Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2015 20:42 - Рецепти Зоната
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 1981 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.08.2015 20:45


image1.Ръжена питка с нахутена мая без месене - 20 БВ                                                                                     200 г пълнозърнесто ръжено брашно - 10 БВ
50 г пълнозърнесто ечемичено брашно - 7 БВ
50 г овесени трици - 3 БВ
20 г нахутена мая на прах
1/2 ч.л. сол

Маята се разтваря в 300 мл топла вода. Сухите продукти се сипват в робота, налива се разтворената мая и се разбърква. Получава се тесто с консистенция между кейксово и хлебно тесто. Изсипва се в тавичка покрита с хартия за печене и с помощта на шпатула се оформя като питка. Покрива се със стреч фолио да престои половин час. Пече се на 180 г 30 минути. Проверява се с клечка за готовност (както при кейкс).                                                                                                               2.Рататуй
6 БВМ

240 г патладжан - 2 БВ
240 г чушки - 1 БВ (червена и зелена)
240 г тиквички - 1 БВ
130 г лук - 1 БВ
240 г домати - 1 БВ
2 ч.л. зехтин
2-3 скилидки чесън, мащерка, магданоз, розмарин, чер пипер, червен пипер, сол (всички подправки на вкус)

Зеленчуците се нарязват на кръгчета с дебелина до 0,5 см. Нареждат се в тавичка като се редуват. Ако имате търпение, може да ги подредите леко изправени като домино. Аз си го спестих. Между ръсите сол, чер пипер и подправките. Наливате 1/2 чаша вода и зехтина. Запичате във фурна.

Делите на 3 порции по 2 БВМ. Сервирате с 3 БП по желание - някакъв протеин, риба, извара. За десерт - 1 БВ плод+1БВ мазнина (ядки).                                                                                                                                             3.Мусака със соева кайма
9 БПВМ
Serving: 3 х 3 БПВМ

84 г соева кайма по етикет - 6 БП
2 яйца - 2 БП
220 мл прясно мляко - 1 БП+1 БВ
240 г патладжан - 2 БВ
240 г тиквички - 1 БВ
240 г домати - 1 БВ
130 г лук - 1 БВ
2 ч.ч (х 250 мл) - задушени гъби (замразени) - 1 БВ
24 г пълнозърнесто ечемичено брашно по етикет - 2 БВ
3 ч.л. овкусен с мащерка зехтин - 9 БМ
връзка магданоз
сол, чер пипер, червен пипер, лют червен пипер, кимион - на вкус

Каймата се кипва в 500 мл вода за 10-тина минути. Тиквичките, патладжана, доматите, лука се нарязват на удобни за хапване парчета. Гъбите се накълцват в чопър (да не чакам да се размразяват). Добавят се нарязания магданоз, подправките и зехтина и всичко се смесва в тавичката заедно с остатъчната вода от варенето на каймата и ако е необходимо още една кафяна чашка. Пече се във фурна около 35-40 мин на 180 градуса с вентилатор.
Яйцата, прясното мляко и ечемиченото брашно се разбиват (ако е необходимо се добавя и малко водица) и със сместа се залива мусаката. Запича се до зачервяване на заливката.                                                                              4.Бърз мързелив обед от 3БПВМ

112 г. извара -2 БП
1 цяло яйце или 2 белтъка 1 БП
1 връзка пресен лук или 130 г стар лук (една средна глава) 1 БВ
1 стрък пресен чесън или 1-2 скилитки стар чесън
1 ч.л. гхи или зехтин* - 3 БМ
сол, чер пипер, червен пипер, кимион, магданоз, мащерка или други подправки по избор
240 г домат (2 средни домата) - 1 БВ
1/2 ябъълка, 1 киви или друг плод по избор за десерт - 1 БМ

Лукът, чесънът и с подправките се задушават в мазнината за 2-3 минути под капак с 1-2 ч.л. вода (без дълго запържване). Добавяте изварата и яйцето. Бъркате докато яйцето се хомогенизира с изварата и белтъкът побелее.
Сервирате с нарязания за салата домат. Може да изберете и друг продукт за салата от 1 БВ. Може да си спестите част от зехтина, за да си полеете с него салатата, а в незалепващ тиган може да забъркате ястието без мазнина, а да я добавите към салатата.                                                                        5.Ябълкова "запеканка"
4 х 1 БПВМ

