Постинг
24.02.2016 19:53 -
Лечение на Диабет (захарна болест) - 3ч.
По метода на Луй Тюрен диабета е свързан с липсата на ел. Манган. На всяка болест отговаря определен елемент от 44-те метала в човешкото тяло.
Манганът е минерал, който участва в много ензимни системи в организма. Той се съдържа в много природни източници, но се появява само в много малки количества в човешките тъкани. Човешкото тяло съдържа общо 15-20 милиграма манган, повечето от които се намират в костите, а останалата част - в бъбреците, черния дроб, панкреаса, хипофизата и надбъбречните жлези.
Функции на манган
- Активизиране на ензимите. Манганът активира ензимите, отговорни за усвояване на някои основни хранителни вещества, включително и биотин, тиамин, аскорбинова киселина и холин. Той е катализатор за синтеза на мастни киселини и холестерол, улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите, а също може да участва и в производството на половите хормони и поддържане на репродуктивното здраве. В допълнение, манганът активира ензими, известни като гликолсилтрансерфераза и ксилозилтрансфераза, които са важни при формирането на костите;
- Манганът е от съществено значение за образуване на тироксин - главният хормон на щитовидната жлеза, който гарантира нормалното функциониране на централната нервна система;
- Компонент на металоензимите - манганът има допълнителни функции като съставка на следните металоензими: аргиназа /ензим в черния дроб, отговорен за създаването на карбамид/; глутамин синтетаза; фосфоенолпируват декарбоксилаза / ензим, който участва в метаболизма на кръвната захар/; супероксид дисмитаза / ензим, с антиоксидантно действие/.
Дефицит на манган
Дефицитът на манган е свързан с гадене, повръщане, лош глюкозен толеранс (високи нива на кръвната захар), кожен обрив, загуба на цвят на косата, ниски нива на холестерола, замайване, загуба на слух и нарушена функция на репродуктивната система. Тежкия манганов дефицит при кърмачетата може да доведе до парализа, гърчове, слепота и глухота.
Важно е да се подчертае обаче, че дефицит на манган се среща много рядко при хора и обикновено не развива.
Повечето случаи на манганова токсичност се наблюдават при промишлените работници, които са изложени на манганов прах. Тези работници развиват проблеми, свързани с нервната система, сходни с болестта на Паркинсон.
Института по медицина в Националната академия на науките на САЩ е установил следните допустими горни всмукателни нива (UL) за манган:
- Бебета: не трябва да им се дават манганови добавки
- 1-3 години: 2 милиграма
- 4-8 години: 3 милиграма
- 9-13 години: 6 милиграма
- 14-18 години, в т.ч. бременни и кърмещи жени: 9 милиграма
- Над 19 години, в т.ч. бременни и кърмещи жени: 11 милиграма
Значителни количества манган могат да бъдат загубени при преработката на храни, особено при смилането на пълнозърнести култури за производство на брашно или при готвене на бобови култури.
Както и цинка, манганът е минерал, който може да се отделя в значително количество чрез потта и индивиди, които минават през периоди на прекомерно изпотяване, могат да бъдат с повишен риск от дефицит на манган. Също така хора с хронични заболявания на черния дроб и жлъчния мехур могат да се нуждаят от по-голямо количество манган.
Действието на оралните контрацептиви и антиациди (например, Tums) може да се повлияе от усвояването на манган.
Предозиране с манган
Ако се приемат твърде големи количества манган, той се задържа в костите и става причина за развитието на т.нар. "манганов рахит", но само при животните. При хората за щастие това състояние не е наблюдавано, но честото предозиране може да причини недостатъчен синтез на холестерол, а в някои случаи - отоци и дерматити.
Ползи от манган
Манганът може да играе важна роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: алергия, астма, диабет, епилепсия, заболяване на сърцето, множествена склероза, остеопороза, пременструален синдром, ревматоиден артрит, шизофрения, напрежение и др. В полето на полезните му действия се включват отстраняването на умората, ускоряване на мускулните рефлекси и предотвратяване на остеопорозата.
Манганът ускорява заздравяването на хрущялните тъкани, което го прави жизнено важен елемент в диетата на хора, които имат ставни проблеми. Тъй като манганът има пряко участие във функциите на централната нервна система, той намалява нервното раздразнение и усилва паметта.
Храни богати на манган
Отличен източник на манган са: синап, къдраво зеле, малини, ананас, марули, спанак, ряпа, кленов сироп, меласа, чесън, грозде, летни тикви, ягоди, овес, зелен фасул, кафяв ориз, боб, канела, мащерка, мента и куркума. В орехите, чая и кафето също има завидни количества манган.
Много добри източници на манган са: праз, тофу, броколи, цвекло и пълнозърнеста пшеница.
Добри източници на манган са: краставици, фъстъци, просо, ечемик, смокини, банани, киви, моркови и черен боб.
