Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2018 22:46 - Паметният Велинград с паметниците (на срама) си
Автор: drugi Категория: Политика   
Прочетен: 1843 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2018 22:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тези дни екзотичният Велинград отново успя да ни взриви с ... екзотиката си. Оказа се, че общинския съвет на градчето, което носи името на млада терористка, е взел решение да вдигне паметник на ... генерал Атанас Семерджиев.
Като изключим факта, че е роден там, този човек едва ли има, каквито и да било заслуги не само към родния си град, ами и към България като цяло.
На млада възраст бъдещият комунистически генерал става партизанин. Като изключим другите му "подвизи" от това време, на съвестта му вероятно тежи смъртта на партизанския командир Методи Шаторов - Шарло. Роденият в град Прилеп, Македония, Шарло дръзва да бъде повече българин, отколкото комунист. И поради това е осъден на смърт от Сталин. А според сериозни проучвания за палач на храбрия македонски българин (с комунистически убеждения) е избран именно Семерджиев. И като истински "мъжкар", той застрелва своя командир в гръб. Парадоксалното е, че Шарло не умира веднага, а успява да се скрие зад един камък и започва да се бори за живота си. Последните си патрони партизанският командир ("стария българин", както го наричат в Югославия) изстрелва именно срещу идеологията, в която е вярвал цял живот.
След 09.09.1944 кариерата на Семерджиев лети стремгаво нагоре. Занижените критерии на образованието, дошли с "народната" власт му позволяват да завърши не само гимназия, ами и висше образование. А от 1962 година насетне става началник на Генералния щаб на Българската народна армия. Тази ... славна длъжност той заема и когато БКП с кръв и насилие променя имената на мюсюлманите в България. А след 1989 му е възложена отговорна задача - прочиства досиетата и така успява да спаси много хора от презрението на поколенията. 
Та, като се има предвид всичко, описано по-горе, идеята да се построи паметник на една скандална личност само защото се е родила в тук е, меко казано, странна.
За съжаление, обаче, това не е единствената "паметникова" слава на Велинград. Градът носи името на едно младо момиче, останало в историята с това, че е водило война срещу собствената си Родина - в полза на чужда, вражеска държава (и идеология). И заради което хората бяха възпитавани да ѝ се възхищават...
Младата шумкарка има и паметник в нейна чест и ... дори и сега, през 2018 година понякога човек може да види цветя на него. Явно, че във Велинград има хора, които вярват, че това да се бориш срещу България, е висша добродетел...
А там, зад паметника, се "гуши" и малка и скромна плоча.
image
Посветена е на една личност, която говори малко на повечето хора. А "просветените" кланящи се на идеологията, в името на която Вела Пеева поведе война с България, наричат този човек с всякакви скандални епитети.
Величко Керин (роден именно тук,) е останал в историята с прозвището си Владо Черноземски. Съвсем млад, той се включва активно в борбата на македонските българи срещу кървавата тирания, наложена от Югославия. Способностите му помагат да израсне в йерархията на Организацията и скоро невидимата му сянка, пратила в преизподнята много главорези, започва да вдъхва ужас на враговете на българщината и дава надежда на угнетените ни сънародници във вардарско. Именно Владо Черноземски е човекът, който изпълнява смъртната присъда срещу големия враг наа българите, сръбския крал Александър, в името на когото много достойни сънародници са убити по ужасяващ начин.
Владо Черноземски, обаче, е някак ... забравен от местната власт във Велинград. Скромната му плоча е организирана и платена от българите в Македония, които от уважение към него и със скромните си финансови възможности, успяват да позабършат позора на местната власт.
С този град е свързан и великият, но забравен от България народен будител Маню (Мустафа Шарков). Човекът, който зовеше "ние, българите мохамедани, трябва да се пробудим към нов живот и младите поколения да почнат да се учат успоредно с българите християни." и който, като духовник заклеваше българите мюсюлмани, влизащи в армията 
" ...вие давате обещание за напред, не само във войската, но и през целия си живот, да служите вярно и предано на род и родина. В религиозно отношение вие принадлежите към мохамеданството, което с нищо не бива да ви пречи да изпълните вашия войнишки дълг, защото по произход и народност ние сме всички българи. Макар и мохамедани, ние с нищо не бива да се отличаваме в службата от нашите събратя, българите християни... Обичайте България като очите си  и бъдете всякога готови да дадете живота си за нея, когато дългът ви позове " .
Същият този, който, разбрал, че има апетити към Родопите, пише на делегатите на Парижката мирна конференция, че тук живеят българи и че това, че вярват в Аллах, не го прави по-малко българи. И който, будител беше "награден" от комунистическата власт, същата, която издигна Семерджиев до генералските лампази за своето родолюбие - в концлагера Белене... 

За съжаление през 2018 това е Велинград. Град, който не иска да си спомни за своите герои, будители; град който носи името на млада терористка и който иска да вдигне паметник на някой, опозорил се не само с това, че е командвал армията по време на репресията, сменила имената на много скромни българи мюсюлмани в този край. А и човек, който в преклонението си пред най-големия злодей на човечеството - Сталин, не се е посвенил да стреля по собствения си командир - Шарло - само защото макар и комунист, си е останал българин.
Надяввам се, че местната власт ще се събуди. И че не просто няма да вдигне паметник на Семерджиев, а ще се сети за своите герои, които се бориха за България - всеки по неговия начин. Надявам се, но ... червената наркоза тук все още е твърде силна...



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2084082
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол