Постинг
24.08.2015 21:55 -
Рецепти Зоната 2ч.
Автор: budha1
Категория: Рецепти
Прочетен: 2775 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.08.2015 22:27
Прочетен: 2775 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 24.08.2015 22:27
1.Закуска - 3БПВМ
соев протеин 7 г 1 БП
конопен протеин 7 г 1 БП
спирулина 10 г 1 БП
чиа 5 г 1 БМ
небелен сусам 6 г 2 БМ
годжи бери 30 г 1 БВ
ябълка 200 г 2 БВ
Накиснете годжито заедно със сусама и чиата в малко вода докато я поемат. Протеинчетата разбъркайте със водица на кашица, ябълката пасирайте. 2. Вечеря 3 БП - 126 г печена във фолио сьомгова пъстърва с малко лимонов сок отгоре, ама малко, да не го броите за блокове.
3 БВМ
задушена на пара тиква (сурова 240 г) - 2 БВ, 1/2 с.л. мед - 1 БВ, 1 1/2 с.л сусамов тахан (пълнозърнест - винаги такъв, по-тъмния, че се прави от небеления сусам и е много богат на калций), канела, джинджифил, карамфил, кардамон, индийско орехче. 3.Обедно меню маруля - 500 г - 1 БВ
1 лимон - на тънки резенчета - 1 БВ
84 г риба тон от консерва собствен сос 3 БП
1 ч.л. зехтин - 3 БМ малко див лук и рукола за вкус
1 киви - 1 БВ 4.Енергийна закуска
Заготовка от 14 БВ от зърнени продукти
28 г овес - 2 БВ
32 г ечемик - 2 БВ
30 г ръж - 2 БВ
по 28 г - бяла, червена и черна киноа - 6 БВ
28 г амарант - 2 БВ
Зърната се заливат със гореща вода около 1 пръст над нивото им и се варят около 15 минути без капак. После се свалят от огъня и се оставят да изстинат и да поемат цялата вода. Така сварените зърна са около 700 г. или по 50 г за БВ.
Така сварените зърнени храни ползваме за добавка към салата или към сутрешната си закуска като ги смесваме с извара, ядки и плод. А ето и още една идея за закуска, в която са включени горните зърна.
Закуската 10 БПВМ
10 натурални фурми - 5 БВ
200 г от зърнената заготовка - 4 БВ
1/4 ч сварен нахут - 1 БВ
10 БП проетин (аз ползвах соев)
10 ореха - 10 БМ (могат да се заменят с тахан или други ядки).Част от фурмите и зърната могат да се заменят с шушени кайсии, червена боровинка, годжи бери или друг сушен плод.
Продуктите се смилат в блендер, като им се добавя малко водица до получаването на твърда консистенция, която може да се разточва. Поставяте я между два листа хартя за печене и разточвате на лист, който делите на 10 блокчета. Прибирате в хладилник и ползвате за следобедна закуска или десерт към обед и вечеря (според това колко блока консумирате). 5.Вкусен обед 3 БПВМ
Извара Мероне 3 БП
Варен нахут за хрупане - 1/2 ч.ч. - 2 БВ
140 г ягоди - 1 БВ
3 ореха - 3 БМ 6.Пастет от нахут с крекери
16 БВМ
За крекерите - 8 БВМ
150 г от сварените (от предишната ми рецепта) овес, ечемик, ръж и киноа - 3 БВ
100 г пълнозърнесто ръжено брашно - 5 БВ (по етикет)
2 и 2/3 ч.л. гхи/зехтин - 8 БМ
1 ч.чаша вода
1 ч.л. бакпулвер
сол, чер пипер на вкус
Замесва се тесто от продуктите, разделя се на 8 равни части и се оформя по желание на крекери с дебелина около 5 мм. Пекат се върху хартия за печене в нагрята на 180 градуса фурна за 20-тина минути.
