлеза. Така човек може да върви в кръг до инвалидизиране.

При възникването на пустота на Ин на черния дроб ще се понижи зрението, ще помътнее стъкловидното тяло, ще се развие катаракта, а понякога и глаукома. Ноктите се разслояват, деформират. При възникване на пустота в Ин на Бъбреците се получават болки в гърба, коленете, ставите, климакс, нарушение в слуха, олисяване и др. А всичко започва от застоя на Ци в черния дроб. От невъзприемането на хората! Как бихме могли да се лекуваме? Препоръчваме капсулите “Сяо Яо Ван”. Застоят изчезва. Но би следвало да се изчисти жарта.

Следователно препоръчваме и “Драконова Жлъчка” или “Ху Ган”. (за предпочитане е «Драконова Жлъчка», тъй като тя чисти жарта не само в черния дроб, но и в каналите, а “Ху Ган”нормализира отношението Стомах – Черен дроб, когато стомахът е повреден от Черия дроб).

Ако се появява главоболие, приливи към лицето, увеличаване на щитовидната жлеза – препоръчваме капсулите “Цзян Я Ван”. Удачно е включването и на хризантема.

Черния дроб осигурява депозиране на
 кръвта , циркулацията на чи, мониторинг на състоянието на сухожилията и зрението.

Меридиана на Черния дроб се намира във вътрешната-външната връзка с жлъчния мехур. Контрол на движението на чи означава, че черният дроб осигурява хармонично функционалната активност на лицето. Тази функция се състои от три аспекта:

1) на функционалната активност на черния дроб, е свързана с емоционалното състояние, особено с емоциите на гняв и депресия; докато дългосрочна депресия или чести изблици на гняв отслабват черния дроб и той не е в състояние да гарантира нормалната циркулация на чи, както и обратното, чернодробно заболяване често е придружено от емоционални разстройства (депресия, гняв);

2) въздействието върху функционирането на всички органи Джан - Фу, техните меридиани, обезпечения; чернодробна смята за особено силно влияние върху храносмилането и усвояването (в далака и стомаха);

3) въздействието върху секрецията на жлъчката и натрупването му в жлъчния мехур и разпределението на червата. Контрола на състоянието на сухожилия, се състои в  това че оттичащата се от черния дроб кръв осигурява.захранва 
сухожилията, преминаващ от черния дроб, т.е. Тоест поддържа способността им да са еластични, разтягане и свиване. Връзката на Черния дроб с очите се обяснява от древната източна медицина с чернодробната функция като кръвно депо и преминаването на неговия меридиан през ухото, засягайки зрението и околомоторна функция, така че, при очно заболяване се използват точките от меридиана на черния дроб. Жлъчния мехур позволява събиране на жлъчката и изхвърлянето и в червата за храносмилателния тракт, което заедно с функцията на черния дроб гарантира свободния поток на жизнена енергия. Чрез своя меридиан жлъчния мехур е вътрешно-външно, свързан с черния дроб.


Черният дроб отговаря за цикличните процеси (сън, бодърстване, менструален цикъл при жените). Той обича реда, но често сам е причина за хаоса в организма.

Една от главните функции на черния дроб е да преработва цялата жар. Жарта е явление, водещо до образуване на възпаления, кисти, уплътнения, увеличения. Жарта се проявява нагоре. Гневът, алкохолът, мазнините, пикантната храна – всичко това предизвиква жар.

Черният дроб преработва жарта, изхвърля я, и ако не се справя, я изпраща нагоре по каналите(образуват се кисти, камъни – това са признаци на жар) и първи орган по пътя на жарта е млечната жлеза, по-нататък идва сърцето (откъдето и честото сърцебиене).

Тъканта на млечната жлеза страда, защото тя е “обвита” от канала на черния дроб, откъдето идват болките от раздиращ характер в млечната жлеза, чувството за парене в гърдите – тези болки са свързани най-често с менструацията. И ако не се обърне внимание, в бъдеще често се стига до образуване на кисти, и мастопатия. Отначало гърдите болят само по време на менструация, но в последствие болките стават постоянни. Всичко това се съпровожда с болки в слепоочията, оловна тежест, сухота в очите.

Постоянните болки в млечните жлези са основен признак – не бива да го подценяваме.

Болки в гърдите преди менструация изобщо не би трябвало да се наблюдават, допустимо е леко набъбване.

Затова, при първите симптоми би следвало да се обърне внимание и да се установи къде е причината (черен дроб, стомах, задстомашна жлеза, далак). Болките са първи сигнал за безпокойство. Ако не се обърне внимание, може да се стигне до раково заболяване, а раковите клетки се образуват и закрепват там, където има пустота.

В западната медицина лечението като правило е оперативно –отстраняване на млечната жлеза, но при това каналът остава, и причината за заболяването не е отстранена.

При девойките - редно е още при започване на цикъла майката да се поинтересува има ли болки и в гърдите, не са ли силно подути, и, ако има подобни сигнали, е достатъчно да се приемат капсулите “Сяо Яо Ван” известно време, да се намазва гърдата с крем “Ру Ян Пин” и всичко това преминава. Кремът “Ру Ян Пин”(“Ру” – “млечна жлеза” в перевод от китайски), е едно от основните средства, на първо място за профилактика, а в последствие и за лечение на млечните жлези в Китай.

Препоръчително е жените от 14 годишна възраст периодично да използват този крем. Нанася се задължително върху намокрена гърда, например след душ, без да се подсушава, движенията са от зърното към периферията на гърдата и тъканта извън нея: към гръдната кост, подребрието, задължително и подмишницата. За един сеанс са нужни само 2-3 капки. След което оставате така без да обличате бельо 7-8 минути, докато всичко попие.

Този крем помага при невродермити, дерматити, екземи, продължително незарастващи рани, стоматити в устата, ангини. За профилактика е най-добре да се прилага два пъти годишно.

http://greenhealth-bg.com/

ХРАНИТЕ, КОИТО ЧЕРНИЯТ ДРОБ ОБИЧА

Днес ще поговорим за най-голямата по устройство паренхиматозна жлеза в тялото на гръбначните - черния дроб. Той представлява важен орган, който играе значителна роля в метаболизма и изпълнява редица функции в тялото, включително детоксикация, складиране на гликоген и синтез на плазмени белтъци.

За добър хормонален баланс се нуждаете от здрав и добре функциониращ черен дроб, защото той унищожава излишните количества от хормони. Това стана ясно от думите на Кейт Кук, нутрициолог и директор на The Nutrition Coach. Тя бе на посещение в София, за да изнесе лекция на семинара be Wise, който тази година бе посветен на темата "Антиейджинг и хормони".

Какво обича черният дроб?

- Натурална храна, ако е възможно биосертифицирана;
- Стабилни нива на кръвната захар;
- Достатъчни количества хранителни вещества, които му помагат да работи ефективно (витамин С);
- Вода;
- Физически упражнения (помагат на организма да се освободи от излишните хормони).

А какво не обича?

- Синтетични химикали, като отделяните от меките пластмаси (предизвикващи отделянето на естроген);
- Пушенето;
- Алкохола;
- Джънк фуд (химически обработена храна);
- Индустриални химикали и замърсената околна среда;
- Повишено количество на хормоните в организма

http://health.actualno.com/

image

Още...
http://zigun.eu/dyrvo/dyrvo.htm




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1231703
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930