Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2018 02:09 - ГОСПОДИ, ОТНОВО СЪГРЕШИХ! - 2 част
Автор: rozasaronova888 Категория: Други   
Прочетен: 278 Коментари: 0 Гласове:
0



 ВЕЛИКАТА ВЕЧНА КОНСТАНТА

„Вижте каква любов ни е дал Отец, да се наречем Божии чада.“ (1 Йоан 3:1)

  Чувствал ли си се така сякаш Бог е готов да вдигне ръце от теб, защото вместо да вървиш по пътя на вярата, ти понякога се препъваш и падаш? Страхуваш ли се, че  Божието търпение и то си има граници по отношение на твоите провали и че вървиш опасно близо до бариерата или че дори вече си я преминал? Срещал съм много християни, които мислят като теб. Те смятат, че Бог им е ядосан, че ги е изоставил или че се е отказал от тях, защото техните ежедневни постижения далеч не са съвършени. Истина е, че нашият път във вярата понякога може да бъде прекъснат или забавен от моменти на неверие или бунт, или дори сатанинска заблуда. И точно в тези моменти, ние си мислим, че чашата на Божието търпение със сигурност е преляла и че Той е готов да се откаже от нас. Изкушението е ние да се предадем, да спрем да ходим във вяра, унило да забием в канавката край пътя и да се чудим: „Какъв е смисъла?“ Чувстваме се победени и сразени, Божията помощ за нас е преустановена, а Сатана ликува.
  Основната истина, която трябва да знаеш за Бога, за да остане вярата ти силна е, че Неговата любов и приемане са безусловни! Когато вярата ти е силна, Бог те обича! Когато вярата ти е слаба, Бог пак те обича (приема те)! Когато в даден момент ти си силен, а в следващият проявяваш слабост; когато един ден си силен, а на другият - слаб, Бог те обича! Божията любов към теб е великата вечна константа, великата вечна постоянна величина сред всички колебания и непостоянства във всекидневието ти. Разбира се, Бог иска да вършим добро. Апостол Йоан пише: „... това ви пиша, за да не съгрешите ...“ (1 Йоан 2:1-2). Той обаче продължава като ни напомня, че Бог вече е снабдил Ходатай за нашите грехове, което означава, че Неговата любов не се променя независимо какво вършим ние: „но ако някой съгреши, имаме Ходатай при Отца - Исус Христос Праведния. Той е умилостивение за нашите грехове и не само за нашите, но и за греховете на целия свят.“
  Най-голямата причина, поради която Сатана взема преимущество (печели предимство) в живота на истинския християнин когато стане въпрос за грехове е, че християнина не осъзнава, че това е Божията вменена праведност, дадена му безплатно (безвъзмездно) от Бога, като позволи на Исус Христос да стане негов Господ и Спасител.  Колко пъти ни е казал Бог да прощаваме на тези, които са съгрешили против нас, но поискат прошка?
  „Тогава Петър се приближи и Му каза: Господи, до колко пъти , като съгреши брат ми спрямо мене да му прощавам? До седем пъти ли? Исус му каза: Не ти казвам до седем пъти, а до седемдесет пъти до седем.“
  Това, което Бог иска да разберем от горе цитираните стихове е, че НЯМА ОГРАНИЧЕНИЕ, НЯМА ЛИМИТ КОЛКО ЧЕСТО ЩЕ ПРОЩАВАМЕ НА ОНЕЗИ, КОИТО НИ МОЛЯТ ЗА ПРОШКА, което означава: нашето ЖЕЛАНИЕ, нашата ГОТОВНОСТ да прощаваме - това  търси и иска Бог. (Това обаче не означава, че като простиш на някого, той няма да бъде наказан от съдията за нарушаване на закона, да речем). И ТАКА: Бог никога няма да ни накара да направим нещо, което първо Той не е готов да стори. Той ще НИ прости 7 Х 70 Х 700 Х 7000 Х 70 000 ..., ако продължаваме да Го молим. Не позволявай на Сатана да ти втълпява да вярваш, че Бог няма да го направи. (Но само защото  Той ни прощава, това не означава, че няма да има последици за нас заради греховете, които сме извършили.)
