Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2016 19:53 - Лечение на Диабет (захарна болест) - 3ч.
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1376 Коментари: 0 Гласове:
0



По метода на Луй Тюрен диабета е свързан с липсата на ел. Манган. На всяка болест отговаря определен елемент от 44-те метала в човешкото тяло.

Манганът е минерал, който участва в много ензимни системи в организма. Той се съдържа в много природни източници, но се появява само в много малки количества в човешките тъкани. Човешкото тяло съдържа общо 15-20 милиграма манган, повечето от които се намират в костите, а останалата част - в бъбреците, черния дроб, панкреаса, хипофизата и надбъбречните жлези.

Функции на манган

- Активизиране на ензимите. Манганът активира ензимите, отговорни за усвояване на някои основни хранителни вещества, включително и биотин, тиамин, аскорбинова киселина и холин. Той е катализатор за синтеза на мастни киселини и холестерол, улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите, а също може да участва и в производството на половите хормони и поддържане на репродуктивното здраве. В допълнение, манганът активира ензими, известни като гликолсилтрансерфераза и ксилозилтрансфераза, които са важни при формирането на костите;

- Манганът е от съществено значение за образуване на тироксин - главният хормон на щитовидната жлеза, който гарантира нормалното функциониране на централната нервна система;

- Компонент на металоензимите - манганът има допълнителни функции като съставка на следните металоензими: аргиназа /ензим в черния дроб, отговорен за създаването на карбамид/; глутамин синтетаза; фосфоенолпируват декарбоксилаза / ензим, който участва в метаболизма на кръвната захар/; супероксид дисмитаза / ензим, с антиоксидантно действие/.

Дефицит на манган

Дефицитът на манган е свързан с гадене, повръщане, лош глюкозен толеранс (високи нива на кръвната захар), кожен обрив, загуба на цвят на косата, ниски нива на холестерола, замайване, загуба на слух и нарушена функция на репродуктивната система. Тежкия манганов дефицит при кърмачетата може да доведе до парализа, гърчове, слепота и глухота.

Важно е да се подчертае обаче, че дефицит на манган се среща много рядко при хора и обикновено не развива.

Повечето случаи на манганова токсичност се наблюдават при промишлените работници, които са изложени на манганов прах. Тези работници развиват проблеми, свързани с нервната система, сходни с болестта на Паркинсон.

Института по медицина в Националната академия на науките на САЩ е установил следните допустими горни всмукателни нива (UL) за манган:

- Бебета: не трябва да им се дават манганови добавки

- 1-3 години: 2 милиграма

- 4-8 години: 3 милиграма

- 9-13 години: 6 милиграма

- 14-18 години, в т.ч. бременни и кърмещи жени: 9 милиграма

- Над 19 години, в т.ч. бременни и кърмещи жени: 11 милиграма

Значителни количества манган могат да бъдат загубени при преработката на храни, особено при смилането на пълнозърнести култури за производство на брашно или при готвене на бобови култури.

Както и цинка, манганът е минерал, който може да се отделя в значително количество чрез потта и индивиди, които минават през периоди на прекомерно изпотяване, могат да бъдат с повишен риск от дефицит на манган. Също така хора с хронични заболявания на черния дроб и жлъчния мехур могат да се нуждаят от по-голямо количество манган.

Действието на оралните контрацептиви и антиациди (например, Tums) може да се повлияе от усвояването на манган.

Предозиране с манган

Ако се приемат твърде големи количества манган, той се задържа в костите и става причина за развитието на т.нар. "манганов рахит", но само при животните. При хората за щастие това състояние не е наблюдавано, но честото предозиране може да причини недостатъчен синтез на холестерол, а в някои случаи - отоци и дерматити.

Ползи от манган

Манганът може да играе важна роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: алергия, астма, диабет, епилепсия, заболяване на сърцето, множествена склероза, остеопороза, пременструален синдром, ревматоиден артрит, шизофрения, напрежение и др. В полето на полезните му действия се включват отстраняването на умората, ускоряване на мускулните рефлекси и предотвратяване на остеопорозата.

