Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2016 19:55 - Лекуване с кокичета, минзухари и нарциси
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1621 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.02.2016 20:22


image

Кокиче: Многогодишно луковично растение. Листата са линейни, дълги, широки, сплеснати със заоблен връх. Цветовете са едри, разположени на върха на стъблото на дълги дръжки. Околоцветните листчета са бели, със зелено-жълто петно. Тичинките са шест. Плодната кутийка е сферична и в нея се образуват от 4 до 20 семена. Те са цилиндрични с лъскаво черна обвивка. Растението може да се срещне с имената: Снежно кокиче и Снежниче.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:Вирее по поляни и храсталаци. Отглежда се и в градини.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ: Цветовете съдържат: дъбилни вещества, алкалоиди, гликозиди и др.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: Използват се цветовете.

ДЕЙСТВИЕ: Повлиява последиците от вялата детска парализа, като улеснява провеждането на нервните импулси и повишава тонуса на скелетната мускулатура. Разширява периферните съдове, тонизира гладката мускулатура, понижава кръвното налягане, засилва фуннкцията на някои автоматични центрове (полов). Явява се антагонист на нервномускулните блокатори (миорелаксанти).

ПРИЛОЖЕНИЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Внимание! Поради високата токсичност, билката не се използва за запарки и отвари.

1. Прилага се при полиневрити, радикулит, травматични увреждания на периферните нерви, парези от различен характер, мускулни дистрофии, импотентност,старческо треперене, нарушаване на зрението, отпадналоост. В големи дози е токсично! Не бива да се употребява като отвара и запарка, а като нивалин под лекарски контрол!

2. Помага при старческо треперене. Използва се надземната част (цвят и листа), брани февруари-март и се сушат в сушилня до 40 градуса. При старческо треперене 60 кокичета заедно с листата се нарязват и се слагат в 1 л. гроздова ракия и кисне при често разклащане 12 дни. Прецежда се и се пие по 1 кафена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене. След ядене се пие по 1 винена чаша (100 мл.) от следната настойка: 1 с.л. листа от маточина се заливат с 500 мл. вряща вода и след изстиване се прецежда и тогава се пие. (маг. фарм. Ил.Ладжев, в-к "Зн.", бр. 7 - 1999 г.)

3. При болки в сърцето се вземат 60 бр. цвят от кокиче и се слагат в 1 л. гроздова ракия и стои на тъмно 40 дни, като от време на време се разклаща. Взема се 5 мл. преди ядене. Подпомага дейността на сърцето. (в-к "Билка”, бр.13 - 2003 г.)

4.Лечение на кокоши трън. За тази бабина рецепта ще имаме нужда от луковица от кокиче. Луковицата може да си я набавите от цветарските магазини или аграрните аптеки. Луковицата се разрязва на две и се налага върху кокошия трън и се прави превръзка с бинт.


image

Родът на блатното кокиче Leucojum aestivalis включва 12 вида многогодишни растения. Среща се по мокри, засенчени места и покрай реки, както и във влажни лонгозни гори. У нас вирее в югоизточната част на страната - Бургаско, Сливенско, Ямболско. В този район се отглежда и като декоративен вид под наименованието гергьовско кокиче, сазово кокиче, дремавче, жабешко лале и други. Цветето обаче е много красиво и оригинално, не случайно през последните години се търси изключително много от любителите градинари в цял свят като декоративен вид.
Тази есен можете да си купите чрез нашия вестник едни от най-хубавите сортове блатно кокиче, които са създадени в Холандия.
Луковиците на блатното кокиче достигат големина до 3 см в диаметър. Цъфти през април-май. Цветоносите са слабо сплеснати, кухи. Достигат до 60 см височина. Носят от три до седем наведени надолу цветчета. Те са по-едри от тези на обикновеното кокиче. Околоцветникът се състои от шест еднакво дълги бели листчета, със зелено петънце на върха. Сред тях се намират тичинките. Заради нектара пчелите масово посещават цветовете.
При засаждане единственото условие е влагата в почвата да е изобилна. Тъй като всяка година се образуват нови луковички, за да не издребняват растенията, през 4-6 години трябва да се прореждат. Поставят се на разстояния 20 х 15 см. През цялата есен е подходящо време да се засади в градината.

Лечебно
Фармацевтичната промишленост използва това кокиче за производство на нивалин. Най-високо съдържание на галантамин от 0,1 до 0,5 % има в надземната част на растенията във фазите бутонизация и пълен цъфтеж.
Внимание
Много важно е да се знае, че използването на блатното кокиче за самолечение е опасно. Освен галантамин в него се съдържат и други силно отровни алкалоиди. При незнание това може да доведе до фатални последици. Нещо повече - хората, които събират блатно кокиче, не трябва да имат рани по ръцете, защото това може да доведе до тежки последствия.


