Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2017 18:51 - На вниманието на добрите градинари. Плодородни домати за "мързеливци"! http://3rm.info
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5458 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Този начин за отглеждане на домати видях в един от съседските парцели. Видяното ме порази: в градината, на разстояние примерно 1,2 метра една от друга, като млади кипариси, се извисяваха обособени зелени колони, обсипани с домати.

Аз много се заинтригувах и реших да се запозная със стопаните на това чудо. Те се оказаха добри и приветливи хора, и без много уговорки ми разказаха тайната за отглеждане на техните домати.

Същността е в това, че основната работа по подготовката на ямките (гнездата) се извършва късно на есен или рано напролет, когато в градината още нищо не расте. При този начин се съкращава времето за садене и се губи много по-малко време са връзване на стеблата.


На растояние 1,2-1,3 метра една от друга се копаят ямки (гнезда), дълбоки 30 и широки 45-50 см. Изкопаната земя се разполага на околовръст, а дъното се разрохва със железна вила, на дълбочина 15-20 см., за да могат растенията по-лесно да се захванат в почвата. Защото, колкото по-дълбоко се промъкнат корените, толкова по добро ще е снадбяването на растенията с влага, по-малко поливане ще е нужно и значително ще се намали вероятността от появата на гнили плодове по върховете, от засъхване на почвата.

В центъра на ямките се забива здрав кол, висок 2-3 метра. После в ямките се сипва по една кофа полупрегорял оборски тор, отгоре се добавя по кофа прегоряла тор или горска почва, а после и кофа пясък. Ямката се запълва до горе със земята изкопана преди това, с добавени, около 80 милилитра нитроамофосфор (вид изкуствена тор) и половин литър дървесна пепел. Стдържанието на гнездото щателно се разбърква, а от останалата изкопана земя, около гнездото се прави здрава оградна стеничка, висока 6-8 см. И това е всичко, - ямката е готова.


В едно гнездо се засаждат от 3 до 5 стебла, от един сорт. На пролет, когато премине заплахата от слани, с дълъг заострен кол (аз го направих от стара права дръжка от лопата) на расстояние примерно 7 см от външната стена или ръба на гнездото, и минимум, 30 см една от друга, правя дупки, дълбоки 40-50 см. Вземам от парника цъфтящи стебла разсад, не по-нисък от 55-60 см. Оттърсвам земята от корените и ги подрязвам така, че да влизат свободно в дупките, без да се огъват нагоре. Низките листа (клончета) откъсвам, оставям горе 3-5 листа и спускам растенията в дупките. Като запълня с разсад цялото гнездо, вземам лейката, свалям й решетката, и изсипвам със силна струя една лейка в една ямка, така че струята да размие пръстта и дупките със стеблата да се запълнят равномерно.

След като посадя всичкия разсад, покривам почвата по външния край на гнездото, с какъвто имам под ръка „мулч“, - влажни стърготини, листа, дребна слама, накъсани важни вестници и т.н. Ако не се направи това, ще се налага да се полива двойно по-често, и след всеко поливане или дъжд, образувалата се твърда коричка от горния слой на почвата, около ратенията, ще трябва да се разровква. А мулчът ще запази влагата и ще предпази корените на растенията от прегряване. Под него се развъждат много дъждовни червеи, които вместо вас ще разровкват почвата, без да засягат корените на растенията, а и ще ги наторяват със жизнената си дейност. По-нататък, цялата грижа за растенията се свежда само до вързване на стеблата за коловете. При което всичките растения се връзват за кола заедно. Не „колтуча“ стеблата на доматите. Растящите домати не трябва да се вързват поотделно, защото те сами се разполагат удобно сред гъстите стебла и листа.


Доматите не трябва да се наторяват допълнително, защото всичкия тор е сложен предварително, при подготовката на гнездата. И само при много голямо количество плодове, може веднъж на две седмици да се излеят в едно гнездо, 1-2 литра разтвор от разреден във вода, оборски тор (1 към 25). Растенията трябва да се пръскат три пъти. Преди разсаждането, с 1-процентен разтвор “бордоской жидкости“ - (вероятно - бордолезов разтвор) или оксихома, а след разсаждането, след 15-20тия и 35-45тия, дни, с разтвор от фундазола или оксихома.


Посадените по този начин домати пускат от дълбоко заровените си стебла, множество допълнителни корени, бързо растат и се развиват. От всяко такова гнезно, при минимални грижи, бера 25-40 кг домати. Какво повече да се очаква от градинар - любител?

Но, разбира се, нужно е да се отгледа и отличен разсад. И понеже нарекох този начин на отглеждане на домати "за мързеливи”, то и разсада трябва да се отглежда без особени трудности.


Още есента се копае голяма яма, широка 50 на 100 см и дълбока 25-30 см. Ямата се пълни с полупрегоряла тор с голямо съдържание (до 50-процента) на стърготини и слама, и плътно се трамбова. Отгоре (на нивото на земята) от дъски се прави рамка, висока 20 см. а над нея се поставят огънати дъги от пръчки. Рамката се покрива с наелон и се оставя до пролетта. В края на февруари – началото на март, торта в ямата трябва да се разрови с вила, в цялата и дълбочина, след което е добре да се сипе една лейка, топъл (35-40 градусов) разтвор, оборска течност или селитра (30-40 г на 1 литър). После рамката се засипва с пресята, висококачествена градинска почва, която се изравнява и леко се трамбова.
Около 15-25 март, ден преди засяването на семената за разсада, земята в рамката се полива с лейка горещ (50-70 градусов) разтвор от калиев перманганат, тъмно-розов цвят, и веднага се покрива с полиетилен. И следващия ден може да се сеят семената.

Свалям наелона и през около 5 см, по ширината на рамката, по цялата дължина правя браздички, дълбоки около половин см. В тези браздички засявам семената, всеки сорт в различна бразда. Рисувам схема на посятото, номерирам всяка браздичка и записвам, къде, какъв сорт е засят.
Избирам най-добрите, плодородни и устойчиви на болести сортове.


След засяването, през сито, засипвам семената с едносантиметров слой земя и тор, леко уплътнявам земята с шепи и поливам с топъл разтвор “гумата“ (думата “гумата“, оставям непреведена. Който знае тази дума, нека напише в коментар!). Покривам парника с наелона и ако времето е студено, поставям втори покрив от огънати пръчки и наелон. Когато се появят кълновете, премахвам хилавите растения, и оставям само силните и здравите.


В фазата на 3-5 истински листенца, наторявам разсада с раствор от микротор селитра (30 г на 10 л вода).
Разсада расте бързо и се развива. Към началото на май имам здрави и силни цъфтящи растения, високи 50-60 см, които отлично подхождат за отглеждане на домати по гореописания начин.


За такова засаждане са подходящи всякакви сортове високорастящи домати.

 

http://3rm.info/publications/63037-dobrym-ogorodnikam-na-zametku-urozhaynye-pomidory.html

 

Превод, Григор Симов

 

 




Гласувай:
5



1. nedovolen - 1
04.07.2017 11:10
Гугъл превежда ГУМАТА на ХУМАТ. Обяснявам си го като топъл р-р на оборска тор угнила. Може и с прясна, но трябва да е превряла - ферментирала. Много благодаря за добрия опит.
цитирай
2. gpjprim - Много благодаря за чудесната и ...
10.07.2017 14:28

Много благодаря за чудесната и практична статия !
Да сте жив и здрав !
цитирай
3. nedovolen - Биодинамичното земеделие на село - ...
10.07.2017 15:19
Биодинамичното земеделие на село - ключ към здраве (ПРАВИЛА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ)

portal12
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314728
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031