Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2014 17:32 - Здравец/Екстракт от здравец спира ХИВ-1
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 1797 Коментари: 0 Гласове:
0



imageПовече от 350 милиона души в света са инфектирани с ХИВ, според Световната здравна организация (СЗО). Повечето от тях са носители на имунодефицитен вирус тип 1 (ХИВ-1), който прераства в синдром на придобитата имунна недостатъчност или СПИН. СПИН е една от водещите десет причини за смърт в света и макар че има напредък в справянето със заболяването, лек още не е открит. Изследвания, приведени в Центъра Хемхолц в Мюнхен, Германия, институция, посветена на откриването на нови терапии за диагнозиране, превенция и лечение на често срещаните заболявания, ни водят една стъпка по-близо до излекуването на СПИН. Изследването показва, че екстрактите от корена на растението здравец дезактивират ХИВ-1, като спират инфектирането на здравите клетки и предотвратяват разпространението на вируса.
Различен вид вещество, противодействащо на ХИВ-1

Учените откриха, че екстрактът от здравец предпазва кръвта и прави клетките неподатливи на ХИВ-1 инфекция като предотвратява прикрепването на частици от вируса към клетки гостоприемници. Екстрактът от здравец обвива нахлуващия вирус и спира възпроизвеждането му! Зареден с полифеноли, екстрактът от здравец изглежда потиска ХИВ-1 по различен начин от сега използваните вещества противодействащи на ХИВ-1. И безопасността му вече е потвърдена; в Германия той е популярен билков лек, използван за лечението на остър бронхит.

Авторите на изследването заключават: „На база на нашите данни и на отличния му профил за безопасност ние сме убедени, че екстрактът от растението здравец е водещ кандидат за разработването на научно признато билково лекарство за терапия, противодействаща на ХИВ-1 с начин на действие, различен от и допълващ съществуващите едномолекулни лекарства”.

Изследванията на инфектирани с ХИВ-1 хора е следващата стъпка за определяне точно колко ефикасно здравецът потиска ХИВ-1.
Ползи от екстракта от здравец

Извличан от растението Pelargonium sidoides, екстрактът от здравец е зареден с мощни проантоцианидини, лекуващи хранителни вещества които по природа имат антиоксидантно, нативирусно, антибактериално и противовъзпалително действие. Ползите от екстрактът от здравец включват:

Укрепва имунната система
Облекчава диарията и синдрома на дразнимото черво
Регулира кръвното налягане
Усилва умствените острота и фокус
Ускорява отслабването

Прилаган външно, екстрактът от здравец лекува акне и дерматит. Той може дори да намали белезите по кожата тъй като засилва притока на кръв в слоя на кожата под нараненото място. Екстрактът от здравец също така изравнява тена на кожата като разнася меланин и намалява хиперпигментацията.

Даника Колинс

Източник: Geranium Extract Suppresses HIV-1

http://undergroundhealthreporter.com/geranium-extract-suppresses-hiv-1#axzz2u7BLVPmu

Снимка: www.biovitalia.com.                                                                                               Здравецът е здрав и носи здраве.
image

Това е обикновен здравец (Geranium macrorrhizum), има го навсякъде по градинки и детски площадки, но малко хора знаят за неговите полезни свойства, може би защото когато нещо е непрекъснато пред очите ни, то престава да ни прави впечатление.Това цвете е най-често възпявано в народните песни. С китка здравец дарявали момите своите любими, с нея закичвали оброчното агне на Гергьовден, със здравец разпръскват чудодейната светена вода свещениците по венчавки и кръщенета и на големи църковни празници. Древните лечители вярвали, че колкото по-силен е ароматът на едно растение, толкова по-подходящо е то за борба с болестите. Може би именно свежото ухание на здравеца го прави символ на бодрост, здраве и дълголетие. Разпространено е поверието, че саксия здравец на прозореца или в спалнята е сигурна гаранция за дълъг и щастлив живот, непомрачаван от болести и страдания.

