Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2014 13:21 - ПРИГОТВАНЕ НА МЕХЛЕМИ ОТ ПРОПОЛИС , НЕВЕН И ЧЕРЕН ОМАН
Автор: budha1 Категория: Рецепти   
Прочетен: 21434 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.09.2014 19:02


ПРИГОТВАНЕ НА МЕХЛЕМИ ОТ ПРОПОЛИС
Вазелин или течен парафин (вазелиново масло), смес от вазелин и ланолин, чист ланолин, рибено маело, свинска мас, слънчогледово масло (олио) или други мазнини се загряват до около 90—95°С в емайлиран съд на водна баня. След това към сгорещените материали, при непрекъснато бъркане се прибавя ситно нарязан или разтрошен на прах прополис (пчелен клей) (на студено той става трошлив). Бъркането на сместа продължава 20—-30 мин. Прецежда се през двоен слой марля и се излива в бурканче от тъмно стъкло. Мехлемът трае с години.
За 30%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 10 г прополис.
За 15%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 15 г прополис.
За 20%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 20 г прополис.
За 30%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 30 г прополис.
За 50%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 50 г прополис.
10%-ен прополисов мехлем се прилага:при измръзвания и изгаряния, при хемороиди, при хрема (вкарва се в ноздрата за 10—15 мин с памучно тампонче на кибритена клечка; процедурата се повтаря 3—4 пъти. дневно).
15%-ен прополисов мехлем се прилага:
за бързо зарастване на рани, порязвания и дълго незаздравя-ващи гнойни рани; при натъртване; при черни точки по лицето, сърбеж по кожата и др. при язви на лигавицата на носа и устните; при ечемик и възпаление на клепачите (под контрол на лекар); при силни изгаряния и измръзване (след 10%-ен мехлем).
20%-ен прополисов мехлем се прилага: при гъбични заболявания по кожата; при циреи и карбунколози.
30%-ен прополисов мехлем се прилага: при радикулити и поражения на периферната нервна система (ръцете и краката) чрез втрнване и нагряване с кварцова лампа (под контрол на лекар).
Освен това екстракти от прополис в чист спирт (10%-ен, 15%-ен, 20%-ен и 30%-ен) се прилагат за лекуване на гастрити и язви на стомаха, колити и други стомашно-чревни заболявания чрез вътрешно приемане, но под строг лекарски контрол.
"ЖИВИТЕ МАЗИЛА" СА НЕВЕРОЯТЕН И ВЪЛШЕБЕН БАЛСАМ .
За лечение на болки в ставите можете да използвате "живи" прополисови мазила.
Прополисовите мазила, особено в съчетание с компреси от листа на репей, помагат за облекчаване на ревматичните болки.
Ако правите мазилото с растително масло, то непременно трябва да бъде рафинирано.
Известни са повече от 150 метода за приготвяне на прополисови мазила. Най-простият вариант е: в стъклен буркан (200-250 мл) се налива 100 мл мазева основа (рафинирано слънчогледово олио или зехтин, може и вазелино-ланолинова смес 9:1), добавя се 20 г ситно нарязан прополис, покрива се с капак и се поставя на водна баня. Периодично се разбърква с дървена или стъклена пръчка. Горещата смес се филтрира през 2 слоя марля и се разпределя в стъклени бурканчета. Съхранява се на хладно 1-2 години




За приготвянето на спиртен извлек се вземат 30 г прополис, нарязва се на ситно, поставя се във флакон от тъмно стъкло и се залива със 100 мл 96-градусов медицински спирт. Престоява 3 дни, като периодично се разклаща.
За лечение на язва на стомаха и на дванадесетопръстника 30 капки от спиртния извлек на прополиса се разтварят в охладена преварена вода. Получава се емулсия с цвят на мляко. Тя се пие 1 час преди ядене по схемата:
първи ден - на всеки два часа през деня и вечер, а също и 1 час след вечеря;
втори ден - на всеки три часа;
трети ден и по-нататък - на всеки 4 часа в продължение на 20 дни.
Тази схема е необходима за създаването на устойчива смолисто-восъчна пелена.
Язвата заздравява за около 10 дни, но като гаранция за оздравяване и стимулиране на имунната система са необходими 20 дни. Лечението с прополис е противопоказано при страдащите от алергия, особено към цветен прашец.

ПРОПОЛИСЪТ ДЪРЖИ РАКА НА ГЪРДАТА ПОД КОНТРОЛ
МОЖЕТЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ И ПРОДУКТ ЗА МАЗАНЕ


На водна баня загрейте смес от 30 г прополис и 100 г масло за чай и 30 минути го бъркайте, докато получите еднородна смес. Мажете гърдата си вечер. Пазете приготвената смес в хладилник.
При силни болки може да се направи билкова запарка от 2 супени лъжици бял имел. Предварително смелете зърната с кафемелачка, добавете корени и семена от коприва, корени и цветове от блатен тъжник, корени от черен оман. От тази смес се взема 1 супена лъжица и се залива с 0,5 л вряща вода. От настойката се пие по 1/3 чаша 15 минути преди ядене.