  Греха СЕ ЗАПЛАЩА! Не си и помисляй, че не е така - Бог заплати за него с живота Си на кръста! ... Въпреки това, греха няма да направи така, че да изгубим спаснието си, ако помолим за прошка! И на всичкото отгоре няма нужда да се молим два пъти! Веднъж за всеки грях е напълно достатъчно. ЕДИНСТВЕНОТО, което може да ни накара да загубим спасението си е като обърнем гръб на Исус Христос и не Му се доверим, че САМО Той може да прости греховете ни, а не търсим други начини, чрез които греховете ни биха били простени. (Написаното в Евреи 10:26 се отнася особено до евреите, които са вярвали, че принасянето на животни в жертва изкупва греховете им, така както диктувал закона в Стария Завет, който закон ВСЕ ОЩЕ  е в сила според тях, и че да се доверят САМО на Христос наистина не е необходимо, защото проливането на Неговата невинна кръв на кръста не означава нищо за тях. Тяхното „съгрешаване самоволно“ след като веднъж са познали Истината за това какво Исус постигна на кръста, беше грехът НЕВЕРИЕ - и/или - нямаме нищо общо повече с Него докато умрем - което означава, че повече изобщо не ни ПУКА дали съграшаваме или не, нито пък какво Исус мисли за това.
  Ще го кажа по-друг начин: ако нас не ни е грижа за това, което Бог направи на кръста лично за нас, то ние попадаме в категорията „явна апатия“. Повечето хора на тази планета живеят в различна степен на тази апатия. Техният гняв против Бога (защото Той е допуснал или не е допуснал нещо да се случи в техния жвот възпламенява гнева им против Него) е по-често явление, отколкото апатията им спрямо Него (студенината, която таят към Него). Ето защо: „мнозина са призвани, но малцина са избрани.“ Всеки от нас „отговаря на изискванията“ за бъде простен от греховете си, защото спасението е БЕЗПЛАТНО ... но повечето не ги е грижа, както ни казва Библията. И точно тези, на които им пука и правят нещо по въпроса, Бог нарича „избраните“. Те са „избрали“ да вярват Божията Истината.
  Мъдрият Християнин се моли и иска от Бога да му даде различни неща и да направи това или онова за него ... Но когато Бог не  отговаря според желанието му, той ОТКАЗВА да се гневи и ядосва на Бога. Вместо това мъдрият Християнин взема решение да продължи да се доверява на Господа и да върви заедно с Него, защото неговата вяра лежи в убеждението, че Бог знае кое е НАЙ-ДОБРОТО за него във всяка ситуация, в която се намира, защото Бог определя най-доброто. Конфликта, който имаме с Бога е, че искаме да се опитаме да Го убедим, че това, в което ние вярваме е най-доброто за нас, нали? Разглезените деца-егоисти избухват и се гневят когато не получат това, което искат, не е ли така? Ние възрастните обаче, отхвърляме Бога, охладняваме спрямо Него, бунтуваме се срещу Него, като Му отмъщаваме с гняв и сърдене.
  Това, което Бог желае е израстването на характера ни, а не да ни даде всичко, което желаем да вземем от Него. Защото израстването на характера засяга нашата ВЕЧНОСТ, т.е. къде ще прекараме вечнотта. Колкото по-бързо осъзнаем този факт, толкова по-голяма ще е вярата ни като Му се доверяваме, както Притчи 3:5-6 ни увещава: „Уповавай се на Господа от все сърце и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища познавай само Него и Той ще изправя пътеките ти.“
  Но нека кажем още нещо за Евреи 10:26. Сатана много обича да фокусира вниманието на младия Християнин точно към този стих и да го накара да не забележи какво автора на Евреи е написал 2 глави по-нататък в Евреи 12:1. Това, което Бог иска да разберем е, че Той желае ние да работим усърдно чрез силата на Исуса Христа, която е на разположение на всеки от нас, за да спрем да отстъпваме място на греховете или казано по друг начин  -да вършим отново и отново същия грях или грехове, които постоянно ни впримчват ... Да отстъпваме място ... и въпреки това, Той не ни осъжда, ако го направим (Римл. 8:1-2): „И така, сега няма никакво осъждане на тези, които са в Христос Исус, които ходят не по плът, но по Дух. Защото законът на живототворящия Дух ме освободи в Христос Исус  от закона на греха и смъртта.“