Манганът ускорява заздравяването на хрущялните тъкани, което го прави жизнено важен елемент в диетата на хора, които имат ставни проблеми. Тъй като манганът има пряко участие във функциите на централната нервна система, той намалява нервното раздразнение и усилва паметта.

Храни богати на манган

Отличен източник на манган са: синап, къдраво зеле, малини, ананас, марули, спанак, ряпа, кленов сироп, меласа, чесън, грозде, летни тикви, ягоди, овес, зелен фасул, кафяв ориз, боб, канела, мащерка, мента и куркума. В орехите, чая и кафето също има завидни количества манган.

Много добри източници на манган са: праз, тофу, броколи, цвекло и пълнозърнеста пшеница.

Добри източници на манган са: краставици, фъстъци, просо, ечемик, смокини, банани, киви, моркови и черен боб.

Като хранителна добавка, манганът се среща в комплекс с сулфат, хлорид, пиколинат, глюконат и аминокиселини.[
научи повече...]



43.При диабет с нефрит и повишена урея:стръкове жаблек 100г.жълт кантарион и бреза-листа по 30 г.,пчелник,боровинки плодово мечо грозде,цариче,ленено семе,корени от бял оман и миши уши стръкове по 20 г.В 400 мл. гореща вода се поставя 1 с.л. от сместа,ври 1 мин. и кисне 6-8 ч.Пие се 3 пъти дневно 30 мин. преди ядене в продължение на 2-3 месеца.д-р А.Челебиев/В-к "ЗН"бр.4-98 год.

44.Страдах от захарна болест и след редовно прилагане на билката Котешка стъпка по указания на д-р Чардаклиев от Пазарджик здравето ми беше обнадеждаващо.Събо Богоев с.Смилец,Пловдивско./Изрезка от вестник в дн.•4/

45.При хипергликемия болният да изпие 1-2 чаши вода с разтворена в нея 1 ч.л. сода за хляб.При хипогликемия болният да вземе 1-2 ч.л. захар.Д-р А.Талаков.Изрезка от вестник д.•4/
48. Препоръка за диабетиците:употребявайте плодове съдържащи до 10% въглехидрати/лимони,грейпфурти,малини,трънки,шипки, джанки,тикви,диня,всички зелени и кисели плодове,,компоти от ягоди,малини,ябълки,дюли,компотите трябва да са без захар.Препоръчва се чай от ягодови,малинови и къпинови листа,от кисели диви плодове-трънки ,шипки,листа от бяла черница,липов цвят.В ограничено количество се разрешава -зеле,карфиол,моркови,ряпа,червено цвекло,грах,картофи,фасул,леща,ориз,краве масло,маргарин,мариновани туршии,растителни масла,агнешко,телешко,птиче,прясна риба.Забранени са мушмули,фурми,стафиди,смокини,круши,сини сливи,сладки ябълки,
захарно цвекло,сокове и нектари с захар,свинска мас,солена сланина,говежда и овча лой,солена риба,гъша мас,гроздова захар,пчелен мед,конфитюри,мармалади с захар,торти, пасти ,кремове и др.,всички изделия от бяло брашно.Здравка Брайнова /В-к"Тр.Възраст"бр.24-2002г