Като хранителна добавка, манганът се среща в комплекс с сулфат, хлорид, пиколинат, глюконат и аминокиселини.[научи повече...]
43.При диабет с нефрит и повишена урея:стръкове жаблек 100г.жълт кантарион и бреза-листа по 30 г.,пчелник,боровинки плодово мечо грозде,цариче,ленено семе,корени от бял оман и миши уши стръкове по 20 г.В 400 мл. гореща вода се поставя 1 с.л. от сместа,ври 1 мин. и кисне 6-8 ч.Пие се 3 пъти дневно 30 мин. преди ядене в продължение на 2-3 месеца.д-р А.Челебиев/В-к "ЗН"бр.4-98 год.
44.Страдах от захарна болест и след редовно прилагане на билката Котешка стъпка по указания на д-р Чардаклиев от Пазарджик здравето ми беше обнадеждаващо.Събо Богоев с.Смилец,Пловдивско./Изрезка от вестник в дн.•4/
45.При хипергликемия болният да изпие 1-2 чаши вода с разтворена в нея 1 ч.л. сода за хляб.При хипогликемия болният да вземе 1-2 ч.л. захар.Д-р А.Талаков.Изрезка от вестник д.•4/
48. Препоръка за диабетиците:употребявайте плодове съдържащи до 10% въглехидрати/лимони,грейпфурти,малини,трънки,шипки, джанки,тикви,диня,всички зелени и кисели плодове,,компоти от ягоди,малини,ябълки,дюли,компотите трябва да са без захар.Препоръчва се чай от ягодови,малинови и къпинови листа,от кисели диви плодове-трънки ,шипки,листа от бяла черница,липов цвят.В ограничено количество се разрешава -зеле,карфиол,моркови,ряпа,червено цвекло,грах,картофи,фасул,леща,ориз,краве масло,маргарин,мариновани туршии,растителни масла,агнешко,телешко,птиче,прясна риба.Забранени са мушмули,фурми,стафиди,смокини,круши,сини сливи,сладки ябълки,
захарно цвекло,сокове и нектари с захар,свинска мас,солена сланина,говежда и овча лой,солена риба,гъша мас,гроздова захар,пчелен мед,конфитюри,мармалади с захар,торти, пасти ,кремове и др.,всички изделия от бяло брашно.Здравка Брайнова /В-к"Тр.Възраст"бр.24-2002г
46.Пиесе сок от праз лук-по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
-Сутрин на гладно да се изяждат 5 ореха.
-Прави се смес от по 100 г.стръковецариче,жаблек и камшик,по 60 г.листа коприва,черница и стръкове глухарче,по 40 г.бобови шушулки и царевична коса.Две с.л. от сместа врат 10 мин. в 600 мл.вода.Пие се по 100 мл. 4-5 пъти на ден. за 6 месеца..
-Счукват се 2 пакетчета карамфил и се слагат в 750 мл.гроздова ракия.Кисне 5 денонощия,като всеки ден се разклаща.Не се прецежда.Пие се по 1 с.л.с чаша вода сутрин на гладно.
-В 1 литър вода врат 10 мин.10 г. ягодов цвят и 10 г ягодови листа.Изпива се за 24 часа.
-Една с.л. пшенични трици се разбъркват от вечерта с 200 г. кисело мляко и престоява цяла нощ.На сутринта се изяжда на гладно.Кръвната захар спад с 3-4 пункта.
-По 150 г. жаблек,бобови шушулки,черна боровинка,,по 50глухарче,мента,царевична коса.В 600 мл. вряща вода се слагат 2 с.л. от сместа.Ври още 30 мин.на тих огън и кисне 20 мин.Пие се по 80 мл.3 пъти на ден 15 мин.преди ядене или 30 мин. след ядене.
-Една с.л.счукани шипки врат 10 мин.в 250 мл.вода.Прави се 3 пъти на ден и се изпива на веднъж .
-Да се взема по четвърт ч.л.дневно канела с чаша кисело мляко или посолена върху филийка хляб.
-В продължение н 1 месец всяка вечер се накисват в 1000 мл. вода 6 чушки бамя.На сутринта водата се изпива бавно на глътки.
-30 борови връхчета врат на тих огън в 1 л.вода докато остане наполовина.прецежда се и се пие по 1 с.л.само сутрин преди ядене.
-Приготвя се отвара от 2 с.л. кисел трън в 500 мл. вода.Ври 5 мин.,кисне 15 мин.Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.
-Прави се кафе от печена и смляна леблебия-1 ч.л. за една кафена чашка.Подслажда се с захарин или друг подсладител и се пие сутрин на гладно.
-Плодовете на дивата ябълка киселица също понижа ват кръвната захар.Консумират се печени или на компот.
-Смесват се равни количества бобови шушулки,листа от къпина ,листа от черна боровинка и листа от коприва.Една с.л. от дрогата се запарва в 400 мл. вода.Изпива се бавно на глътки приз целият ден.
-Да се консумира всеки ден по 200 г. извара.Тя спомага за спадането на кръвната захар.
