Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2014 00:06 - Ревматизъм Ревматоиден артрит
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 2358 Коментари: 0 Гласове:
0



Ревматизъм                                           106. Замесва се меко тесто с 1 чаена чаша нафта и 1 супена лъжица стрита морска сол. Намазва се едното коляно със свинска мас и с разточеното като тънка питка тесто се увива независимо къде е болното място. Държи се 1 -2 часа. На другия ден се увива другото коляно. Правят се 10-15 процедури при непрекъснато редуване. Помага също и при артрит, подагра, шипове, вода в коляното.
107. С 50 г камфор на бучки, 50 г свинска мас и газ за горене, колкото поеме, се омесва тесто, което се завързва на болното място. Стои 2 часа. Лекува и заболяване от артрит, подагра, болки в кръста и петите.
108. Прави се питка от тесто, намазва се с мед и се поръсва с нишадър. Поставя се на болното място и се държи, докато започне да тегли (докато се засилят болките). Прави се през ден - най-много 10 пъти. Лекува сесъщо артрит, болки в петите, коленете и кръста, вода в коляното.
109. Забърква се тесто от 1 чаена чаша ябълков оцет и брашно. Връзва се на болното място и се държи цяла нощ. Процедурата се повтаря в продължение на 10 дни. Помага при болки в ставите от ревматичен и невралгичен произход.
110. 200 мл силна домашна ракия се замесва с черно пшеничено брашно. Прави се тънка питка, която се поръсва със захар С нея се увиват болните места. Тестото се държи цяла нощ. Нужни са 10-15 процедури. Помага и при вода в коляното.
111. Листо от репей или счукана глава чесън се обърква с брашно на средно меко кисело тесто, което се налага на болното място, предварително намазано с мазнина. Слага се вечер преди лягане и се държи 2 часа най-много. Почива се 1 ден и се повтаря процедурата. По този начин се лекуват всички видове ставни заболявания, шипове, болки в кръста и краката.
Може да се замеси тесто и само с кашицата от 1 глава счукан чесън. Тестото се държи на болното място 2 часа. След като се свали, мястото се намазва със свинска мас.
112. Замесва се питка с 2 супени лъжици мед, 50 г негасена вар и 1 жълтък. Добавя се 1 супена лъжица дървесна пепел. Болното място се намазва с олио, преди да се наложи с питката. Лечението продължава 10 дни без прекъсване. Лекува също болки в петите, коленете и кръста.
113. Квас или долната кора на хляба (може и препечена филия), се накисва в чист винен оцет и вечер се налага на болното място. Държи се цяла нощ. Помага и при артрит, подагра и шипове.
114. Един краешник хляб (долната кора на хляба) се издълбава. Слага се малко газ за горене и се завързва за петата на крака. Прави се съгреваещ компрес, който се държи 2 часа. Помага и при артрит, подагра, болки в петите.
115. Отрязва се една трета от хляб „Добруджа” (с краешника). Разрязва се и се отваря. Хлябът се поставя на водна пара така. че да не бъде докоснат от водата. Когато омекне и стане много горещ, се маха от парата. Наръсва се с 1 ампула бензин за запалки или (купен от аптеката бензин - 10-20 мл), увива се в чисто памучно парче плат и се налага върху предварително намазаният със свинска мас кръст. Болният се завива с вълнено одеяло. Хлябът се държи 10 мин, за да не се получат мехури от изгаряне. След процедурите болният слага вълнен пояс. Помага и при ревматоиден артрит, подагра.
116. Една филия хляб и 1 белтък се омесват с 1 супена лъжица ракия и 1 супена лъжица ябълков оцет. Сместа се оформя като питка и се излага върху предварително намазаното с мазнина болно място. Питката се държи цяла нощ. След като се свали, мястото отново се намазва с мазнина. Помага при всички възпалителни процеси на ставите.
117. Смесват се по равно количество оръдейно масло и свинска мас и се разбързат много добре. С 1 супена лъжица от сместа се мажат болните стави така, че да попие много добре, след което се правят слънчеви бани. Действа еднакво добре при ревматизъм и артрит.
118. Две платнени торбички се напълват с морска сол и се зашиват добре. Вечер те се затоплят в електрическа фурна и се поставят върху възпаленото от ревматизъм или артрит място (стави). торбичките се редуват - като изстине едната, поставя се другата. Процедурата трае продължително време. При нужда се използват повече от две торбички. Вместо морска сол, торбичките могат да се напълнят с трици - ефектът е също много добър. За предпочитане процедурите, които продължават от 15 дни до 1 месец, да се правят вечер преди лягане през лятото.
