Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2014 23:21 - Болести на обмяната и жлезите с вътрешна секреция 1ч.
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 2087 Коментари: 0 Гласове:
0



ЗАХАРЕН ДИАБЕТ
1. Докато цъфти бялата акация, болният да изяжда преди всяко ядене по 1 цвят.
2. Лечението на диабет с изсушени празни бобови шушулки е много разпространено в цялата страна. Отварата се приготвя по различни начини.
Един килограм изсушени бобови шушулки се варят 15 мин в 10 л вода. Прецедената отвара се пие вместо вода в продължение на 15 дни.
3. Една шепа бобови шушулки врат 15 мин в 2 л вода. Отварата се пие вместо вода. Лечението продължава 10-15 дни.
4. Две супени лъжици бобови шушулки се варят 15 мин в 2 л вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 4 пъти на ден преди ядене.
5. В зависимост от степента на заболяването 1 шепа (или 3 супени лъжици) бобови шушулки се варят 15 мин в 500 мл вода. Получената отвара се прецежда, след като изстине. Пие се по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно преди ядене.
6. Смесват се равни части изсушени, ситно нарязани бобови шушулки и ситно нарязани сушени листа от черна боровинка. 2 супени лъжици от получената смес се варят 10 мин в 800 мл вода. Пие се по една винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
7. Двадесет грама бобови шушулки се смесват с 20 г листа от черна боровинка и 20 г листа от репей. Три супени лъжици от сместа се залива с 1 л хладка вода и се оставя да престои 12 часа (една нощ). След това се вари 5 мин. Прецежда се, след като изстине. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
8. Една чаена лъжичка бобови шушулки се смесва с 1 чаена лъжичка жълт кантарион. Сместа се вари 5 мин в 300 мл вода. Пие се като чай сутрин на гладно.
9. Смесват се 1 щипка бобови шушулки и 1 щипка ситно нарязани изсушени листа от бяла черница и се варят 10 мин в 1 л вода. Отварата се пие всеки ден вместо вода. Лечението продължава 15 дни.
10. За понижаване на кръвната захар вместо вода се пие водата от стерилизиран зелен боб (фасул).
11. Обикновен бял боб се изпича до кафяво (като за кафе) и се смила на брашно. Сутрин се изяжда по 1 чаена лъжичка от брашното с мляко или вода - без захар. Лечението продължава няколко седмици.
12. Три супени лъжици изсушен лист от черна боровинка се варят 10 мин в 1 л вода. Прецедената отвара се изпива за един ден вместо вода.
13. Сто грама нарязани и изсушени връхчета на черна боровинка (могат да се заменят от връхчета на касис) и 50 г счукано ленено семе се смесват добре. 1 чаена лъжичка от сместа се залива с 1 водна чаша кипяща вода и се вари 5 минути. Прецежда се след 30 минути. Приготвят се 3 дози и се пият сутрин, обед и вечер преди лягане. След 1 седмица се приготвя запарка, която да замени водата, която се пие от болния за 1 ден.
14. Десет добре узрели борови шишарки се варят в 3 л вода, докато остане 1 л. Възгорчивата тъмна отвара се пие вместо вода. Има поразителен ефект - бързо и рязко спада високата кръвна захар. При по-продължително и неконтролирано лечение захарта може да спадне под минимума. В ранен стадий се постига пълно излекуване.
15. Един прах ванилия се разбива в 1 чаена чаша кисело (или 1 бурканче), което се изяжда сутрин на гладно.
16. Една супена лъжица изсушени корени от глухарче се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
17. Всеки ден в продължение на 40 дни се ядат стебла от глухарче: първия ден се изяжда 1 стебло, а всеки следващ ден - с едно повече, докато се стигне до 40 стебла на ден. След това лечението продължава още 40 дни, но броят на стеблата от 39 се намалява с едно на ден, докато се стигне до 1 стебло.
18. В продължение на 1 месец всеки ден се пие по 100 мл сок от листата на глухарче. Същият ефект има и салатата от билката: 1 кг добре измити свежи листа киснат 30 мин. в солена вода. След това листата се нарязват и салатата се приготвя по обикновения начин.
19. В продължение на 1 месец всеки ден да се изяждат по 500-600 г земни ябълки (гулия).