-Антидиабетичното действие на меда се дължи на фруктозата.На диабетиците се препоръчва акациев,лавандулов,детелинов и др. видове мед.Взема се по 10-20 г. три пъти дневно преди ядене./дозата е в зависимост от количеството захар в кръвта/Заедно с мед се взема и пчелно млечице/натурално/по 100 мг. дневно сутрин и вечер по 50 мг.
-Две с.л. ситно нарязани стръкове жаблек се заливат с 600 мл.вряща вода и ври 3 мин.Пие се по 80 мл. 6 пъти дневно 15 мин.преди или 30 мин след ядене.
-10 костилки от маслини и 10 листа индрише с дръжките се варят в 1 л. вода,докато остане на половина.Пие се на глътки презцелият ден 45 дни.
-Слънчогледова пита без семките се вари 10 мин.в 1 л вода и кисне до изстиване.Пие се по 50 мл.3 пъти дневно преди ядене.
-При лека форма на диабет много добър ефект има запарка от листа от бяла черница.10 свежи листа се заливат с 1 л. вряла вода и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.
-При диабет се препоръчва сутрин 1 час преди закуска да се сдъвчат и гълтат 3 свежи или 6 сухи листа от индрише. /цялата точка е от библиотека"Трета възраст"Билков лечебник на Фанка Стайкова от •93 до100/
47.Най-добрата билкова комбинация:може де се доверите на следната билкова комбинация:жаблек/стърк,черница/листа/,щапиче /стърк/по 60 г.,коприва/листа/-50 г.,фасул/шушулки/,глухарче/корени/по 40 г.,черна боровинка/лист/-30 г.Начин на употреба:Две с.л.от билковата смес се варят в 600 мл.вода 5 мин.,кисне 1 час и се пие по 100 мл.преди ядене./В-к"Доктор"бр.36-2002 год./
48.Алкохол и диабет.Открити са нови изненадващи зависимости между алкохола и диабета.Алкохола намалява количеството на глюкоза в кръвта на диабетно болни./от сп."Сайънснюз"САЩ/В-к"Зн"бр.3 2002 год./
49.Никотинамида защитава подстомашната жлеза и подобрява способността и да изработва инсулин./В-к"Д-р"бр.45-2002 г.
50.Вит.В-6/пиродоксин/помага за регулирането на нивото на захарта в организма изхвърляйки излишната вода от тялото. /В-к"Д-р"бр.45-2002 год./
51.С костилки от маслини се понижава захарта.Сто костилки от маслини се счукват на дребно и се заливат с 1 л. вода и се варят докато водата остане 500 мл..Прецежда се и се пие по 50 мл. 3 пъти на ден половин час преди хранене в продължение на 30 дни. /В-к"Д-р"бр.47-2002 год./
52.Лук,чесън,праз помагат при диабет.Кромид лук 1 глава обелен се нарязва на ситно и се поставя в чаша вода да кисне 12 часа след което водата се изпива.Силно понижава кръвната захар.Чесън.В половин килограм кисело мляко вечер се поставя 1 глава обелен и счукан ситно чесън.Сместа престоява цяла нощ и на сутринта се изяжда без хляб на гладен стомах.Това се прави 6 дни поред след което се почива 3 дни.Общата продължителност на това лечение е 18 дни с две почивки от по 3 дни./В-к"Д-Р.Бр."/-с.5-2002 год./
53.Шапичето понижава кръвната захар.Използва се цялото растение с корените.Около 2 с.л.от билката се заливат с 500 мл. вряла вода и кисне 1 час.Пие се по 1 вин.чаша 3 пъти на ден преди ядене./в-к "Д-р"бр.487-стр.5-2002 год./
54.Рецепта от руската народна медицина:първата рецепта при тежка форма на диабет.Вземат се 1 чаена лъжичка ситно нарязани листа от черница се запарват в 1 чаша вряла вода,престоява 30 мин. и се прецежда.Пие се по 1/3 чаша 3 пъти на ден.Съдържащите се в листата на черницата микроелементи понижават съдържанието на кръвна захар.Втората рецепта е за болни от диабет тип-2-неинсулинозависим.При нея 60 листа от черница събрани през май-юни се заливат с 500 мл. вряла вода.Отварата престоява 20 мин. и се приема 1/2 чаша 3-4 пъти дневно.Много е полезно да се ядът и плодовете на черницата./В-к"Д-р" бр.49-2002 год./
55.Две с.л. жаблек се заливат с 500 мл. вряща водаи киснат 2 часа.Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. /В-к"Д-р"бр.50-стр.20-2002 год.Една ефикасна и лесноприложима рецепта: Един корен от магданоз се измива добре и се настъргва, а листата се нарязват на дребно и се смесва с 1 чаша кисело мляко.Приема се всяка вечер преди лягане./В-к"Д-р"бр.50-стр.20-2002 год./
56.Семена от коприва срещу диабет.Копривата е използвана от народа билка срещу съхнене на устата ,непрестанна жажда и често уриниране.Две с.л. семена от коприва се слагат в 1 кофичка кисело мляко и се разбърква и се изяжда 3 пъти след хранене за 1 ден.Лечението продължава до снемане и закрепване на нивото на захарта в кръвта./В-к"Здр. в-к за пенсионера"бр.9-2002 год./
57.Лекарство за диабет на нов принцип.То потиска ензими, които помагат за усвояване на глюкозата в тънките черва и постъпването и в кръвта .то е инхибитор.Нарича се акарбоза и е разрешено з продажба у нас с търговското имеГлюкоБай.То понижава умерено нивото н кръвната захар в кръвта и подходящо за диабет тип 2.Нежелани действия от него са метеоризъм,диария,коремни болки./В-к"Здр.в-к за пенсионера/бр.10-2002 год./
58.Рецепти след одобрение на лекуващият лекар -стърковежаблек,бобови шушулки,листа от черна боровинка,корени от глухарче и стръкове от глухарче от всичките по 25 г.Една ч.л. от сместа се вари 5-10 мин. в 1ч.ч.вода.Изпива се преди ядене по 1 ч.ч.