300 г ябълки - 3 БВ - обелени и нарязани на требни парченца или настъргани на едро ренде
112 г извара или рикота - 2 БП
220 мл прясно мляко - 1 БП + 1 БВ
1 яйце или 2 белтъка (разбити на сняг) - 1 БП
1 1/3 ч.л. гхи
стевия на вкус, ванилия, джинджифил, канела, индийско орехче

Ябълките се карамелизират в тиган с маслото и леко се задушават. Изсипват се в тавичка.
Изварата, прясното мляко, яйцето и подправките се разбиват добре с телена бъркалка. Ябълките се заливат със сместа и се запичат за 20 мин в предварително нагрята на 180 г фурна с вентилатор.
"Запеканката" се разделя на 4 части по 1 БПВМ                                                                                              6.Кьополу
3 х 2 БВМ

360 г патладжан (1 среден патладжан с пижама*) - 3 БВ
240 г домати (2 средни домата) - 1 БВ
280 г печени чужки - 2 БВ
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
сол, чер пипер, чесън, магданоз, кимион, семена от копър

Патладжанът се вари на пара 15 мин. Добавят се доматите за още 5 минути. Доматите се поливат със студена вода и се обелват. Всички продукти се слагат в блендера и се объркват.

Идеална добавка към месен или млечен протеинов блок (3БП) с добавката на 3 маслинки (1 БМ) и плодец за десерт.                                                                                            7. Обед  с 4 блока протеин                                                                             112 г извара - 2 БП
2 цели яйца - 2 БП
връзка пресен лук - 1 БВ
зелена и червена чушка сурови - 1 БВ
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
1/3 ч.л. гхи - 1 БМ
Кавърдисвате (задушавате) лука и чушките в мазнината. Добавяте изварата. Сол, червен пипер, чер пипер, магданоз, босилек (свежи - накълцани). Изсипете и разбърканите яйца. - Бъркани яйца с извара лук и чушки. Страхотно вкусно.
Десерта 1 цяла ябълка - супер.Може да се получи и като 3 блока като се използват само белтъците и десерта е 1/2 ябълка или киви.                                                                                                            8. Закуска                                                                                                          150 г извара по етикет 3 БП
140 г ягоди 1 БВ
28 г накиснат овес 2 БВ
9 г смлян небелен сусам по етикет 3 БМ
листа мента
3 капки стевия
канела и джинджифил на прах
Пасирате и сложете в хладилника за закуска.                                                                                                         9. Закуска                                                                                                           3 БПВМ
21 г протеин на прах
14 г накиснат овес
1 киви
1/2 портокал (обелен)
9 бадема
Всичко в блендера с водицата от кисненето на овеса и още 1/2 чаша.                                                                                                                  10. Дневно меню                                                                                               Закуска: извара 112 г;накиснат овес 28 г; бадеми 6 бадема = 2 БПВМ; Vitamin E - 200 IU
Обед: модификация на "Корабчетата от тиквички"
извара 112 г; котидж - 56 г (подправени с кимион, лют червен пипер, чер пипер, копър, магданоз, босилек); тиквички - 480 г (мерени сурови и запечени на тиган)по; домати - 240 г; 9 бадема - = 3 БПВМ
Следобедна подкрепа: извара 56 г; ябълка 100 г; 3 бадема = 1 БПВМ
Вечеря: телешко кюфте на скара - 56 г; салата (огромна - една я погълнах): 1/2 айсберг, домати 240 г, чушка 120 г, краставица - 120 г (2 БВ) с 1 ч.л. зехтин; десет ябълка 100 г = 3 БПВМ
Преди лягане си притогвете 220 г кисело мляко с 3 бадема
10 блока за деня - 2:3:1:3:1                Времето между блюдата е около 4 часа. Докато си легнете количеството вода да надхвърли 3 литра.                                                                                                               11. Обедно меню и вечеря                                                                              3 БПВМ

извара 168 г - 3 БП
пресен лук 80 г - 1 БВ
гхи 1 ч.л. - 3 БМ
копър, магданоз, чер и червен пипер, солчица
чушка 240 г 1 БВ
грейпфрут 140 г 1 БВ
Лука, подправките и изварата задушени в гхи-то и 2 сурови чушки напълнени с получената смес и грейпфрут за десерт