Друг начин на лечение е една нагорещена торбичка, пълна с морска сол, да се слага веднъж на коляното, веднъж на петата. Лекуват се така и артрит, и шипове.
119. Нагорещената морска сол се слага в бакърен некалайдисан съд, който се поставя на земята. Болният сяда и стъпва в нея, като завива краката си с одеяло или вълнен шал. Стои така докато изстине солта. Процедурата трябва да се прави само през лятото в продължение на 20-30 дни.
120. Напоено с газ вълнено парче плат се слага върху некалайдисан затоплен бакър (тава) и се стъпва върху плата. Първата вечер се стои 5 мин. Всяка следваща вечер времетраенето се увеличава с 5 мин, докато се стигне до 1 час и после започва да се намалява отново с 5 мин, докато се стигне отново до 5 мин. След процедурата вечерта краката не се мият, а се обуват с вълнени чорапи. Измиват се на следващата вечер преди другата процедура. Лекува и артрит, подагра и шипове.
121. В една медна некалайдисана тава се слага 1 супена лъжица медицинска сяра на прах. Ходилата се трият в сярата 5 минути. Прави се сутрин и вечер. Обуват се чорапи и се ляга. Сутрин преди процедурите краката се измиват с топла вода. Лекува и шипове.
122. Болното място се нажулва с коприва, а после се търка със стръковете, докато пуснат влага. Прави се всеки ден в продължение на 2 седмици. По-голям ефект има, ако болните места предварително са намазани със свинска мас.
123. При болки в ръцете и краката се носят няколко (5-6) кестена в джоба. Помага също и при заболяване от коксартроза.
124. Използва се жилене на пчели. 5-6 пчели трябва да се оставят едновременно върху болното място. Нужни са десетина процедури.
Друг вариант на лекуване с пчелна отрова: първия ден болното място трябва да бъде ожилено от 1 пчела; втори ден - също една пчела; трети ден – 2 пчели; четвърти ден - три пчели; пети ден - три пчели (всичко 10 ужилвания за 5 дни). Почива се 1 ден и всичко се извършва по обратен ред. Лекуваният по този начин не трябва да е алергичен на пчелна отрова, иначе е опасно за живота.
Добро въздействие върху болния имат също ужилванията от оса.
125. Три супени лъжици бял равнец се запарват с 500 мл вряща вода. Напоява се памук със запарката и с малко камфоров спирт. Прави се съгреваещ компрес на болните места, който стои цяла нощ. Нужни са 15-20 процедури. Прави се при оточни ставни възпаления.
126. Един кг борови иглички и шишарки врат 30 минути, след което се оставят да киснат половин денонощие. Добре е отварата да се приготвя сутрин, а вечер да се правят баните. Отварата с всичкото се излива във ваната с гореща вода, която се разхлажда до температура на търпимост. Болният лежи 20-30 минути. Противопоказна е за хора с болно сърце, високо кръвно налягане и разширени вени.
127. Един килограм млади брезови клонки с листата се варят в 5-10 л вода 5-10 мин. Болният потапя в отварата болните крайници и ги държи 15-20 мин. Отварата може и да се разреди във вана с гореща (топла) вода, в която ляга болният. Първия ден трябва да се стои 10 мин., втория - 15, третия и останалите по 20-25 минути. Процедурите се правят 10 пъти през ден.
Още по-добре би действала брезовата отвара, ако към водата се прибавят 2 супени лъжици или едно пакетче сода бикарбонат. Лечението помага и при ишиас и подагра
128. 10 корена и 10 клонки с цвета от зелен нисък бъз се варят в 5 л вода. В прецедената отвара, докато изстине, се държат болните крайници 10 вечери наред без прекъсване. За всяка баня се приготвя нова отвара.
129. Един килограм ситно нарязани корени от зелен нисък бъз и 1 кг ситно нарязани корени от коприва се варят в 5 л вода 25-30 мин. Отварата се излива с корените във вана (бъчва, чебур), която се долива с 20 л гореща вода. Прибавят се 1 кг морска сол и 500 г стипца. След като се разтворят, болният сяда във ваната (потапя се в съда). Ако водата не покрие болните места, прави се още една доза отвара и се прибавя още толкова вода. Седи се колкото може повече. Прави се 10 пъти без прекъсване. Използва се същата вода, като предварително се затопля. Помага при артритни заболявания. Не се препоръчва на сърдечно болни и хипертоници.