-бобови шушулки ,листа от черна боровинка,стръкове жаблек и стръкове трицветна теменуга от всичките по 25 г.Една чаена лъжичка от сместа се залива с 1 ч.ч. вряща вода и се вари от 5-10 мин.Пие се преди хранене по 1 ч.ч.
-Бобови шушулки и стръкове коприва по 10 г.,листа от бяла бреза 20 г.листа от черна боровинка 60 г.Една чаена лъжичка от сместа се вари в 1 ч.ч. 5-10 мин. и се пие преди ядене по 1 ч.ч.
-бобови шушулки и стръкове от шапиче по 25 г.,листа от черна боровинка 50 г.Една ч.л. от сместа се вари 5-10 мин в 1 ч.ч.вода.Пие се преди всяко хранене по 1 ч.ч..Цялата точка е от кн.•52-стр.27.
59.Цариче 80 г.,жаблек,листа от черница,листа от боровинки и къпини и шушулки от зелен боб по 60 г.,листа от коприва и индрише по 50 г.Две с.л. от сместа се вари в 500мл. вода в продължение на 5 мин. изпива се за 1 ден.
-100 костилки от маслини се счукват и се варят в 2л.вода 30 минути.Прибавят се 20 листа ситно нарязани индрише и се вари още 10 мин.Пие се 3 пъти дневно по 40 мл. половин час преди ядене или 2 часа след ядене.
-200-300 зърна от сурова цветна бакла се стриват на прах и се взема 3 пъти дневно по 1ч.л с вода преди ядене.
-Зеленчуци които намаляват кръвната захар са:кромид лук,чесън,праз,лозови листа,зелен фасул,зеле./В-к"Втора младост"б-1-2003г.
60.При възрастов диабет.:В 600 мл. вряла вода се сипват 2 с.л.листа черна боровинка,по 1 с.л.стръкове златна пръчка,листа къпина,листа коприва и стръкове жаблек.Кисне 2 часа и се пие по 150 мл.3 пъти дневно 15 мин. преди ядене.След билковото лекарство само сутрин да се пие по 20 г. сок от лимон разреден с малко вода.Да не се консумират захарни изделия,да не се пие бира и спиртни напитки.Константин Бакалов -билкар г. Петрич./В-к"Л"бр. 5-2001 г./
61.Ефективно хранене при диабет от втори тип.Понижават кръвната захар чесънът,лукът,магданоза,кориандъра,канелата,чаят от тилчец/замбун/(Trigonellafoenum-graecum).На второ място по значение са храните богати на хром/необходим за отделянето на инсулин/- броколи/1 порция осигурява 1/4 от необходимото дневно количество/гъби,пълнозърнести храни,ядки и бирена мая.Ядене на мазна риба-сьомга,тон,скумрия и херинга.Морковите имат същият "гликемичен ефект"както шоколада.Опасни са печените картофи,пъщарнак,морковите,варени зърненихрани,бяло брашно,бисквити,пъпеш,стафиди,сушени кайсии./В-к"Л"-37,38,39-2001 г./
62.Жаблекът понижава кръвната захар при захарна болест у възрастните хора.Спомага за рециклиране на клетките на панкреаса,намалява съсирваемостта на кръвта.Употреба:около 2 с.л. от билкатасе запарват с 500 мл. вряща вода за 60 мин. и като изстине се пие пo 1 винена чаша преди ядене 4 пъти на ден.Билката се препоръчва за приготвяне на лечебен чай при диабет.Л.Николов маг.фарм.