20. Десет дафинови листа се заливат с 2 чаени чаши вряща вода. Оставят се да киснат 2-3 часа. Запарката се прецежда и се пие по половин чаена чаша 4 пъти дневно преди ядене. Лечението продължава 10-15 дни.
21. Остъргва се само зелената част на кората от диня (с нож или ренде) и се суши на сянка. Необходимо е да се съберат 40 супени лъжици изсушена кора. Всеки ден се вари 3 мин по 1 супена лъжица от кората в 1 л вода. Пие се по всяко време на деня, докато се изпие всичката отвара. Обикновена вода не се пие. Лечението продължава 40 дни.
22. Всяка сутрин в продължение на няколко месеца преди закуска се гълтат 3-4 зърна медицинска дъвка (сакъз).
23. Шест счукани зрънца медицинска дъвка се смесват с 5-6 счукани зърна суров фъстък. Сместа се обърква с 1 чаена чаша кисело мляко, което се изяжда на един път сутрин на гладно.
24. Всеки ден се обелва по 1 дъбов жълъд и се изяжда преди всяко основно ядене - 3 пъти дневно. Лечението продължава 1 месец.
25. Двадесет дъбови жълъда се изяждат за 40 дни – през ден по един обелен и смлян жълъд. Прави се почивка от 10 дни, след което лечението се подновява. Така до 3 пъти.
26. В 500 мл вода се вари 1 супена лъжица изсушена наситнена кора от дъб, докато отварата стане 300 мл. Получената течност се прецежда, след като изстине. Пие се по една винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
27. Две супени лъжици от билката жаблек се залива с 600 мл вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 6 пъти дневно - 30 мин преди и 30 мин след ядене.
28. Шест листа от жиловлек се накисват в 1 чаена чаша кисело мляко и се оставят да престоят една нощ. Изяждат се сутринта на гладно.
29. Един жълтък, сокът на един лимон, 50 г зехтин и 50 г винен коняк се разбиват добре. Сместа се оставя да престои през нощта и се изяжда сутрин на гладно. Прави се 2 пъти в месеца.
Друг начин на лечение е сместа да се изпие на 4 приема за един ден преди ядене.
30. Същия ефект има и отварата от коренищата на билката: една супена лъжица ситно нарязани коренища от зайча сянка се вари 10 мин в 500 мл вода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. Да не се пие от болни хора с възпалени бъбреци!
31. Два пъти дневно се изяждат по 1-2 свежи листа здравец. Лечението продължава, докато кръвната захар се нормализира. Не се препоръчва на хора с ниско кръвно налягане, защото здравецът понижава последното.
32. Три-четири пъти дневно преди ядене се пие по 1 кафяна чашка сок от прясно зеле. Лечението продължава 10-15 дни.
33. Две индийски орехчета се изпичат и след това се натрошават. Заливат се с 400 мл вряща вода и се оставят да киснат 2 часа. Пие се 3 пъти дневно по 1 кафена чашка преди ядене.
34. Три индийски орехчета и 120 фъстъка се смилат и се разбъркват добре. Сместа се разделя на 10 равни части. Всяка сутрин преди ядене се изяжда по 1 част. Когато сместа свърши, се прави почивка от 10 дни, след което лечението се повтаря.
35. Едно настъргано индийско орехче се разбърква с 20 счукани сурови фъстъка в1 бурканче кисело мляко. Сместа се изяжда за 1 ден. Кръвната захар се понижава.
36. Половин настъргано индийско орехче се смесва с 30 обелени и смлени сурови фъстъка и 1 бурканче кисело мляко. Сместа се оставя да престои 1 нощ и сутринта се изяжда на гладно. Лечението продължава, докато се нормализира кръвната захар.
37. Всяка сутрин 30 мин преди закуска се изяждат 3-4 свежи листа от индрише. Някои болни са имали полза, когато всяка сутрин след закуска са изяждали по 1 свежо листо от индрише.
38. Десет-петнадесет листа от индрише врат в 1 л вода, докато изври половината. След като изстине, отварата се прецежда и се пие по 1 кафяна чашка сутрин на гладно.
39. Бурканче от детска храна се пълни със свежи листа от индрише (с дръжките), без да се натъпква. Налива се ракия и се оставя да престои 1 седмица. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене.