130. 14 супени лъжици вратига се варят 5 мин в 5 л вода. Прецеждат се след 10 мин. В отварата се потапят болните крайници за 15-20 мин. действа болкоуспокояващо при всички видове ставни болки.
131. Краката се киснат 30 мин в съд, пълен с топъл, току-що изварен за бира ечемик или в гроздови пръщини. Помага и при ревматоиден артрит и шипове. Не се препоръчва на хора с разширени вени - при тях температурата на ечемика или пръщините не бива да надвишава 25°. Нужни са около 20 процедури с почивка след десетата баня.
132. В 5 л вода се варят 15-20 мин 10 супени лъжици корени от коприва. В отварата, докато е гореща, се държат болните крайници. Нужни са 10-15 бани без прекъсване. Помага при всички ставни заболявания.
133. 100 г корени от коприва, 100 г листа от нисък бъз и 10 г орехови листа се варят в 20 л вода, докато последната изври наполовина и стане тъмнокафява. Отварата се прецежда и се слага щипка сол. В нея се потапят краката и се държат по следната схема: първи ден - 3 мин; втори ден - 7 мин; трети и четвърти ден краката стоят 10 мин. На петия ден се прави почивка, след което процедурата отново се повтаря по посочения начин. Помага и при артритни заболявания и шипове.
134. При стар ревматизъм ръцете или краката се държат 30 мин. в луга (пепелява вода). Тя се прави, като в 5 л гореща вода се прибави 1 кг пресята чиста дървесна пепел (добре е, ако пепелта е от лозови пръчки или от дъбови дървета). Утаената вода се прецежда. Нужни са 20 бани. Лугата може да се използва няколко пъти - трябва само да се подгрява.
135. Стиска мащерка (стебла и цвят) се залива с 2 л кипяща вода. Похлупва се съдът. След 30 мин запарката се разрежда с още 2 л вода. Болните места се потапят за 30 мин 2 пъти дневно в продължение на 10-12 дни. След няколко дневна почивка баните могат да се повторят
136. Стиска мащерка и шепа кори от бяла бреза се смесват и се варят 5 мин в 5 л вода. Съдът се захлупва добре за 30 мин, прецежда се отварата, долива се с гореща вода и се прибавя 1 чаена лъжичка хлябна сода. Болните крайници се държат 2-3 пъти дневно в продължение на 10-15 минути. Процедурите траят 10 дни.
137. Една ръкохватка овесена слама се вари 5-10 мин в 5 л вода. В горещата отвара се държат болните крайници 20-30 мин. Нужни са 20 бани. Затоплените болни телесни части да се пазят от простуда. Горещите бани са противопоказни за хора с разширени вени.
138. Два кг дребна овесена слама, 2 кг орехова шума и 2 кг звездел (сено) се варят в котел вода. Изсипват се във вана (корито) и се долива гореща вода. Когато поизстине водата, болният се потопява и се завива с черга. Стои колкото може по-дълго. След ваната се облича по-топло. Добре е да полежи. Хубаво е баните да се правят в горещите летни месеци. Хипертоници, сърдечно болни и хора с разширени вени не бива да се лекуват по този начин. Лечението помага и при невралгични заболявания.
139. Една шепа орехови листа се варят в 1 л вода, докато последната стане тъмнокафява. Отварата се долива с гореща вода според нуждите и се прибавя стиска морска сол. Болните места държат по 30 мин в продължение на 10 дни без прекъсване. Помага при всички ставни болки, подагра, ишиас, шипове.
140. В 10 л вода 15 мин се варят 200 г изсушени орехови листа, 200 г изсушени листа от бъз и 100 г изсушени листа от върба. В продължение на 20 дни се правят бани на болните места с продължителност 30 мин. Помага и при ишиас, подагра, артритни отоци.
141. В голям котел с вода се варят 15 мин 3 кг орехова шума и листа от бъз - 1 кг. Болният държи 30 мин болните органи в горещата отвара, облича се и ляга. Добре е да се изпоти и преоблече. Прави се по една баня на ден, най-добре през горещите летни дни. Нужни са 20 бани. Помага и при ревматоиден артрит. Противопоказно е при хипертоници и сърдечно болни, както и при наличие на разширени вени.
142. Четири супени лъжици пипериче водно (воден пипер) се варят 10 мин. в 5 л вода. В прецедената топла отвара се потапят за 15-20 мин болните крайници. Действа болкоуспокояващо.