За пастета - 8 БВМ
1 и 3/4 ч.ч. сварен нахут - 7 БВ
2 и 2/3 ч.л. зехтин - 8 БМ
1 лимон - 1 БВ
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
1/2 връзка магданоз (листата)
1/2 връзка мента (листата)
сол, чер пипер на вкус
В блендер смесвате продуктите и ги пюрирате. Лимонът обелвате и почиствате от семките и поставяте целия.
Крекерите се поднасят с пастета (1/8) от него - 2 БВМ
Крекерите могат да се заменят с препечена филийка от любимия ви хляб (ако ползвате). 7. Кюфтета от нахут на фурна
15 БВМ сварен нахут - 13 БВ (13 х 1/4 ч.ч.)
130 г стар лук - 1 БВ
2 с.л. брашно от нахут - 2 БВ
5 ч.л. зехтин
връзка магданоз
1 ч.л. чер пипер
2 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. лют пипер/чили
сол на вкус
Всичко се смила в блендер. Оформят се 15 кюфтенца. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене и се печат във фурната до готовност.
Всяко кюфте е 1 БВМ 8.МЪФИНИ С ТИКВИЧКИ
6 БПВМ 2 белтъка/1 яйце - 1 БП
12 пътпъдъчи яйца - 2 БП
100 г извара "Олимпус" - 2 БП (по етикет)
1 ч.ч. кисело мляко "Верея" 0,1 % (200 г по етикет) - 1 БП+1БВ (предварително поизцедено в чорапче)
76 г овесени трици - 4 БВ (по етикет)
2 ч.л. гхи - 6 БМ
240 г тиквичка - 1 БВ
стевия, канела, ванилия, джинджифил, кора от лимон, бакпулвер
Тиквичките се настъргват на едно ренде, леко се посоляват и се оставят да пуснат сока си, след което хубаво се изтискват. В същото такова чорапче се поизцежда и киселото мляко. Когато двата подукта са готови, всичко се смесва с останалите продукти без бакпулвера. Сместа се оставя до почине поне половин час. Фурната се затопля на програма сладкиши или на вентилатор до 180 градуса. В това време към сместа се добавя бакпулвера. Разсипва се в 6 формички за мъфини. Пече се 20-25 минути, като се проверява за готовност с клечка.
Всеки мъфин е 1 БПВМ.
Сместа може да се изпече и в тавичка с незалепващо дъно или върху хартия за печене и да се нареже на 6 равни парчета. 9. Вечеря - 3 БПВМ 14 г протеин - 2 БП
1 ч.ч. килесол мляко 0.1% - 1 БП+1 БВ
280 г ягоди - 2 БВ
9 бадема - 3 БМ
1/2 ч.ч. вода, няколко капки стевия, канела, джинджифил и листа от мента
Всичко в блендера. 10."БОБ" НА ФУРНА - 10 БПВМ 480 г тиквички - 2 БВ
560 г печени чушки - 4 БВ
260 г лук - 2 БВ
80 г зелен лук - 1 БВ
2 с.л. доматена салца - 1 БВ (по етикет)
2 1/2 ч.ч. сварени соеви зърна (пообелени) - 10 БП
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
1 1/3 ч.л. гхи - 4 БМ
1 стрък пресен чесън, чер пипер, кимион, сол, сумак, кориантър - на вкус
Накиснатите за 8-10 часа соеви зърна се претриват с ръце, за да паднат люспите. След това се варят до омекване - около час.
Една хватка за варене на бобови култури (ако не е в тенджера под налягане) - Варите в малко количество вода и щом кипне доливате по 1 ч.ч. студена вода и така няколко пъти. Боб, нахут, соя увират много по-бързо
Сварената соя се пасира с пасатор или в робот - но не напълно. Хубаво е да останат и цели зрънца. Тиквичките се настъргват на едро ренде. Чушките се пюрират. Лукът се нарязва наситно. Всичко се смесва, добавят се мазнината и подправките.