При тежко чуване

Прилага се 30-процентов разтвор на прополис със зехтин или царевично олио (1:4).
За приготвянето на 30-процентния разтвор на прополис нарязвам 60 г от продукта на малки парченца, отделям видимите замърсявания (чужди частици, боклук и др.) и заливам с 200 г 96-градусов спирт. След това разклащам в продължение на 30 минути. Оставям го на тъмно топло място за 5-7 дни, като всекидневно го разклащам. В зависимост от качеството на прополиса цветът на готовата настойка може да бъде от бледожълта до кафеникава.
Смесвам настойката със зехтин или царевично олио (1:4). При разклащане на сместа се образува маслено-спиртна емулсия със светлокафеникав цвят с приятен аромат.
Преди използване трябва непременно да се разклати. Поставям в ухото марлена лентичка, накисната в емулсията. При деца над 5 години - всеки ден през нощта за 10-12 часа (10-14 процедури), при възрастни - през ден за 36-38 часа (10-12 процедури).
Лечението трябва да се провежда след изследване при лекар-ларинголог. Този метод не се препоръчва при полипи в ухото и наличие на гранулации върху тъпанчето.
По този начин успях да възстановя слуха на 17 болни. Всички те се бяха лекували в болница, но без резултат. Възрастта на пациентите ми е от 40 до 75 години.


Приготвяне на спиртов екстракт от прополис


В стъклено шише с широко гърло или колба се поставят 10 - 15 г ситно стрит прополис и към него се прибавят 100 г 96% -ен чист спирт. Сместа се оставя да престои на тъмно и след 3-4 дни се филтрува през марля. Бистрият разтвор се налива в тъмно стъкло и се пази на тъмно място. Трайността му е голяма (ня-колко години). От тази течност се приготвя вода за изплакване на устата, за инхалации и др.





Прополисова вода за дезинфекция на венците


20 капки от получения по горната рецепта прополисов екстракт се смесват с чаша вода и с получената млековидна течност устата се изплаква след предварително почистване сутрин и вечер след ядене.




Дъвка с прополис против парадонтоза

Към една опаковка обикновена дъвка се прибавя 0,8 г чист прополис и се дъвче 10 пъти дневно по 10-15 мин. Преди това устата се изплаква с вода.
Дъвката с прополис се употребява при условие, че в устната кухина няма зъби и корени с гнойни огнища.                                 
Филм-превръзка с прополис

Тази превръзка е гъста лакоподобна течност, която се получава, като се смесят 60 г хлороформ, 20 г плексиглас, 10 см3 екстракт от прополис и 10 см3 екстракт от див кестен.
Екстрактът от прополис се получава, като се смесят 20 см3 95% -ен чист спирт и 20 г прополис, а екстрактът от див кестен - като се залеят 20 г обелени и настъргани ядки от див кестен с 20 см3 95% -ен спирт. Обикновено екстрактите са готови, след като престоят на тъмно 5-6 дни и от време на време се разклащат.
Филм-превръзката се съхранява в добре запушени тъмни стъкла. Тя се използва по следния начин: Нараненото място от кожата, предварително почистено и подсушено, се намазва с тампонче, напоено със сместа, която бързо засъхва. При смяна на превръзката един-два пъти раните заздравяват за един-два дни. По-леките одрасквания зарастват без нагнояване, а болките от усложнените наранявания затихват още на втория ден.
Филм-превръзката се използва при по-леки наранявания.