143. 500 г листа, цвят и стебла от повет се сваряват в 3 л вода. Прави се баня на болните места в продължение на 30 мин. След банята крайниците се подсушават и се намазват с мехлем, приготвен от 1 жълтък, 20 г английска сол и 1 супена лъжица спирт за горене. Прави се съгреваещ компрес, с който се преспива. Помага и при шипове.
144. 500 г повет (бяла лоза) и 500 г нисък бъз се варят 10-15 мин в 8 л вода. Държат се захлупени 30 мин, изливат се във ваната, долива се топла вода и болният стои 30 мин. Нужни са 15 процедури. Помага и при подагра, ишиас, шипове.
145. Две шепи листа и стебла от подбел и 2 шепи росен (самодивско цвете) се варят 5 мин в 5 л вода. В прецедената гореща отвара се държат краката в продължение на 20 мин. Нужни са 15-20 процедури. Помага най-вече при ревматично болни деца. Облекчава и при шипове.
146. Две супени лъжици кори от ракита (червена върба) се варят 30 мин в 3 л вода. Ако е необходимо, в отварата се долива гореща вода. Болните стави стоят 20-30 мин. Има обезболяващ и противовъзпалителен ефект при остър ставен ревматизъм. Помага и при подагра.
147. Пет-шест супени лъжици синап се варят в 1 л вода 5 минути. Прецедената отвара се излива в дълбок съд с гореща (до търпимост) вода, в която се потапят ръцете или краката, най-много 10 минути. След ваната крайниците се изплакват с чиста вода и добре подсушават. Добре е процедурите да се правят вечер, за да се запази затоплянето и избегне простудата. Обуват се вълнени чорапи, с които се спи.
148. 40 г листа от чемшир се варят 15 мин в 5 л вода. Докато е топла течността, в нея се потапят болните крайници в продължение на 20-30 мин. Нужни са 15-20 процедури.
149. Една шепа (100 г) борови връхчета (до 2 см) се варят в 2 л вода, докато последната изври и остане 500 мл. Прецежда се и докато отварата е гореща, се прибавя 250 г захар, 2 пакетчета канела, половин пакетче смлян карамфил и 1 смляно индийско орехче. Бърка се, докато захарта се разтопи и всичко се обърка много добре. От получения сироп се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.
150. Една супена лъжица кора от бяла бреза се вари 10 мин в 500 мл вода. Течността се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. Помага и при ишиас.
151. Една супена лъжица брезови пъпки или 2 супени лъжици нарязани листа от бяла бреза се заливат с 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда след изстиване и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно. За да се разтворят по-добре смолите, добре е във врялата вода да се прибави половин чаена лъжичка сода бикарбонат.
152. На дъното на бурканче за сладко или от детска храна се сипва тънък пласт захар, след което се изсипват добре узрели, измити и оставени да се изцедят от водата зърна на ниския бъз. Те отново се покриват с пласт захар - така, докато се напълни бурканчето. Готовите бурканчета се стерилизират 30 мин. Така могат да се запазят за по-дълго време. За по-кратко време се оставят в хладилника. Готовото, след като се стопи захарта, сладко се яде по една чаена лъжичка 3 пъти дневно. Действа слабително. Има добър лечебен ефект не само при ревматични заболявания, но и при атеросклероза и язва на стомаха и дванадесетопръстника. Внимание! Семената на неузрелите зърна са отровни, затова за лекарство трябва да се избират само добре узрелите, но не започнали да изсъхват зърна на бъза.
153. Две супени лъжици великденче и 1 супена лъжица счукано ленено семе се варят 10 мин в 500 мл вода. Прецедената студена отвара се пие по 1 кафяна чашка сутрин, обед и вечер преди лягане.
154. Една чаена лъжица ситно нарязана кора от бяла върба кисне 12 часа в 500 мл студена вода. Прецежда се и течността се изпива за 1 ден - наведнъж или на 3-4 приема.
155. Една чаена лъжичка корени от глухарче се варят 10 мин в 500 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
156. Очистват се от черупките зрели дъбови жълъди, разрязват се на четири и се изсушават. Пекат се във фурната така, че да не прегорят, а само да могат да се смелят (или добре счукат). Добре изпечените жълъди имат кафяв цвят. От жълъдовия прах се прави кафе (2 чаени лъжички на 300 мл вода), което се пие сутрин и вечер. При деца кафето се прави с прясно мляко. Дозата е според възрастта - от 15 до 20 години тя се намалява наполовина, а до 15 години се пие само една трета.
157. Една супена лъжица дъбови шикалки се варят 5 мин. в 400 мл вода. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша преди ядене.
158. Парченце жен-шен, голямо колкото царевично зърно, се слага под езика до пълното му разпадане по 3 пъти на ден след ядене.