40. Пет-шест листа от индрише и 5-6 листа от леска се варят в 1 л вода, докато водата остане наполовина. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
41. В 600 мл вода се варят 2-3 листа индрише и начупена млада лозова пръчка с дължина 50 см. Прецедената отвара се пие по 1 чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
42. Десет листа индрише се смесват с 10 натрошени костилки от маслини. Сместа се вари в 1 л вода, докато водата остане 500 мл, разделя се на 4 части и се изпива за едно денонощие. Лечението продължава 60 дни.
43. Двадесет ситно нарязани или смлени листа индрише с дръжките се смесват с 500 г пчелен мед, 20 счукани бадема и 2 смлени или настъргани с кората лимона. Добре обърканата смес се оставя да престои на тъмно 3-4 дни. Изяжда се по 1 супена лъжица сутрин и вечер преди ядене.
Някои болни са видели полза и от варианта на горната рецепта - използват се същите съставки, но без лимон.
44. Четиридесет зърна карамфил се накисват в 1 л вода. Оставят се да престоят 1 нощ. Настойката се пие по 1 чаена чаша 4 пъти дневно преди ядене. Лечението продължава 1 месец.
45. В 1 л вода се поставят 25 зърна карамфил. След 24 часа слабо оцветената вода е готова за пиене. Друга вода не се пие. Лечението е продължително. Има регенериращо действие. Помага и при атеросклероза и тумори.
46. Две пакетчета карамфил се изсипват в шише с 1 л зехтин. Шишето стои на тъмно 10 дни. От прецедения зехтин се пие на гладно сутрин и вечер по 1 супена лъжица.
47. Три пакетчета карамфил се заливат с 1 л ракия и се оставят да престоят 20 дена. Настойката се пие сутрин на гладно по 1 малка ракиена чашка.
48. Практикува се и друг начин: 1 пакетче карамфил кисне на тъмно в 1 л вода 1 месец. Пие се по 1 ракиена чашка на гладно сутрин и вечер. Лечението се повтаря след прекъсване от 1 месец. Лечението е продължително.
49. Няколко листа от касиссе заливат с 200 мл вряща вода. След 30 мин се прецежда. Отварата се изпива топла, наведнъж, най-добре сутрин на гладно.
50. Една супена лъжица плод от касис се смесва с 1 супена лъжица плод шипка и се залива с 2 чаени чаши (400 мл) вряща вода. Съдът се похлупва добре и се оставя да изстине. Прецедената запарка се пие по половин чаена чаша 4 пъти дневно.
51. При начален стадий на диабет се препоръчва болният да яде в продължение на 15 дни качамак (мамалига).
52. Една чаена чаша връхчета от коприва, нарязани на дребно, се разбъркват с 3 супени лъжици кисело мляко. Яде се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. Лечението продължава 1-2 дни.
53. Една супена лъжица счукано копривено семе се смесва с едно бурканче кисело мляко (или 3 супени лъжици). Сместа се разбърква и се изяжда сутрин на гладно. След 3 дни процедурата се повтаря. Ако не се понижи кръвната захар, лечението може да се повтори след още 3 дни.
54. Сто грама счукано копривено семе се разбърква с 1 бурканче кисело мляко. Сместа се яде три пъти дневно преди ядене. Дозата е за 3 дни. Лечението продължава до нормализиране на кръвната захар.
55. Една супена лъжица ленено брашно се разбърква с едно бурканче кисело мляко. Яде се по 1 чаена чаша 2 пъти дневно - сутрин и вечер.
56. Едно бурканче кисело мляко се оставя в тензухена торбичка едно денонощие да се изцеди. Събраната суроватка се смесва със сока на 1 лимон. Получената смес се изпива 15 мин преди ядене 1 път дневно. Лечението продължава 20 дни. Прави се почивка от 10 дни, след което лечението се повтаря.
57. Десет орехови ядки се смилат или счукват и се разбъркват с 300 г кисело мляко. Сместа се оставя да престои 1 нощ. Изяжда се сутринта вместо закуска. Лечението продължава 10 дни. Почива се 1 седмица, след което лечението се повтаря.