Но за да можем напълно да схванем горецитираните стихове, ние трябва първо да се върнем към глава 7 на същото послание. В глава 7, апостол Павел пише за нормалния Християнски живот - решителната борба между съгрешаването и не съгрешаването - желанието ти да вършиш добри и праведни дела, но да се проваляш. Сатана работи с всички сили да ни накара да се предадем когато претърпим провал, поражение. Той иска да вярваме в лъжи, в които Бог от своя страна не иска да вярваме. Бог НИКОГА не иска да вярваме, че никога повече, никога отново няма прости прегрешенията ни. Бог никога няма да спре да ни прощава ... винаги щом Го помолим. Той иска да имаме непоклатим мир и да бъдем напълно спокойни по този въпрос. В 1 Йоан 1:9 намираме Неговото обещание от началото на нашето ходене с Него до последният ни дъх на тази планета: „Ако изповядаме греховете си, Той е верен и праведен да ни очисти от всяка неправда.“ Този стих покрива нашите минали и настоящи грехове, както и тези, които ще извършим в бъдеще!
  Надявам се, че успя да придобиеш важна представа за това как намерението на Сатана е да обърка всичко, в което вярваш по отношение на това, което Исус постигна за човечеството, давайки Своя безгрешен живот на кръста за нашето вечно спасение - пълна и цялостна прошка за ВСИЧКИ наши грехове ... през ЦЕЛИЯ  ни живот.  Бог иска ние да сме УВЕРЕНИ в нашето спасение, а Сатана иска точно обратното - да се съмняваме и да сме несигурни в него. Дявола успява да постигне това, карайки ни да вярваме в неговите лъжи. Той обича да подсилва тези лъжи, използвайки „Християни“ , които духовно извращават Християнските доктринални Истини. Сатана често постига целта си, като ни кара да насочим вниманието си към един отделен стих, ИЗКЛЮЧВАЙКИ И ПРЕНЕБРЕГВАЙКИ някои други или всички останали. Освен това, той иска да ни държи в пълен мрак, който изисква СВЯТИЯТ ДУХ да ни даде пълно, здраво разбиране на това, което пише в Библията. Например: Водното кръщение е заповед от Бога за всеки вярващ, който би искал да го приеме, но НЯМА да повлияе на нашето спасение и приемането ни от Бога (Неговата пълна прошка) и прекарването на вечността с Него, ако не се кръстим с вода. Разбойника на кръста е нашето разрешение на въпроса. Той нямаше възможността да бъде кръстен с вода. На всичкото отгоре, всеки ден по лицето на тази земя някой предава живота си на Исуса в последните мигове на живота си. Ние наричаме това „обръщение на смъртното ложе“. Ако водното кръщение е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, за да бъде всичко  между нас и Бог-Отец и Бог-Син наред точно преди да умрем, то можем да отхвърлим ВСИЧКИ „обръщения на смъртното ложе“ като приемливи от Бога.
  Но да се върнем на стратегиите, които Сатана използва. Ако той успее да ни изкуши да се ядосаме на Бога и най-вече да останем разгневени и ядосани Нему, той знае, че закоравяването на сърцето ни, а то ни прави по-малко чувствителни за Святият Дух, ни помага да обърнем гръб на Исуса Христа. Не позволявай на Сатана да постъпи така с теб! Недей! Опасно е да останем ядосани на Бога за дълго време!
  Друг ход на Сатана: Той иска да си мислиш и да вярваш, че по време на земния си живот ти трябва да постигнеш безгрешно съвършенство, ако си истински Християнин. БОГ ИСКА НИЕ ВИНАГИ ДА СЕ ОПИТВАМЕ ДА УСТОЯВАМЕ НА ИЗКУШЕНИЯТА НА ГРЕХА, НО И ЗНАЕ,ЧЕ НИЕ НИКОГА НЯМА ДА УСПЕЕМ ДА ХОДИМ 100% В ПОБЕДА ДОКАТО СМЕ ЖИВИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ. Ако един Християнин МОЖЕШЕ да постигне това, то тогава не бихме имали нужда от Христос, Който понесе върху Себе Си наказанието за нашите грехове, нали? Няма Християнин, който да е постигнал безгрешно съвършенство преди да напусне тази земя.
  Понякога бивши Християни - огорчени и ядосани на Бога - се предават на Сатана, служейки му или пък се обръщат към някоя фалшива религия, която се подиграва, отхвърля и омаловажава Господа Исуса Христа и това, което Той постигна за цялото човечество на кръста, като умря за нас, за да бъдем напълно приети от Бога. Но запомнете: Исус винаги ще приеме обратно този, който истински съжалява за това, което е направил и се кае.
  Бог иска Християните много добре да осъзнаят и разберат, че непрекъснатото практикуване на един и същ постоянен грях е много сериозен проблем с Бога. Тази истина не бива да убягва от нас! Стратегията на Сатана обаче е непрекъснато да се опитва да накара Християнина да греши, след което да го убеди, че някак си ... по някакъв начин Божията любов (приемане) към него е намаляла. Истината е: БОЖИЯТА ЛЮБОВ КЪМ НАС Е НАПЪЛНО БЕЗУСЛОВНА! Нашият грях не прави така, че Бог да ни обича по-малко. Римляни 8:31-39 ни уверява в това.
  И все пак, за да привлече вниманието ни когато живеем в явен и постоянен грях, Бог понякога оттегля Своето благоразположение и благосклонност от нас. Един любящ родител постъпва така с непослушното си дете-бунтар, за негово добро! Любящият родител, който се грижи за здравото, добро възпитание на детето си, няма друг начин, освен да му откаже своето благоразположение в някои случаи, докато детето не покаже желание и готовност да се покори на родителите си.
  Някои полу-топли, полу-студени Християни често се чудят ЗАЩО всичко  се развива добре с други християни, а с тях не. Бог често отдръпва Своето благоразположение, ако те откажат да Му дадат цялото си сърце - цялата си обич и цялата си преданост  на Исус Христос. Бог няма да позволи на полу-топли, полу-студени хора да прекарат вечността с Него на Небето. Колкото по-скоро осъзнаем колко е важно за Него да Го поставяме на ПЪРВО място в живота си постоянно и всичко останало на второ място, толкова по-скоро Бог ще започне да ни обсипва със Своето благоразположение, като решава какво е добро за нашето духовно израстване и близки взаимоотношения с Него. Източник: precious-testimonies          



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rozasaronova888
Категория: Други
Прочетен: 1692893
Постинги: 3893
Коментари: 97
Гласове: 1005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031