46.Пиесе сок от праз лук-по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
-Сутрин на гладно да се изяждат 5 ореха.
-Прави се смес от по 100 г.стръковецариче,жаблек и камшик,по 60 г.листа коприва,черница и стръкове глухарче,по 40 г.бобови шушулки и царевична коса.Две с.л. от сместа врат 10 мин. в 600 мл.вода.Пие се по 100 мл. 4-5 пъти на ден. за 6 месеца..
-Счукват се 2 пакетчета карамфил и се слагат в 750 мл.гроздова ракия.Кисне 5 денонощия,като всеки ден се разклаща.Не се прецежда.Пие се по 1 с.л.с чаша вода сутрин на гладно.
-В 1 литър вода врат 10 мин.10 г. ягодов цвят и 10 г ягодови листа.Изпива се за 24 часа.
-Една с.л. пшенични трици се разбъркват от вечерта с 200 г. кисело мляко и престоява цяла нощ.На сутринта се изяжда на гладно.Кръвната захар спад с 3-4 пункта.
-По 150 г. жаблек,бобови шушулки,черна боровинка,,по 50глухарче,мента,царевична коса.В 600 мл. вряща вода се слагат 2 с.л. от сместа.Ври още 30 мин.на тих огън и кисне 20 мин.Пие се по 80 мл.3 пъти на ден 15 мин.преди ядене или 30 мин. след ядене.
-Една с.л.счукани шипки врат 10 мин.в 250 мл.вода.Прави се 3 пъти на ден и се изпива на веднъж .
-Да се взема по четвърт ч.л.дневно канела с чаша кисело мляко или посолена върху филийка хляб.
-В продължение н 1 месец всяка вечер се накисват в 1000 мл. вода 6 чушки бамя.На сутринта водата се изпива бавно на глътки.
-30 борови връхчета врат на тих огън в 1 л.вода докато остане наполовина.прецежда се и се пие по 1 с.л.само сутрин преди ядене.
-Приготвя се отвара от 2 с.л. кисел трън в 500 мл. вода.Ври 5 мин.,кисне 15 мин.Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.
-Прави се кафе от печена и смляна леблебия-1 ч.л. за една кафена чашка.Подслажда се с захарин или друг подсладител и се пие сутрин на гладно.
-Плодовете на дивата ябълка киселица също понижа ват кръвната захар.Консумират се печени или на компот.
-Смесват се равни количества бобови шушулки,листа от къпина ,листа от черна боровинка и листа от коприва.Една с.л. от дрогата се запарва в 400 мл. вода.Изпива се бавно на глътки приз целият ден.
-Да се консумира всеки ден по 200 г. извара.Тя спомага за спадането на кръвната захар.
-Антидиабетичното действие на меда се дължи на фруктозата.На диабетиците се препоръчва акациев,лавандулов,детелинов и др. видове мед.Взема се по 10-20 г. три пъти дневно преди ядене./дозата е в зависимост от количеството захар в кръвта/Заедно с мед се взема и пчелно млечице/натурално/по 100 мг. дневно сутрин и вечер по 50 мг.
-Две с.л. ситно нарязани стръкове жаблек се заливат с 600 мл.вряща вода и ври 3 мин.Пие се по 80 мл. 6 пъти дневно 15 мин.преди или 30 мин след ядене.
-10 костилки от маслини и 10 листа индрише с дръжките се варят в 1 л. вода,докато остане на половина.Пие се на глътки презцелият ден 45 дни.
-Слънчогледова пита без семките се вари 10 мин.в 1 л вода и кисне до изстиване.Пие се по 50 мл.3 пъти дневно преди ядене.
-При лека форма на диабет много добър ефект има запарка от листа от бяла черница.10 свежи листа се заливат с 1 л. вряла вода и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.
-При диабет се препоръчва сутрин 1 час преди закуска да се сдъвчат и гълтат 3 свежи или 6 сухи листа от индрише. /цялата точка е от библиотека"Трета възраст"Билков лечебник на Фанка Стайкова от •93 до100/

47.Най-добрата билкова комбинация:може де се доверите на следната билкова комбинация:жаблек/стърк,черница/листа/,щапиче /стърк/по 60 г.,коприва/листа/-50 г.,фасул/шушулки/,глухарче/корени/по 40 г.,черна боровинка/лист/-30 г.Начин на употреба:Две с.л.от билковата смес се варят в 600 мл.вода 5 мин.,кисне 1 час и се пие по 100 мл.преди ядене./В-к"Доктор"бр.36-2002 год./

48.Алкохол и диабет.Открити са нови изненадващи зависимости между алкохола и диабета.Алкохола намалява количеството на глюкоза в кръвта на диабетно болни./от сп."Сайънснюз"САЩ/В-к"Зн"бр.3 2002 год./

49.Никотинамида защитава подстомашната жлеза и подобрява способността и да изработва инсулин./В-к"Д-р"бр.45-2002 г.