image 
Ето какво интересно намерих в нета за обикновения здравец:
Съвременната наука доказва, че вдишването на въздух с аромата на това растение осигурява дезинфекция на белите дробове, има противовъзпалително и противоалергично действие.
Българската народна медицина препоръчва листата на растението като ефикасно средство за лечение на артериалната хипертония. Днес това е научно потвърдено. На здравецовите листа се приписва и способността да понижават нивото на кръвната захар при диабетици. Макар че все още няма неоспорими доказателства за това твърдение, възрастните диабетици могат да се възползват от него в хода на обичайното си лечение. Полезно е да се знае, че листата на здравеца са най-лековити по време на цъфтежа. Изключително добри са резултатите при прилагане на лечебните качества и на коренищата на растението. Те се изкопават в края на лятото и през есента и се използват при кръвоизливи от носа, венците, хемороиди, сърбящи кожни възпаления, при болки в корема от малки деца. А ето и няколко практични съвета: При високо кръвно налягане, за укрепване на кръвоносните съдове и при диабетици се препоръчва ежедневно сдъвкване на 1 лист здравец сутрин на гладно. Отвара от коренищата на обикновен здравец се приготовлява като 2 супени лъжици от ситно нарязана дрога се варят в продължение на 10 минути в 4 чаени чаши вода. Пие се охладена и прецедена 3 пъти по 1 винена чаша (вместо вода). Здравецът има имунностимулиращ ефект, подобно на чесана унищожава микробите и вирусите, действа радио защитно при радиация.

image
 Приложения:  листа: лечебно средство при хипертония  листа: понижават нивото на кръвната захар при диабетици  коренище: кръвоспиращо, противовъзпалително и запичащо средство  коренище: при кръвоизливи от венците, хемороиди, при кожни заболявания.

Горните три снимки са правени от моя съпруг, а надолу съм ги взела от различни места в нета. 

Има около 23 вида здравец в нашата флора. В народна медицина се използват следните видове :

image

- насечено листният здравец (Geranium dissec-tum Jus si.) — отварата от цветовете и листата му действат добре против скрофули; 

image 

- пиренейският здравец (G. pyrenaicum Burm. f.) — надземната му част се препоръчва при болки в коремната област;
 
image

-робертовият здравец (G. robertianum L.) — отварата от надземната част се употребява против воднянка, ревматизъм, подагра, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при безплодие, болки в стомаха и червата. Още снимки от този вид вижте тук:
luirig.altervista.org/photos-search/index.php

image

 Кръвен здравец — Geranium sanguineum; Сем. Здравецови — Geraniaceae. Известен е още с наименованията жива трева и щъркулянче.Той външно много прилича на своя популярен събрат, но е лишен от чудния му аромат.
Използват се за лечение само неговите коренища, които първоначално са розови, а след изсушаване придобиват червен цвят, което е дало името му. Поради голямата му употреба ще се спра по-подробно на неговите лечебни свойства. 
Действие:кръвоспиращо и укрепващо капилярите, запичащо и абортивно.
Прилага се при диария (особено у малките деца), малокръвие, болки в стомаха и червата.
В българската народна медицина кръвният здравец се употребява при малокръвие (анемия) от различно естество, цироза на черния дроб, при безплодие, както и за укрепване на мускулатурата на сърцето (заедно с корени от коприва), при пясък и камъни в бъбреците и пикочния канал, начална туберкулоза, малария и др. Външно отварата от тази билка се използва за тампони при кръвотечение от носа и за компреси при фистули и кожни възпаления. Начин на употреба на Кръвния здравец 2 супени лъжици нарязани коренища се варят в 1 л вода 10 мин. Отварата се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно вместо вода.

image

Моят опит: Правя спиртен извлек от пресните листа на обикновения здравец(горе на снимката е от нашата градинка, снимката е правена съвсем наскоро от съпруга ми) с 98 % медицински спирт и го разреждам с минерална вода, да стане около 50 % спирт или използвам водка. Пълня едно бурканче от 250 мл. с листата, без да го тъпча, заливам го със спирта до горе, захлупвам го и го слагам на хладно и тъмно. След не по-малко от месец го прецеждам и е готово за употреба. Смесвам го с други спиртни извлеци според случая, обикновено правя комбинация против високо кръвно за възрастните хора около мен. Самостоятелно ако се ползва, трябва да се пие по 25 капки от извлека, разтворени в малко вода, три пъти дневно. При високо кръвно го смесвам с извлеци от маточина, овчарска торбичка, дяволска уста, орлови нокти, планинска чубрица, глог, хмел и се ползва по същия начин. Баща ми по едно време правеше хипертонични кризи и това лечение му донесе голямо облекчение, отдавна вече няма такива проблеми.
Още от ранна пролет слагам във вазите в дома си здравец, заедно с корените за обеззаразяване на въздуха и релакс.
Преди години имах и саксийка със здравец в стаята на децата, но котката го изяде, тя често постъпва така и с останалите ми цветя и с нея сме във вечен конфликт по този въпрос.
  Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
    



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1226761
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031