159. Две супени лъжици сушени листа от касис се варят 5 мин в 300 мл вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
160. 250 г корени от коприва се варят в 1 литър вода, докато последната остане 800 мл. Към топлата прецедена отвара се прибавя 100 г пчелен мед. Пие се по 3 чаени чаши на ден.
161. Една супена лъжица листа и корени от гръцка коприва и 1 чаена лъжичка тополова реса се варят 10 мин в 400 мл вода. Прецедената отвара се разделя на 3 части, които се пият сутрин, обед и вечер 1 час преди ядене.
162. Една супена лъжица цвят от лавандула се залива с 400 мл вряла вода. Съдът се захлупва и билката кисне 1 час. След прецеждането й се пие по 100 мл 15 мин преди ядене 4 пъти дневно. Помага и при парализа на крайниците.
163. Взема се по 1 стрък пелин и бял равнец и се варят 5 мин в 500 мл вода. Отварата се пие по 1 малка винена чаша 3 пъти преди ядене. Докато се пие отварата, вечер се правят бани от сварено сено: един наръч сено се вари в тенджера с 5 л вода 15 мин. Отварата се изсипва във вана с гореща до търпимост вода, в която болният лежи 20 мин. При болни крайници отварата се разрежда в кофа, в която се държат ръцете и краката.
164. Две супени лъжици листа и реси от ракита (червена върба) се заливат с 500 мл вряла вода. Прецежда се след изстиване. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене. Лекува и подагра.
165. Смесват се добре 100 г кори от ракита и 20 борови връхчета. Две супени лъжици от сместа се варят 15 мин в 500 мл вода. Отварата се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
166. Една кафяна чашка корени от лечебно сапунче се вари 5 мин в 500 мл вода. Пие се по 1 ракиена чашка 3 пъти дневно преди ядене. Да не се превишава дозата – растението е отровно! Помага и при подагра и шипове.
167. Откъсва се цъфнала слънчогледова пита. Когато зърната са току-що образувани. Нарязва се на парчета и се залива с медицински спирт 70о в пропорция 1:20. Съдът се запушва много добре и се оставя да престои 1 седмица. Настойката се прецежда през филтърна хартия или през чисто платно (лен, хасе). В 1 винена чаша се капват 25 капки (за деца дозата е двойно по-малка и е в зависимост от възрастта). Пие се сутрин и вечер 30 мин преди хранене. При нужда може да се повтори след 1-2 месеца почивка.
168. Настъргват се 400 г корени от хрян и се смесват с 500 г пчелен мед. Разбъркват се много добре. От сместа се изяжда по 1 супена лъжица 3 пъти дневно непосредствено преди хранене.
169. Една чаена лъжичка плод от хвойна се вари 10 мин в 500 мл вода. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти дневно преди ядене. Лечението продължава 20 дни, помага и при затруднено уриниране, намалява високото кръвно налягане.
170. Добре е болните от ревматизъм да консумират всекидневно по 1 винена чашка сок от целина.
171. Две супени лъжици настъргани корени от целина се варят 15 мин в 500 мл вода. Прецедената отвара се пие 4 пъти дневно по 1 винена чаша. Препоръчително е да се смеси с 1 супена лъжица лимонов сок или 2-3 супени лъжици кисело мляко. Помага и при шипове, подагра. Възпаление на бъбреците и пикочния мехур, атеросклероза.
172. Една нарязана глава целина се слага в буркан за компот, пълен с вода. Държи се 1 седмица и след това от водата се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Бурканът се долива с вода, докато целината се разложи.
173. Два корена целина и 2 корена магданоз се варят 15 мин в 500 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Помага и при шипове и възпалителни процеси на отделителната система.
174. Настъргва се 1 корен от целина и се смесва с 1 бурканче кисело мляко. Изяжда се за 1 ден. Прави се 20-30 дни.
175. В 250 мл медицински спирт се слага 30 г нарязан чесън. Съдът се запушва добре и се оставя да престои 6 седмици. От настойката се пият по 5 капки на обяд и вечер, по време на хранене в продължение на 1 месец. Да не се прилага от хора с ниско кръвно налягане!
176. Една супена лъжица домашен ябълков оцет се разтваря с 1 супена лъжица пчелен мед в 1 чаена чаша вода. Пие се 3 пъти дневно преди ядене.