Пече се в тавичка на 180 градуса с вентилатор 30 минути. 11.Рулото от тиквички - 6 БПВМ - малки по обем и удобни за носене на работа. 360 г тиквички - 1 1/2 БВ
85 г овесени трици - 4 1/2 БВ (по етикет)
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
2 белтъка - 1 БП
6 пътпъдъци яйца - 1 БП
200 г извара - 4 БП (по етикет)
връзка копър, чесън на прах, чер пипер, чили, куркума, сол
Настъргах тиквичките, леко посолих и след това изцедих. Със сока навлажник триците и ги оставих да постоят 20-тина минути. Разбих белтъците на сняг с щипка сол, добавих предварително разбитите пътпъдъчи яйца. Чрез "вгъване" добавих триците, тиквичките и подправките. Разстлах върху хартия за печене в плоската тава на печката и пекох в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 20 минути. Още гореща завих платката на руло и изчаках да изстине. После разгърнах и намазах равномерно с разбърканата с копъра, чесън, чер пипер, чили, куркума и зехтина извара до 2/3 от площта и отново навих на руло. Срязах на 2 порции от по 3 БПВМ. 12.Сладкиш с тиквички - 8 БПВМ 480 г тиквички - 2 БВ (настъргани и изстискани)
112 г овесени трици - 6 БВ (по етикет)
250 г извара/рикота - 5 БП (по етикет)
3 яйца - 3 БП
2 2/3 ч.л. гхи - 8 БМ
стевия на вкус, ванилия, бакпулвер
Леко изстисканите тиквички се смесват с останалите продукти. Накрая се добавя бакпулвера. Сместа се изсипва в тавичка покрита с хартия за печене и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 30-35 минути. 13.Постна мусака от тиквички
12 БПВМ
1200 г тиквички - 5 БВ
260 г стар лук - 2 БВ
95 г брашно от нахут - 5 БВ (по етикет)
84 г соева кайма - 6 БП (по етикет)
2 яйца - 2 БП
200 г изавара Олипмус - 4 БП
4 ч.л. зехтин - 12 БМ
сол, чер пипер, копър, магданоз, чили (подправките на вкус)
1 ч.л. бакпулвер
Настърганите на ренде (или смлени) тиквички се объркват със всички останали съставки и се изиспват в тавата на фурната върху хартия за печене. Пече се 40 минути на 180 г с вентилатор. 14. Шопска салата
240 г домати - 1 БВ
75 г лук - 1/2 БВ
120 г краставица - 1/4 БВ
120 г чушка - 1/2 БВ
84 г сирене (каквото душата ти сака - краве, овче, козе, биволско) - 3 БПМ
магданозче, малко люта чушка, без сол и мазнина
десерт - 3/4 БВ плод ( напр. 105 г ягоди, 6 череши)
или капачка хубава ракия - 23 мл
Сиренето може да се замени с извара и да се добави зехтин като мазнина. 15.Салата от домати с кисело мляко
3 БПВМ
240 г домати - 1 БВ
200 г кисело мляко - 1 БВ + 1 БП
130 г салатен лук - 1 БВ
100 г извара Олимпус или 50 г извара + 28 г сирене - 2 БП
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
магданоз, 1-2 скилидки чесън, сол и чер пипер на вкус 16.Хумус от суров нахут
4 БВМ
3/4 ч суров нахут - 3 БВ
1 лимон - 1 БВ
1 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. зехтин
2 скилидки чесън
2 ч.л. млян кимион
сол на вкус 17. > Бонбони "Кари" www.vzonata.com/recepti/
соев протеин 7 г 1 БП
конопен протеин 7 г 1 БП
спирулина 10 г 1 БП
чиа 5 г 1 БМ
небелен сусам 6 г 2 БМ
годжи бери 30 г 1 БВ
ябълка 200 г 2 БВ
Накиснете годжито заедно със сусама и чиата в малко вода докато я поемат. Протеинчетата разбъркайте със водица на кашица, ябълката пасирайте. 2. Вечеря 3 БП - 126 г печена във фолио сьомгова пъстърва с малко лимонов сок отгоре, ама малко, да не го броите за блокове.