58. Едно бурканче кисело мляко се смесва с 100- 150 г добре счукани фъстъци. Изяжда се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. Млякото се съхранява в хладилник.
59. Едно бурканче кисело мляко се разбърква с 1 чаена лъжичка хлебна сода. Към сместа се прибавят 22 обелени и счукани сурови фъстъка. Получената смес се изяжда 1 час преди закуска. Лечението продължава 10 дни. Ако кръвната захар не е спаднала, процедурата се повтаря до нормализирането й.
60. Една супена лъжица цвят от конски ребра се залива с 800 мл вряща вода. Прецежда се, след като изстине. Запарката се разделя на 3 равни части. Пие се 3 пъти дневно по една част 30 мин преди ядене.
61. Две супени лъжици изсушени и стрити листа от коприва или 3 щипки свежи, ситно нарязани листа се варят 3 мин в 500 мл вода. Прецедената след 1 час отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Същото действие има и запарката. Залятата с кипяща вода дрога се прецежда след 2 часа. Начинът на прием е същият. Лечението е продължително.
62. От свежи, добре измити и счукани листа на коприва се изцеждат 2 супени лъжици сок. Пие се сутрин на гладно в продължение на 1-2 месеца. При ранен диабет или при леки форми на заболяването има напълно оздравяващ ефект.
63. Една супена лъжица семе от къклица се вари в 1 л вода в продължение на 10 минути. Пие се по 3 пъти дневно по една чаена чаша на гладно.
64. Четири-пет връхчета от къпина се заливат с 1 л вряща вода. Прецедената отвара се пие вместо вода в продължение на 1 месец.
65. Тридесет цвята от къпина се варят 10 мин в 600 мл вода. Прецедената отвара се пие 3 пъти дневно по 1 чаена чаша преди ядене. Отварата се препоръчва при ранен стадий на диабет.
66. Една супена лъжица ситно нарязани корени от къпина се варят 15 мин в 600 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
67. Едно стебло от лале се изчиства от листата и се изяжда, като се дъвче добре. Яде се 10 дни в годината - сутрин, на гладно. Препоръчва се при начален стадий на диабет.
68. Две супени лъжици ленено семе се вари 10 мин в 600 мл вода. Прецедената след изстиване отвара се пие по 1 водна чаша 3 пъти дневно преди ядене. Някои разделят отварата на 6 равни части, които пият 15 мин преди и 30 мин след ядене Лечението е продължително.
69. Две шепи ленено семе се заливат с 500 мл студена вода. Оставят се да престоят 12 часа. Получената слузеста течност се пие преди ядене 3 пъти дневно, разделена на равни части.
70. Една шепа млади изсушени лескови клонки се варят в 2 л вода в продължение на 15 минути. Прецедената отвара се пие вместо вода в продължение на 2 седмици. Лечението е продължително.
71. Една шепа счукани лешници се варят в 600 мл вода, докато последната изври наполовина. Отварата се пие 3 пъти дневно преди ядене по 1 кафяна чашка. Лечението продължава 15-20 дни.
72. Опича се леща и се смила на прах. Към нея се прибавя 1 ванилия. Три пъти дневно се разтваря по 1 кафяна лъжичка от сместа в 1 чаена чаша вода и се изпива преди ядене.
73. Сокът от два изцедени лимона се смесва с 300 мл мастика. Пие се 3 пъти дневно по 1 ракиена чашка преди ядене.
74. Сокът от 1 кг лимони се смесва със 750 мл мастика. Сместа трябва да престои 10 дни. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.
75. Настъргва се половин лимон и се смесва с 20 капки валерианова тинктура и 1 супена лъжица вода. Сместа се разделя на 2 равни части и се изяжда на два пъти - сутрин и вечер след ядене. Лечението продължава от 20 до 90 дни.
76. Обелва се 1 глава лук и се нарязва на 4 части. Оставя се да престои в съд с 1 л вода. След като престои 24 часа, водата се изпива на 3 пъти на гладно. Лечението продължава 1 месец.
77. Сто двадесет и пет грама люцерново семе се вари в 2 л вода, докато последната остане 1 литър. След като изстине, се прибавя сокът от 12 изцедени лимона. Пие се по 50 г 3 пъти дневно преди ядене.