-индришето също се използва при диабет:вземат се 10-15 листа от индрише и се заливат с 1 л. вряща вода и ври докато остане наполовина.Пие се по 1 кафяна чашка сутрин на гладно.Проф.д-рД.Димитров. /В-к"Зн"бр.48-02 г./
Източник: http://indigota.com/
Манганът е минерал, който участва в много ензимни системи в организма. Той се съдържа в много природни източници, но се появява само в много малки количества в човешките тъкани. Човешкото тяло съдържа общо 15-20 милиграма манган, повечето от които се намират в костите, а останалата част - в бъбреците, черния дроб, панкреаса, хипофизата и надбъбречните жлези.
Функции на манган
- Активизиране на ензимите. Манганът активира ензимите, отговорни за усвояване на някои основни хранителни вещества, включително и биотин, тиамин, аскорбинова киселина и холин. Той е катализатор за синтеза на мастни киселини и холестерол, улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите, а също може да участва и в производството на половите хормони и поддържане на репродуктивното здраве. В допълнение, манганът активира ензими, известни като гликолсилтрансерфераза и ксилозилтрансфераза, които са важни при формирането на костите;
- Манганът е от съществено значение за образуване на тироксин - главният хормон на щитовидната жлеза, който гарантира нормалното функциониране на централната нервна система;
- Компонент на металоензимите - манганът има допълнителни функции като съставка на следните металоензими: аргиназа /ензим в черния дроб, отговорен за създаването на карбамид/; глутамин синтетаза; фосфоенолпируват декарбоксилаза / ензим, който участва в метаболизма на кръвната захар/; супероксид дисмитаза / ензим, с антиоксидантно действие/.
Дефицит на манган
Дефицитът на манган е свързан с гадене, повръщане, лош глюкозен толеранс (високи нива на кръвната захар), кожен обрив, загуба на цвят на косата, ниски нива на холестерола, замайване, загуба на слух и нарушена функция на репродуктивната система. Тежкия манганов дефицит при кърмачетата може да доведе до парализа, гърчове, слепота и глухота.
Важно е да се подчертае обаче, че дефицит на манган се среща много рядко при хора и обикновено не развива.
Повечето случаи на манганова токсичност се наблюдават при промишлените работници, които са изложени на манганов прах. Тези работници развиват проблеми, свързани с нервната система, сходни с болестта на Паркинсон.
Института по медицина в Националната академия на науките на САЩ е установил следните допустими горни всмукателни нива (UL) за манган:
- Бебета: не трябва да им се дават манганови добавки
- 1-3 години: 2 милиграма
- 4-8 години: 3 милиграма
- 9-13 години: 6 милиграма
- 14-18 години, в т.ч. бременни и кърмещи жени: 9 милиграма
- Над 19 години, в т.ч. бременни и кърмещи жени: 11 милиграма
Значителни количества манган могат да бъдат загубени при преработката на храни, особено при смилането на пълнозърнести култури за производство на брашно или при готвене на бобови култури.
Както и цинка, манганът е минерал, който може да се отделя в значително количество чрез потта и индивиди, които минават през периоди на прекомерно изпотяване, могат да бъдат с повишен риск от дефицит на манган. Също така хора с хронични заболявания на черния дроб и жлъчния мехур могат да се нуждаят от по-голямо количество манган.
Действието на оралните контрацептиви и антиациди (например, Tums) може да се повлияе от усвояването на манган.
Предозиране с манган
Ако се приемат твърде големи количества манган, той се задържа в костите и става причина за развитието на т.нар. "манганов рахит", но само при животните. При хората за щастие това състояние не е наблюдавано, но честото предозиране може да причини недостатъчен синтез на холестерол, а в някои случаи - отоци и дерматити.
Ползи от манган
Манганът може да играе важна роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: алергия, астма, диабет, епилепсия, заболяване на сърцето, множествена склероза, остеопороза, пременструален синдром, ревматоиден артрит, шизофрения, напрежение и др. В полето на полезните му действия се включват отстраняването на умората, ускоряване на мускулните рефлекси и предотвратяване на остеопорозата.
Манганът ускорява заздравяването на хрущялните тъкани, което го прави жизнено важен елемент в диетата на хора, които имат ставни проблеми. Тъй като манганът има пряко участие във функциите на централната нервна система, той намалява нервното раздразнение и усилва паметта.
Храни богати на манган
Отличен източник на манган са: синап, къдраво зеле, малини, ананас, марули, спанак, ряпа, кленов сироп, меласа, чесън, грозде, летни тикви, ягоди, овес, зелен фасул, кафяв ориз, боб, канела, мащерка, мента и куркума. В орехите, чая и кафето също има завидни количества манган.
Много добри източници на манган са: праз, тофу, броколи, цвекло и пълнозърнеста пшеница.
Добри източници на манган са: краставици, фъстъци, просо, ечемик, смокини, банани, киви, моркови и черен боб.
Като хранителна добавка, манганът се среща в комплекс с сулфат, хлорид, пиколинат, глюконат и аминокиселини.[научи повече...]