3 БВМ
задушена на пара тиква (сурова 240 г) - 2 БВ, 1/2 с.л. мед - 1 БВ, 1 1/2 с.л сусамов тахан (пълнозърнест - винаги такъв, по-тъмния, че се прави от небеления сусам и е много богат на калций), канела, джинджифил, карамфил, кардамон, индийско орехче. 3.Обедно меню маруля - 500 г - 1 БВ
1 лимон - на тънки резенчета - 1 БВ
84 г риба тон от консерва собствен сос 3 БП
1 ч.л. зехтин - 3 БМ малко див лук и рукола за вкус
1 киви - 1 БВ 4.Енергийна закуска
Заготовка от 14 БВ от зърнени продукти
28 г овес - 2 БВ
32 г ечемик - 2 БВ
30 г ръж - 2 БВ
по 28 г - бяла, червена и черна киноа - 6 БВ
28 г амарант - 2 БВ
Зърната се заливат със гореща вода около 1 пръст над нивото им и се варят около 15 минути без капак. После се свалят от огъня и се оставят да изстинат и да поемат цялата вода. Така сварените зърна са около 700 г. или по 50 г за БВ.
Така сварените зърнени храни ползваме за добавка към салата или към сутрешната си закуска като ги смесваме с извара, ядки и плод. А ето и още една идея за закуска, в която са включени горните зърна.
Закуската 10 БПВМ
10 натурални фурми - 5 БВ
200 г от зърнената заготовка - 4 БВ
1/4 ч сварен нахут - 1 БВ
10 БП проетин (аз ползвах соев)
10 ореха - 10 БМ (могат да се заменят с тахан или други ядки).Част от фурмите и зърната могат да се заменят с шушени кайсии, червена боровинка, годжи бери или друг сушен плод.
Продуктите се смилат в блендер, като им се добавя малко водица до получаването на твърда консистенция, която може да се разточва. Поставяте я между два листа хартя за печене и разточвате на лист, който делите на 10 блокчета. Прибирате в хладилник и ползвате за следобедна закуска или десерт към обед и вечеря (според това колко блока консумирате). 5.Вкусен обед 3 БПВМ
Извара Мероне 3 БП
Варен нахут за хрупане - 1/2 ч.ч. - 2 БВ
140 г ягоди - 1 БВ
3 ореха - 3 БМ 6.Пастет от нахут с крекери
16 БВМ
За крекерите - 8 БВМ
150 г от сварените (от предишната ми рецепта) овес, ечемик, ръж и киноа - 3 БВ
100 г пълнозърнесто ръжено брашно - 5 БВ (по етикет)
2 и 2/3 ч.л. гхи/зехтин - 8 БМ
1 ч.чаша вода
1 ч.л. бакпулвер
сол, чер пипер на вкус
Замесва се тесто от продуктите, разделя се на 8 равни части и се оформя по желание на крекери с дебелина около 5 мм. Пекат се върху хартия за печене в нагрята на 180 градуса фурна за 20-тина минути.
За пастета - 8 БВМ
1 и 3/4 ч.ч. сварен нахут - 7 БВ
2 и 2/3 ч.л. зехтин - 8 БМ
1 лимон - 1 БВ
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
1/2 връзка магданоз (листата)
1/2 връзка мента (листата)
сол, чер пипер на вкус
В блендер смесвате продуктите и ги пюрирате. Лимонът обелвате и почиствате от семките и поставяте целия.
Крекерите се поднасят с пастета (1/8) от него - 2 БВМ
Крекерите могат да се заменят с препечена филийка от любимия ви хляб (ако ползвате). 7. Кюфтета от нахут на фурна
15 БВМ сварен нахут - 13 БВ (13 х 1/4 ч.ч.)