177. Ябълков оцет с мед:
800 г ябълки се измиват, изчистват се от загнило и червеи и се нарязват на дребни парченца. Слагат се в голяма дамаджана или буркан. За предпочитане е съд с по-широко гърло. В него се извършва по-бързо ферментацията. Да не се използват пластмасови и метални, дори и да са емайлирани съдове. Може да се използва дървено буренце или глинен съд с глазура.
Ябълките се заливат с преварена хладка вода. Прибавя се и 100 г пчелен мед, предварително разтопен във вода. За да протече ферментацията по-бързо, могат да се прибавят и 10 г бирена мая или 20 г сух типов хляб (може и двете). Всичко се разбърква само с дървена лъжица.
Съдът не трябва да се държи на слънце, а на сянка при температура 20-30 градуса. Не се захлупва, а се покрива с тензух. Няколко дена до 1 седмица съдът се държи на по-висока температура, като се разбърква по 2-3 пъти на ден. След този срок се прецежда през чист ленен плат. На всеки литър чист сок се прибавя по 50-100 г чист пчелен мед, бърка се, докато последният се разтопи и отново се налива в измития съд да ферментира още 30-40 дни. Ферментацията е спряла, когато сместа престане да кипи и се избистри. Готовият оцет се изтегля с маркуч, за да не се размъти и при бутилирането отново се прецежда. Шишетата се запушват с восък и се съхраняват на тъмно (в мазето). За да се получи по-голямо количество оцет, продуктите могат да се увеличат двойно, тройно и т.н.
Полученият оцето-мед се използва за лечение на възпалителни процеси на опорно-двигателния апарат, като замени обикновения ябълков оцет. Оцето-медът се използва и за неутрализиране на вредните за организма храни или билкови отвари.
РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ
178. Болните места се мажат със смес от газ за горене и оцет в равни части в продължение на 1 месец.
179.Смесват се равни части газ за горене, свинска мас, нафталин и салицил. В продължение на 15 дни болното място се маже и се грее на слънцето. Помага и при ревматизъм.
180. Смесват се добре по 250 мл камфоров спирт, терпентин и ябълков оцет с 500 мл зехтин. Към получената течна маса се прибавят 7 пакетчета (от 10 г) смлян черен пипер,12 глави счукан на каша чесън. Отново всичко се разбърква добре. След 2-3 дни, при ежедневно разплащане на сместа, болният втрива чрез масажиране по 50 г от лекарството по болните стави.
181. Една част камфор се разтваря в 7 части зехтин. С получената смес се масажират всяка вечер болните места до свършване на лекарството. При нужда се прави ново. Този начин на лечение е ефикасен при всички видове ставни заболявания и болки в мускулите.
182. Смесват се добре 1 шише от аптеката камфоров спирт (80 г) с двойно количество газ за горене. С получената смес се мажат болните места. Помага и при мускулен и ставен ревматизъм.
183. Стопява се 200 г конска мас и се смесва с 50 мл газ за горене. Със сместа се мажат всяка вечер (до свършване на лекарството) болните стави. Много помага при ревматоиден артрит.
184. 50 г морски краставички се смилат и смесват с 1 л силна домашна ракия. Със сместа всяка вечер и сутрин се мажат болните места.
185. 50 г конски кестени (смлени) се смесват с 1 л силна домашна ракия. След 2-3 дни сутрин и вечер се мажат болните места.
186. 300 г морска сол на прах и 300 г чист пчелен мед се разбъркват много добре, за да се получи хомогенна маса. Ако медът е захаросан, смесването става на водна баня. С получената смес се мажат болните стави.
187. Разцепва се прясно стебло от метла и се затопля на огън (котлон). С него вечер преди лягане се мажат болните места.
188. Смесват се равни части нафта и зехтин. Болният разтрива болното място всяка вечер, докато изчезне възпалителният процес.
189. Разбъркват се добре 40 г смляно синапено семе и 400 г свинска мас (или 400 мл зехтин). Със сместа се мажат възпалените стави.
190. Настъргва се един средно голям корен от хрян и се пуща в една чаена чаша разтопена гореща свинска мас. Хрянът се пържи 10-15 минути. Приготвената смес се втрива чрез масаж в болните места.
191. Една глава чесън се счуква с 1 супена лъжица морска сол. Кашицата се смесва с 1 супена лъжица олио или зехтин. С получената смес се мажат добре измитите и подсушени пети на болния, който спи с вълнени чорапи. Лечението продължава 8 дни. Помага и при шипове и ревматизъм.
192. Две пакетчета естествен бял тамян се счукват и се заливат с 40 мл ябълков оцет. Със сместа се напоява вълнено парче плат. С него се масажират възпалените стави. Лечението продължава 8-10 дни.
