Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2019 08:43 - Критичното мислене се потиска за религиозните хора
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 559 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 23.08.2019 08:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Критичното мислене се потиска за религиозните хора

24 март 2016 г. Едмондо Бър Sci / Околна среда

https://newspunch.com/critical-thinking-is-suppressed-for-religious-people/?fbclid=IwAR3xcIdKT-kuSgH-wTVO3ss93bozseCAfTJLPJk8JoNCF97zwBscSseDbMU

image

Според проучване, критическото или научното мислене действа в мозъка по различен път от религиозното или свръхестественото мислене.

Според учените противопоставянето между религиозните вярвания и научните доказателства може да се обясни с разликата в мозъчните структури и познавателната активност. Те открили, че критичното мислене се потиска в мозъка на хората, които вярват в свръхестественото.

Двата пътя не са примирими, но големите религиозни учени от миналото някак се възползваха от баланса между двата начина на мислене.

Изследването не задълбочава възможността за свръхестествено мислене да се възползва от малко критично мислене и защо двете мрежи от неврони съществуват в мозъка и кой наистина ги контролира, наука, бог или moi?

Кое връща мисленето, кой е moi? или кой или какво е Бог? и какво е истинска наука? Това е експериментът или експериментаторът?

International Business Times отчита:

Публикувано в PLOS One , тяхното проучване изследва как частите на мозъка, отговорни за съпричастността и аналитичните разсъждения, са свързани с вярата и духовното мислене. Той предполага религиозни убеждения и сблъсък на научното мислене, тъй като различни мозъчни области са включени и в двете познавателни процеси. Хората, които вярват в свръхестественото, изглежда потискат области, свързани с критичното мислене.

„От това, което разбираме за мозъка, скокът на вярата към вярата в свръхестественото се изразява в отблъскване на критичния / аналитичен начин на мислене…“, казва водещият автор Тони Джак, професор по философия в Case Western Reserve.image

Повече съпричастност, повече религия

В предишни изследвания Джак и колегите му идентифицираха, благодарение на fMRI сканирането, две мрежи от неврони, които се състезаваха помежду си, за да позволят на хората да видят света или в религиозно, или в научно отношение. Казват, че мозъкът има аналитична мрежа от неврони, която задейства критично мислене, и социална мрежа, която дава възможност за съпричастност към други и духовно мислене .

Участниците, които преминаха през сканирането, бяха представени с физически или етичен проблем. За да го реши, мозъкът изглежда засилва активността в една от двете мрежи, докато потиска другата.

За последното проучване учените проведоха серия от осем експеримента, в които участваха между 159 и 527 възрастни. Целта им беше да сравнят вярата в Бога с мерките за аналитично мислене и морална загриженост.

Във всеки експеримент изследователите установяват, че както духовната вяра, така и емпатичната загриженост са положително свързани с честата религиозна практика. Колкото повече човек е религиозен, толкова по-вероятно е той или тя да потиска аналитичната мрежа в мозъка и да проявява съпричастност .

Учените казват, че когато индивидът е в конфликт между научен или религиозен поглед върху света, мозъчните му структури ще определят как ще се справи с това противопоставяне между вярвания и наука.image

Ангажиране с двете мрежи

Проучването също така посочва, че някои от големите учени на нашето време също са били много духовни хора. „Далеч не винаги противоречи на науката, при правилните обстоятелства религиозната вяра може положително да насърчава научното творчество и проницателност“, казва Джак. „Много от най-известните учени в историята са били духовни или религиозни. Тези отбелязани личности са били достатъчно интелигентни, за да видят, че няма нужда религията и науката да влизат в конфликт. "

Според учените индивидите, които успяват да използват и двете мрежи и избягват потискането на една или друга, са по-добре подготвени да разбират света и да излязат с научни открития.image




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. oia - Учените бъркат функцията на моз...
23.08.2019 21:19
Учените бъркат функцията на мозъка. Мозъка е програмиран анатомичен орган, който функционира чрез включване на програмите. Загадката е КОЙ задава включването на програмите, а и как става това -- какъв е редът на включването??? Не отричам усилията на учените, както и тези на духовниците---но не приемам глупотевините нито на едните, нито на другите. Същото се прави и със сърцето. Не мисля, че зная много, но знам достатъчно, за да не приемам объркани предположения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742579
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031