ДОМАШЕН БАЛСАМ ОТ КЕСТЕНИ ЗА БОЛНИ СТАВИ
Конският кестен е мощно лекарство и е основа на много полезни мазила и гелове.
Ако се разходите из парка, тези дни може да си намерите много кестени . И вместо да ги подминавате или подритвате, съберете си колкото може повече. О тях стават мощни лекарствени препарати и мазила, които ще ви спасят от много болести.
Кестените съдържат калий , фосфор и магнезий , витамините А, С, В1, В2, В3 и микроелементите мед , флуор и силиций . Малките кафяви топчета не се консумират през устата, а от тях се правят много кремове и гелове срещу различни болежки.
За да си направите балсам от кестени за болни стави , настържете около десетина, като подберете само онези, които не са наранени. Обелете ги и ги настържете, сложете ги в буркан, а отгоре залейте с камфоров спирт. Бурканът се затваря добре и се оставя на прозореца на слънце или някъде на топло. На 6-ия ден бурканът се отваря и вътре се прибавя 1 чаена лъжичка нишадър и 1 чаена лъжичка рафинирана сяра, като и двете можете да намерите в аптеките. Бурканът се затваря отново и се оставя на слънце за още 2 дни. От време на време е хубаво да обръщате буркана за по-добро смесване. На 7-ия ден съдът отново се отваря и вътре се поставя и лъжичка терпентин. Престоява така още един ден и балсамът е готов. С тази смес се мажат болни стави и се разтриват добре.
Друга смес за облекчаване на уморени и отекли крака , както и при проблеми с разширени вени се приготвя от настъргани кестени, камфор, розмарин, арника, ментол и етерични масла. Сместа престоява 3 дни на слънце и е готов за разтривки. Тя премахва болките предизвикани от умора, травми, оток, както и ревматични болки                                                                       МЕХЛЕМ ОТ НЕВЕН И МАС
Оранжевите цветчета на невена действат подхранващо, успокояващо, омекотяващо и антисептично на ...
Оранжевите цветчета на невена действат подхранващо, успокояващо, омекотяващо и антисептично на кожата. Ето защо не е чудно, че симпатичното цвете се използва за медицински цели още от 16 век.
Домашният крем с невен е богат на полезни съставки. Съдържа каротиноиди, които подпомагат регенерацията на клетките на кожата.

Кремът е подходящ за всички типове кожа, но най-вече за суха, чувствителна и загрубяла кожа. Мехлемът с невен и мас нанасяйте на тънък слой, където е необходимо, с нежни движения. Редовната му употреба ще възвърне на кожата нейната еластичност и влажност, ще я направи по-свежа, здрава и гладка.
Как се прави крем от невен и мас?
Приготвянето му в къщи е лесно, а действието - ефикасно и доказано.
Необходимите съставки са:
1 шепа цвят от невен (може и изсушен)
400 гр свинска мас (домашна)/ако използвате ленено олио го сгъстете с малко восък,предварително разтопен в метална лъжичка на огън/.Към крема може да добавите и спиртни настойки на прополис,медицинска дъвка,черен оман(стимулиране зарастването на рани и растежа на кости).
На водна баня разтопяваме маста и невена, докато невена си смени цвета и потъмнее. Оставяме настрани, докато изстине. Прецеждаме и наливаме в подходящи кутийки. Съхранявайте в хладилник.
Готовият крем от невен лекува:
Повърхностни рани от порязвания и ожулвания;
Суха, напукана и много чувствителна кожа на ръце и крака;
Кожички около ноктите;
Подсичане;
Стрии;
Разширени вени и др.
ще летливи вещества, естествени пигменти, ензими, сапонини и различни органични киселини.                             image                                                                  МЕХЛЕМ ОТ ЧЕРЕН ОМАН                                                                        Черен оман, зарастличе или голям кокеш – това са само част от имената на тази много лековита билка с която ще ви запознаем.
черен оман

Лечебния черен оман

Черен оман е една от най-лековитите билки, с които природата може да ни дари. Расте и вирее по влажни полски местности, както и близо до водоеми. Лековита част са неговите корени. Хубаво е събирането им да става през пролетните или есенни месеци, когато тази великолепна билка не цъфти. Хубавото на билката черен оман е, че лесно можете да си приготвяте сами лековете с нея.

А за какво може да ви бъдат полезни нейните целебни свойства?

Растението е препоръчвано при лечение на болни от артрит и ревматизъм, както и при отичания на ставите. Попарени пресни листа от черен оман, се препоръчват за лапа при схващане в крайниците, предизвикано от претоварване, изкълчване или навяхване. Чаят, приготвен от тази така лековита билка, се препоръчва при лекуването на бронхити, проблеми с храносмилателния тракт и плеврит. Тинктура, приготвена от черен оман, се прилага съвсем успешно при направата на лековити компреси, срещу всякакъв вид вътрешни и външни наранявания. Пресните му листа, прибавени към вашата вана, могат да доведат до облекчение на болки причинени от ревматизъм, подагра, артрит, както и при проблеми с оросяването на крайниците.

За невероятно полезния мехлем от черен оман, който лекува всякакъв вид рани, дори и доста трудно зарастващи или такива, причинени от изгаряне, не ви е необходимо много. Само четири или пет коренчета от тази билка, които се нарязват на много ситни парченца. Запържвате ги в 250 грама свинска мас, но обезсолена. Оставяте така сместа за едно денонощие, а след това, затопляте отново. Прецеждате през стерилно марлено парченце. Готовата смес се изсипва в предварително приготвени кутийки с капачета. Съхранява се в хладилника, като срока на мехлема е поне една година. Така вашия лековит крем от черен оман, ще ви бъде винаги под ръка, когато имате нужда..



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227963
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031