193. Смесват се 1 чаена чаша настърган хрян, 1 чаена чаша силна ракия (първак) и 1 чаена чаша спирт за горене. Течността престоява 1-2 часа и болното място се маже вечер, без да се прави компрес.
194. Прясно кокоше яйце се слага в 200 мл винен оцет 9о и се чака докато се разтвори черупката. След това се прибавя 200 мл камфоров спирт и 50 мл йодова тинктура и се разбърква добре. Вечер се разклаща и се прави масаж на болните стави. Помага и при ревматизъм и шипове.
195. В 500 мл зехтин в шише се слагат няколко стръка босилек. Шишето се държи на слънце 1 седмица, след което с извлека се мажат 1 път дневно болните стави. Най-ефикасно е лечението на ревматоиден артрит, проявяващ се особено в деформиране на ставите на ръцете. Добре е лечението да се прави лятно време. Намазаните ръце да се пекат от 30 мин до 1 час на силно слънце.
196. 50 цвята глухарче се оставят да престоят на слънце в 500 мл 90 градусов спирт за горене около 40 дни, след което с извлека се масажират болните стави.
197. 100 г пресен цвят от конски кестени, нарязан на дребно, стои на слънце 40 дена в 1 л зехтин. С извлека се масажират болните стави. Помага и при ревматизъм.
198. 40 конски кестена се обелват и меката им част се настъргва на ренде. Поставят се в бутилка и се заливат с 1 л силна домашна ракия или медицински спирт. Шишето стои 40 дни на слънце. От време на време се разклаща. Болните места се мажат с извлека преди лягане. Помага и при ревматизъм.
199. В 1 л спирт за горене се слагат 15-20 счукани конски кестена и 15 аспирина. Шишето стои на слънце 1 месец. С извлека се мажат болните стави. Помага и при ревматизъм.
200. Счукват се 20 конски кестена и се заливат с 500 мл спирт за горене. Прибавят се и 12 таблетки аспирин и 10 таблетки хинин, стрити на прах. Сместа се разклаща до разтваряне на таблетките и се държи 40 дни на тъмно място. Преди употреба шишето се разклаща добре. Настойката се втрива чрез масажиране всяка вечер преди лягане. Помага и при ревматизъм.
201. Заливат се с 300 мл спирт 40 цвята от латинка и 20 цвята от глухарче (радика). Добре запушен, съдът се държи на слънце 10-15 дни. Спиртната настойка се втрива чрез масаж по болните места. Помага и при ревматоиден артрит и подагра.
202. Четири супени лъжици маточина се заливат с 200 мл медицински спирт и киснат в добре запушен съд 10 дни. С настойката се мажат възпалените стави при артрит и ревматизъм.
203. В 500 мл газ за горене киснат 1 месец 10 морски (диви) краставички. С настойката вечер се мажат болните стави. Масажират се добре, за да попие газта и не се получат обриви от изгаряния.
Вместо газ по същия начин може да се приготви спиртна настойка. Лечебният ефект е по-добър, ако към нея се прибави и 100 мл камфоров спирт. Помага и при ревматизъм.
204. Нарязват се 10 морски краставици. Настъргват се и 4 (конски кестена. Объркват се и се заливат с 1 л силна домашна ракия или медицински спирт. Съдът се запушва добре и престоява на слънце 10-15 дни. С прецедената настойка се мажат болните стави. Помага и при ревматизъм.
205. 40 пресни, добре измити, но подсушени листа от олеандър се заливат с 1 л спирт за горене. Добре запушеният съд стои 40 дни на тъмно. С прецедения спирт вечер се прави съгреваещ компрес на болните стави, предварително намазани с мазнина, а сутрин настойката се втрива чрез лек масаж. Внимание! Да се пази особено от деца - олеандърът е отровен!
206. Напълва се един буркан с висулките от цвета на орех и се допълва с газ за горене. Престоява 40 дни. Болното място се маже по няколко пъти на ден.
207. 100 г семе от татул и 100 г семе от синап се счупват и се заливат с 500 мл силна домашна ракия. Сместа се разбърква от време на време. След 5 дни се мажат болните стави.
208. Непрана (серлива) вълна се наръсва със счукани лютиви чушлета и силна домашна ракия и се поставя върху найлон, който се завързва с вълнена кърпа на болните стави, предварително намазани със свинска мас. Компресът се държи 3 часа. Прави се само вечер. Помага при всички видове ревматични и невралгични заболявания.