43.При диабет с нефрит и повишена урея:стръкове жаблек 100г.жълт кантарион и бреза-листа по 30 г.,пчелник,боровинки плодово мечо грозде,цариче,ленено семе,корени от бял оман и миши уши стръкове по 20 г.В 400 мл. гореща вода се поставя 1 с.л. от сместа,ври 1 мин. и кисне 6-8 ч.Пие се 3 пъти дневно 30 мин. преди ядене в продължение на 2-3 месеца.д-р А.Челебиев/В-к "ЗН"бр.4-98 год.
44.Страдах от захарна болест и след редовно прилагане на билката Котешка стъпка по указания на д-р Чардаклиев от Пазарджик здравето ми беше обнадеждаващо.Събо Богоев с.Смилец,Пловдивско./Изрезка от вестник в дн.•4/
45.При хипергликемия болният да изпие 1-2 чаши вода с разтворена в нея 1 ч.л. сода за хляб.При хипогликемия болният да вземе 1-2 ч.л. захар.Д-р А.Талаков.Изрезка от вестник д.•4/
48. Препоръка за диабетиците:употребявайте плодове съдържащи до 10% въглехидрати/лимони,грейпфурти,малини,трънки,шипки, джанки,тикви,диня,всички зелени и кисели плодове,,компоти от ягоди,малини,ябълки,дюли,компотите трябва да са без захар.Препоръчва се чай от ягодови,малинови и къпинови листа,от кисели диви плодове-трънки ,шипки,листа от бяла черница,липов цвят.В ограничено количество се разрешава -зеле,карфиол,моркови,ряпа,червено цвекло,грах,картофи,фасул,леща,ориз,краве масло,маргарин,мариновани туршии,растителни масла,агнешко,телешко,птиче,прясна риба.Забранени са мушмули,фурми,стафиди,смокини,круши,сини сливи,сладки ябълки,
захарно цвекло,сокове и нектари с захар,свинска мас,солена сланина,говежда и овча лой,солена риба,гъша мас,гроздова захар,пчелен мед,конфитюри,мармалади с захар,торти, пасти ,кремове и др.,всички изделия от бяло брашно.Здравка Брайнова /В-к"Тр.Възраст"бр.24-2002г
46.Пиесе сок от праз лук-по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
-Сутрин на гладно да се изяждат 5 ореха.
-Прави се смес от по 100 г.стръковецариче,жаблек и камшик,по 60 г.листа коприва,черница и стръкове глухарче,по 40 г.бобови шушулки и царевична коса.Две с.л. от сместа врат 10 мин. в 600 мл.вода.Пие се по 100 мл. 4-5 пъти на ден. за 6 месеца..
-Счукват се 2 пакетчета карамфил и се слагат в 750 мл.гроздова ракия.Кисне 5 денонощия,като всеки ден се разклаща.Не се прецежда.Пие се по 1 с.л.с чаша вода сутрин на гладно.
-В 1 литър вода врат 10 мин.10 г. ягодов цвят и 10 г ягодови листа.Изпива се за 24 часа.
-Една с.л. пшенични трици се разбъркват от вечерта с 200 г. кисело мляко и престоява цяла нощ.На сутринта се изяжда на гладно.Кръвната захар спад с 3-4 пункта.
-По 150 г. жаблек,бобови шушулки,черна боровинка,,по 50глухарче,мента,царевична коса.В 600 мл. вряща вода се слагат 2 с.л. от сместа.Ври още 30 мин.на тих огън и кисне 20 мин.Пие се по 80 мл.3 пъти на ден 15 мин.преди ядене или 30 мин. след ядене.
-Една с.л.счукани шипки врат 10 мин.в 250 мл.вода.Прави се 3 пъти на ден и се изпива на веднъж .
-Да се взема по четвърт ч.л.дневно канела с чаша кисело мляко или посолена върху филийка хляб.
-В продължение н 1 месец всяка вечер се накисват в 1000 мл. вода 6 чушки бамя.На сутринта водата се изпива бавно на глътки.
-30 борови връхчета врат на тих огън в 1 л.вода докато остане наполовина.прецежда се и се пие по 1 с.л.само сутрин преди ядене.
-Приготвя се отвара от 2 с.л. кисел трън в 500 мл. вода.Ври 5 мин.,кисне 15 мин.Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.
-Прави се кафе от печена и смляна леблебия-1 ч.л. за една кафена чашка.Подслажда се с захарин или друг подсладител и се пие сутрин на гладно.
-Плодовете на дивата ябълка киселица също понижа ват кръвната захар.Консумират се печени или на компот.
-Смесват се равни количества бобови шушулки,листа от къпина ,листа от черна боровинка и листа от коприва.Една с.л. от дрогата се запарва в 400 мл. вода.Изпива се бавно на глътки приз целият ден.
-Да се консумира всеки ден по 200 г. извара.Тя спомага за спадането на кръвната захар.