78. Сто добре измити сухи костилки от маслини се счукват и се варят в 1 л вода, докато водата остане 500 мл. Прецедената отвара се пие по 1 ракиена чашка 3 пъти дневно преди ядене. Лечението продължава 10 дни, прави се почивка от 10 дни и отново се повтаря.
79. Петдесет грама натрошени костилки от маслини се варят в 1 л вода, докато остане една четвърт от течността. Отварата се прецежда веднага и отново се вари, докато изври наполовина. Пие се сутрин на гладно по схема. Първия ден се пият по 5 капки от отварата. Всеки следващ ден капките се увеличават с 1: втори ден - 6 капки; трети ден - 7 капки... Така е, докато се стигне до 12 капки дневно. После приемът се намалява с 1 капка, докато се стигне отново до 5 капки дневно. След почивка от 1 седмица лечението може да се повтори отново.
80. Счукват се 100 костилки от маслини и се варят в 2 л вода, докато последната изври наполовина. Пие се по една ракиена чашка сутрин преди ядене. Отварата да се държи в хладилник.
81. Едно конфитюрено бурканче се пълни с маслини и се залива с ракия. Оставя се да престои 1 нощ. Сутрин на гладно се изпива по 1 супена лъжица ракия и се изяжда по 1 маслина. Лечението продължава 5 дни.
Друг начин: Ракията се държи в бурканчето 3 дни, след което се излива. Сутрин на гладно се изяждат по 3-4 маслини. Лечението продължава, докато свършат маслините. Може да се повтори.
82. Четиридесет маслини се заливат с ракия - да се покрият добре. Киснат 40 дни. Сутрин преди ядене се изяжда по 1 маслина. Лечението продължава 40 дни.
83. Шестдесет маслини и 8 нарязани праз лука се варят 25 мин на тих огън в 1 л сухо вино (без остатъчна захар). Прецедената отвара се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 30 мин преди ядене.
84. Размесват се много добре 1 кг чист пчелен мед с 4 пакетчета краве масло, 200 г стрит на прах небет шекер и 100 г стрита медицинска дъвка (сакъз). Яде се по 1 супена лъжица 3 пъти преди всяко основно ядене. Употребява се само при начална и лека форма на захарен диабет.
85. Една водна чаша счукано метлено семе се вари 10 мин в 2 л вода. Прецедената отвара се пие вместо вода. Лечението продължава 20 дни.
86. Една водна чаша счукано метлено семе се вари в 1 л вода, докато последната остане наполовина. Прецедената отвара се изпива за 24 часа. Лечението продължава 2 месеца. Всеки ден се вари нова отвара.
87. От 1-2 шепи пресни листа от мокреш се приготвя салата, която се изяжда за 1 ден. Лечението продължава 3 седмици.
88. Две супени лъжици изсушени и стрити листа от мушмула се заливат с 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда след 2 часа. Пие се сутрин и вечер по 1 водна чаша 30 мин преди ядене.
89. За нормализиране на кръвната захар всеки ден в 15 часа (или всяка вечер) в 1 водна чаша с вода се накисват 7 зърна нахут. На другата заран преди закуска водата се изпива (някои изяждат и нахута.) При по-продължителен срок на лечение в ранен стадий на заболяването може да се стигне и до пълно излекуване.
90. Една кафяна чаша добре измит овес се вари в 1 л вода 15 минути. Отварата се пие вместо вода.
91. Сто грама овесени зърна се заливат с 3 чаени чаши вряща вода, после врат 10 минути. Прецежда се, след като изстине. Пие се по 1 чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
92. Една чаена чаша овесени ядки се смесват с 1 чаена чаша орехови ядки и се заливат с 250 мл вряща вода. Прецеждат се след 3 часа и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.
93. Вътрешните прегради (ризички) между ядките на стари орехи киснат на тъмно в домашна гроздова ракия. Вариантите са различни: Ризичките от 20 ореха киснат в 1 л ракия 1 месец. От настойката се пие по 1 супена лъжица сутрин на гладно.
94. Една чаена чаша ризички киснат в 700 мл ракия 40 дни. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.
95. Ризичките от 3 ореха се варят 5 мин в 1 чаена чаша вода. Отварата се разделя на 2 части и се изпива на два пъти в седмицата сутрин 30 мин преди ядене.
