Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2016 19:34 - ЧУВЕН, ДИВ СПАНАК, ДИВА ЛОБОДА, ВЛАШКИ СПАНАК/Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 4337 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.02.2016 19:35



image

 
Чувен: Расте покрай храсталаци, в необработени ниви и пасища. Може да се открие из цялата страна. Растението е известно още с имената: Див спанак, Дива лобода, Влашки спанак.
Използваема част:
Корените на билката. Те се вадят късно през есента или рано на пролет, преди развитието на растението. Корените се почистват, нарязват и нацепват по дължина. След това се сушат в сушилня, при 50 градуса.
Химичен състав:
Коренните съдържат:
сапонини;
смоли;
гликозиди;
флавоноиди;
слузни вещества и др.
Приложение:
при хроничен запек;
хемороиди;
пясък в бъбреците и пикочния мехур;
вътрешни кръвоизливи;
отоци;
циреи;
рани и др.
Действие:
слабително;
противовъзпалително;
укрепващо капилярите;
действа също и пикочогонно.
Начин на употреба:
Около 1 чаена лъжичка сухи корени се вари в 500 мл. вода, в продължение на 10-15 минути. Отварата се прецежда и се пие по 1 кафена чашка, преди ядене 3 пъти на ден.

   image    
Къдрав лапад е широко разпространено многогодишно цъфтящо растение, което се открива край пътища, полета, покрай брегове на водни басейни, в гористи местности и дори на бунища. Растението предпочита основно влажни, богати на хранителни вещества почви. Разпространено е в Европа, Северна и Южна Америка, Нова Зеландия и част от Австралия. В някои страни растението се счита за плевел.

Зрелите растения са червеникаво-кафяви на цвят, със стъбла, които достигат на височина до един метър. Листата са гладки, с отличителни накъдрени краища и водят началото си от разположена в основата на растението розетка. Цветовете и семената се разполагат на гроздове по разклонения на стеблото, като най-големият грозд се разполага на върха на растението. Семената са лъскави и кафяви, затворени в чашките на цветовете, от които се произвеждат. Семената могат да се носят по повърхността на водата, както и да се захващат в козината на животните, което способства за тяхното разпространение. Кореновата система се изгражда от големи, разклонени, жълти на цвят корени.

За медицински цели се използва основно коренът на растението. В кулинарията и като източник на витамин С и желязо, се използват и листата, които се добавят към салати и супи.

Къдрав лапад – Приложение

Растението може да се консумира под формата на листен зеленчук. Тъй като в листата се съдържа оксалова киселина, консумирането им в големи количества може да доведе до образуване на бъбречни камъни. За да се премахне голяма част от оксаловата киселина, при приготвяне на листата е добре те да се варят, с неколкократно подменяне на водата. Добавянето на листата към свежи салати, трябва да става в умерени количества.

Корените на къдрав лапад се изсушават и се използват за приготвяне на чай или се стриват на прах и се приемат под форма на капсули. От корените, по-рядко от листата, може да се приготви тинктура.

Къдрав лапад – Дозировка

При приемане на къдрав лапад под формата на отвара (чай) от корените на растението, препоръчваната доза е около 750 мл. дневно, или три чаши. Отварата се приготвя като 5-10 грама от изсушените корени (1-2 чаени лъжички) се варят в две чаши или 500 мл. вода. Чаят от къдрав лапад има сладко-горчив вкус. Освен под формата на отвара, къдрав лапад може да се приема като тинктура, приготвена от корените на растението. Приема се в дозировка 1-2 мл. (1/4 – Ѕ чаена лъжичка) три пъти на ден.

Когато се приема под готова капсулирана форма екстракт от растението, трябва да се следва дозата, описана върху опаковката. Най-общо дневната доза къдрав лапад варира от един до два грама.

Къдрав лапад може да се прилага и външно, върху рани и кожни раздразнения. Това става като стритият на прах корен се смесва към масло (бадемово, маслиново и др.). и се намазва върху засегнатите участъци.

Къдрав лапад – Състав

В къдрав лапад се откриват витамини А, С, В1, В2, В3, желязо, калций, фосфор, антрахинони (неподин, емодин и други) – вещества, които имат разхлабващо действие, танини, оксалати.

Къдрав лапад – Противопоказания

Къдрав лапад се счита за безопасен за повечето хора, когато се приема в препоръчваните дози. При превишаване на дозата, може да се появят диария, гадене, стомашни болки, повишено уриниране, дразнене на кожата, понижаване на нивата на калий в организма.

Поради наличието на антрахинони в състава на къдрав лапад, той не се препоръчва за прием от бременни жени и кърмачки.

Хора, които са алергични към растението амрозия, могат да проявят алергия и към къдрав лапад.

Къдрав лапад трябва да се избягва от хора с нарушения в кръвосъсирването, тъй като може да засили кръвосъсирването. Билката трябва да се избягва и при хора, страдащи от язва на стомаха или дуоденума, тъй като повишава киселинността на стомашното съдържимо и може да влоши симптомите на заболяването.

Наличието на оксалова киселина в къдрав лапад, го прави неподходящ за приемане от хора, страдащи от камъни в бъбреците, както и от такива, предразположени към образуването им.

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

Римските войски се спасили от жажда благодарение на лапада

Лападът (Rumex Patientia) е многогодишно растение от семейство Лападови, отглежда се като листен зеленчук и е разпространен навсякъде в Европа. Историята на лапада датира от античността, когато чрез него римските войски открили спасение от жаждата по време на военен поход. Още в онези времена самият Вергилий обявил ползите от това растение и заявил, че трябва да се отглежда във всеки дом, а Хораций открил приложението му като слабително средство.