130 г стар лук - 1 БВ
2 с.л. брашно от нахут - 2 БВ
5 ч.л. зехтин
връзка магданоз
1 ч.л. чер пипер
2 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. лют пипер/чили
сол на вкус
Всичко се смила в блендер. Оформят се 15 кюфтенца. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене и се печат във фурната до готовност.
Всяко кюфте е 1 БВМ 8.МЪФИНИ С ТИКВИЧКИ
6 БПВМ 2 белтъка/1 яйце - 1 БП
12 пътпъдъчи яйца - 2 БП
100 г извара "Олимпус" - 2 БП (по етикет)
1 ч.ч. кисело мляко "Верея" 0,1 % (200 г по етикет) - 1 БП+1БВ (предварително поизцедено в чорапче)
76 г овесени трици - 4 БВ (по етикет)
2 ч.л. гхи - 6 БМ
240 г тиквичка - 1 БВ
стевия, канела, ванилия, джинджифил, кора от лимон, бакпулвер
Тиквичките се настъргват на едно ренде, леко се посоляват и се оставят да пуснат сока си, след което хубаво се изтискват. В същото такова чорапче се поизцежда и киселото мляко. Когато двата подукта са готови, всичко се смесва с останалите продукти без бакпулвера. Сместа се оставя до почине поне половин час. Фурната се затопля на програма сладкиши или на вентилатор до 180 градуса. В това време към сместа се добавя бакпулвера. Разсипва се в 6 формички за мъфини. Пече се 20-25 минути, като се проверява за готовност с клечка.
Всеки мъфин е 1 БПВМ.
Сместа може да се изпече и в тавичка с незалепващо дъно или върху хартия за печене и да се нареже на 6 равни парчета. 9. Вечеря - 3 БПВМ 14 г протеин - 2 БП
1 ч.ч. килесол мляко 0.1% - 1 БП+1 БВ
280 г ягоди - 2 БВ
9 бадема - 3 БМ
1/2 ч.ч. вода, няколко капки стевия, канела, джинджифил и листа от мента
Всичко в блендера. 10."БОБ" НА ФУРНА - 10 БПВМ 480 г тиквички - 2 БВ
560 г печени чушки - 4 БВ
260 г лук - 2 БВ
80 г зелен лук - 1 БВ
2 с.л. доматена салца - 1 БВ (по етикет)
2 1/2 ч.ч. сварени соеви зърна (пообелени) - 10 БП
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
1 1/3 ч.л. гхи - 4 БМ
1 стрък пресен чесън, чер пипер, кимион, сол, сумак, кориантър - на вкус
Накиснатите за 8-10 часа соеви зърна се претриват с ръце, за да паднат люспите. След това се варят до омекване - около час.
Една хватка за варене на бобови култури (ако не е в тенджера под налягане) - Варите в малко количество вода и щом кипне доливате по 1 ч.ч. студена вода и така няколко пъти. Боб, нахут, соя увират много по-бързо
Сварената соя се пасира с пасатор или в робот - но не напълно. Хубаво е да останат и цели зрънца. Тиквичките се настъргват на едро ренде. Чушките се пюрират. Лукът се нарязва наситно. Всичко се смесва, добавят се мазнината и подправките.