За вечерята пюре от: 2 БВ с добавена 1 ч.л. зехтин – 3БМ
Карфиол – 220 г - 0,5 БВ
Броколи – 160 г - 0,5 БВ
лук – 130 г – 1 БВ
спанак – 80 г - не броя блокове (количеството е минимално)
коприва- 100 г - не броя блокове (количеството е минимално)
100 г ябълка – 1 БВ
Протеини – 3 БП по избор

Закуската и междинните се поддържат с извара, овеса, ябълките, бадемите                                                                                       12. Кисело мляко                                                                                               Ако ще смятате кис. млякото за мазнина, трябва да го изчисляваш според количеството мазнини в него. Т.е. в 100г мляко има 2г мазнини, значи (100/2)х1.5= 75г. Значи 1МБ=75г мляко.
220г мляко 2% е 1ПБ+1ВБ+3МБ , но ако ядеш само млякото без други протеини и мазнини тогава е 1ПБ+1ВБ+1,5МБ, така че си е почти балансирано.                                                                                                    13. Дневно меню 2                                                                                             9:30 - неделно късно събуждане
Закуска - 2 БПВМ
извара - 112 - 2 БП; овес - 28 г - 2 БВ; бадеми - 6 бр. - 2 БМ
13:30 - обед - 3 БПВМ
пиле на тиган - 84 г - 3 БП; задушени на пара зеленчуци - броколи 160 г - 0,5, брюкселско - 150 г - 1, зелен фасул - 90 г - 0,5 (общо 2 БВ) - заляти с 1 ч.л. гхи - 3 БМ; десерт - 100 г ябълка - 1 БВ
17:30 - следобедна подкрепа - 1 БПВМ
220 г кисело мляко на айран
20:30 - вечеря - 3 БПВМ
сьомга на тиган - 126 г - 3 БП, 1 ч.л. зехтин - 3 БМ, сокът на 1 лимон - 1 БВ, ръжена филийка хляб (по етикет) - 1 БВ, ябълка - 100 г - 1 БВ
23:00 - среднощна подкрепа - 1 БПВМ
50 г извара (по етикет) - 1 БП, настъргана глава целина - 117 г (изчислена) - 1 БВ, 3 бадема - 1 БМ                                                                14. Вечеря.                                                                                                        3 БПВМ

сьомга/пастърва с добавения към нея зехтин - 126 г сурова - 3 БП
1/2 филийка ръжен хляб - домашен - 1БВ
100 г сурово брюкселско зеле - 1 БВ (голямо хрупане падна)
100 г настъргана ябълка с канела и джинджифил - 1 БВ                                                                                        15. Ябълкова запеканка 4 х 1 БПВМ                    image   300 г ябълки - 3 БВ - обелени и нарязани на требни парченца или настъргани на едро ренде
112 г извара или рикота - 2 БП
220 мл прясно мляко - 1 БП + 1 БВ
1 яйце или 2 белтъка (разбити на сняг) - 1 БП
1 1/3 ч.л. гхи
стевия на вкус, ванилия, джинджифил, канела, индийско орехче

Ябълките се карамелизират в тиган с маслото и леко се задушават. Изсипват се в тавичка.
Изварата, прясното мляко, яйцето и подправките се разбиват добре с телена бъркалка. Ябълките се заливат със сместа и се запичат за 20 мин в предварително нагрята на 180 г фурна с вентилатор.
"Запеканката" се разделя на 4 части по 1 БПВМ                                                                                              17.Първомартенски обед
3БПВМ

150 г извара (по етикет) - 3 БП
140 г печени червени чушки - 1 БВ
връзка зелен лук - 1 БВ
1 ч.л. гхи - 3 БМ
чаша вино - 1 БВ

Чушките и лука се задушават в маслото. Добавя се малко солчица, чер пипер и магданоз. Добавя се и изварата. Обърква се добре и се сервира с чаша червено сухо вино.                                                               18.Закуска с печена тиква
2х3 БПВМ

840 г обелена и почистена тиква цигулка - 6 БВ
300 г извара (по етикет) - 6 БП
3 с.л. пълнозърнест сусамов тахан - 6 БМ
канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, кориандър на прах - на вкус
стевия - на вкус

Тиквата се задушава на пара за 15-20 минути, след което се запича във фурна за още 10-15 минти на 180 градуса с вентилатор. Когато е готова се пасира заедно с изварата, тахана и подправките и се подслажда на вкус със стевия (аз ползвам разтвор).

Дели се на две порции по 3 БПВМ или на три порции по 2 БПВМ                                                                        http://www.vzonata.com/                 
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1232632
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930