50.Вит.В-6/пиродоксин/помага за регулирането на нивото на захарта в организма изхвърляйки излишната вода от тялото. /В-к"Д-р"бр.45-2002 год./

51.С костилки от маслини се понижава захарта.Сто костилки от маслини се счукват на дребно и се заливат с 1 л. вода и се варят докато водата остане 500 мл..Прецежда се и се пие по 50 мл. 3 пъти на ден половин час преди хранене в продължение на 30 дни. /В-к"Д-р"бр.47-2002 год./

52.Лук,чесън,праз помагат при диабет.Кромид лук 1 глава обелен се нарязва на ситно и се поставя в чаша вода да кисне 12 часа след което водата се изпива.Силно понижава кръвната захар.Чесън.В половин килограм кисело мляко вечер се поставя 1 глава обелен и счукан ситно чесън.Сместа престоява цяла нощ и на сутринта се изяжда без хляб на гладен стомах.Това се прави 6 дни поред след което се почива 3 дни.Общата продължителност на това лечение е 18 дни с две почивки от по 3 дни./В-к"Д-Р.Бр."/-с.5-2002 год./

53.Шапичето понижава кръвната захар.Използва се цялото растение с корените.Около 2 с.л.от билката се заливат с 500 мл. вряла вода и кисне 1 час.Пие се по 1 вин.чаша 3 пъти на ден преди ядене./в-к "Д-р"бр.487-стр.5-2002 год./

54.Рецепта от руската народна медицина:първата рецепта при тежка форма на диабет.Вземат се 1 чаена лъжичка ситно нарязани листа от черница се запарват в 1 чаша вряла вода,престоява 30 мин. и се прецежда.Пие се по 1/3 чаша 3 пъти на ден.Съдържащите се в листата на черницата микроелементи понижават съдържанието на кръвна захар.Втората рецепта е за болни от диабет тип-2-неинсулинозависим.При нея 60 листа от черница събрани през май-юни се заливат с 500 мл. вряла вода.Отварата престоява 20 мин. и се приема 1/2 чаша 3-4 пъти дневно.Много е полезно да се ядът и плодовете на черницата./В-к"Д-р" бр.49-2002 год./

55.Две с.л. жаблек се заливат с 500 мл. вряща водаи киснат 2 часа.Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. /В-к"Д-р"бр.50-стр.20-2002 год.Една ефикасна и лесноприложима рецепта: Един корен от магданоз се измива добре и се настъргва, а листата се нарязват на дребно и се смесва с 1 чаша кисело мляко.Приема се всяка вечер преди лягане./В-к"Д-р"бр.50-стр.20-2002 год./

56.Семена от коприва срещу диабет.Копривата е използвана от народа билка срещу съхнене на устата ,непрестанна жажда и често уриниране.Две с.л. семена от коприва се слагат в 1 кофичка кисело мляко и се разбърква и се изяжда 3 пъти след хранене за 1 ден.Лечението продължава до снемане и закрепване на нивото на захарта в кръвта./В-к"Здр. в-к за пенсионера"бр.9-2002 год./

57.Лекарство за диабет на нов принцип.То потиска ензими, които помагат за усвояване на глюкозата в тънките черва и постъпването и в кръвта .то е инхибитор.Нарича се акарбоза и е разрешено з продажба у нас с търговското имеГлюкоБай.То понижава умерено нивото н кръвната захар в кръвта и подходящо за диабет тип 2.Нежелани действия от него са метеоризъм,диария,коремни болки./В-к"Здр.в-к за пенсионера/бр.10-2002 год./