Пече се в тавичка на 180 градуса с вентилатор 30 минути. 11.Рулото от тиквички - 6 БПВМ - малки по обем и удобни за носене на работа. 360 г тиквички - 1 1/2 БВ
85 г овесени трици - 4 1/2 БВ (по етикет)
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
2 белтъка - 1 БП
6 пътпъдъци яйца - 1 БП
200 г извара - 4 БП (по етикет)
връзка копър, чесън на прах, чер пипер, чили, куркума, сол
Настъргах тиквичките, леко посолих и след това изцедих. Със сока навлажник триците и ги оставих да постоят 20-тина минути. Разбих белтъците на сняг с щипка сол, добавих предварително разбитите пътпъдъчи яйца. Чрез "вгъване" добавих триците, тиквичките и подправките. Разстлах върху хартия за печене в плоската тава на печката и пекох в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 20 минути. Още гореща завих платката на руло и изчаках да изстине. После разгърнах и намазах равномерно с разбърканата с копъра, чесън, чер пипер, чили, куркума и зехтина извара до 2/3 от площта и отново навих на руло. Срязах на 2 порции от по 3 БПВМ. 12.Сладкиш с тиквички - 8 БПВМ 480 г тиквички - 2 БВ (настъргани и изстискани)
112 г овесени трици - 6 БВ (по етикет)
250 г извара/рикота - 5 БП (по етикет)
3 яйца - 3 БП
2 2/3 ч.л. гхи - 8 БМ
стевия на вкус, ванилия, бакпулвер
Леко изстисканите тиквички се смесват с останалите продукти. Накрая се добавя бакпулвера. Сместа се изсипва в тавичка покрита с хартия за печене и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 30-35 минути. 13.Постна мусака от тиквички
12 БПВМ
1200 г тиквички - 5 БВ
260 г стар лук - 2 БВ
95 г брашно от нахут - 5 БВ (по етикет)
84 г соева кайма - 6 БП (по етикет)
2 яйца - 2 БП
200 г изавара Олипмус - 4 БП
4 ч.л. зехтин - 12 БМ
сол, чер пипер, копър, магданоз, чили (подправките на вкус)
1 ч.л. бакпулвер
Настърганите на ренде (или смлени) тиквички се объркват със всички останали съставки и се изиспват в тавата на фурната върху хартия за печене. Пече се 40 минути на 180 г с вентилатор. 14. Шопска салата
240 г домати - 1 БВ
75 г лук - 1/2 БВ
120 г краставица - 1/4 БВ
120 г чушка - 1/2 БВ
84 г сирене (каквото душата ти сака - краве, овче, козе, биволско) - 3 БПМ
магданозче, малко люта чушка, без сол и мазнина
десерт - 3/4 БВ плод ( напр. 105 г ягоди, 6 череши)
или капачка хубава ракия - 23 мл
Сиренето може да се замени с извара и да се добави зехтин като мазнина. 15.Салата от домати с кисело мляко
3 БПВМ
240 г домати - 1 БВ
200 г кисело мляко - 1 БВ + 1 БП
130 г салатен лук - 1 БВ
100 г извара Олимпус или 50 г извара + 28 г сирене - 2 БП
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
магданоз, 1-2 скилидки чесън, сол и чер пипер на вкус 16.Хумус от суров нахут
4 БВМ
3/4 ч суров нахут - 3 БВ
1 лимон - 1 БВ
1 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. зехтин
2 скилидки чесън
2 ч.л. млян кимион
сол на вкус 17. > Бонбони "Кари" www.vzonata.com/recepti/
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. КАТАЛОГ - БИЛКИ
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести
2. Народни Рецепти
3. БИЛКОВИ ТИНКТУРИ
4. Билките на Мария Требен
5. Билките във всеки дом
6. Разпознаване и събиране на билки
7. Терънс Маккена Храната на боговете
8. Вестник Лечител
9. билките - здраве от природата
10. НАНО-КОМ-ООД
11. АЮРВЕДА
12. БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА
13. НОТА БЕНЕ
14. ТАЙНИТЕ НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА
15. Лекуване с домашни средства
16. bilkaria
17. zdraveotnaroda
18. Здравето, Дар от Бога
19. Водата лекува, лекарствата убиват?
20. Тялото жадува за вода
21. Блогът на prolet
22. greenhealth
23. Тайните на тибетската медицина – 1-ва част
24. Тайните на тибетската медицина – 2-ра част
25. Болести