-Антидиабетичното действие на меда се дължи на фруктозата.На диабетиците се препоръчва акациев,лавандулов,детелинов и др. видове мед.Взема се по 10-20 г. три пъти дневно преди ядене./дозата е в зависимост от количеството захар в кръвта/Заедно с мед се взема и пчелно млечице/натурално/по 100 мг. дневно сутрин и вечер по 50 мг.
-Две с.л. ситно нарязани стръкове жаблек се заливат с 600 мл.вряща вода и ври 3 мин.Пие се по 80 мл. 6 пъти дневно 15 мин.преди или 30 мин след ядене.
-10 костилки от маслини и 10 листа индрише с дръжките се варят в 1 л. вода,докато остане на половина.Пие се на глътки презцелият ден 45 дни.
-Слънчогледова пита без семките се вари 10 мин.в 1 л вода и кисне до изстиване.Пие се по 50 мл.3 пъти дневно преди ядене.
-При лека форма на диабет много добър ефект има запарка от листа от бяла черница.10 свежи листа се заливат с 1 л. вряла вода и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.
-При диабет се препоръчва сутрин 1 час преди закуска да се сдъвчат и гълтат 3 свежи или 6 сухи листа от индрише. /цялата точка е от библиотека"Трета възраст"Билков лечебник на Фанка Стайкова от •93 до100/
47.Най-добрата билкова комбинация:може де се доверите на следната билкова комбинация:жаблек/стърк,черница/листа/,щапиче /стърк/по 60 г.,коприва/листа/-50 г.,фасул/шушулки/,глухарче/корени/по 40 г.,черна боровинка/лист/-30 г.Начин на употреба:Две с.л.от билковата смес се варят в 600 мл.вода 5 мин.,кисне 1 час и се пие по 100 мл.преди ядене./В-к"Доктор"бр.36-2002 год./
48.Алкохол и диабет.Открити са нови изненадващи зависимости между алкохола и диабета.Алкохола намалява количеството на глюкоза в кръвта на диабетно болни./от сп."Сайънснюз"САЩ/В-к"Зн"бр.3 2002 год./
49.Никотинамида защитава подстомашната жлеза и подобрява способността и да изработва инсулин./В-к"Д-р"бр.45-2002 г.
50.Вит.В-6/пиродоксин/помага за регулирането на нивото на захарта в организма изхвърляйки излишната вода от тялото. /В-к"Д-р"бр.45-2002 год./
51.С костилки от маслини се понижава захарта.Сто костилки от маслини се счукват на дребно и се заливат с 1 л. вода и се варят докато водата остане 500 мл..Прецежда се и се пие по 50 мл. 3 пъти на ден половин час преди хранене в продължение на 30 дни. /В-к"Д-р"бр.47-2002 год./
52.Лук,чесън,праз помагат при диабет.Кромид лук 1 глава обелен се нарязва на ситно и се поставя в чаша вода да кисне 12 часа след което водата се изпива.Силно понижава кръвната захар.Чесън.В половин килограм кисело мляко вечер се поставя 1 глава обелен и счукан ситно чесън.Сместа престоява цяла нощ и на сутринта се изяжда без хляб на гладен стомах.Това се прави 6 дни поред след което се почива 3 дни.Общата продължителност на това лечение е 18 дни с две почивки от по 3 дни./В-к"Д-Р.Бр."/-с.5-2002 год./
53.Шапичето понижава кръвната захар.Използва се цялото растение с корените.Около 2 с.л.от билката се заливат с 500 мл. вряла вода и кисне 1 час.Пие се по 1 вин.чаша 3 пъти на ден преди ядене./в-к "Д-р"бр.487-стр.5-2002 год./
54.Рецепта от руската народна медицина:първата рецепта при тежка форма на диабет.Вземат се 1 чаена лъжичка ситно нарязани листа от черница се запарват в 1 чаша вряла вода,престоява 30 мин. и се прецежда.Пие се по 1/3 чаша 3 пъти на ден.Съдържащите се в листата на черницата микроелементи понижават съдържанието на кръвна захар.Втората рецепта е за болни от диабет тип-2-неинсулинозависим.При нея 60 листа от черница събрани през май-юни се заливат с 500 мл. вряла вода.Отварата престоява 20 мин. и се приема 1/2 чаша 3-4 пъти дневно.Много е полезно да се ядът и плодовете на черницата./В-к"Д-р" бр.49-2002 год./
55.Две с.л. жаблек се заливат с 500 мл. вряща водаи киснат 2 часа.Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. /В-к"Д-р"бр.50-стр.20-2002 год.Една ефикасна и лесноприложима рецепта: Един корен от магданоз се измива добре и се настъргва, а листата се нарязват на дребно и се смесва с 1 чаша кисело мляко.Приема се всяка вечер преди лягане./В-к"Д-р"бр.50-стр.20-2002 год./
56.Семена от коприва срещу диабет.Копривата е използвана от народа билка срещу съхнене на устата ,непрестанна жажда и често уриниране.Две с.л. семена от коприва се слагат в 1 кофичка кисело мляко и се разбърква и се изяжда 3 пъти след хранене за 1 ден.Лечението продължава до снемане и закрепване на нивото на захарта в кръвта./В-к"Здр. в-к за пенсионера"бр.9-2002 год./
57.Лекарство за диабет на нов принцип.То потиска ензими, които помагат за усвояване на глюкозата в тънките черва и постъпването и в кръвта .то е инхибитор.Нарича се акарбоза и е разрешено з продажба у нас с търговското имеГлюкоБай.То понижава умерено нивото н кръвната захар в кръвта и подходящо за диабет тип 2.Нежелани действия от него са метеоризъм,диария,коремни болки./В-к"Здр.в-к за пенсионера/бр.10-2002 год./
58.Рецепти след одобрение на лекуващият лекар -стърковежаблек,бобови шушулки,листа от черна боровинка,корени от глухарче и стръкове от глухарче от всичките по 25 г.Една ч.л. от сместа се вари 5-10 мин. в 1ч.ч.вода.Изпива се преди ядене по 1 ч.ч.