Ацтеките дали наименование на лапада, свързано с мястото където расте – около потоците. Наричали го „Atlinan” или „Axixpatlic ztic”, в превод – „майка му е вода” или „жълто уринарно средство”, подсказващо за употребата му като диуретик.

Още в древността лападът е намерил приложение в народната медицина

През 1629 г. испански духовник описва в трактат ацтекското очистително средство за лечение на болки в корема и повишена температура. Древните хора лекували рани и язви, като поръсвали върху тях смлените му корени и листа.

В индианските племена, освен като кръвен очистител, лападът се е използвало и при лечение на много заболявания на черния дроб, а древните арабски лекари го препоръчвали при лошо храносмилане и хепатит.

Ирокезите използвали корените на лапада за направата на чай, който успешно лекувал стомашно разстройство и бъбречни проблеми.

Есиак (Essiac) е древно противораково средство използвано от индианците. В състава му влиза близкия родственик на лапада – Киселец (Rumex acetosella). Сместта съдържа киселец , репей, китайски равен и хлъзгав бряст.

Медицинска сестра от Канада лекувала рак на гърдата с лапад

В началото на ХХ век това средство станало популярно между западните билкари, след като медицинска сестра от Канада използвала тази формула и наблюдавала възстановяване на пациентка с рак на гърдата. Медицинската сестра продължила да прилага формулата, но въпреки положителните резултати не са проведени клинични изпитания.

В Европа открили и външно приложение на лапада, в което листата се начукват, смесват се със свинска мас , сметана или масло и се поставят на засегнатото място. Прилага се при сърбеж на кожата, скрофулни рани, подуване на жлезите и болки в очите.

В миналото се консумирали основно листата на лапада, но по време на Средновековието популярността му нараства, чрез приготвяне на различни ястия от корените му. По-късно в Западна Европа започва приготвянето на супи от лапад и специален сос, прочут като отлична подправка за рибни специалитети и меса.

Захари Стоянов споменава роднина на лапада в „Записки по българските въстания“

Захари Стоянов в „Записки по българските въстания“ споменава близкия роднина на лапада – киселеца, като благословено растение, което борците за свобода събирали в планинските гори.

В хранителния състав на лапада се съдържа 38 мг калций на 100 грама. Той подсилва здравината на костите , а съдържанието на фосфор стимулира мускулните контракции, усвояването на мазнините, протеините и въглехидратите.

Лападът играе ролята на детоксикатор

Лечебните свойства се крият в корените, надземните части и листата. В организма играе роля на детоксикатор, леко слабително, тоник, диуретик, адстринтгент и има функция да стимулира жлъчния поток.

Познати са около 100-150 вида, като най-разпространените в България са: обикновен, широколистен, майкопски и лионски лапад.

Химичният му състав е богат на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С. Съдържа масло и дъбилни вещества. Богат е на минералните соли на желязото, калция, калия, фосфора и натрия. Съдържа оксалова, ябълчна и лимонена киселина.

В половин чаша лапад се съдържат около 5 грама белтъчини, витамин В2, желязо и магнезий, което го прави изключително полезен при диети.

Лечение на анемия с лапад

Анемия е състояние на организма, при което се наблюдава умора, усещане за слабост, блед вид на кожата, отслабнала памет и изтръпване на крайниците. Тя се получава в следствие на по-малък брой червени кръвни клетки и понижени нива на хемоглобин, т.е. на желязо и протеин в организма. Дефицитът на желязо, витамини от група В и фолиева киселина може да се регулират с консумацията на лапад, благодарение на богатия му химичен състав.

Лечение на лениви черва с лапад

Лениви черва се нарича състоянието на забавяне на перисталтиката. Сокът от лапад се използва като добавка към различни видове билкови смеси. Притежава свойството да подобрява състоянието на вътрешните стени на червата, като ограничава реабсорбацията на токсини, подобрява и пречиства организма и стимулира произвеждането на жлъчна течност. В малки дози лападът действа запичащо , а в по-големи – слабително. Може да се приема и под формата на отвара, като действието настъпва 10-12 часа след приемането й, но не се препоръчва продължителната й употреба.

Лапад за предпазване от рак на гърдата

Във всекидневния ни език думата „рак“ се интерпретира като съвкупност от сродни болести и злокачествени туморни заболявания, при които клетките растат неконтролируемо, делят се, като разрушават и изместват здравата тъкан. Ако се диагностицират навреме, част от раковите заболявания се лекуват. Благодарение на съставките си бетакаротин, лутеин и витамин А, лападът е успешна превантивна мярка срещу рак на гърдата.

Лапад срещу диабет

Болестта засяга хора от всички възрасти и се развива предимно на фона на наднормено тегло. Учените са доказали, че богатият на витамини, на калий, на магнезий, на фосфор, на лимонена и ябълчна киселина лапад, участва в храносмилането, предотвратява наднорменото тегло и действа благоприятно при диабет.

Лапад срещу затлъстяване

Прилага се при затлъстяване, поради ниската си калоричност. Съдържа едва 20 калории и 0.64гр. мазнини в 100 гр. продукт. Обогатения му състав на витамини, минерални соли, оксалова и лимонена киселина го правят любим зеленчук на вегетарианците.

Лечение на псориазис с лапад

Клинично е изследвано благоприятното влияние на лапада върху лошото храносмилане и кожните заболявания. Лападът е полезен при лечение на псориазис, като за целта се примесва в равни части корен от орегонско грозде и живениче, корен от глухарче, сарсапарила, репей и лапад . Получената смес се намазва върху засегнатия участък.

Лапад за здраво сърце и нормално кръвно налягане

Съдържанието на магнезий в състава му от 89 мг регулира кръвното налягане, а фолиевата киселина ограничава риска от сърдечно-съдови увреждания.

http://agronovinite.com/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1232064
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930