96. Едно конфитюрено бурканче се натъпква, без да се притискат, със зелени орехчета, големи като лешник, разрязани на две. В бурканчето догоре се налива пчелен мед. Затворено с машинка, бурканчето се заравя в земята на сенчесто място. Стои заровено 40 дни. След като се извади, медът се прецежда, а орехчетата се изхвърлят. Прецеденият мед се смесва много добре с 300 мл мастика и 300 мл вода. От получената смес се пие по една ракиена чашка 3 пъти дневно 30 мин преди ядене. За една година трябва да се приготвят 4 бурканчета. Употребява се при начален диабет в лека форма.
97. Две шепи шлюпки или листа от орехи се запарват в 200 мл вода. Прецедената запарка се пие по 1 винена чаша сутрин преди ядене.
98. По 1 сух лист паламида, стрита на прах, се смесва с 4 супени лъжици кисело мляко. Яде се 2 пъти дневно - сутрин и вечер преди ядене. Лечението продължава 1 месец.
99. От попарени листа на паламида се прави салата. Яде се няколко дена наред, докато се нормализира кръвната захар.
100. Счукват се листа от свежа, добре измита паламида и се изцежда една ракиена чашка сок. Пие се сутрин на гладно в продължение на 15 дни. При по-продължително лечение в ранен стадий на заболяването има случаи на пълно излекуване.
101. Два стръка паламида с корените се варят 5 мин в 1 л вода. Прецедената отвара се пие по 1 водна чаша 4-5 пъти дневно преди ядене. Лечението продължава 10 дни. Прави се почивка от 5 дни и процедурата се повтаря отново.
102. Две супени лъжици наситнени листа от паламида се запарват в 500 мл вряща вода. Прецедената след 1 час запарка се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
103. Две-три супени лъжици пиперено семе се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
104. Счуква се бялата част на праз лук и се прецежда, докато се получи 100 мл сок. Пие се сутрин на гладно в понеделник, сряда и петък. Лечението продължава 40 дни.
105. Счуква се един праз лук и се прецежда през марля. Полученият сок се смесва с 1 чаена чаша лимонов сок. От сместа се пие сутрин на гладно по 1 супена лъжица. Лечението продължава 1 месец.
106. Бялата част на 10 праз лука кисне 1 седмица в 1 л бяло вино. Пие се по 2 супени лъжици 3 пъти дневно преди ядене, докато виното свърши.
107. Две чаени лъжички от билката пчелник се залива с 500 мл хладка вода. Кисне 4 часа. Изпива се за 1 ден по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
108. Една супена лъжица ситно нарязан корен от репей се залива с 500 мл вряща вода и се оставя да престои 1 нощ. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. В други рецепти билката кисне само 6 часа.
109. Две супени лъжици розмарин се вари 10 мин в 1 л вода. Прецежда се, след като изстине. Пие се 4 пъти дневно по 1 водна чаша преди ядене.
110. Една чаена лъжичка смляна ръж се разбива в 1 кафяна чашка вряла вода. Пие се сутрин и вечер преди ядене.
111. Един килограм плод от скоруша се вари в 1 л вода, докато водата изври наполовина. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Лечението продължава 60 дни.
112. Една винена чаша изсушена наситнена кора от скоруша се вари 25 мин в 1 л вода. От прецедената отвара се пие по 1 кафяна чашка 3 пъти дневно преди ядене.
113. Един цвят от слънчоглед се изчиства от малките цветчета и се вари в 3 л вода, докато течността остане 2 литра. Пие се по 1 чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
114. Една чаена лъжичка счукани семена от сминдух се заливат с 300 мл вряща вода. Прецедената след 2 часа запарка се пие по 100 мл 3 пъти дневно преди ядене. Лечението продължава 15-20 дни.
115. Вечер преди лягане в 2 чаени чаши вода се слага добре измита голяма сребърна монета (петолевка). Добре е, ако водата се държи навън, покрита с чисто плътно парче плат. Пие се по 1 чаша сутрин и обед преди ядене. Лечението продължава 15-20 дни.
116. Три пъти дневно преди ядене се пие по 100 мл прясна суроватка.
117. Смесват се и се изпиват сутрин на гладно 1 супена лъжица мастика и 2 супени лъжици суроватка от домашно подквасено краве или козе мляко.