-бобови шушулки ,листа от черна боровинка,стръкове жаблек и стръкове трицветна теменуга от всичките по 25 г.Една чаена лъжичка от сместа се залива с 1 ч.ч. вряща вода и се вари от 5-10 мин.Пие се преди хранене по 1 ч.ч.
-Бобови шушулки и стръкове коприва по 10 г.,листа от бяла бреза 20 г.листа от черна боровинка 60 г.Една чаена лъжичка от сместа се вари в 1 ч.ч. 5-10 мин. и се пие преди ядене по 1 ч.ч.
-бобови шушулки и стръкове от шапиче по 25 г.,листа от черна боровинка 50 г.Една ч.л. от сместа се вари 5-10 мин в 1 ч.ч.вода.Пие се преди всяко хранене по 1 ч.ч..Цялата точка е от кн.•52-стр.27.
59.Цариче 80 г.,жаблек,листа от черница,листа от боровинки и къпини и шушулки от зелен боб по 60 г.,листа от коприва и индрише по 50 г.Две с.л. от сместа се вари в 500мл. вода в продължение на 5 мин. изпива се за 1 ден.
-100 костилки от маслини се счукват и се варят в 2л.вода 30 минути.Прибавят се 20 листа ситно нарязани индрише и се вари още 10 мин.Пие се 3 пъти дневно по 40 мл. половин час преди ядене или 2 часа след ядене.
-200-300 зърна от сурова цветна бакла се стриват на прах и се взема 3 пъти дневно по 1ч.л с вода преди ядене.
-Зеленчуци които намаляват кръвната захар са:кромид лук,чесън,праз,лозови листа,зелен фасул,зеле./В-к"Втора младост"б-1-2003г.
60.При възрастов диабет.:В 600 мл. вряла вода се сипват 2 с.л.листа черна боровинка,по 1 с.л.стръкове златна пръчка,листа къпина,листа коприва и стръкове жаблек.Кисне 2 часа и се пие по 150 мл.3 пъти дневно 15 мин. преди ядене.След билковото лекарство само сутрин да се пие по 20 г. сок от лимон разреден с малко вода.Да не се консумират захарни изделия,да не се пие бира и спиртни напитки.Константин Бакалов -билкар г. Петрич./В-к"Л"бр. 5-2001 г./
61.Ефективно хранене при диабет от втори тип.Понижават кръвната захар чесънът,лукът,магданоза,кориандъра,канелата,чаят от тилчец/замбун/(Trigonellafoenum-graecum).На второ място по значение са храните богати на хром/необходим за отделянето на инсулин/- броколи/1 порция осигурява 1/4 от необходимото дневно количество/гъби,пълнозърнести храни,ядки и бирена мая.Ядене на мазна риба-сьомга,тон,скумрия и херинга.Морковите имат същият "гликемичен ефект"както шоколада.Опасни са печените картофи,пъщарнак,морковите,варени зърненихрани,бяло брашно,бисквити,пъпеш,стафиди,сушени кайсии./В-к"Л"-37,38,39-2001 г./
62.Жаблекът понижава кръвната захар при захарна болест у възрастните хора.Спомага за рециклиране на клетките на панкреаса,намалява съсирваемостта на кръвта.Употреба:около 2 с.л. от билкатасе запарват с 500 мл. вряща вода за 60 мин. и като изстине се пие пo 1 винена чаша преди ядене 4 пъти на ден.Билката се препоръчва за приготвяне на лечебен чай при диабет.Л.Николов маг.фарм.
-индришето също се използва при диабет:вземат се 10-15 листа от индрише и се заливат с 1 л. вряща вода и ври докато остане наполовина.Пие се по 1 кафяна чашка сутрин на гладно.Проф.д-рД.Димитров. /В-к"Зн"бр.48-02 г./
Източник: http://indigota.com/
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. КАТАЛОГ - БИЛКИ
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести