Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2014 18:46 - Електроника направена от човешки кръвни клетки, предполага киборгски интерфейси
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
1



imageАко представата за електронни компоненти от следващо поколение, направени от истински човешки кръвни клетки ви кара да потръпвате, може да не желаете да четете по-нататък. Но ако се интересувате от това как бъдещи изкуствени крайници или очи могат да бъдат свързани с пациенти, това ново изследване ще ви заинтригува.
Мемристорите (memristors; букв. – памето-транзистори) са тип електронно устройство, за което може и да не сте чували, те са били теоретично измислени преди много време. Но едва сега започват да стават реални за производство – номерът е да се модифицира ток, в зависимост от „сигнал“ по подобен на транзистора начин, само че в случая с мемристора начинът, по който те функционират, зависи как са били последно активирани. По този начин, в известна степен те имат „памет“, което означава, че се държат повече като собствените ви мозъчни клетки, а това нещо кара всички хора, занимаващи се с хардуер, да се вълнуват от потенциалната им сила за компютърни изчисления. Екип от учени в Гуджарат вече е успял да направи мемристори от модифицирани човешки кръвни клетки.
Работата включвала макроскопичен експеримент с 10 милиметров тестов тубус с човешка кръв с температура 37°C (обикновено смятана за средната температура на човешкото тяло) и два потопени електрода, свързани към някакви контролиращи и измерващи електронни уреди. Тестът доказал, че електрическото съпротивление на кръвта се изменяло като реакция на приложената полярност и големина на напрежението, и ефектът бил „задържан“ за поне пет минути – повторните тестове в същия период от време били зависими от настройките на предишния експеримент. Втори тест, също положителен, показал, че ефектът на мемристора е бил налице, когато кръвта фактически е текла по време на експеримента.
Казано с други думи, учените са показали, че могат да произвеждат микроскопично биологично устройство, което да работи по начин, подобен на микроскопичен мемристор, направен от по-обичайните полупроводникови материали, които бихте свързали със силиконов чип. Мрежи от такива биомемристори могат да бъдат свързани заедно, за да се направят компютърни устройства и това е следващата стъпка за изследователския екип.
В края на краищата фактът, че биологична система може да бъде използвана за взаимодействие с физическа полупроводникова система, може да революционизира биомеханиката. Това е защото въвеждането на жични свързочни устройства в тялото, като слуховите импланти, активизираните от нерви изкуствени крайници и очни ябълки, включва ужасно трудна интеграция на метални жични връзки, както и целия свързан с това риск от инфекции и физиологично отхвърляне от тялото. В допълнение, това е една много обещаваща първа стъпка към създаването на киборги. Обратно броене към началото на военния интерес към тази технология: 5... 4... 3...
(Жалко само, че авторът на статията се прави на незнаещ, че такива разработки и скрити интереси в тази насока най-вероятно има поне от 50-те г. на миналия век в САЩ и други развити западни държави (а вероятно и в Китай и Русия), но са свръхсекретни и вероятно едва сега започват да ги „представят“ поетапнно на широката общественост, за „да свикнат“ с това какво предстои... – бел. пр.)


Източник: http://vigilantcitizen.com
Превод: sixenius
Редакция: Издателство „Паралелна Реалност



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1231923
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930