118. Да се изяждат дневно по 14 сурови тиквени семки. Лечението продължава, докато болният изяде 3 кг семки.
119. Една шепа корени от трънки се варят в 3 л вода, докато изври 1 литър. Отварата се пие вместо вода. Докато продължава лечението (10-15 дни), да се изяждат и по 3 лимона дневно.
120. Петстотин грама плод от трънки се варят 10 мин в 800 мл вода. Отварата се прецежда и се пие вместо вода. Лечението продължава от 15 дни до 1 месец. Трънките могат да се варят и на компот или да се консумират пресни - по една водна чаша на ден.
121. В продължение на 10 дни се ядат по 100 г сурови фъстъци. Прави се почивка от 10 дни, след което процедурата се повтаря.
122. Триста грама хума се изпича във фурна и се смесва с 1 л вода. Оставя се да престои 24 часа. Пие се по 1 ракиена чашка 3 пъти дневно преди ядене.
123. Една чаена чаша царевица се вари в 2 л вода 30 минути. Отварата се изпива на 3 пъти - след всяко основно ядене.
124. Една супена лъжица царевично брашно се оставя да престои една нощ в 1 чаена чаша вода. Сутринта водата се прецежда и се изпива преди закуска.
125. Две супени лъжици наситено изсушено цариче се заливат с 500 мл вряща вода. Прецежда се след изстиване. Пие се по една чаена чаша (150 мл) 3 пъти дневно преди ядене.
126. Четиридесет листа от необлагородена бяла череша се варят в 750 мл вода, докато водата остане 150 мл. Изпива се по 50 мл сутрин преди ядене. Лечението продължава 3 дни.
127. Лечението с бяла черница е много разпространено: вместо вода се пие отварата от 4 свежи листа на 1 л вода. Варят се 10 минути. Лечението продължава 1 месец.
128. Триста грама наситнени листа от бяла черница се варят 15 мин в 1л вода. Прецедената отвара се пие вместо вода.
129. Отрязват се 2 млади клонки от бяла черница с дебелина на молив и се настъргват. Стърготините се варят 15 мин. в 1 л вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
130. Рано през пролетта се изваждат млади корени от бяла черница. Кората на един корен, дълъг 10-15 см, се счуква, изстисква се сокът и се изпива. Лечението продължава до нормализиране на кръвната захар.
131. Половин килограм пресни корени от бяла черница се измиват и почистват добре. Варят се 25 мин в 1 л вода. От прецедената отвара се пие сутрин и вечер на гладно по 1 ракиена чашка.
132. Двеста грама кора или дървесина от бяла черница киснат 1 месец на тъмно в 1 л домашна гроздова ракия. От настойката, докато свърши, се пие сутрин, преди закуска, по 1 ракиена чашка.
133. В продължение на 5 дни се изяждат по 3 свежи листа от бяла черница. След почивка от 3 дни процедурата се повтаря.
134. По 3 супени лъжици листа от черна черница, вишневи костилки, дръжки от вишна и сухи бобови шушулки се смесват добре. Една супена лъжица от сместа се вари 10 мин в 500 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.
135. Една супена лъжица чимен се вари в 500 мл вода, докато остане 250 мл. Прецежда се и се изпива сутрин преди закуска. Лечението може да има оздравителен ефект, когато се изпие отварата на 3 кг чимен.
136. Две супени лъжици изсушени плодове от шипка се варят 10 мин в 500 мл вода. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша след ядене. Лечението продължава 2-3 месеца. При нужда може да се прилага няколко пъти в годината.
137. Две супени лъжици шипкови люспи се заливат с 400 мл кипяща вода и се оставят да престоят една нощ, а сутринта се варят 5 минути. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Лечението продължава 2-3 месеца.
138. Половин килограм счукани сухи шипки или 1 кг пресни плодове се заливат с 5 л вода. Добавя се 500 г захар и се разбърква, за да се стопи. Държи се на слънце (топло) 1 седмица, за да ферментира. Пие се вместо вода.
139. Петдесет грама горски ягоди се варят 1 л вода 5 минути. Отварата се пие 3 пъти дневно по 1 чаена чаша преди ядене.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1233576
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930