58.Рецепти след одобрение на лекуващият лекар -стърковежаблек,бобови шушулки,листа от черна боровинка,корени от глухарче и стръкове от глухарче от всичките по 25 г.Една ч.л. от сместа се вари 5-10 мин. в 1ч.ч.вода.Изпива се преди ядене по 1 ч.ч.
-бобови шушулки ,листа от черна боровинка,стръкове жаблек и стръкове трицветна теменуга от всичките по 25 г.Една чаена лъжичка от сместа се залива с 1 ч.ч. вряща вода и се вари от 5-10 мин.Пие се преди хранене по 1 ч.ч.
-Бобови шушулки и стръкове коприва по 10 г.,листа от бяла бреза 20 г.листа от черна боровинка 60 г.Една чаена лъжичка от сместа се вари в 1 ч.ч. 5-10 мин. и се пие преди ядене по 1 ч.ч.
-бобови шушулки и стръкове от шапиче по 25 г.,листа от черна боровинка 50 г.Една ч.л. от сместа се вари 5-10 мин в 1 ч.ч.вода.Пие се преди всяко хранене по 1 ч.ч..Цялата точка е от кн.•52-стр.27.

59.Цариче 80 г.,жаблек,листа от черница,листа от боровинки и къпини и шушулки от зелен боб по 60 г.,листа от коприва и индрише по 50 г.Две с.л. от сместа се вари в 500мл. вода в продължение на 5 мин. изпива се за 1 ден.
-100 костилки от маслини се счукват и се варят в 2л.вода 30 минути.Прибавят се 20 листа ситно нарязани индрише и се вари още 10 мин.Пие се 3 пъти дневно по 40 мл. половин час преди ядене или 2 часа след ядене.
-200-300 зърна от сурова цветна бакла се стриват на прах и се взема 3 пъти дневно по 1ч.л с вода преди ядене.
-Зеленчуци които намаляват кръвната захар са:кромид лук,чесън,праз,лозови листа,зелен фасул,зеле./В-к"Втора младост"б-1-2003г.

60.При възрастов диабет.:В 600 мл. вряла вода се сипват 2 с.л.листа черна боровинка,по 1 с.л.стръкове златна пръчка,листа къпина,листа коприва и стръкове жаблек.Кисне 2 часа и се пие по 150 мл.3 пъти дневно 15 мин. преди ядене.След билковото лекарство само сутрин да се пие по 20 г. сок от лимон разреден с малко вода.Да не се консумират захарни изделия,да не се пие бира и спиртни напитки.Константин Бакалов -билкар г. Петрич./В-к"Л"бр. 5-2001 г./

61.Ефективно хранене при диабет от втори тип.Понижават кръвната захар чесънът,лукът,магданоза,кориандъра,канелата,чаят от тилчец/замбун/(Trigonellafoenum-graecum).На второ място по значение са храните богати на хром/необходим за отделянето на инсулин/- броколи/1 порция осигурява 1/4 от необходимото дневно количество/гъби,пълнозърнести храни,ядки и бирена мая.Ядене на мазна риба-сьомга,тон,скумрия и херинга.Морковите имат същият "гликемичен ефект"както шоколада.Опасни са печените картофи,пъщарнак,морковите,варени зърненихрани,бяло брашно,бисквити,пъпеш,стафиди,сушени кайсии./В-к"Л"-37,38,39-2001 г./

62.Жаблекът понижава кръвната захар при захарна болест у възрастните хора.Спомага за рециклиране на клетките на панкреаса,намалява съсирваемостта на кръвта.Употреба:около 2 с.л. от билкатасе запарват с 500 мл. вряща вода за 60 мин. и като изстине се пие пo 1 винена чаша преди ядене 4 пъти на ден.Билката се препоръчва за приготвяне на лечебен чай при диабет.Л.Николов маг.фарм.
-индришето също се използва при диабет:вземат се 10-15 листа от индрише и се заливат с 1 л. вряща вода и ври докато остане наполовина.Пие се по 1 кафяна чашка сутрин на гладно.Проф.д-рД.Димитров. /В-к"Зн"бр.48-02 г./

Източник: http://indigota.com/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227914
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031