image


Някои пролетни цветя като кокичета, минзухари и нарциси, а така също лавандулата и шафранът, съдържат вещества, които подпомагат активността на мозъка, притежават противовъзпалителни и дори противоракови свойства, съобщава Well News. Различните лечебни свойства на цветята са били открити от китайски учени. Те са установили, че кокичетата съдържат вещество, което подобрява работата на мозъка при болестта на Алцхаймер. Благодарение на галантамина се извършва активиране на предаването на импулси от невроните, което съществено влияе на когнитивните функции на болния и облекчава протичането на заболяването. Галантаминът също така се съдържа в значителни количества в нарцисите. Учените продължават активно да изследват и възможността той да бъде използван при лечението на онкологични заболявания. Друг екип учени от Сидни е установил, че шафранът не само подобрява паметта на болните от Алцхаймер, но и значително повишава еластичността на клетките. Това е много важно за хората, които губят остротата на зрението си с течение на годините. Колхицинът пък е активно вещество, добивано от минзухарите, което притежава противовъзпалителни и антиракови свойства. Лавандулата спасява от нервно напрежение, безсъние и тревожност. Тя има и болкоуспокоявщо действие. 1.Вземат се 100 кокичета и се накисват в 1 л. гроздова ракия и се оставят на слънце 40 дни.Прецежда се и течноста се налива в бутилка.В продължение на 15 дни се пие сутрин по една чаена лъжичка подсладена с една чаена лъжичка мед. 2. В едно шише от около 700 грама ракия сложете накъсани 60 цветчета от кокичета. В този вид ракията трябва да престои на сухо, тъмно и студено място около месец и половина. Когато стане готова, с ракиената настойка от кокичета се мажат гърбa и гърдите на болния. Отгоре се слага вестник, облича се памучно бельо и така се спи. Компресът с ракия от кокичета е много добре приложим при деца, защото загрява и кара болният да се изпоти, като така се изкарва болестта навън. Хубаво е да наглеждате детето, за да му смените дрехите, ако случайно се изпоти повечко. Всеки възрастен може спокойно да прилага разтривките с ракията, като след изпотяване задължително трябва да сложи други дрехи. Може да приемате лечебната ракия от кокичета и вътрешно – по една супена лъжица сутрин и вечер преди лягане. 3. Засилва слюноотделянето и потоотделянето,съобщения между невроните. При алцхаймер намалява нивото на това вещество.

image


Нарцисът също като кокичето съдържа галантамин. В него има още едно съединение, което има способността да минава мозъчно-кръвната бариера. Това значи, че с него може да се доставят различни лекарства до сивото вещество.

Според учени от Копенхаген само специалните съединения, които се намират в южноафриканските кокичета и нарцисите, са способни да преминат кръвно-мозъчната бариера, която поддържа мозъка изолиран.

Именно тази бариера според учените е основен проблем при лечение на мозъчни заболявания. Девет от всеки десет съединения не могат да проникнат в мозъка и съответно не могат да помогнат на пациентите. Оказва, че кръвоносните съдове са непроницаеми за повечето съединения, тъй като протеините изпомпват изключително бързо медикамента от клетките.

image

Шафранът - подправка от тичинките на вид минзухар, пък влияе на мазнините, които участват в обменните процеси в окото. Прави зрителните клетки по-здрави и по-устойчиви. Пациенти с алцхаймер, поемали шафран, показали подобрение в по-голяма степен, отколкото при терапия с традиционни лекарства. Изследване в Токийския университет пък установи, че кроцинът - съединение, което придава специфичния цвят на шафрана, подобрява паметта и умствените способности. Оранжевата подправка съдържа колхицин, който притежава противовъзпалителни и противоракови свойства. Лавандулата спасява от безсъние, тревожност и болки, подобрява настроението, изявява се като истински антидепресант. Растението цветове намалява агресията при хора с деменция. Немско проучване разкрива, че то е толкова ефективно, колкото и популярно лекарство. Тайната е в съединение в мозъка, което се образува под нейно влияние - гама-аминобутирична киселина (GABA).

image
ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОКИЧЕТА СРЕЩУ НАСТИНКА, ПЛЕКСИТ, ТРЕПЕРЕНЕ, ПРОБЛЕМИ С ПАМЕТТА И ЗРЕНИЕТО

На базата на алкалоида галантамин, който се съдържа в кокичетата, се произвежда важно лекарство срещу деменция. Постоянно се използват и неговите възможности за лечение на онкологични заболявания. Галантаминът подпомага активността на мозъка, благодарение на което се използва успешно срещу Алцхаймер. Ето защо природните лекове на базата на кокичета притежават мощни противовъзпалителни, противоракови и антипаралитични свойства.
Вижте как точно да използвате кокичетата, за да се лекувате от настинка, плексит, намалено зрение, проблеми с паметта, старчески тремор, изтощение на организма, язва и други.

image


Срещу настинка при деца и възрастни залейте 60 бели цветчета от кокичета със 700 милилитра чиста ракия в плътно затворен съд. Оставете ги да престоят на тъмно и хладно място в продължение на 40-45 дни, след което прецедете. С готовата тинктура разтривайте гърба и гърдите си, като след това покриете мястото със загряващ компрес и се завиете с одеяло. Когато се изпотите, сменете дрехите си със сухи. Само след първата процедура настинката би трябвало да си отиде, но при необходимост повторете метода на следващата вечер.
image

При проблеми с паметта и мозъчната активност залейте 100 кокичета (само цветчетата) с 1 литър ракия (препоръчително гроздова) и оставете да престоят 40 дни на слънчево място. Прецедете и съхранявайте течността в стъклена бутилка. Сутрин вземайте по 1 чаена лъжичка от лека, подсладен с 1 чаена лъжичка натурален мед. Курсът на лечение продължава 15 дни.

image

Срещу тремор, намалено зрение, отпадналост и язва залейте 40 наситнени кокичета (цветчетата заедно с листата) с 300 милилитра силна ракия и ги оставете да престоят в продължение на 20 дни. После прецедете и приемайте от тинктурата по 40 капки, разредени с вода, 3 пъти на ден преди ядене.

image


За лечение на плексит използвайте предната рецепта с 40 кокичета. Но вместо да приемате тинктурата вътрешно, я нанасяйте чрез памучен тампон в болезнените участъци.


от Интернет Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 784562
Постинги: 429
Коментари: 26
Гласове: 114
Архив
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031