209. На болната става се налага сгънат на 4 вестник, а върху него - памучно парче плат, напоено със смес от равни части газ и амоняк. Помага при полиартрит. Може да се приложи и при ревматизъм и мускулни болки от всякакъв характер.
210. Смесват се 1 шише камфоров спирт от аптеката (80 г) с 1 шише йодна тинктура (80 г) и 10 стрити на прах аналгина. Сместа се разбива добре. Прави се съгреваещ компрес на болните стави в продължение на 2 седмици. След една седмица почивка лечението се повтаря. Помага и при ревматизъм и шипове.
211. Смесват се 1 пакетче лимонтузу и 1 чаена чаша ябълков оцет. Със сместа се правят съгреваещи компреси на болните стави 10-15 вечери без прекъсване.
212. Половин килограм счукани конски кестени се заливат с 250 мл медицински спирт и 15 стрити на прах аспирина. Всичко се смесва добре. От сместа се прави съгреваещ компрес на болното място всяка вечер в продължение на 10-15 дни.
213. Намазва се парче плат със свинска мас. Отгоре се посипва с медицинска сяра. Налага се върху ходилото и се обува чорап. Държи се цяла нощ. Помага и при шипове.
214. Болното място се намазва с пчелен мед и върху него се поставя вълнено парче плат, потопено в силен концентрат от вода и морска сол. Мястото се превързва и престоява цяла нощ. Процедурата се прави 2 седмици. След почивка лечението отново се повтаря. Помага и при ревматизъм.
215. Болната става се намазва с мед и се поръсва със строшен на прах естествен бял тамян. Прави се компрес, който престоява 30 мин. Помага и при ревматизъм.
216. Болните стави се намазват с мед и след това с катран. Прави се компрес, който се държи около 30 мин. Лечението продължава 10-15 дни. Помага и при ревматични болки.
217. Намазват се болните стави със свинска мас, а след това с 1 супена лъжица смес от пчелен мед. смлян синап и нишадър. Отгоре се поставя вълнена кърпа, напоена със силна ракия. Така се приспива. Прави се 10-15 дни. Помага и при дископатия.
218. Един домашен сапун се настъргва и се смесва с 3 белтъка. Крайниците се намазват и се прави съгреваещ компрес вечер преди лягане. Нужни са 15-20 процедури. Помага и при ревматизъм и шипове.
219. Две супени лъжици медицинска сяра на прах и 2 супени лъжици син камък се смесват и се изсипват в едно късо чорапче, което се обува едната вечер на единия крак, а другата вечер на другия крак. Така се сменят 20 пъти (по 10 на всеки крак).
220. През вечер се прави съгреваещ компрес от терпентиново масло, който се държи 1 час. Помага и при ревматизъм.
221. 15-20 лютиви червени чушки се нарязват ситно. Заливат се с 1 л домашна ракия (първак). Оставят се 20 денонощия на тъмно. С прецедената настойка се маже предварително намазаното с мас болно място, след това се прави съгреваещ компрес, който стои 1-2 часа. Процедурите се правят през вечер.
222. Две сурови кокоши яйца се заливат с оцет. Престояват, докато се стопят черупките им. След това се изваждат. Разбъркват се по равни части от оцета, жълтъка и терпентина. Прави се тампон от памук като гнездо. Вътре се излива сместа, слага се на петите и се връзва. Престоява
цялата нощ. Прави се 10-15 пъти. Помага и при ревматизъм.
223. Попарват се с вряла вода или се затоплят във фурна до омекване 20 листа от ниския бъз, с които се прави лапа и компрес на болните стави. Компресът се държи цяла нощ. Добре е предварително местата да се намажат с олио или мас. Нужни са 15-20 процедури.
224. С листа от жиловлек се обвива подутата става и се завързва добре. Стои цяла нощ. По-добър лечебен ефект ще има, ако мястото предварително е намазано с мазнина. Нужни са 20-30 процедури.
225. Вземат се листа от жиловлек, които се натопяват в смес от вода и риванол в равни части. След около 5 мин с напоените листа се налага болното място. Държат се няколко часа. По-ефектно е да се прави вечер преди лягане.
226. Лист от прясно зеле се наръсва с морска сол. Налага се върху болната става. Листът престоява една нощ. Прави се в продължение на 1-2 седмици.
227. Болните крайници се превързват с пресни зелеви листа, които се потапят преди това в топло прясно мляко. Лапата стои цяла нощ.
228. Болните стави се намазват с ябълков оцет и се увиват с начукан пресен зелев лист. Прави се съгреваещ компрес, който стои цяла нощ.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227709
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031